جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۲۱:۲۸ - ۱۸ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۰۳۴
سایر اخبار حوادث

با وجود سیستم‌های پیشرفته ناوبری،

چرا کشتی‌ها تصادف می‌کنند؟

اخبار حوادث,خبرهای حوادث,حوادث امروز
شنبه شب یک تانکر حامل ۱۳۶هزار تن نفت تغلیظ‌شده در حدود ۱۶۰مايل دريايي(۳۰۰کيلومتري) شرق رودخانه «يانگ‌تسه» در نزديکي شهر شانگهاي،در شرق چين آتش گرفت و ۳۲خدمه آن ناپدید شدند. اما چرا کشتی‌ها با وجود سیستم‌های ناوبری تصادف می‌کنند؟

به گزارش سیناپرس ،به  نقل از وزارت حمل و نقل چين این آتش‌سوزی تا ظهر روز بعد نیز همچنان ادامه داشته و آثار نفت روي سطح آب قابل مشاهده بود.

 

نفتکش سانچی Sanchi که با پرچم پاناما و طول ۲۷۴ متر براي شرکت ايراني «برايت شيپينگ» Bright Shipping  کار مي‌کرد، به سمت کره جنوبي براي تحويل محموله خود در حرکت بود. دومين کشتي نیز يک کشتي باري چيني با پرچم هنگ‌کنگ حامل ۶۴ هزار تن غلات بود که ۲۱ نفر خدمه داشت و خوشبختانه همه آن‌ها نجات داده شدند.

 

طبق بیانیه شرکت ملی نفت‌کش‌، در این حادثه همه پرسنل نفت‌کش ایرانی که ۳۰نفر ایرانی و ۲نفر بنگلادشی بودند، مفقود شده‌اند و تلاش برای پیدا کردن مفقودین ادامه دارد، اما نشت گاز سمی عملیات را دشوار کرده است.

 

دولت، ارزش محموله این کشتی را ۶۰ میلیون دلار و ارزش نفتکش آتش‌گرفته را ۳۲ میلیون دلار اعلام کرده است.

 

اما چرا کشتی‌ها باوجود سیستم‌های ناوبری تصادف می‌کنند؟

همه کشتی‌ها به‌ویژه کشتی‌های بزرگ تجاری به انواع و اقسام وسایل ناوبری و هدایت حمل‌ونقل مانند رادار و جی‌پی‌اس مجهز هستند و معمولاً زمانی که به بنادر و مناطق پرترافیک نزدیک می‌شوند، با استفاده از همین تجهیزات پیشرفته می‌توانند نقشه حرکت سایر کشتی‌ها را نیز در اختیار داشته باشند.

 

علاوه بر آن، برخلاف تصور عامه، در دریاها نیز مانند مسیرهای هوایی و زمینی قوانین حمل‌ونقل وجود دارد. محدوده‌های تعریف‌شده برای ناوبری ایمن کشتی‌ها، وضع قوانین بین‌المللی برای توقف کشتی‌ها به منظور کاهش ریسک برخورد آن‌ها با هم و اصول و مقررات حرکتی دیگری که درست مانند قوانین راهنمایی و رانندگی در جاده‌ها، برای رفت‌و‌آمد صحیح و ایمن کشتی‌ها طراحی و تنظیم شده است. با این وجود می‌بینیم که این نوع تصادفات دریایی در دنیا اتفاق می‌افتد و خسارات هنگفتی بر جای می‌گذارد.

 

این نوع حوادث چند دلیل عمده دارند:

یکی از مهم‌ترین این دلایل، خطای انسانی است. نداشتن آموزش کافی، غفلت از دستگاه ناوبری، عدم توجه به اخطار از جانب کشتی دیگر و بی‌دقتی‌ها و اهمال‌کاری‌هایی از این دست. دلیل دیگر بروز این نوع از اتفاقات، خرابی و ضعف تجهیزات است. اختلاف اندازه کشتی‌ها نیز عامل دیگری در بروز اشکال برای تنظیم حرکت آن‌ها به حساب می‌آید، چراکه کشتی‌های بزرگ‌سایز امکان تغییر سریع جهت حرکت و مانور زیاد را ندارند و در صورت مواجهه با یک انتخاب اشتباه در مسیر ممکن است شانسی برای اصلاح آن نداشته باشند.

 

 اما مهم‌تر از همه شاید عدم ارتباط‌گیری (Communication) درست و به‌موقع با کشتی‌های دیگر باشد. هرکشتی باید مسیر مورد نظر خود را مشخص کند و آن را در اختیار کشتی‌های دیگر بگذارد و متقابلاً برنامه حرکت کشتی‌های دیگر را به وضوح دریافت کند. در بسیاری از موارد وجود سوءتفاهم در انتقال اطلاعات بین کشتی‌ها، موجب پدید آمدن حوادث دریایی می‌شود.

 

نکته‌ای که در مورد کشتی‌های عظیم‌الجثه تجاری و کشتی‌های بزرگ حامل میعانات گازی وجود دارد این است که احتمال دارد پیش از برخورد با کشتی دیگر متوجه انتخاب اشتباه مسیر خود شده باشند، اما به دلیل عظمت زیاد کشتی و اینرسی زیاد و اندازه حرکت بسیار بزرگی که دارند، نتوانند پیش از وقوع حادثه تغییر مسیر و جهت حرکت دهند، چراکه برای اندازه حرکت به این بزرگی به فضایی بسیار احتیاج است و به همین دلیل زمانی که کشتی‌ها از یک حدی به هم نزدیک‌تر شوند عملاً جلوگیری از برخورد آن‌ها با هم غیرممکن می‌شود، هرچند که علم به وقوع این اتفاق وجود داشته باشد.

 

علت تصادف کشتی سانچی در هاله‌ای از ابهام است

حادثه آتش‌سوزی نفت‌کش سانچی در منطقه‌ای بسیار شلوغ و پرتردد رخ داده است. یعنی در شرایطی که کشتی‌ها مجبورند از فواصل بسیار نزدیک یکدیگر عبور کنند. در چنین وضعیتی نقش ارتباط‌گیری کشتی‌ها با یکدیگر پررنگ و حیاتی است. عدم ارتباط‌گیری (Communication) درست وبه‌موقع، احتمالی است که باتوجه به چینی‌بودن کشتی مقابل می‌تواند درخصوص این حادثه وجود داشته باشد.

 

اما علت وقوع این حادثه هرچه که باشد، از لحاظ ابعاد فاجعه و خسارات به‌جامانده آن شاید با حادثه فروریختن پلاسکو قابل قیاس باشد. اتفاقی که به تناسب بزرگی آن پوشش خبری مناسب دریافت نکرده و بسیاری از مسائل هنوز در مورد آن مبهم است. این که چرا سرنشینان کشتی ایرانی نجات داده نشده‌اند، درحالی‌که سرنشینان کشتی چینی نجات پیدا کرده‌اند؟ آیا غفلت و کوتاهی در این مورد از جانب تیم‌های امداد و نجات کشور چین بوده است؟ یا به دلیل آتش‌سوزی گسترده بار کشتی ایرانی که میعانات گازی بوده و ماده‌ای بسیار فرار و قابل اشتعال است، امکان نجات سرنشینان در وهله اول وجود نداشته است؟

 

این‌ها همه ابهاماتی است که فعلاً با گمانه‌زنی‌ها درخصوص آن‌ها روبروئیم و تا روشن شدن ماجرا هیچ چیز قطعی و مشخص نیست.

 

 

 

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش