سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۰۲ - ۲۰ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۵۴۹۳
چهره ها در سینما و تلویزیون

بهاره رهنما: بپذیریم که در آستانه توفان فرهنگی هستیم

بهاره رهنما,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

چند سالی می‎شود که نام بهاره رهنما علاوه بر پرکاری‎اش در سینما، تلویزیون و تئاتر، با کمپین‎هایی مرتبط با مسائل کودکان و زنان گره خورده است. کمپین‎هایی که سبب ارتباط بیشتر او با سیاستمداران و طبعا، اظهارنظر در حوزه‌های اجتماعی شده؛ اظهارنظرهایی که گاها سیاسی تفسیر می‎شوند تا با موضع‎گیری‎های وی در جریان‎هایی مانند انتخابات ریاست‎جمهوری چند دوره اخیر، موافقان و مخالفان بسیاری داشته باشند که گاها حواشی بسیاری برایش دست و پا می‎کنند. درست مانند امروز که وی از سویی سفیر پویش «ارمغان ۳» است و از سوی دیگر تحت آماج شدید منتقدانی که وی را به بی‎سوادی متهم می‎کنند.

اما هر چه که باشد، زندگی برای رهنما جریان دارد؛ کتاب‎های داستان و شعرش را می‌نویسد، هم‎چنان حضور فعالی در جلوی دوربین سینما و تلویزیون و روی سن تئاتر دارد، هم‎چنان درس می‎خواند و درس می‎دهد، ورزش می‎کند و زبان انگلیسی می‎آموزد و... بهانه‎های مختلفی وجود داشت تا با او هم‎سخن شویم. سعی کردیم از تمام موضوعاتی که طی این مدت، به نوعی تحت محوریت او مطرح شدند، سوال بپرسیم.

گفت‌وگوی آرمان با بهاره رهنما را در ادامه می‌خوانید.

خانم رهنما، شما طی سالیان اخیر، حضور چشمگیری در تئاتر داشته و دارید. از سال گذشته تا به امروز، تنها «آینه بغل» را روی پرده داشتید. این کمرنگ کردن حضور در سینما و تلویزیون چه دلیلی داشته است؟

من امسال در فیلم «آقای سانسور» نقش اصلی زن را بازی کردم. در مورد بازی در «آینه بغل»، آقای منوچهر هادی دوست من هستند. ایشان برای بازی در آن نقش، تماس گرفتند در حالی‎که آن نقش، اصلا نقش خانم نبود و یک چیزی یک روزه پیش آمد که من کار کنم و اصولا دیگر کار این مدلی نخواهم کرد. به عنوان این‎که کسی رفیقم است و بروم کوتاه برایش بازی کنم، بعید می‎دانم، مگر آدمی باشد که من دین فرهنگی به او داشته باشم. من چند کار در سینما دارم که هنوز اکران نشده. یکی کار «هشتگ» است ساخته آقای بهبودی‎فر که کمدی خیلی خوبی شده و من و «نیوشا ضیغمی» نقش‎های اصلی را بازی کردیم.

در «آقای سانسور» و فیلم کمدی «ترمیناتور» هم بازی کردم. در مورد سریال، هم‎اکنون هشت ماه است که در کار آقای «علی غفاری» هستم که یک کار بسیار جالب اجتماعی راجع بچه‎های بی‎سرپرست است به نام «بچه مهندس» که درحال‎حاضر، فاز ۱ آن در حال پخش است. برای من، تئاتر، حرفه اصلی است. من در سال‎های بسیار پرکاری و پول درآوردن و زمانی که یک بازیگر تجاری پرکار بودم، ناگهان آن‎چنان جذب تئاتر و عاشق آن شدم که کلا در طول سال، حداقل یکی، دو مورد از پیشنهادهای بازی در فیلم و سریال را رد می‎کنم تا بتوانم حضور مستمری در تئاتر داشته باشم یعنی تئاتر برای من یک انتخاب بوده نه یک ناگزیری.

بعضی از دوستان از سر ناگزیری به سمت تئاتر معطوف می‎شوند اما برای من، یک انتخاب بود. همیشه فکر می‎کنم که شاید بهتر بود که از اول به تئاتر می‎رفتم تا سینما و واقعا الان هم همین‎طور است. الان هم کار اصلی من تئاتر است. یک‎بار همسرم اوایل آشنائی‎مان به شوخی به من گفت که اگر آدمی بودم که می‎گفتم تو کار نکن، چه عکس‎العملی داشتی؟ من هم گفتم که کار در سینما و تلویزیون، اهمیت زیادی برای من ندارد اما تئاتر را نمی‎توانم کنار بگذارم. کلا در زندگی، تئاتر برایم حکم خط قرمز را دارد.

آن‎قدر برایم مهم است که وقتی می‎روم سر کار و می‎بینم فلان دوستم دارد در فضای کار، یک نامردی در حق تئاتر می‎کند یا یک کار غیرمتعهدانه‎ای انجام می‎دهد، حتی روی دوستی‎مان هم ممکن است تاثیر بگذارد. من تئاتر را اندازه پدر و مادرم دوست دارم و می‎توانم بگویم بعد از دخترم پریا، مهم‌ترین اتفاق زندگی‎ام است. من در سینما و تلویزیون، کارهای موفقی داشتم که جریان‎ساز بوده مثل «نان، عشق و موتور ۱۰۰۰» که به تازگی داشتم در مورد این فیلم با آقای داوودی حرف می‎زدم چون ایشان یکی، دو سال است در تدارک ساخت قسمت دوم آن هستند. آقای داوودی هم می‎گفت که تو قبل از این فیلم، کلا کارهای جدی بازی می‎کردی بعد یک‎دفعه آمدی به سمت آثار کمدی.

ولی در تئاتر، خیلی کم، کار کمدی انجام داده‎ام. جالب است که در کارهای درام، خیلی حضور پررنگ‎تری داشتم و دو، سه باری که در تئاتر کاندیدا شده‎ام، تمامش برای نقش‎های درام بوده است. دو سال هم سفیر انجمن حقوق کودک بودم که آنقدر آنجا اتفاقات وحشتناک دیدم که در عین حال نمی‌توانم زن‌ستیز بودن یک جامعه را نادیده بگیرم. شما ببینید نماینده‌های زن مجلس ما اصلا صرف نظر از اینکه جناح راست باشند یا چپ، من با آنها صحبت کردم و از نزدیک با چند نفر آنها آشنا هستم، اما نمایندگان مرد در مجلس، راحت به آنها اجازه صحبت نمی‌دهند یعنی آن نوبت و شرایطی که برای آقایان وجود دارد، ناخودآگاه برای نمایندگان زن وجود ندارد. حالا شاید به این دلیل است که تعدادشان کمتر است و زورشان نمی‌رسد اما همه اینها وجود دارد. من فکر می‌کنم که نتیجه این پویش آن است که این ۳۶۰ مادر، می‌توانند ۳۶۰ تربیت را به جامعه اضافه کنند حتی یک بچه با تربیت معمولی بهتر از بچه‌ای است که اصلا مادرش نیست که به او بگوید چه کار کند خصوصا برای دختربچه‌ها.

البته شما در ابتدا با کارهای درام و رومنس آغاز کردید اما از یک جایی به بعد (نان، عشق، موتور ۱۰۰۰) به عنوان بازیگر آثار کمدی شناخته شدید.

«نان، عشق، موتور ۱۰۰۰» کار بسیار موفقی از آب درآمد و از طرف دیگر، در آن سال‎ها، سینمای کمدی، ژانر غالب شد و تهیه‎کنندگان به دلیل نیاز مردم و این‎که آنها از فیلم‎های سیاه و تلخ، جامعه بعد از جنگ و فشارهای اقتصادی خسته شده بودند، بنابراین خودبه‎خود رونق کارهای پرفروش در کارهای کمدی جلوه کرد و من هم به عنوان بازیگر فیلم‌های بی‎مووی (بفروش) طبیعتا پیشنهادات کمدی بیشتری به نسبت آثار جدی ارائه شد.

از این به بعد هم که تب ساخت کمدی به مانند دهه ۸۰ نیست، آیا باید شما را بیشتر در آثار کمدی ببینیم؟

به نظر من کمدی رسالت بزرگی است که کار کردن در آن فضا هم بسیار سخت است. این جمله «چارلی چاپلین» را باید طلا گرفت که: هر بازیگر کمدی می‎تواند درام بازی کند اما کمتر بازیگر درامی بوده که بتواند تبدیل به کمدین شود قطعا کمدی کار می‎کنم. خیلی هم برایم جذاب است با وجودی که در مملکت ما، هم‎چنان فقط به کارهای جدی، جایزه داده می‎شود چون ما راحت رویمان نمی‎شود بخندیم ولی برای من، آن ماندگاری در ذهن مردم مهم است و اینکه مگر ما واقعا بعد از انقلاب، چند کمدین زن داشتیم. من سعی کردم این سکان را در حد خودم نگه دارم. البته یکی از مهم‎ترین الگوهای من در مسیر سینمای کمدی و کمدین زن، خانم «گوهر خیراندیش» بوده که بازی ایشان را خیلی دوست دارم و خیلی هم به مسیر ایشان نگاه کردم چون بسیار خلاق هستند و با خودش می‌آورد و این سبک برای من خیلی جذاب است.

شما در شرایطی به عنوان سفیر پویش «ارمغان ۳» انتخاب شدید که بحث سوء‎استفاده برخی سلبریتی‎ها از کمک‎های مردمی، حتی از زبان مسئولان انتظامی نیز مطرح شده. البته که شما سابقه طولانی در رهبری کمپین‎ها و تشویق مردم به کمک در حوزه‎های مختلف را دارید اما در شرایط کنونی که این حرف‎وحدیث‎ها مطرح است، نترسیدید که نتوانید در سایه بی‎اعتمادی احتمالی مردم به سلبریتی‎ها، این کمپین را به سرانجام برسانید؟

نه، اصلا نترسیدم. من خودم را با آقای دایی مقایسه نمی‎کنم چون به نظر من آقای دایی، در ایران پهلوان است و یک پهلوان، جایگاه خیلی ویژه‎ای دارد. برای من «علی دایی» یک اسم خیلی بزرگ است مثلا مگر با این شایعاتی که اخیرا مطرح شد، «علی دایی» بین من و شما خراب شد؟ متاسفانه فضای مجازی تبدیل به حمام زنانه‎ای شده که پچ‎پچ‎های مزخرف در آن خیلی زیاد است کما اینکه در همین فضا مطرح شده بود که همسر من، پسر آقای «حسن عباسی»؛ از تئوریسین‎های سپاه هستند که به سادگی سرچ کردن می‎توانستند متوجه شوند «حسن عباسی» تنها ۸ سال بزرگتر از همسر من هستند و به لحاظ بیولوژیک، هیچ پسری در سن ۸ سالگی نمی‎تواند پدر شود. ولی این موضوع به ‎قدری در ایران پیچیده شده بود که من حتی وقتی در جمع‎های ادبی می‎رفتم، بچه‎ها با تعجب به من می‎گفتند ما از تو یک سوال داریم و من برایشان توضیح می‎دادم.

در مورد سلبریتی‎ها، من دیدم یک‎سری لاطائلات راجع پهلوان «علی دایی» گفته شده که آن حرف‎ها را هیچ انسان باشعور و صاحب‎عقلی باور نکرد. شاید این جمله برای پاسخ سوال شما درست باشد که برای من، جامعه باشعور و منصف ایرانی کافی هستند حتی اگر متاسفانه این روزها تعدادشان کمتر باشد. نکته‎ای که خیلی برایم مهم است، نگاه کردن به هدف است. من در شرایطی این کمپین را قبول کردم که انتقادات بسیاری به دولت آقای روحانی وارد است حتی از طرف هنرمندان. خود من یکی از کسانی بودم که چون خیلی از ایشان حمایت کردم، در بسیاری از بحث‎ها مخصوصا در بحث مربوط به زنان، خیلی فکر می‎کردم چرا کارها پیش نمی‎رود و اتفاقی نمی‎افتد و برایم خیلی چیزها جای سوال داشت ولی زمانی که به این کمپین دعوت شدم اصلا برایم مهم نبود که حالا عده‎ای می‎خواهند به من ناسزا بگویند. حتی در فضای مجازی در زمینه محیط زیست می‎گفتند که خانم ابتکار باید فعالیت بیشتری داشته باشد.

آدم وقتی دور است، خیلی چیزها را نمی‎داند. من الان که دارم کار اجرایی می‎کنم، می‎بینم دست ما از آتش دور است و فکر می‎کنیم اینها چرا هیچ کاری نمی‎کنند درحالی‎که این‎قدر این هیچ کاری به هزار تا مساله دیگر وابسته است که آدم فکر می‎کند ما هم اگر در همان جایگاه بودیم، کاری از دستمان برنمی‎آمد ولی مثلا در همین بحث محیط زیست، خود من همیشه می‎گفتم کاش خانم ابتکار، کمی چکشی‎تر و اساسی‎تر با مسائل و قوانینی که هست، برخورد کند.

البته شما تا همین جا هم به خوبی توانسته‎اید این کمپین را به مردم معرفی کنید و امیدواری نسبت به آینده ان بسیار بیشتر است.

اگر در جایی مثل انجمن هموفیلی، انجمن دیابت، انجمن ام‎اس و... حضور داشتم، سعی کردم در آنجا یک ردپای اجرایی به عنوان یادگاری داشته باشم که وقتی از آنجا بیرون می‎آیم، بعدها بگویند این کار را ایشان انجام داده است. این اجرایی شدن از آن اسم‎های نمادین مهم‎تر است به همین دلیل فکر می‎کنم امسال طرح «ارمغان ۳» حرکت ماندگاری باشد.

ولی احساس می‎شود این کمپین در مقایسه با دیگر کمپین‎هایی که بر عهده داشتید، از اهمیت بیشتری برای شما برخوردار است.

کمی برایم حیثیتی‎تر است آن هم به‎خاطر موضوع زنان. من زمانی که از طرف یونیسف برای فعالیت در راستای آرمان پنجم از اصول هفده‎گانه سازمان ملل مورد تقدیر قرار گرفتم که آن آرمان پنجم برای بشر امروز، جامعه و دنیایی که دارد به سمت روند پرشتاب مدرنیته می‎رود، برابری می‎کند با حقوق زنان و دختران در هر جامعه‎ای با مردان، فکر کردم که من بدون اینکه شاید خیلی برنامه‎ریزی داشته باشم، در این مسیر قرار گرفته‎ام. مثلا اگر در جایی اگر بحث دختر یا زنی می‎شود اصلا وظیفه خودم می‎دانم که موضع بگیرم. حتی وقتی محصل بودم و مدرسه می‎رفتم هم وقتی کسی داشت دختربچه‎ای را کتک می‎زد که زور آن دختر به او نمی‎رسید، من خودم را همیشه وسط می‎انداختم یعنی این احقاق‎حق همیشه از بچگی در من وجود داشته است.

برسیم به حاشیه‎ای که طی این مدت، حسابی خبرساز شده و آن، غلط‎های املایی است که شما در پست‎های مجازی خود به کار بردید. اتفاقی که کمی بیشتر از انتظار، سروصدا کرد.

اولی «حقوق غذایی» که شوخی بود. دومی «اجالتا» که اصلا درست بود و آن را در کتابت فارسی-عربی داریم که من حتی رفتم از دهخدا درآوردم. ببینید، اینها موج است و من به نتیجه فکر می‎کنم. موجی که مقداری هدفمند عمل می‎کند به دلیل همان قضییه‎ای که جامعه ایرانی فکر می‎کند من می‎خواهم مردان ایرانی را بکوبم. بخشی از آن به‎خاطر موضع‎گیری من برای خشونت علیه زنان است که یک آدم‎هایی را نارحت می‎کند به همین دلیل می‎آیند از من یک ایرادی بگیرند خب از کجا باید ایراد بگیرند؟ من سالیان سال در زندگی سابقم و بعد، آن سه، چهار سالی که جدا شدم، اصولا بحث حاشیه‎سازی نداشتم.

اینکه در زندگی کسی وارد شده باشم، مالی از کسی برده باشم، کاری را ترک کرده باشم، تعهدی را انجام نداده باشم، شما حتی اگر بگردید، یک عکس از من با شکل و شمائل غیرعادی در کل اینترنت وجود ندارد. حواسم بوده چون زندگی من، برنامه‎ریزی دارد که کجا می‎روم و کجا می‎آیم چون آدم هدفمندی هستم اما مرتب در این چالش‎ها، من را وسط می‎اندازند یعنی این حواشی از بیرون به من الصاق می‎شود و باز هم من فکر می‎کنم نتیجه مهم است چون من اهدافی دارم که یکی از آنها، نشر حال خوب و امید بین زنان ایرانی است که دارم کاملا هدفمند این کار را انجام می‎دهم. من نزدیک به ۴۰ فیلم سینمایی بازی کرده‎ام که حداقل در ۳۰ تای آن، عروس شده و لباس عروس پوشیده‎ام.

یک بار هم در سنی که اوج زیبایی هر زنی است یعنی در ۲۰ سالگی، لباس عروس پوشیده‎ام که وقتی من با آن لباس، وارد سالن شدم، پدر و مادرم تا یک ساعت اصلا نمی‎توانستند حرف بزنند از بس که از دیدن من حالشان منقلب شده بود بنابراین من عقده اینکه در ۴۲ سالگی در لباس عروس دیده شوم را که نداشتم. یک فکری پشت این منظور بود. من وقتی حالم بد است در اینترنت پیدایم نمی‎شود. فکر می‎کنم ما باید سفیر حال خوب باشیم و اگر حال خوبی داریم، آن را نشر دهیم مثلا همسرم چند هفته پیش به دلیل ناراحتی قلبی در بیمارستان بستری شده بود چون به‎خاطر مشکلاتی که در کارش به وجود آمد، کمی عصبی شده بود. من اصلا حتی این موضوع را ننوشتم و با اینکه خیلی به دعای مردم اعتقاد دارم، گفتم برای یکی از دوستانم که بیمارستان است دعا کنید چون ایشان واقعا دوستم هم هست. یعنی ناله نمی‎کنم و خودم را هم به مریضی نمی‎زنم که بخواهم موضوعاتی راجع بدبختی و چیزهای غم‎انگیز و سیاه بنویسم.

من به عنوان آدمی که تقریبا به اندازه خودم موثر هستم و در این ۲۵ سال فعالیت، طرفدارانی دارم و البته کسانی که از من خوششان نمی‎آید، از همه آنها ممنونم چون دارند بخشی از روز خودشان را به من فکر می‎کنند. پس بنابراین این حال خوب را نشر می‎دهم. در مورد غلط‌های املایی، اولین مورد «حقوق غذایی» این‎قدر واضح است که مثلا کسی ادبیات را «ط» نمی‎نویسد. حتی یک آدم با بهره هوشی پائین، وقتی او را ۴ سال به مهد ببری، او با نگاه کردن به اسم آن مکان، آن را یاد می‎گیرد. بنده رفتم ۴ سال دانشکده حقوق قضایی، آنجا تابلویش بوده بعد بیایم بنویسم «حقوق غذایی» اصلا این کلمه معنا دارد؟ حتی آدم احمق هم حقوق را به معنای غذا که همه می‎دانیم چیست، نمی‎گیرد. بعد سر این «اجالتا» که من مدارک تحصیلی‎ام را گذاشتم.

داستان این است که من خودم ایجاد حاشیه یا چالش نمی‎کنم اما وقتی هم که حاشیه یا چالشی پیش می‎آید، اصولا آدم عقب‎نشینی و ترس نیستم. می‎آیم جواب می‎دهم چون برای روشن شدن اذهان طرفداران تین‎ایجر، چیزهایی باید گفته شود. ما وزیری داشتیم که خدا رحمتشان کند که مشخص شد کلی از مدارک ایشان تقلبی بوده، فردا این جوان ایرانی می‎خواهد اطمینان کند. من ۴ تا کمپین اجتماعی می‎خواهم بزنم تا یک زندانی را آزاد کنم بعد می‎گویند این مگر دیوانه است دروغ می‎گوید درس خوانده. به تحلیل من و اتاق فکرم، یک موجی علیه من به راه افتاده. چون من در اتاق فکرم، یک مجموعه جوان دارم که واقعا در موفقیت من موثر هستند برای همین می‎گویم یکی از نکات مثبت کارنامه کاری من، برنامه‎ریزی است که همیشه آن را به جوان‎ها متذکر می‎شوم. من هر چه درس خواندم، با برنامه‎ریزی بوده، اگر سینما را کمرنگ کردم، با برنامه‎ریزی بوده، اگر تئاتر را پررنگ کردم، با برنامه‎ریزی بوده، اگر تصمیم گرفتم با آدمی در این اشل ازدواج کنم، برنامه‎ریز داشتم و... همه اینها برنامه‎ریزی داشته و برنامه‎ریزی نتیجه می‎دهد.

و خیلی جالب است که برخلاف بسیاری از همکارانتان، وقتی حاشیه‎ای علیه شما مطرح می‎شود، خیلی زود به آن واکنش نشان داده و جواب می‎دهید.

من آدم ساختن حاشیه و چالش نیستم ولی وقتی می‎سازند چون ساکت نمی‎شوم، قضییه بالا می‎گیرد که این، کمی به رگ و ریشه اراکی من برمی‎گردد که در این مواقع، روحیه جنگ‎جویی داریم. در این ارتباط، دو دسته آدم داریم؛ یک سری آدم‎هایی که نسبت به مسائل زنان فعالیت دارند و در این حوزه، مشکلاتی دارند و یک سری هم، قشر تنبل جامعه ما هستند که آدمی مثل من، مانند خاری در چشم آنهاست. من ساعت ۷ و ۸ صبح بیدار می‎شوم و تا ساعت ۱ و ۲ دارم کار مثمرثمر انجام می‎دهم.

هنوز هفته‎ای دو بار به کلاس زبان می‎روم چون استعدادم در زبان انگلیسی خوب نیست و راحت جلو نمی‎روم اما ناامید نشدم چون الان به این نتیجه رسیدند که یادگیری زبان، یک ژن است ولی پشتکارم را دارم، هفته‎ای دو شب، دانشجوی مکاتبه‎ای هستم و درس می‎خوانم. پس از آن ۴۲ کیلویی که وزنم با عمل اسلیو پائین آمد، الان یک ماه است که ورزش را به شکلی جدی شروع کرده‎ام، الان استاد رشته نمایشنامه‎نویسی و بازیگری همان دانشگاهی هستم که در آن درس می‎خواندم و... بنابراین دارم تلاش می‎کنم.

بعد طرف تا ظهر زیر لحاف خوابیده است و ساعت ۲ تازه چشمش باز می‎شود و به وی‎پی‎ان و اینترنت وصل می‎شود و چهار تا فحش به «اصغر فرهادی» و «منیژه حکمت» و چهار تا آدم شناس دیگر می‎دهد و در پیچ دخترخاله و دختر همسایه و چهار تا مدل برود و حرف ناموسی رکیک بزند و ساعت ۶ هم برود بیرون چون کاری ندارد. یک عده خیلی زیادی که به اصطلاح خود جوان‎ها، کارهای من روی مخشان است. آدم‎های تنبلی هستند که تحمل این میزان از انرژی من را ندارند؛ من این را دیده‎ام. چون متاسفانه قشر زیادی از جوان‎ها و آدم‎های جامعه ما تنبل هستند و بنابراین دنبال این هستند که چرا این آدم، همه جا هست و چرا دارد همه کاری می‎کند.

خدا را شکر که من کار افتضاح نداشتم گرچه کار ضعیف به نسبت دیگر کارهایم داشته‎ام اما تکلیفم معلوم است، زندگی‎ام مشخص است و این چیزها حالشان را بد می‎کند. می‎تواند یکی از دلایل جواب دادن یا توضیح دادنم این باشد که من معلم هستم و ۱۵ سال است که کار تدریس انجام می‎دهم و سه سال است استاد رسمی دانشکده هنر و معماری در رشته ادبیات نمایشی و بازیگری هستم. این روحیه معلمی، همیشه این دغدغه را به من داده که نکند جوان‎ها در مورد آدم‎هایی که دوستشان دارند، اشتباه می‎کنند. توضیحی که می‎دهم بیشتر برای آن قشر جوانی است که تحت تاثیر این امواج قرار نگیرند.

و طبیعتا با داشتن چنین روحیاتی، از جمع‎هایی جدا می‎افتید.

ن کلا از یک جمع‎هایی طرد شده‎ام که البته مهم هم نیست. تنها و بدون اینکه به هیچ آدمی تکیه داشته باشم، به اینجا رسیده‎ام.

احساس نمی‎کنید بخشی از حاشیه‎هایی که برای شما درست می‎شود، جنبه تلافی‎جویانه داشته و به شکلی با هدف جریان‎سازی صورت می‎گیرد؟

وقتی در جامعه‎ای کوچک، سر یک کار، می‎بینم که مثلا همکارم دارد پیش کارگردان برای من می‎زند که سکانس‎های من را حذف کند، من چه انتظاری از بقیه می‎توانم داشته باشم؟ مثلا این موضوع غلط املایی را یکی از روزنامه‎های تندرو راه انداخت چون من یک شوخی با آنها کرده بودم که دوباره هدایتی را با رهنما اشتباه نگیرد! چون در ۶، ۷ خبر، این روزنامه که این همه ادعایش می‎شود، بهاره هدایتی را با بهاره رهنما اشتباه می‎نوشت بعد من سر این موضوع، یک شوخی با آنها کردم که منجر به نوشتن یک توئیت شد که طی آن، فردی به من گفته بود «بی‎سواد»؛ آن آدم، کاملا از همین دوستان جناحی بود که گویا هنوز با من مشکل دارند. بعد من این را نوشتم و اولین جایی که آن را بولد کرد، همین روزنامه بود.

در راستای این فعالیت‎های تخریبی علیه شما، در طول این سال‎ها در تلویزیون ممنوع الفعالیت نبوده‎اید؟

هر از گاهی دوستان می‎گویند نمی‎توانید در تلویزیون کار کنید و بعدا خودشان می‎آیند و می‎گویند بیا کار کن. من کلا نمی‎دانم داستان تلویزیون چیست! تئاتر «زنان شکسپیر» من که یک کار کاملا کمدی زنانه بود، مشکل پیدا کرد. البته این اندازه‎ای که من تاوان دادم، بسیار کمتر از خیلی از دوستان و همفکرانم است ولی من به اندازه خودم اذیت شدم و هنوز هم دارم می‎شوم.

از رای به «حسن روحانی» پشیمان هستید؟

من اصولا آدم پشیمانی نیستم. در هر شرایطی، بهترین تصمیم، همان بوده که گرفته‎ام حتی اگر الان هم زمان به عقب برگردد، باز هم اتفاق بهتری نمی‎افتاد. من خودم به عنوان یک انسان منصف، می‎دانم جامعه‎ای که آقای روحانی به هر لحاظ، علی‎الخصوص اقتصادی تحویل گرفت، به اندازه‎ای داغان بود که نمی‎شد کار چندان خارق‎العاده‎ای در آن انجام داد. نمی‎خواهم از ایشان دفاع کنم؛ من هم در بخشی مخصوصا بخش مربوط به امور زنان، انتقادهایی جدی دارم ولی اگر زمان به عقب برمی‎گشت باز هم در آن شرایط به آقای روحانی رای می‎دادم و بی‎انصافی است اگر بخواهیم کلیه کارهایی که این دولت انجام داده را نادیده بگیریم. به هر حال تمام دولت‎ها از دوره اول تا به حال، به همین ترتیب هستند که در کنار ۱۸ کار منفی، ۴ تا کار مثبت هم داشته‎اند اما متاسفانه کارهای منفی تمام دولت‎ها، از کارهای مثبت آنها بیشتر است. اما اصولا من آدم افراطی در مواضع سیاسی و اجتماعی نیستم.

اما شما (جامعه هنری) طی هفته‎های اخیر، مطالبات بحقی را از رئیس‎جمهور و دیگر مقامات سیاسی کشور درخواست کرده‎اید که به هیچ یک از آنها پاسخی داده نشد.

در اینجا زور قانون‎گذارانمان خیلی بیشتر از هنرمندانمان است برای همین است که می‎گویم جامعه‎ای جامعه موفقی است که در آن، سیاستمداران الگو باشند، چرا ما هنرمندان باید الگو باشیم وقتی زورمان کم است؟ تویی که قدرت داری، موقعیت داری، پول داری، قانون می‎گذاری ببینیم چطوری زندگی می‎کنی؟ تو باید الگو باشی نه من. همین الان، نصف جامعه دکتر و مهندس ما، به بازیگری به چشم مطرب و شغل سطحی و مبتذل نگاه می‎کنند.

مثلا خود من دوست پزشکی دارم که می‎گوید: خواهشا بیا با دخترم حرف بزن که به سمت بازیگری نرود چون آبروی من می‌رود. می‌گویم تو رویت می‌شود به من که بازیگرم، این حرف را بزنی؟ می‌گوید من با تو راحتم. طرف پروفسور یک رشته علمی است و تصورش این است. بنابراین علت، همان فرهنگ است که باید آموزش و پرورشمان درست شود، باید قوانین‌مان، رفتارمان با بچه‌ها از سن پائین تغییر کند که اساسا یک تکانی بخوریم چون ما واقعا به لحاظ فرهنگی در آستانه طوفان نوح هستیم.

در آخرین نمایشی که به عنوان نویسنده به روی صحنه بردید (چشم‎هایی که مال توست) از صدای «شهاب حسینی» بهره بردید. اصولا آقای حسینی از این دست همکاری‎ها انجام نمی‎دهد چطور شد که ایشان به گروه این کار پیوست؟

این نمایش مال ۷ سال پیش است که امسال دوباره اجرا شد. آقای حسینی خیلی به این نمایش لطف داشتند. من از زمانی که ایشان تئاتر کار می‎کردند و خیلی جوان‎تر بودند، آشنایی خیلی احترام‎آمیزی با هم داریم. آن متن را خیلی‎ها دوست دارند. جزو یکی از افتخاراتم است که عباس کیارستمی آن نمایش را آمدند و دیدند. آقای عزت‎ا... انتظامی و لیلی گلستان برای این کار مطلب نوشتند. بهمن فرمان‎آرا سه بار از لواسان آمد و این کار را تماشا کرد. کار خاصی است برای همین هم شهاب حسینی لطف کرد و صدایش هم یک بخش ماندگاری از آن شخصیت شد.

در طول این همه سال فعالیت سینمایی و تلویزیونی، آیا کاری بوده که به شما پیشنهاد شده باشد و شما آن را به دلایلی رد کرده و الان از این کارتان پشیمان شده باشید؟

من فقط به دلیل اراداتی که به امام حسین(ع) دارم و فوق‎العاده بودن متن «روز واقعه»، خیلی متاسفم که جزو آخرین کاندیداهای بازی در این فیلم بودم اما انتخاب نشدم.

در حرفه‎تان با کسی قهر هستید یا دشمن دارید؟

یک آقایی از همکاران است که آدم پا به سن گذاشته‎ و بازیگر بسیار مطرحی است که کلی جایزه برده و خانمش هم از همکاران خیلی خوب ماست اما کلا با من مشکل دارد و هیچ‎وقت هم نمی‎دانم چرا اما مرتب می‎شنوم که این مشکل هست. هیچ‎وقت هم پیش نیامده که از ایشان بپرسم داستان چیست. برایم عجیب است. من اصلا قهر کردن بلد نیستم و با کسی هم قهر نیستم ولی طبیعتا یکی، دو نفر در کل مجموعه همکاران هستند که شاید کدورتی داشته باشند که امیدوارم اگر این مصاحبه را می‎خوانند، از دلشان برود و بدانند که من ذاتا آدم قهر و کینه نیستم.

در پایان، چه صحبتی با مخاطبان دارید؟

واقعا از آحاد ملت ایران با هرگونه سلیقه، حتی اگر از من خوششان نمی‎آید به عنوان یک مادر ایرانی تقاضا دارم به این حرکت من توجه کنند. ۳۶۰ مادر را باید به خانه و زندگی‎شان برگردانیم. لطفا کمک کنید. اگر به شکل مالی نمی‎توانید، این کمپین را در صفحات مجازی خود به اشتراک بگذارید حتی اگر شما ۱۰۰ نفر بازدیدکننده دارید. کمک، حرف زدن در مورد آن است، کمک، این است که شما آدم‎های متمول و توانا را در جریان این اتفاق قرار دهید. کمک فقط این نیست که از جیب پول دربیاوریم که بعضی از مردم برای من می‎نویسند به شوهرت بگو همه را آزاد کند.

ما در هر کار خیریه‎ای که شروع می‎کنیم همیشه اولین کمک را آقای عباسی به لحاظ مالی انجام داده ولی عملا این یک طرز تفکر احمقانه‎ای است که پس ایشان همه را تقبل کنند. نمونه خیلی کوچکش این است که من یک کارگری در خانه داشتم و از صبح درگیر تماس برای جور کردن ۵۰ میلیون پول برای آزادی یک زندانی بودم چون ۲۰۰ میلیونش جور شده بود و فقط ۵۰ میلیون کم داشتیم. مدام به این و آن می‎گفتم. آن کارگر وقتی خواست از خانه برود، ۱۰ هزار تومان از دستمزد ۶۰ هزار تومانی‎اش را به من برگرداند و گفت این را بگذار برای آن زندانی. من هیچ‎وقت حرکت این زن از جلوی چشمم محو نمی‎شود و این ده تومان‎هاست که برکت دارد و جمع می‎شود.

 مجتبی اردشیری

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش