جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۰۷ - ۲۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۱۳۲
فیلم و سینمای ایران

نقش پررنگ فیلم‌های کمدی بر پرده سینماهای کشور

فیلم نهنگ عنبر,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران

با نگاهی به آمار پرفروش‌ترین‌های چند سال اخیر پرواضح است که فیلم‌های کمدی با اختلاف از ژانرهای دیگر در صدر جدول قرار دارند و همچنان مخاطب را به سالن سینما می‌کشانند. از جمله فیلم‌های ۱۰ میلیاردی می‌توان به «نهنگ عنبر»، «گشت۲»، «خوب بد جلف»، «فروشنده»، «محمد رسول الله»، «من سالوادور نیستم»، «سلام بمبئی»، «۵۰کیلو آلبالو»، «شهر موش‌ها»، «ابد و یک روز»، «بارکد» و «اکسیدان» اشاره کرد که بیش از دو سوم سهم فروش به نمونه‌های کمدی اختصاص داده شده است. این در حالی است که با اکران فیلم‌هایی نظیر «جدایی نادر از سیمین»، «لانتوری»، «درباره الی» و «ماجرای نیمروز» به نظر می‌رسید کفه ترازو فروش هم‌طراز شود اما این چنین نشد و همچنان فیلم‌های کمدی گوی سبقت را در دست دارند.

 

ژانر کمدی به قدری تاثیرگذار است که مولفه‌های دیگری نظیر بازیگران، کارگردان و به طور کلی عوامل سازنده را تحت شعاع قرار می‌دهد. به عنوان نمونه این روزها با وجود کم‌کاری چهره‌هایی نظیر رضا عطاران، مهران مدیری، ایرج طهماسب، حمید جبلی، اکبر عبدی، لیلی رشیدی و ... استقبال از آثار کمدی کاهش نداشته است و چهره‌های دیگری مانند جواد عزتی به یکی از بازیگران پرفروش کمدی بدل شدند.

 

گفته می‌شود این بازیگر با حضور در فیلم‌های «اکسیدان»، «در مدت المعلوم» و «زاپاس» از سوپر استارهای سینما در فیلم‌های درام و اجتماعی نیز پول‌سازتر است. در ادامه این روند باید دید فیلم‌های کمدی چهره‌های جدیدی را معرفی می‌کند که جای سوپر استارهای گذشته را گرفته و مردم را به سینما می‌کشانند یا فیلمنامه‌های کمدی به تنهایی مخاطبان را راضی نگه می‌دارند. اگر این پیش‌بینی درست باشد، در سال‌های آینده عرصه رقابت برای ژانر درام و اجتماعی سخت‌تر خواهد شد. در این باره نظر صاحب نظران سینما را جویا شدیم.

 

فضای جامعه بر سلیقه مخاطب تاثیر دارد

جواد نوروز بیگی تهیه‌کننده فیلم «سلام بمبئی» درباره تاثیر نظر سازندگان فیلم در افزایش آمار تولیدات کمدی توضیح می‌دهد: «جریان سینمای ایران را تا حدودی گیشه مشخص می‌کند و به گونه‌ای گیشه تعیین کننده تولیدات سالانه سینما است. در شرایطی که به دلایل مختلف فیلم‌های کمدی جایگاه ویژه‌ای در میان مخاطبان دارد، طبیعی است که تمایل سازندگان هم به تولیدات این آثار بیش‌تر شده است.»

 

نوروز بیگی درباره علاقه مردم به تماشای فیلم‌های کمدی می‌گوید: «شرایط جامعه تاثیری مستقیمی بر سلیقه مخاطبان سینما دارد. اگر جایگزینی برای اوقات فراغت وجود داشته باشد و انتخاب مردم محدود به سینما نشود، ژانرهای دیگر نیز با استقبال روبه‌رو می‌شود. در حال حاضر سینما و فیلم‌های کمدی فضای مفرحی را برای مخاطبان به همراه دارد. ضمن اینکه سریال‌های طنز تلویزیونی به نسبت گذشته کم‌تر تولید می‌شود، بنابراین مخاطب این فضا را فقط در سینما تجربه می کند.

 

طبیعی است که یک خانواده تعطیلات آخر هفته را ترجیح می‌دهد با تماشای فیلم‌های کمدی سپری کند. سازندگان فیلم اگر باهوش باشند از این فضا برای جذب مخاطب استفاده می‌کنند. همچنین باید در نظر داشت که تولید آثار با کیفیت در این ژانر اهمیت ویژه‌ای دارد.»

 

این تهیه کننده سینما معتقد است که موضوع فیلم و انتخاب بازیگر به یک اندازه در فروش فیلم موثر است: «بازیگر برای مخاطب احساس اطمینان ایجاد می‌کند. در واقع فیلم‌های پرفروش ترکیبی از سوژه و بازیگر است. من به عنوان یک تهیه کننده در ابتدا ژانر فیلم را در اولویت قرار می‌دهم و در قدم بعدی بر اساس قصه بازیگران را انتخاب می‌کنیم.در مواری قصه به قدری کشش دارد که نیازی به بازیگران چهره ندارد و در موارد دیگر شخصیت‌هایی نوشته می‌شوند که به بازیگران مطرح نیاز دارند. یعنی قصه و بازیگر به یک اندازه در روایت داستان تاثیرگذار هستند.»

 

نوروز بیگی درباره معرفی بازیگران جدید به سینما بیان می‌کند: «سینما در سال‌های اخیر بازیگران زیادی را معرفی کرده است و در این دوره از جشنواره فیلم فجر نیز چهره‌های جدیدی را خواهید دید. به نظرم در حال حاضر با فقر بازیگر مواجه هستیم و نیاز داریم که بازیگران جدیدی را وارد سینما کنیم. بر همین اساس در فیلم اخیری که با کمال تبریزی همکاری داشتیم، بازیگر جوان و با استعدادی را معرفی کرده‌ایم. تهیه‌کنندگان و کارگردان‌ها باید به بازیگران جوان اعتماد کنند و حداقل برای نقش‌های مکمل به آن‌ها جای کار بدهند. بنابراین در سال‌های پیش‌رو نه تنها ژانر کمدی بلکه دیگر ژانرها هم نیاز به معرفی بازیگران جدید دارد.»

 

او در ادامه تاکید می کند که در سال‌های اخیر فیلم‌های ملودرام پرفروشی داشته‌ایم و نشان می‌دهد که مخاطبان فقط به ژانر کمدی علاقه نشان نمی‌دهد و همواره از فیلم‌های با کیفیت در ژانرهای مختلف استقبال شده است.

 

انتخاب سناریو قوی در اولویت است

عبدالله اسکندری تهیه کننده فیلم «خوب بد جلف» عوامل تاثیر گذار در استقبال از فیلم‌های کمدی را اینگونه تحلیل می‌کند: «علت اصلی افزایش آثار کمدی به مخاطب بستگی دارد. چراکه مردم نیاز دارند با توجه به مشکلات که روزانه با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند برای ساعتی استراحت و تفریح کنند. فیلم‌های کمدی برای ساعاتی خنده را روی لبان مخاطب می‌نشانند.»

 

عبدالله اسکندری فیلمنامه را در اولویت انتخابش قرار می‌دهد و توضیح می‌دهد: «انتخاب سناریو درست در صدر امور قرار دارد. چرا که اگر سناریو قوی باشد، کارگردان می‌تواند فیلم خوبی را بسازد. در حالی که بسیاری الز سناریوهای کمدی از اساس ضعیف هستند و روند فیلم را دچار مشکل می کند. بنابراین در این قبیل از فیلم‌ها اهمیتی ندارد که بازیگر چهر‌ه داشته باشیم یا نه.»

 

او در ادامه عنوان می‌کند: «بعضی از کارگردان‌ها شهامت معرفی چهره جدید دارند، اگر کارگردان این تصمیم را بگیرد و سناریو قوی وجود داشته باشد، به عنوان یک تهیه‌کننده مشکلی با انتخاب بازیگر جدید ندارم. نمی‌توان گفت تهیه کنندگان مخالف حضور بازیگران جدید هستند، اگرچه در مواردی تهیه‌کننده اعمال نفوذ می‌کند که اگر اشراف و دانش کافی را داشته باشد، به روند فیلم کمک می‌کند. در واقع مشکل از جایی شروع می‌شود که سرمایه‌گذار جای تهیه‌کننده را می‌گیرد و اعمال نفوذ می‌کند.»

 

فاطمه رنج‌اندیش

 

 

ebtekarnews.com
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش