شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۱۰۰۰۳۳

زندگینامه امیر هوشنگ ابتهاج + مصاحبه جدید او در آلمان

امیرهوشنگ ابتهاج,زندگی نامه امیرهوشنگ ابتهاج,آثار امیرهوشنگ ابتهاجزندگینامه امیرهوشنگ ابتهاج
امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به "سایه" از شاعران به‌نام ایرانی است که هم‌اکنون در آلمان زندگی می‌کند. در این مقاله به گردآوری بیوگرافی این شاعر مشهور، گرایش‌ها، ویژگی اشعار و مصاحبه جذاب او که در آن از علت مهاجرتش سخن گفته پرداخته شده‌است.

چکیده ای از امیر هوشنگ ابتهاج:

نام اصلی: امیرهوشنگ ابتهاج

تولد: ۶ اسفند ۱۳۰۶

محل تولد: رشت، گیلان

تخلص: سایه

ملیت: ایرانی

پیشه: شاعر

درگذشت: ۱۹ مرداد ۱۴۰۱

امیر هوشنگ ابتهاج  معروف به «ه.الف سایه» مردی از جنس شعر و ادب فارسی که شعر هاي وی طرفداران زیادی دارد. این شاعر بنام ایرانی در ۶ اسفند ۱۳۰۶ در رشت متولد شد. وی هم‌اکنون در شهر کلن کشور آلمان زندگی می‌کند. ابتهاج در گذشته طرفدار کمونیستها و عضو حزب توده ایران بوده است.

خانواده هوشنگ ابتهاج

امیر هوشنگ ابتهاج اولین فرزند میرزا آقا خان ابتهاج و فاطمه رفعت و تنها پسر یک خانواده ۴ فرزندی بود.

پدرش آقاخان ابتهاج از مردان سرشناس رشت و مدتی رئیس بیمارستان پورسینای این شهر بود.

دوران تحصیل امیر هوشنگ ابتهاج

هوشنگ ابتهاج شروع تحصیل و ادامه‌ي تحصیلات ابتدایی و بخشی از تحصیلات دبیرستانی در مدارس عنصری ، قاآنی ، لقمان ، و شاهپور در شهر رشت و بعد برای کلاس پنجم متوسطه در دبیرستان تمدن تهران سپری کرد.

عاشقانه‌های هوشنگ ابتهاج

وی در جوانی دلباخته دختری ارمنی به نام گالیا شد که در رشت ساکن بود و این عشق دوران جوانی دست مایه اشعار عاشقانه‌اي شد که در آن ایام سرود. بعد ها که ایران غرق خون ریزی و جنگ و بحران شد، شعری با اشاره به همان روابط عاشقانه‌اش با گالیا سرود.

ازدواج هوشنگ ابتهاج

درسال ۱۳۳۷ با خانم آلما مایکیال ازدواج کرد و  حاصل این ازدواج چهار فرزند به نامهای یلدا «۱۳۳۸»، کیوان «۱۳۳۹»،آسیا «۱۳۴۰»، و کاوه «۱۳۴۱» می‌باشد.

امیر هوشنگ ابتهاج,سایه,هوشنگ ابتهاجمراسم بزرگداشت هوشنگ ابتهاج

فعالیت‌های اجتماعی امیر هوشنگ ابتهاج

- ابتهاج مدتی بعنوان مدیر کل شرکت دولتی سیمان تهران بکار اشتغال داشت.

- از سال۱۳۵۰ تا ۱۳۵۶  سرپرست برنامه گل‌ها در رادیوی ایران، پس از کناره گیری داوود پیرنیا و پایه‌گذار برنامه موسیقایی گلچین هفته بود. تعدادی از غزل‌هاي او توسط خوانندگان ترانه اجرا شده ‌است.

- درسال ۱۳۷۴ به ایالات متحده ایالات امریکا و شعرخوانی و سخنرانی درباره ي دیوان حافظ در شهر های برکلی، لوس آنجلس، دالاس، نیویورک، فیلادلفیا، سان دیه گو، سیاتل سفر کرد.

شاعری ابتهاج

هوشنگ ابتهاج درسال ۱۳۱۸ با موسیقی و سرودن شعر آشنا گردید. وی در آغاز، همچون شهریار، چندی کوشید تا به راه نیما برود؛ اما، نگرش مدرن و اجتماعی شعر نیما، به ویژه پس از سرایش ققنوس، با طبع او که اساسا شاعری غزلسرا بود؛ همخوانی نداشت. پس راه خود را که همان سرودن غزل بود؛ دنبال کرد.

عکس امیر هوشنگ ابتهاج,آثار امیر هوشنگ ابتهاج,هوشنگ ابتهاجگفتگو با امیر هوشنگ ابتهاج

گزیده‌ای از مصاحبه با امیر هوشنگ ابتهاج

هوشنگ ابتهاج از روزمرگی‌هایش می‌گوید

هوشنگ ابتهاج: من دو، سه ساعت بیشتر نمی خوابم. صبح خیلی زود بیدار می شوم. خودم چای درست می کنم. صبحانه یک لیوان چای می خورم با کمی نان خشک تا ظهر. روزها می نشینم گاهی تلویزیون تماشا می کنم و می بینم که دنیا روز به روز دیوانه تر می شود.

بعد ناهار می خورم و دوباره دیوانگی دنیا را تماشا می کنم. برایم جالب است که بدانم آخر این دیوانگی دنیا, تا به کجا خواهد کشید. بعد شب هم کمی می روم و می خوابم. همین. هیچ کار مهمی نمی کنم.

در آلمان هم شعر می گویید؟

بله. این ویروسی است که از تن آدم نمی رود. ترسم این است که در آن دنیا هم دچار شعر گفتن شوم. شعر گفتن ایران و آلمان و ژاپن ندارد. گاهی چیزهایی به کله شما می آید و شما یاد گرفته اید, که آنچه حس می کنید، بگویید. گاهی کمتر و گاهی بیشتر.

علت مهاجرت هوشنگ ابتهاج به آلمان

هوشنگ ابتهاج: رفتن من اجباری بود. اول یکی از بچه هایم رفت آلمان، بعد زنم رفت که بچه ام تنها نباشد. بعد بچه های دیگرم رفتند. یک مدتی هم من ممنوع الخروج بودم. بالاخره من هم رفتم. البته مهاجرت نکردم، گاهی تهران هستم و در سال خوشبختانه چندین ماه ایران هستم.

سبک زندگی هوشنگ ابتهاج در آلمان

هوشنگ ابتهاج: من همه جا خودم هستم، همان طور در تهران زندگی می کنم که اینجا زندگی می کنم.

نظر هوشنگ ابتهاج درباره‌ی مهاجرت

هوشنگ ابتهاج: البته من خودم مهاجرت نکردم ولی اگر چیزی زندگی شما را تهدید می کند و خطر مرگ برای شما وجود دارد، شما حق دارید که هر نقطه خطرناکی را ترک کنید تا در امان باشید.

یا مثلا می خواهید کاری کنید که اصل زندگی تان است در جایی می شود و در جای دیگری نمی شود؛ حتی اگر کار عبثی باشد، مثلا می خواهید شیپور بزنید. البته منظورم از شیپور، آلت موسیقی نیست.

شما نمی توانید در خانه خودتان شیپور بزنید چون همسایه داد می زند که آقا شلوغ نکن، می خواهیم بخوابیم. شما نه تنها حق دارید بلکه وظیفه شماست جایی بروی که این تنها غرض زندگی تان را انجام دهید؛ حالا چه به بیابان بروید، چه جایی بروید که کسی مانع کارتان نشود.

درگذشت هوشنگ ابتهاج:
 یلدا ابتهاج، فرزند هوشنگ ابتهاج (سایه) بامداد امروز چهارشنبه ۱۹ مردادماه ۱۴۰۱ در صفحه‌ی اینستاگرام خود از درگذشتِ این شاعر نامدار ایرانی خبر داد.  پیکر این شاعر در  تاریخ ۵ شهریور ماه ۱۴۰۱ در پارک محتشم رشت به خاک سپرده شد.

هوشنگ ابتهاج,امیر هوشنگ ابتهاج,مصاحبه امیر هوشنگ ابتهاجامیر هوشنگ ابتهاج ملقب به سایه

آرا و گرایشهای خاص امیر هوشنگ ابتهاج و تجلی آن در اشعارش

در شعر سایه دو جنبه کاملاً متفاوت به چشم می‌خورد، نیمی از سروده هاي او را غزلیاتی که از احساساتی کاملاً شاعرانه سرشار است، تشکیل میدهد و نیمی دیگر مجموعه ي اشعاری است که باصطلاح امروز در قالب نوین موزون ولی غیر مقفی سروده شده است.

سایه صرفنظر از توجهی که به سخن اساتید شعر پارسی دارد و آثار آنان را در نوع خود به حد کمال می‌داند. بکار سایر شعرای معاصر نیز معتقد است ولی این اعتقاد از آن جاست که میگوید هر پدیده اي که در مسیر کمال باشد جالب است و چون هیچ اثری کامل نیست و مطلق وجود ندارد، آنچه در مسیر تکامل گام بردارد قابل توجه است.

در حقیقت آثاری از ایشان که مبین احساسات درونی وی از تاثرات است مشخص و مربوط به پرواز اندیشه شاعرانه او است در غزلها و دوبیتی هاي وی همه ی جا متجلی است ولی تاثراتی که از زندگی مردم و وضع اجتماعی وی سخن می‌گوید بیشتر در فرم جدید شعر امروز خود نمایی می کند. بزرگانی معتقدند: در غزل پارسی معاصر ، شعر هاي سایه « هوشنگ ابتهاج » در شمار آثار خوب و خواندنی محسوب می‌شود.

به عقیده ابتهاج شعر امروز ناگزیر باید مبین احوال زمان و احساسات شاعر که تاثیر پذیر از پدیده هاي اجتماعی اوست باشد و تردید نیست بیان این احساسات و مفاهیم اگر در قالب اشعار گذشته ممکن باشد لااقل با همان ترکیبات و اشارات و واژه هاي مستعمل مقدور نیست.

عده اي از دوستداران شعرش، او را در غزلسرایی بعد از حافظ بهترین غزلسرا می دانند.

مضامین گیرا و دلکش، تشبیهات و استعارات و صور خیال بدیع، زبان روان و موزون و خوش‌ترکیب و هماهنگ با غزل، از ویژگیهای شعر اوست و نیز رنگ اجتماعی ظریف آن یادآور شیوهٔ دلپذیر حافظ است.از جمله غزلهای برجستهٔ اوست: دوزخ روح، شبیخون، خونبها، گریهٔ لیلی، چشمی کنار پنجرهٔ انتظار و نقش دیگر.»

وی در زمینه نو سرایی نیز طبع آزمایی کرده است آنچه از این قبیل سروده درون مایع و محتوای آن ها تازه ابتکار آمیز است و چون فصاحت زبان و قوت بیان سایه با آن همگام شده ، ترکیب این دو کیفیت باهم نتیجه مطلوب به بار آورده است.

در شعر پس از نیما در حوزهٔ غزل تقسیماتی را با توجه به شاعرانی که در آن زمان حضور داشته‌اند انجام داده‌اند که در این بین نام‌هایی چون هوشنگ ابتهاج، منوچهر نیستانی، حسن منزوی، محمدعلی بهمنی و سیمین بهبهانی به چشم می‌خورد.

امیر هوشنگ ابتهاج,زندگینامه هوشنک ابتهاج,اشعار هوشنگ ابتهاجآثار هوشنگ ابتهاج

توصیف تعدادی از مجموعه‌های شعر هوشنگ ابتهاج به اختصار

- «اولین نغمه‌ها» / «نخستین نغمه‌ها»: سایه در سال ۱۳۲۵ مجموعهٔ «نخستین نغمه‌ها» را، که شامل اشعاری به شیوهٔ کهن است، منتشر کرد. در این دوره هنوز با نیما یوشیج آشنا نشده بود. «اولین نغمه‌ها» در غزل از حیث زبان به حافظ بسیار نزدیک شده است. غزلهاى عاشقانه‏ى او همراه با مضامین اجتماعى نهفته در آن، غزل وى رابه بهترین غزلهاى معاصر بدل ساخته است.

- «سراب»: «سراب» نخستین مجموعهٔ او به اسلوب جدید است، اما قالب همان چهارپاره‌است با مضمونی از نوع تغزل و بیان احساسات و عواطف فردی؛ عواطفی واقعی و طبیعی.

- «سیاه مشق»: مجموعهٔ «سیاه مشق»، با آنکه پس از «سراب» منتشر شد، شعرهای سالهای ۲۵ تا ۲۹ شاعر را دربرمی‌گیرد. در این مجموعه، سایه تعدادی از غزل‌های خود را چاپ کرد و توانایی خویش را در سرودن غزل نشان داد و شهریار پیش گفتاری در مورد غزل دربار ان مینویسد.

- «شبگیر»: سایه در مجموعه‌های بعدی، اشعار عاشقانه را رها کرد و با مردم همگام شد. مجموعهٔ «شبگیر» پاسخ‌گوی این اندیشهٔ تازهٔ اوست که در این رابطه اشعار اجتماعی با ارزشی پدید می‌آورد. مجموعه شبگیر و زمین نشان میدهد.

- «چند برگ از یلدا»:  مجموعهٔ «چند برگ از یلدا» راه روشن و تازه‌ای در شعر معاصر گشود.

نمونه‎ای از اشعار هوشنگ ابتهاج:

آن که مست آمد و دستی به دل ما زد و رفت           در این خانه ندانم به چه سودا زد و رفت

خواست تنهایی ما را به رخ ما بکشد                   تنه‌ای بر در این خانهٔ تنها زد و رفت

آثار هوشنگ ابتهاج

- نخستین نغمه‌ها (۱۳۲۵)

- سراب (۱۳۳۰)

- سیاه مشق (فروردین ۱۳۳۲)

- شبگیر (مرداد ۱۳۳۲)

- زمین  (دی ۱۳۳۴)

- چند برگ از یلدا (آبان ۱۳۴۴)

- یادنامه (مهر ۱۳۴۸) (ترجمه شعر تومانیان شاعر ارمنی، با همکاری نادرپور، گالوست خاننس و روبن)

- تا صبح شب یلدا (مهر ۱۳۶۰)

- یادگار خون سرو (بهمن ۱۳۶۰)

- حافظ به سعی سایه (دیوان حافظ با تصحیح ابتهاج)

- تاسیان مهر ۱۳۸۵ (اشعار ابتهاج در قالب نو)

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 383
  • 52
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۵۹
در انتظار بررسی: ۷۷
غیر قابل انتشار: ۷۹
جدیدترین
قدیمی ترین
شعرهای برخاسته ازدل همیشه ماندگار است، روحش شاد
خدایش رحمت کند وبیامرزد درود برچنین مردان پاک
خدایش رحمت کند درود برچنین مردان پاک
شاعرهمیشه با اشعارش زنده است وشعرهای سایه برای همیشه ماندگار خواهد بود
یادت ماندگار است
روحش شاد خيلي آدمي خوب و باحالي بود خيلي باهاش حال کرديم الاهي تو اون دنياشاد باشه
روحش شاد یادش گرامی
روحش شاد و یادش گرامی لایق تحسین
روحت شاد مرد بزرگ
باسلام .... چه خوب است آدم اگرمنتقدادبی هم باشد حداقل منصفانه قضاوت کند .البته اگرخودازادبیات سررشته ای داشته باشد.باجناب عبدالمجیددستغیب شیرازی هستم که درباره مرحوم هوشنگ ابتهاج وآثارش قضاوت کرده ونقدکرده ،بهتربگویم فقط نگفته **من ازاوبهتر شعرمی گویم**ناگفته نماند جناب دستغیب !شما که فلسفه خوانده اید چگونه درموردادبیات نظرمی دهید؟خدامی داند که مجموعه اثار*مارکس،هگل. وانگلس*راچگونه ترجمه خواهی کرد، خدامی داند .!!!
ریشه ادبی فارسی هرگز خشک نمی‌شود سایه ازین رشیه سبز شد ودر زمان جاریست وباز جوانه خواهد زد در سایه سارسخنش سایه ها
روحش شاد
روحت شاد و یادت گرامی
روحت شاد مرد بزرگ ای یار دیرین ارغوان
خدا رحمت کنه چه گنجینه های با ارزشی را از دست دادیم.
روحش شاد
آنانکه درسپیددمان چشم به دیده می‌گشایند درشامگاهان چشم فرو می‌بندند یادش گرامی نامش ماندگار
روحت شاد مرد بزرگ
روحت شاد بزرگ مرد دلمان برای ارغوان تنگ میشه
ی آدم حسابی که خیلی خوشحالم که هست عشقه عشق
ی آدم حسابی که خیلی ...
چشمش زدی نوزده روز بعدش افتاد بنده خدا مرد
من عاشق استاد ابتهاج هستم با خوندن هر كدوم از شعرهاشون چشمام پر اشك ميشه،فرا حسه شعرهاشون ،آرزو دارم از نزديك ببينمشون،هميشه سالم باشن
من عاشق استاد ابتهاج...
امروز صبح فوت کردن
شما بینظیری جناب ابتهاج براتون ارزوی سلامتی و موفقییت دارم
خدا حفظش کنه وجودش نعمتی است از عمر آخوندهای بی شرف کموبه ایشون اضاف بشه
خدا حفظش کنه وجودش ن...
خداونداستادابتهاج و درپناه خودحفظ کنه.ازچهره های ماندنی تاریخ ادبیات ایران هستند.
خدا حفظش کنه وجودش ن...
شاید یه روز یه معلم رئیس جمهور بشه وشرایط بدی درجامعه پیش بیاره،غلطه که بگیم ازهمه معلمها متنفریم.قشری وصنفی متهم کردن اساساعاقلانه نیست.آخوندبودن یعنی تحصیل درعلوم دینی،به هرحال،این یک نوع تخصص علمی هست و اگربگیم ازهمه آخوندها متنفریم منطقی نیست و فقط یک جمله هیجانیه که بخاطرسیاستهای نادرست چندنفرازمسئولین نظام گفته میشه.آخه چه ربطی داره به هزاران نفرکه دارنددرس طلبگی و آخوندی میخونند؟
من برای اولین بار امروز پسرم بهم استاد معرفی کرد سالم باشن
انسان به تمام معنا به یاد استاد شهریار
آرزو دارم ایشان را ملاقات کنم با تمام وجودم برایشان آرزوی سلامتی و طول عمر دارم
انشالله که سلامت باشن استاد عزیز واقعا اشعار ایشان زیبا و دلنشین است
عاشق ابتهاج هستم
به‌این‌میگویند‌یک‌انسان‌روشن‌فکر‌نه‌دربازی‌سیاست‌بوده‌ونه‌در‌اقتصاد‌‌خودش‌شاه‌خودش‌بوده‌
به‌این‌میگویند‌یک‌ان...
به این میگویند شاعر انسانی که بهترین شعرش زندگی اوست اوشعر زندگی است
سایه ی بزرگ در قله مانده است و این کار انسان های بزرگ است.
دوستان من ارزومه ایشون رو از نزدیک ببینم اگه کسی میتونه در این باره کمکم کنه ممنون میشم
از خدای بزرگ آرزوی طول عمری ۱۲۰ ساله همراه با تندرستی و بهروزی و پیروزی برای شاعر پیشکسوت معاصر داریم.آمین یا رب العابدین دلم کرده هوای رویت ای دوست گره خورده به آن گیسویت ای دوست اگر منت نهی بر خاک پایت غباری می شوم در کویت ای دوست
درود صددرود ایران زنده است به نام شعرا امیدوارم که هرجای هستن استاد شادو سرزنده باشن ...
چه صدای دلنشینی، باشنیدن صداشون اشکم سرازیر میشه، گاهی یادم میره چی میشنوم
آرزوی یک لحضه دیدار با استاد رو دارم حتی یک لحظه قبل مرگم.....
شعر های ایشان فوق العاده س.مدت هاس اشعار ایشون می خونم.
چه غریب ماندی ایدل نه غمی نه غمگساری نه به انتظاریاری نه ز یار انتظاری....
چه غریب ماندی ایدل ن...
چه‌شعر‌زیبایی‌‌‌‌‌این‌شاعر‌معاصر‌روزی‌هم‌با‌جهان‌پهلوان‌تختی‌ملاقاتی‌داشته‌حدود‌۵۳‌سال‌از‌آن‌روزها‌میگذرد‌‌
هر کسی توی زندگیش درخت ارغوانی دارد درخت ارغوان من پدرم بود.
هرکسی ب این مرز و بوم ب هر طریقی خدمت میکند.من شخصا مخلص و دوسدار ان شخص هستم
هرکسی ب این مرز و بو...
اگه‌‌اینی‌که‌گفتی‌واقعی‌باشد‌الان‌کسانی‌دیگر‌به‌جای‌آنها‌تکیه‌نمیزدن‌‌‌که‌سواد‌خواندن‌ونوشتن‌هم‌ندارن
استاد سایه پیر پرنیان پوش پرنیان پرداز که از هر کلامش دنیائی از عشق ،عاطفه ،وانسان دوستی میبارد عمرش دراز باد تا ایران به نامش بنازد
حیف که همه اساتید انسانهای ارزشمندمون رو تو کشوره خودمون نداریم حیف ....
ارزوی یه لحظه شاگردیشونو دارم
مردی شریف و استاد کم نظیر ادب فارسی معاصر است.اشعارش بسیار شیوا و کلامش در نهایت دلنشینی و روان و سلیس است. خدایش به سلامت نگهدارد که سرمایه فرهنگ وادب فارسی است.
ابتهاج از مفاخر ادبی معاصر ایران است بی جهت نیست که او را حافظ زمانه می گویند سایه اش مستدام وعزتش زیاد
هوشنگ ابتهاج دانشمنده واقعا
اخیرا در آپارات کلیپی از ایشان پخش شده است که اظهار میدارد که استاد ابتهاج حال و روز ناسف باری دارد آیا این کلیپ مستند است!!
اخیرا در آپارات کلیپ...
اون بنده خدا هیچ شباهت چهره به استاد نداره و خودش میگه شصت و چند سالمه درصورتیکه استاد ۹۲ سالشونه
اون بنده خدا هیچ شبا...
اون ظاهرا قاسم آهنین جان هست، شاعر اهوازی که متاسفانه فاضلاب نشت کرده تو منزل شخصیش
مرد بزرگی هست من میتونم بگم واقعا دوست داشتنی است سلامت باشه هرجا هستن
مرد بزرگی هست من میت...
موا فقم
چرا حرف الکی میزنید اصلا هم عضو حزب توده نبوده خودش گفته باهاشون هم عقیده بودم‌ و از دوستانم بودن ولی عضو نبوده لطفا الکی چرت و پرت تحویل مردم ندین
چرا حرف الکی میزنید ...
با درود جناب استاد دل نگرانی ندارند و نمیتوان او را با القابی ساخته را رنجاند . بلکه در سیر روزگار هر کسی میتواند نسبت به احوالاتش تصمیمی به ان بگیرد .
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش