چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۲۶ - ۱۷ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۴۵۸۳
اخبار بازار خودرو

ضعف بازاریابی با مدیریت ناکارآمد بخش فروش؛

رانت سیاسی در فروش محصولات سایپا

محصولات سایپا,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

در جلسه تودیع و معارفه مدیرعامل سایپا، هنگامی که مهدی جمالی از افتخارات خود صحبت می‌کرد، به طرح اتو خدمت اشاره کرد که طی آن مردم می‌توانستند پول‌های خود را به سایپا بسپارند و سودهای بالاتر از نظام بانکی دریافت کنند. همان زمان این موضوع به ذهن مخاطبان این حرف‌ها متبادر شد که گروه سایپا در عرصه بانکداری هم وارد شده است. البته در آن جلسه نه جمالی و نه هیچ کس دیگر به مشکلاتی که سایپا هم‌اکنون با آن دست به گریبان است اشاره نکرد و نگفت که وارد شدن سایپا به فعالیت‌های شبه بانکی چه و چقدر هزینه دربرخواهد داشت.

 

محسن جهرودی که ‌باید سکان سایپا را از جمالی تحویل می‌گرفت نیز به پشتوانه توانایی‌ها و سوابق ۲۵‌ساله‌اش در رده‌های گوناگون مدیریتی در صنعت خودرو، در این جلسه تنها از تولید و افزایش بازدهی سخن گفت و تاکید کرد که محور کار او در گروه سایپا، تولید خواهد بود اما جهرودی نمی‌دانست که در بازی پول و سهام، بر سر سایپا چه آمده و این گروه معظم خودروسازی اکنون با چه مشکلاتی دست به گریبان است.

 

جهرودی همان‌گونه که گفته بود به قطعه‌سازان نزدیک شد و سعی کرد صنعت قطعه‌سازی ایران را که در اثر بی‌توجهی‌ها، زمین‌گیر شده بود سر پا کند. تلاش‌های او در این‌باره مثمرثمر بود و در مدت کوتاهی، جهرودی توانست رشد ۱۲ درصدی را در تولید خودروی گروه سایپا به دست آورد. مدیرعامل کنونی این گروه در عین حال توانسته در تعامل با بانک‌ها و بورس به برخی مشکلات مالی شرکت متبوعش فائق آید و از این بابت گمان می‌رود که گروه سایپا اکنون در موقعیت مناسبی قرار داشته باشد.

 

بدون شک پاشه آشیل و ضعف اصلی گروه سایپا در حال حاضر سیستم فروش و شبکه بازاریابی است. این مشکل که محسن جهرودی هم تاکنون نتوانسته بر آن چیره شود ریشه در گذشته دارد و چنانچه بی‌توجهی‌هایی که هم‌اکنون درباره آن انجام می‌شود ادامه پیدا کند، گمان نمی‌رود حل آن تا آینده‌ای قابل پیش‌بینی میسر باشد.

تردیدی نیست که یکی از اصول بنگاه‌داری، تبلیغات صحیح و بازاریابی و فروش است. این موضوع در گروه‌های خودروسازی از جمله در سایپا به وسیله شبکه نمایندگی‌های مجاز شرکت در شهرهای گوناگون انجام می‌پذیرفته است.

 

در سایپا این شبکه فروش، یکپارچه است و در سال‌های نه‌چندان دور، جزو منظم‌ترین سیستم‌های فروش کشورمان بوده است. همین شبکه منظم اما اکنون به دلایلی اسیر مشکلات متعدد شده و به جای آنکه داشتن این شبکه فروش برای سایپا مزیت به حساب آید، به نقطه ضعف آن تبدیل شده است؛ چنانکه با وجود افزایش تولید و قیمت‌های رقابتی محصولات سایپا، دسترسی مشتریان و مصرف‌کنندگان به این محصولات به سختی انجام می‌پذیرد و همه اینها، حاصل مدیریت یک فرد ناکارآمد و نابلد بر مجموعه فروش و بازاریابی گروه سایپاست. چنانکه همین فرد نابلد و بی‌دانش هنگامی که در جایگاه سرپرست شرکت سایپا یدک قرار گرفت باز هم همین رویه را در پیش گرفت و باعث بی‌ثباتی آن مجموعه شد.

 

نمی‌توان انکار کرد که هر به هم‌ریختگی و بی‌نظمی بالقوه امکان سوءاستفاده را پدید می‌آورد. در مجموعه فروش سایپا نیز همین سوء‌استفاده‌ها پدید آمد. ابتدا به این نکته توجه کنید که وقتی افزایش تولید رخ دهد و تقاضا هم وجود داشته باشد با یک مدیریت صحیح می‌توان نه فقط رضایت مشتری را کسب کرد و خدمات مناسب به آنها ارائه کرد بلکه می‌توان اوضاع مالی شرکت را نیز سامان داد. اما مدیریت ناکارآمد بخش فروش سایپا که در مواردی مانند مدیریت ناصحیح، تبلیغات غیرتخصصی، بازاریابی نادرست و نظام غلط توزیع محصولات نمود پیدا کرده هرج و مرج را در بخش فروش سایپا پدید آورده است. چنانکه وقتی سیستم فروش سایپا که هدایت‌کننده آن از طرف نزدیکان سیاسی، رانت‌های دولتی و گاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی حمایت می‌شود، محصولات را در خارج از شبکه فروش عرضه می‌کند و زد و بندهایی در این میان مشاهده می‌شود، آن‌گاه با اطمینان نسبتا بالایی می‌توان در مورد وجود فساد در شبکه فروش سایپا سخن گفت.

 

چندی پیش یکی از نمایندگان مجاز فروش سایپا در تماس با «جهان‌صنعت» به ما اطلاع داد که برخی خریداران خاص خودروهای سایپا در خارج از شبکه فروش باعث کمبود خودرو و در نتیجه نرسیدن محصولات به دست نمایندگان مجاز شده‌اند. وی که نخواست نامش فاش شود و حدود سی سال در فروش محصولات سایپا سابقه کاری دارد اظهار داشت: عرضه محصولات در خارج از شبکه فروش سبب شده قیمت محصولات توسط دلالان بازار تعیین شود و در نتیجه به مشتریان و خریداران نهایی محصولات زیان وارد شود. پس‌لرزه‌های این مدیریت ناکارآمد و فساد پنهان البته دامن نمایندگی‌ها را نیز گرفته است چنانکه یکی از فروشندگان مجاز محصولات سایپا در مازندران به خبرنگار «جهان‌صنعت» گفت که به دلیل ناتوانی در پاسخگویی به مشتریان و عدم تهیه و عرضه خودرو که شرمندگی در قبال مشتریان و عدم اجرای تعهدات را در پی داشته مجبور به تعطیلی نمایندگی خود شده‌اند.

 

یکی از همین نمایندگان فروش که در استان فارس فعالیت می‌کند نیز به خبرنگار ما گفت: فساد موجود باعث شده در موارد متعددی خودرو را با قیمتی بالاتر از قیمت‌های رسمی و از بازار آزاد تهیه کنند. وی توضیح داد که به اجبار خودرو از افرادی تهیه می‌شود که به واسطه رانت‌های پنهان عرضه خودروهای سایپا را در اختیار گرفته و از آن سودهای نامشروع می‌برند. روشن است که این زیان‌ها در نهایت به مشتری و مصرف‌کننده نهایی وارد می‌شود که البته صدای آنها به گوش مقامات گروه سایپا نمی‌رسد.

 

با این همه مدیرعامل سایپا در مدت فعالیت خود هنوز نتوانسته این سیستم و مدیریت معیوب را اصلاح و فساد را برطرف کند. به همین خاطر رفته‌رفته زیانی که در گذشته به مشتریان وارد می‌شد، اکنون دامن خود گروه سایپا و سهامداران آن را می‌گیرد. این سهامداران در گذشته‌های نه چندان دور و هنگامی که محمود احمدی‌نژاد از کیسه خودروسازان هزینه‌های نامربوطی را خرج می‌کرد هم زیان دیده‌اند. سهامداران سایپا که اکنون از ثمره سیاست‌های غلط مالی مهدی جمالی آسیب می‌بینند به یاد دارند تصمیم‌های نادرستی که در زمینه خرید سهام شرکت‌های بدون کارکرد اتخاذ شد چه زیانی را به آنان وارد کرد. این سهامداران اکنون چشم امید به محسن جهرودی دوخته‌اند هر چند می‌دانند شرکتی که سه سال بر مدار نادرست و بازی سهام و فعالیت‌های اشتباه مالی حرکت کرد نمی‌تواند در مدت کوتاهی اصلاح شود.

 

مدیرعامل کنونی سایپا حتما می‌داند که رشد سودآور و افزایش سهم از بازار مهم‌ترین نتیجه در بازاریابی فروش است که برای این منظور باید روش‌های صحیح بازاریابی و فروش را در دستور کار قرار داد. جهرودی می‌داند در صورتی سایپا در فعالیت اقتصادی خود موفق است که بتواند رضایت مشتری را هم از جهت قیمت و هم از جهت کیفیت به دست آورد. چه در این صورت است که میان تولیدکننده و مشتری رابطه صمیمانه و بلندمدت برقرار می‌شود.

 

از نگاه کارشناسی شبکه فروش سایپا دارای ساختار مناسبی بوده است اما این ساختار مناسب در حال حاضر به سکان‌دار نامناسب سپرده شده و رانت‌ها و نفوذ برخی چهره‌های حکومتی در آن، این ساختار خوب را ناکارآمد و فلج کرده است. به همین دلیل سایپا نه فقط باید محصولات خود را در راستای انتظارات مشتریان و نیاز بازار قرار دهد بلکه باید بهره‌وری را افزایش داده نظم مالی در ساختار اقتصادی این گروه معظم برقرار کند. اما فروش و بازاریابی سایپا که در گذشته اسیر رانت‌ها و نفوذ چهره‌های سیاسی و حکومتی بود همچنان بر همان مدار می‌چرخد و از رانت‌ها رهایی نیافته است. این است که گروه معظم سایپا را خطر بزرگی تهدید می‌کند؛ خطری که ساخته و پرداخته مدیریت غلط و فساد ناشی از هرج و مرج است.

 

 

 

 

 

 

jahanesanat.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش