پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۴۴ - ۲۸ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۷۳۲۶
اخبار بازار خودرو

خروج شورای رقابت از قيمت‌‌گذاری/ كاهش توليد و چالش تحويل خودرو

خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

بخش زيادي از مشكلات ناشي از مديريت عجيب و غريب تجارت خارجي است كه در چند ماه اخير اتفاق افتاد

 

داستان مشكلات صنعت خودرو در كشور ما تمامي ندارد. از كيفيت خودروها و قيمت بالاي آن‌ها گرفته تا ضرردهي هميشگي خودروسازان و قطعه‌سازان. موضوع قيمت‌گذاري خودروها نيز كه يكي از چالش‌هاي هميشگي در اين صنعت است. دو روز پيش ريیس انجمن قطعه‌سازان همگن در اين خصوص گفت كه در جلسه‌اي قرار است درخصوص قیمت خودروهای پر تیراژ ۵۰ میلیون تومانی تصمیم‌گیری ‌شود.

 

محمد رضا نجفی منش، درباره آخرین وضعیت قیمت‌گذاری خودروها گفته بود: «با توجه به نظرات مختلف و فرمول‌هایی که از سوی خودروسازها، وزارتخانه و انجمن‌های قطعه‌سازی بیان شده، مقرر شد جلسه‌ای در وزارتخانه با حضور مدیران عامل خودروسازها، معاون صنایع وزیر و احتمالا نماینده‌ای از سوی انجمن‌ها برای تصمیم‌گیری نهایی در خصوص قیمت خودروهای پرتیراژ ۵۰ میلیون تومانی تشکیل شود». البته ظاهرا هنوز اين جلسه برگزار نشده و برخي تصميم‌گيري‌ها در اين باره به روزهاي آينده موكول شده است. با اين حال به نظر مي‌رسد با حذف شوراي رقابت از قيمت‌گذاري خودرو كه اين روزها بحث آن مطرح شده است، اتفاق خوبي در اين زمينه رخ دهد.

 

خروج شوراي رقابت از قيمت‌گذاري

ريیس انجمن قطعه‌سازان همگن درباره تصميم‌گيري‌ها در حوزه قيمت‌گذاري خودرو بيان كرد: برخی تصمیم‌گیری‌ها در این حوزه نهایی شده بود که با تغییر وزیر به عقب افتاد از جمله اینکه شورای رقابت از روند قیمت‌گذاری خارج شده و سازمان حمایت و احتمالا ستاد تنظیم بازار سقف قیمت خودروهای ۵۰ میلیون تومانی پر تیراژ را مشخص کنند.

 

عضو اتاق بازرگانی تهران در خصوص اینکه آیا قرار است برای هر بخش از بازار خودرو اعم از ثبت نامی یا فروش نقدی فرمولی خاصی ارائه شود، گفت: خیر. چنین چیزی اصلا مطرح نیست و در صورت تصمیم‌گیری نهایی در جلسه امشب برای تمام مدل‌ها، فروش یکسان خواهد بود؛ البته پیشنهاد ما این است که اجازه بدهیم بازار عرضه و تقاضا قیمت را مشخص کند و با چند درصد پایین‌تر از حاشیه بازار خودرو عرضه شود.

 

اکنون ۹۵ درصد ثبت نام کنندگان خودرو برای سود و منفعت اقدام به این کار می‌کنند و مصرف کننده نهایی نیستند؛ اما اگر این اختلاف قیمت از بین برود قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند و واقعی می‌شود. برخی از آقایان مخالف افزایش قیمت‌ها هستند اما باید این را در نظر داشته باشند که اگر به میزان واقعی قیمت‌ها افزایش پیدا نکند، این صنعت تعطیل خواهد شد و مسئول بیکاری ۵۵۰ هزار نفر کارگر فقط در حوزه قطعه‌سازی، این آقایان هستند.

 

انحراف از عرف بين‌الملل

در خصوص بحث قيمت‌گذاري خودروها و جلسه‌اي كه قرار بود تشكيل شود، فربد زاوه، كارشناس خودرو به «قانون» مي‌گويد: در حال حاضر هنوز نتيجه تصميم‌گيري اعلام نشده است. احتمالا مي‌خواهند تاييديه مراجع بالادستي را بگيرند. ولي اتفاقي كه افتاده بود اين بود كه از دوره قبل كه ارز بسيار گران شده بود، شوراي رقابت به بهانه اينكه بازار خودرو انحصاري است به بحث قيمت‌گذاري ورود كرد. معتقدم درواقع شوراي رقابت حتي اگر براي رفع موانع انحصار نياز باشد كه بازار را در كوتاه مدت كنترل كند، نمي‌توانيم بپذيريم كه ۹ سال رفع موانع طول بكشد و شوراي رقابت ۹ سال فرمول قيمت‌گذاري داشته باشد و سالانه قيمت اعلام كند.

 

در اين سال‌ها از مبناي منطقي بحث كنترل رقابت در آن چيزي كه عرف بين‌الملل است، انحراف پيدا شده بود. اين كه ما فرمولي بنويسم كيفيت را در آن لحاظ كنيم و سفت و محكم بايستيم و به صنعت فشار وارد كنيم بعد هيچ كاري با انحصاري كه در صنعت خودرو ايجاد مي‌شود نداشته باشيم اين انحراف از وظايف است و شوراي رقابت نتوانسته كارش را در اين سال‌ها درست انجام دهد. اكنون اگر اين بحث خروج شوراي رقابت از قيمت‌گذاري اجرايي شود، به عقيده من بسيار كار درستي است حتي سازمان حمايت را هم معتقدم كه مرجع درستي براي قيمت‌گذاري نيست.

 

تعيين قيمت در حاشيه بازار

اين كارشناس خودرو ادامه مي‌دهد: واقعيت اين است كه قيمت خودرو و هر كالايي بايد در بازار تعيين شود. فكر كنيد شير پاستوريزه كه قيمتش ۴۰۰۰ تومان است، اگر توزيع نصف شود در بازار مي‌شود ۱۰ هزار تومان و تجارتي اين وسط اتفاق مي‌افتد. كالا كه خودش را محدود به حسابداري صنعتي نمي‌كند. كالا در حاشيه بازار قيمت خود را تعيين مي‌كند و بر مبناي آن قيمت مي‌خورد، اينكه حتي سازمان حمايت در قيمت‌گذاري تعيين‌كننده باشد فقط عوض كردن صورت مساله غلط است؛ در صورتي كه همه اين فرايند غلط است. بازار بايد تعيين‌كننده قيمت باشد و كارخانه در قيمت‌گذاري بايد كاملا آزاد باشد. كنارش بايد سعي كنيم موانع انحصار را هم از بين ببريم و واردات را آزاد كنيم، تعرفه‌ها را كاهش دهيم و از طرفي اجازه دهيم توليد صورت بگيرد و موانع براي توليدكنندگان جديد نداشته باشيم.

 

كاهش توليد و چالش تحويل خودرو

زاوه ادامه مي‌دهد: آمار مي‌گويد توليد خودرو در كشور كاهش يافته است. بر اساس آمار، توليد خودرو در شهريور ۴۷ درصد حداقل كاهش داشته است. تحويل خودروهاي ثبت نام شده در شرايط فعلي يك معضل بزرگ خواهد بود و دقت كنيد كه بخش زيادي از اين مشكلات ناشي از مديريت عجيب و غريب تجارت خارجي است كه در چند ماه اخير اتفاق افتاد. ابطال مكرر ثبت سفارش‌ها، پروسه‌هاي ثبت صدور مجوز كه بسيار پيچيده و زمان‌برند. اثر اين‌ها در راحتي تجارت، كسب و كار و توليد خود را نشان داده و نتيجه‌اش اين شده كه تيراژ توليد پايين آمده و اين به اين معني است كه نه‌تنها تعهدات قبلي را نمي‌توانند اجرا كند بلكه تعهدات جديد را هم قطعا نمي‌توانند پاسخ دهند. اين مشكل صنعت خودرو ايران را به شدت عميق مي‌كند. بنابراين وضعيت صنعت خودرو مي‌تواند وضعيت بحراني باشد.

 

آسيب بنگاه‌داري دولت

اين كارشناس خودرو در خصوص كيفيت پايين و قيمت بالاي خودروها و تناقض موجود در اين موضوع تصريح مي‌كند: در مورد مشكل عدم كيفيت خودروها و قيمت‌هاي بسيار بالا نسبت به كيفيت بايد گفت كه اين ناكارآمدي سيستماتيك است. پارادوكسي است كه از طرفي مي‌گويند خودمان مي‌خواهيم همه جنس‌ها را توليد كنيم و مديريت كنيم از طرف ديگر هم نمي‌توانند نه به قيمت و نه به كيفيت درستي كالا را توليد كنند و نه حتي مشخصات فني، محصول وارد خط توليد مي‌شود. در ايران ۴۰ سال طول مي‌كشد تا محصول از خط توليد خارج شود در حالي كه در دنيا امكان ندارد كه يك محصول اين قدر طولاني در خط توليد بماند.

 

پنج سال ۶ سال نهايت هفت سال بيشتر نمي‌توان يك محصول را توليد كرد. اين فضا ناشي از ناكارآمدي است كه حضور دولت در بازار و در صنعت ايجاد كرده؛ يعني مديران عامل خودروسازي‌ها حتي اگر خصوصي هم باشند، بدون نظر وزير و مقامات بالادستي نمي‌توانند انتخاب شوند. عينا اين مشكل در انتخاب معاونان‌شان نيز وجود دارد. يعني اين سيكل پر از مسئول بي مسئوليت است و عده‌اي هستند كه مي‌توانند در اين سيكل تاثير بگذارند، بدون اينكه مسئوليتي متوجه‌شان شود.

 

اين مشكلي است كه به نوعي كل اقتصاد ايران درگير آن است؛ يعني ارگان‌هاي زيادي هستند كه در مديريت اجرايي اقتصاد دخالت دارند بدون اينكه مسئوليتي داشته باشند و جوابي پس دهند. عينا در صنعت خودرو همين داستان وجود دارد. خاطرتان باشد در دوره آقاي احمدي‌نژاد به طور مرتب مي‌گفتند كارخانه تاسيس كنيد كارخانه خارج از كشور داخل كشور و اين‌ها اقتصادي نبود بنابراين تهي شدند از نقدينگي.

 

در دوره ايشان سايپا خودش، خودش را خريد و شركت‌ها از نقدينگي تهي شدند. هيچ‌وقت هم كسي نيامد به مقامي كه اين دستور را داده بود اعتراض كند كه چرا اين اتفاق افتاده است. همه اقتصاد ايران دچار اين معضل است و دولت عوض سياست‌گرداني اصرار عجيبي دارد كه مديريت اجرايي و بنگاه‌داري كند. بنابراين وقتي دولت دارد بنگاه‌داري مي‌كند، اقتصاد دچار آسيب مي‌شود و در همه جاي دنيا نيز به همين شكل است. متاسفانه رويه فعلي دولت كاهش بنگاه‌داري نيست بلكه به شدت دنبال افزايش بنگاه‌داري است و مي‌تواند وضعيت را وخيم‌تر كند.

 

در حال حاضر صنايع خودروسازي ايران با خطر ورشكستگي عمومي مواجه هستند و هر لحظه امكان دارد كه اين اتفاق در آن نهادينه شود و چه قطعه‌ساز و چه خودروساز دچار ورشكستگي شوند. حل اين مشكلات نيازمند تغيير پارادايم‌هاست. يعني مشكل، مشكل شخص نيست. مشكل مديرعامل اين شركت يا آن شركت نيست. مشكل پارادايمي است كه بر اين سيستم حكومت مي‌كند. ذهنيتي است كه دولت با آن اقتصاد را مديريت مي‌كند. آن ذهنيت اشكال دارد و بايد عوض شود، بازار به سمت رقابتي‌تر شدن برود.

 

بازاري كه بسته است فقط براي خوشايند شخص وزير يا معاون وزير امكان دارد هر دروغي گفته شود و هر پروژه‌اي براي خوشايند اين افراد اجرا شود ولي واقعا چيزي كه اجرا مي شود تاثيرگذار و مطالبه بازار نيست . بايد مكانيسم قيمت، كيفيت، مشخصات فني همه را بسپاريم به بازار و بگذاريم بازار در اين خصوص تصميم بگيرد. مطمئن باشيد اگر اين كار را بكنيم نتايج خوبي مي‌گيريم.

 

ghanoondaily.ir
  • 18
  • 9
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش