جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۲۳:۳۳ - ۰۹ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۵۴۹
کتاب، شعر و ادب

هشدارهای یک شاعر در «آشویتس خصوصی من»

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,حسن همایون
حسن همایون شاعر و داستان‌نویس، در آستانه‌ انتشار «آشویتس خصوصی من»، چهارمین کتاب شعرش، ضمن تشریح زمینه‌های شکل‌گیری شعر‌های این مجموعه، توضیحی کلی درباره‌ فضای تازه‌ترین سروده‌هایش داد.

به گزارش خبرآنلاین، حسن همایون که به تازگی چهارمین کتاب شعر خود را تحت عنوان «آشویتس خصوصی من» روانه بازار کتاب کرده است، در باره این مجموعه توضیح داد: «آدرنو می‌گوید: بعد از آشویتس شعر گفتن بدویت و بربریت است. این گفته او ناظر بر آن‌ است که آشویتس دیگر نباید تکرار شود و نه تنها آدرنو بلکه عموم متفکران و روشنفکران قرن بیستم که انتظار آن داشتند آشویتس دیگر تکرار نشود در یک اشتباه بزرگ بودند؛ آشویتس در روزگار جنگ دوم جهانی تمام نشد و پس از آن در روزگار جنگ سرد و جهان درگیر دعوا بر سر غنائم جنگ و رقابت بر سر شکل دادن خاورمیانه‌ جدید و سهم‌خواهی از این خطه‌ خون‌خیز و دین‌خیز جهان، آشویتس هر بار به نحوی بازتولید شد و این توحش و گسست در مدنیت با فاجعه‌ غم‌انگیز سوریه عملا به اوج رسیده است.»

 

او درهمین راستا ادامه می‌دهد: «کتاب «آشویتس خصوصی من» ناظر بر این فجایع بی‌پایان است، بدون این‌که بخواهد نامی ببرد از سوریه و دمشق و حلب و بغداد و کابل، بیروت و بیت المقدس و تهران و آنکارا و...»

 

این شاعر درخصوص عنوان کتاب جدیدش، گفت: «باید بگوییم آهای مردم! آشویتس دیگری در راه است و نباید بپرسیم از بی‌شمار جماعت وب‌گرد در جهان پُر از نوتیفکشن‌ که آیا آشویتس دیگری در راه است؟! هرچند این گزاره در شکل خبری یا پرشسی‌اش ناظر بر آن گفته‌ معروف هولدرین متفکر و شاعر هم‌عصر هگل است که می‌گوید: ما درد نمی‌کشیم، زیرا کسی نیست که درد را هشدار دهد.»

 

همایون همچنین اضافه کرد: «گزاره آشویتس دیگری در راه است هشدار می‌دهد؛ اما از قرار این هشدار و هزاران هشدار دیگر از فاجعه‌ غم‌انگیز فروریختن ساختمان پلاسکو، جان‌باختن آتش‌نشان‌های بی‌گناه، بیکار شدن هزاران کارگر تولیدی لباس و... گرفته تا افزایش سر‌سام‌آور میزان ابتلا به ایدز و سرطان و آلودگی خفه‌کننده هوا یا همان قاتل خاموش تا کارتن‌خواب‌ها، گور‌خواب‌ها، کاهش سن روسپی‌گری و افزایش آسیب‌های اجتماعی بی‌پایان در جامعه‌ زن‌ها در سطوح مختلف، رانت‌خواری و فساد‌های بنیان‌برافکن و سیستماتیک اقتصادی و قس‌ و علی‌هذا... هیچ‌کدام هیچ‌کدام توجهی بر نمی‌انگیزد و صرفا از طرف توده‌ مخاطب‌ها به عنوان یک خبر یک محتوای خبری مصرف می‌شوند و از سویی سیاست‌مداران هم به ابزاری برای منازعات بی‌پایان قدرت فروکاسته و مصرف می‌شوند؛ در چنین وضعیت ملتهبی هشدار هزار‌باره‌ مبنی وقوع آشویتس‌های تازه به شکل‌های دیگر کاری‌است که ادبیات می‌بایست متعهد به انجام آن باشد! ادبیات نمی‌تواند به هراس‌ها و آسیب‌ها و رنج‌ها، آن‌چه از آن به عنوان امر واقع یاد می‌شود، بی‌اعتنا باشد؛ هرچند ادبیات خلاق و منتقد کارش رو‌نویسی از وقایع و گزارش صرف نیست و روایت امر واقع متوقف نمی‌شود.»

 

این شاعر اضافه کرد: «مجموعه‌ شعر «آشویتس خصوصی من» هم متاثر از همه‌ این هراس‌ها و رنج‌ها و از هم‌پاشیدن‌ها خلق شده است و تلاشم بر آن بوده است به هیچ‌ تنابنده‌ای باج ندهم نه بخش عمده‌ از مخاطب‌های کاهل این سال‌های ادبیات فارسی که کمترین تلاشی برای افزایش سطح سلیقه و ذائقه‌اش نمی‌‌کند و نه سازوکار نظارت بر چاپ و نشر کتاب در ایران، در فرایند این خلق به کجا رسیده‌ام دیگر دخلی به من ندارد.»

 

او درباره ایده خلق اشعار این کتاب گفت: «شعر‌های «آشویتس خصوصی من» در فاصله‌ سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ خلق شده است. ایده‌ خلق و روایت این شعر‌ها از همان نخستین اظهار نظر‌های محمود احمدی‌نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شکل گرفت؛ او به بزرگ‌ترین مجمعی از سیاست‌مدران جهان می‌رفت و به عنوان مجری قانون اساسی سوگند یاد کرده بود از منافع ملت ایران دفاع کند، عملاٌ با اظهار‌نظر‌هایش درباره‌ هولوکاست و انکار آن جنایت تلخ عملاٌ زمینه‌های انزوا و تحریم و ایران‌هراسی در جهان و به حاشیه‌ راندن ایران عزیز ما از عرصه‌ مناسبات جهانی را رقم می‌زد. به اذعان بسیاری از کارشناسان با این دست رفتارهای و نطق‌های هیجانی محمود احمدی‌نژاد عملاٌ به تحقق اهداف استراتژیک کشور غاصب اسرائیل یعنی دامن‌زدن بر ایران‌هراسی کمک می‌کرد، من هم مانند بسیاری از شهروندان ایرانی در همه‌ این سال‌ها نگران ایران بودم و هستم و مدام به این‌ مسائل فکر می‌کردم. به این‌که سیاست‌های اشتباه آن دولت خیلی راحت فرصت‌های طلایی و ازشمندی را برای اجماع جهانی علیه ایران به دشمن‌‌‌های‌مان در منطقه‌ خاورمیانه و جهان تقدیم کرد. همه‌ این کار‌های را محمود احمدی‌نژاد و کارگزاران سیاست‌خارجی او به شکل‌ غم‌انگیزی کاملا درست انجام می‌دادند.

 

در چنین فضایی بود که نوشتن شعر‌های نخست این مجموعه را آغاز کردم؛ هرچند عملا در این شعر‌ها نه حرفی از محمود احمدی‌نژاد است و نه رژیم غاصب اسرائیل و نه قطعنامه‌های پیاپی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران و نه تحریم‌های کمرشکن آمریکایی و قرار هم نیست به این صراحت و آشکارا از این دست مسائل در ادبیات و هنر و ساحت خلاقیت هنری و زیبایی‌شناسی مدرن حرفی به میان بیاید؛ اما می‌توانم ادعا کنم این شعر‌ها بازتاب همین رنج‌ها و اندوه و زخم‌ها و درد‌هاست و داوری این‌که تا چه پایه موفق بوده است بر عهده‌ من نیست با شماست! ادبیات متعهد است به نقد کردن و ادبیات منفعل ادبیات نیست و «آشویتس خصوصی من» نقدی‌است بر آن‌چه بر سر ما رفته است و می‌رود.»

 

همایون در مورد فصول مختلف کتاب خود توضیح داد: «کتاب «آشویتس خصوصی من» در سه فصل «شکنجه‌شده‌ها»، «عاشقانه‌هایی ناتمام برای آنا» و «خرده‌روایت‌هایی از هراس و انزوا» تدوین شده است؛ عنوان‌های فصل‌ها قراردادی است و و لزوما به این معنا نیست که فصل دوم اثر روایتی صرفا عاشقانه است و دیگر فصل‌ها نه، زیرا به اعتقاد من نویسنده دوگانه‌ شعر‌های اجتماعی و شعر‌های عاشقانه که در فضای ادبیات ما رایج شده است، آدرس غلط دادن به مخاطب است و این دوگانه‌ مُضحک ریشه در نقد‌های ذوقی دارد. بر این اساس شعر‌های فصل «شکنجه شده‌ها» همان‌قدر عاشقانه است که اجتماعی است و شعر‌های فصل «عاشقانه‌های ناتمام برای آنا» همان‌قدر سیاسی است که شعر‌های فصل «خرده‌روایت‌هایی از هراس و انزوا». شعر‌های «قبرستان در مه»، «آشویتس خصوصیِ من»، «سلول انفرادی خاورمیانه»، «هراس اپیزودیک»، «قانون جنگل»، «دیالوگ»، «سرباز‌های کاغذی»، «زخم‌ها و سنگ‌ها»، «سه‌شنبه‌ سیاه»، «صدایِ مشکوک به جهان»، «میان تاریکیِ آب‌ها و سنگ‌ها»، «فال خون»، «کاغذ‌های خون‌آلود»، «بازپرس ویژه‌ قتل» برخی از عنوان شعر‌های فصل نخست است»

 

او در همین راستا ادامه داد: «همچنین در فصل «عاشقانه‌هایی ناتمام برای آنا» شعر‌هایی چون، «جاده‌ سرد و برفی»، «ابدیت و یک روز»، «شب‌های روشن»، «یک در میان»، «روایت اپیزودیک مردی عاشق به یک بندر»، «از منظومه‌ عاشقانه‌هایی ناتمام»، «خون و عشق»، «استحاله‌ مرگ»، «ابزورد»، «خزان بی‌پایان زن»، «کابوس‌های بیداری»، «داخائو»، «کابوس بی‌پایان از هر کجا آغاز می‌شد فرق نمی‌کرد» ارائه شده است. همچنین در فصل سوم این مجموعه با عنوان «خرده‌روایت‌هایی از هراس و انزوا» نیز، شعر‌های «خاطرات انهدام»، «خرده‌روایت زندان»، «خرده‌روایت‌هایی منثور از یک زن محزون در ده به‌علاوه‌ هفت»، «اپیزود»،«خرده‌روایت‌هایی از حکومت نظامی» و...ارائه شده است.»

 

 

 

 

  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش