جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۳۹ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۴۰۹۳
کتاب، شعر و ادب

پیچیده نویسی چیست؟

پیچیده نویسی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

در نگاه اول وقتی دربارۀ دشوارنویسی صحبت می‌شود، ناخودآگاه همه یاد نثر بیهقی و کشف‌الاسرار و نوشته‌های جامی می‌افتند؛ اما واقعیت این است که این نثرها واقعاً نثرهای سختی نیستند. در این  مطلب  می‌خواهیم دربارۀ پیچیده‌نویسی صحبت کنیم. پیچیده‌نویسی اتفاقی‌است که قبل از تولد ادبیات داستانی می‌افتد.

 

می‌خواهیم بگوییم پیچیده نویسی چیست؟  فکر می‌کردیم که مثلاً سعدی خیلی سخت می‌نویسد و این کاملاً اشتباه است؛ اتفاقاً امثال سعدی نویسنده‌هایی بودند که به زبان عام می‌نوشتند و شاید به همین دلیل ماندگار شدند.

 

آوانگاردیسک

آوانگارد بودن از نگاه یک فرد عادی، یک عمل بسیار ساده است؛ در صورتی که اصلاً این‌طور نیست. یک هنرمند آوانگارد که می‌تواند داستان‌نویس، نقاش یا... باشد، در اوج عجیب‌وغریب بودن، کارش بسیار پیچیده و سخت است. چون همیشه تنها چیزی که مهم است، همین است؛ یعنی این‌که دنبال نوآوری باشد و راه‌های جدید را امتحان کند. شاید اصلاً قرار نباشد سبک این نویسنده‌ها یا شاعرها را دیگران دنبال کنند ولی جاده صاف کنی می‌شوند برای بقیه.

 

مثل «تریستان تزارا» که بنیان‌گذار مکتب داداییسم بود. اگرچه هم اکنون هیچ اثر ادبی از او باقی نمانده، ولی همچنان یکی از تأثیرگذارترین جریان‌های ادبی مدرن است یا مثلاً «جیمز جویس» معروف نویسندۀ بزرگ ایرلندی، با این که بعد از او هیچ نویسنده‌ ای نتوانست به سبک او داستان بنویسد، ولی یکی از بزرگ‌ترین داستان‌نویس‌های قرن است و بارها دیگران سبک نگارش او را به شیوه‌های گوناگون تکرار کرده‌اند. گرچه شمار این نویسنده‌ها اندک است، ولی نویسنده‌هایی هم بودند که سال‌ها به عنوان آوانگارد شناخته می‌شدند و داستان‌های شان بارها خوانده می‌شد اما مدتی بعد از مرگ‌ شان، دیگر خبری از آن‌ها نبود.

 

دنیای قشنگ نو

تمام سبک‌هایی که گفتم یک طرف، رمان نو یک طرف. رمان نو، جریانی ادبی است که در فرانسه شکل گرفت. اتفاقاً این جریان نه به صورت آوانگارد بود و نه بیانیه‌های عجیب ‌و غریب مثل سوررئالیست‌ها می‌داد. این‌ها دقیقاً دنبال همین موضوع بودند، یعنی این‌که سخت بنویسند.

 

نویسنده‌های هستۀ اولیه این گروه، عبارت بودند از «ناتالی ساروت»، «کلود سیمون»، «مارگریت دوراس»، «آلن روب گریه» و «میشل بوتور». مثلاً همین کلود سیمون در یکی از مصاحبه‌هایش به سختی بیش از حد داستان‌هایش اشاره می‌کند و می‌گوید بعضی رمان‌هایی را که نوشته، حتی همسرش هم آن ها را نصفه‌کاره رها کرده است. کلود سیمون برندۀ جایزۀ نوبل است که رمان «جادۀ فلاندر» او به فارسی هم ترجمه شده است. این داستان، خواندنش واقعاً دشوار است. تصور کنید یک صفحه‌ونیم از داستان را می‌خوانید و هنوز جمله تمام نشده و نقطه دقیقاً در صفحۀ بعدی گذاشته شده است.

 

نقطۀ صفر دنیا

وقتی به تاریخ هنر نگاه می‌کنید، می‌بینید چقدرشاخه‌های هنری به هم نزدیک هستند. یعنی غیر ممکن است اگر بخواهید ادبیات را درک کنید، نقاشی نبینید یا این‌که سینما بدون تئاتر یا عکاسی اصلاً معنا ندارد.

 

این دقیقاً اتفاقی است که می‌خواهیم درباره‌اش صحبت کنیم، دربارۀ سه دوستی که یک‌ جور‌هایی دنیای هنر را در یک برهۀ زمانی، حسابی تحت تأثیر خود قرار دادند. «لویس بونوئل» فیلم‌ساز، «سالوادور دالی» نقاش و «لورکا» شاعر.

 

این سه نفر معروف بودند به این‌که زیاد به کارهایی که می‌کردند، فکر نمی‌کنند. بونوئل سازندۀ اولین فیلم صامت تاریخ سینما بود؛ فیلمی که اصلاً معنی مشخصی نداشت.

 

دقیقاً به همین دلیل به آن سوررئالیسم گفتند، یعنی ورای واقعیت. این جریان، اول از همه در ادبیات بوده است، به همین دلیل می‌خواهیم دربارۀ سخت‌نویسی صحبت کنیم.

 

این سوررئالیست‌ها یعنی آندره برتون، لویس آراگون، پل الوار و گیوم آپولیز برای نوشتن اصلاً کار عجیب‌وغریبی انجام نمی‌دادند.

 

در بیانیه‌های اول‌شان تنها چیزی که مهم نیست، همین نگارش و ادبیات است. یک شیوۀ نوشتن دارد که خوراک انشانویسی در دوران مکتب است.

 

این‌که قلم را به‌دست گیرید و بدون این‌که فکر کنید، بگذارید دست‌تان هرچه می‌خواهد در هر فونتی و در هر اندازه‌ای با هر شکلی، با هر گونه جمله‌بندی بنویسد. کلی از شعرهای معروف این شاعر، به همین شیوه شروع شد. به گزارش مجله ادبی « آوانگارد»،  این جریان بعد از مدتی از بین رفت، ولی واژه‌ای را به هنر اضافه کرد که می توان گفت یکی از مهم‌ترین اتفاقات هنری این دو قرن بود، یعنی هنر آوانگارد.

 

سفرهای گالیله

بخشی از این دشوارنویسی به تاریخ برمی‌گردد. مثلاً در قرون وسطی در اروپا، نوشتن کتاب‌های درسی و علمی به نوعی ممنوع بوده است. به همین دلیل خیلی از دانشمندان،  آثار علمیِ خود را به صورت نمایش‌نامه می‌نوشتند.

همین گالیلۀ معروف که آخر هم گفت زمین دور خورشید نمی‌چرخد، کتابی دارد که یکی از مهم‌ترین بحث‌های ریاضی آن دوران و یکی از مهم‌ترین بحث‌های پایۀ ریاضی حال را مطرح می‌کند.

 

تمام این کتاب به صورت دیالوگ بین دو نفر است و وقتی شروع به خواندن این اثر می‌کنید، شکلش به همه‌چیز می‌خورد غیر از رمان! زمانی هم دشوارنویسی خودش بخشی از سواد به شمار می‌آمده، چون به نوعی زبان شما با زبان مردم عادی فرق می‌کرده و هرکسی نوشته‌های‌تان را متوجه نمی‌شده است. خیلی از آثار از بین رفتۀ قرن ۱۷ به این شکل نوشته شده است.

 

 

 

اعظم عامل‌نیک 

 

 

khorasannews.com
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش