چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۳۱ - ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۴۰۹۶
کتاب، شعر و ادب

نگاهي به كتاب علم ناممكن؛

رويايی كه محقق نشد

کتاب علم ناممكن,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

طبقه‌بندي دانش‌هاي بشري و فلسفه علم، عمري طولاني دارد. از زمان ارسطو تاكنون، اثبات‌پذيري و تحقيق‌پذيري گزاره‌هاي علمي يكي از سوال‌هاي مهمي بوده كه بسياري از انديشمندان و فيلسوفان را به خود مشغول كرده ‌است. فراتر از دانش‌هاي تجربي، علم بودن دانش فلسفي و مطالعات انساني نيز از سوالات مهمي است كه همواره مورد نقد و چالش قرار گرفته ‌است. انديشمندان شناخت‌شناسي و فلسفه علم تعريف‌هاي متفاوتي از علم و معرفت بشري ارايه كرده‌اند كه هر يك مي‌تواند مايه استدلال براي «علمي دانستن»

 

يك دانش يا مطالعه بشري قرار گيرد. كتاب «علم ناممكن: تحليلي نهادي از جامعه‌شناسي امريكايي» محصول همكاري دو پژوهشگر مطالعات اجتماعي در امريكاست كه قصد دارد به اين سوال پاسخ بگويد كه «آيا جامعه‌شناسي يك علم است؟» همكاري ترنر و ترنر (استيون پي ترنر و جاناتان اچ ترنر) از اين جهت حائز اهميت است كه دو پژوهشگر پاسخ متفاوتي براي اين سوال دارند. جاناتان ترنر اعتقاد دارد كه جامعه‌شناسي مواد لازم براي تبديل شدن به يك علم را دارد، اما روند تاريخي اين رشته مطالعاتي در ايالات متحده امريكا در طول بيش از يك سده، به شكلي طي شده است كه ظرفيتش را براي تبديل شدن به علم از دست داده ‌است.

 

اما استيون ترنر معتقد است كه جامعه‌شناسي علم نيست و تلاش براي تبديل آن به علم در طول سده‌هاي گذشته به اين دليل شكست خورده ‌است كه اصولا رويكرد علمي به جامعه‌شناسي غلط است. به همين دليل در سراسر كتابي كه به نوعي توصيف روند تاريخي رشته جامعه‌شناسي در امريكا است، حكم كلي در مورد علم بودن يا نبودن جامعه‌شناسي كمتر به چشم مي‌خورد، بلكه انگيزه نويسندگان بيشتر نشان دادن دلايل شكست جامعه‌شناسان در تبديل اين رشته مطالعاتي به علم است.

 

روند شكل‌گيري رشته جامعه‌شناسي در امريكا، به نوشته ترنر و ترنر، از علقه‌هاي اصلاح‌طلبانه آغاز مي‌شود. اساتيد اوليه جامعه‌شناسي غالبا پژوهشگران مذهبي پروتستان بودند كه از پيگيري مطالعات اجتماعي دو هدف داشتند: ۱- كنجكاوي در مورد علل تغييرات ۲- تلاش براي يافتن راه‌حلي براي «مسائل اجتماعي». دومين انگيزه را كتاب «علم ناممكن» انگيزه اصلاح‌طلبي معرفي مي‌كند؛ موضوعي كه يكي از عوامل اصلي تبديل شدن «جامعه‌شناسي» به يك نهاد در امريكا مي‌شود. براي اساتيد اوليه جامعه‌شناسي، مسائلي مانند رشد گناه و شر در جامعه، مساله مهمي بود. دوره اول جامعه‌شناسي در اواخر قرن نوزدهم به دليل «نفرت از فعاليت‌هايي همچون گناه، طلاق، مستي،

 

تفريح‌هاي ناسالم براي جوانان» شكل گرفت چراكه «اين واجب مسيحي بود كه بايد عليه آنها دست به كار شد.» جامعه‌شناسي در امريكا تقريبا همزمان با اروپا رشد مي‌كرد. ايده‌هايي تقريبا مشابه از اثبات‌گرايي اگوست كنت و اندام‌وارگي و تكامل‌گرايي هربرت اسپنسر، چراغ راه انديشمندان جامعه‌شناسي در دو سوي آتلانتيك بود؛ چه براي دوركيم، چه براي ماكس وبر و چه براي آلبيون اسمال، فرانكلين گيدينگز و لستر فرانك‌وارد.

 

اما تمايل امريكايي‌ها به تاسيس يك علم كاربردي و انگيزه اصلاح‌طلبانه و مداخله‌جويانه مطالعات اجتماعي آنها باعث شد تا جامعه‌شناسي در امريكا مسير متفاوتي طي كند. در آستانه جنگ جهاني اول، يك نهاد تازه براي كاربردي كردن جامعه‌شناسي به آن اضافه شد: آمار و پيمايش. شكل‌گيري جامعه جامعه‌شناسي امريكا كه بعدها به انجمن تغيير نام داد، طيف‌هاي مختلف پژوهشگران جامعه‌شناسي را در كنار يكديگر قرار داد. انجمن ديدگاهي كاملا فراگير داشت و به طيف خاصي تعلق نداشت.

 

بعد از جنگ جهاني اول، ديدگاه فراگير به شكل عمده‌اي تغيير كرد. موسسه پژوهش‌هاي اجتماعي و مذهبي، تحت نظر جان دي. راكفلر پسر، به يكي از ستون‌هاي مطالعات اجتماعي در امريكا بدل شد. نهاد جامعه‌شناسي وابستگي خود را به آمار افزايش داد و مطالعات مستند به آماري مي‌شدند و از طريق نظرسنجي‌هاي تخصصي تامين مي‌شدند. همزمان كمك‌هاي راكفلر، نهاد تازه‌اي را در دانشگاه شيكاگو با عنوان كميته پژوهش‌هاي جامعه محلي ايجاد كرد.

 

برخلاف موسسه پژوهش‌ها، كميته دانشگاه شيكاگو با وجود خواست كمك‌كنندگان مالي، مسيري متفاوت طي كرد و ماهيت دانشگاهي آن باعث شد تا به جاي «واقع‌گرايي» مكتب راكفلر، نوعي «تجربه‌گرايي» در مكتب دانشگاه شيكاگو شكل بگيرد كه نتايج پژوهش‌هاي آن با پژوهش‌هاي واقعي و مبتني و بر عدد و رقم‌هاي موسسه پژوهش‌ها تفاوت‌هاي چشم‌گيري داشت. رقابت اين دو مكتب در دوره بين دو جنگ جهاني باعث شد تا جامعه‌شناسي امريكايي دچار بحراني سازنده شود.

 

تلاش‌هاي موسسه پژوهش‌هاي اجتماعي و مذهبي براي مستندسازي جامعه‌شناسي با آمار و روش‌شناسي علمي پيمايش‌هاي آماري متمركز و هدفمند، از سوي پژوهشگران مختلف نقد شد. نفوذ بيشتر پژوهش‌هاي جامعه‌شناسي در دانشگاه‌ها و كالج‌هاي امريكا باعث شد كه حركت تندي در روش‌شناسي مطالعات اجتماعي در صحنه آكادميك امريكا پديد بيايد، اما اين روش‌هاي رقيب نتوانستند به سرعت در يك قالب مشترك علمي و يك رشته متمركز دانشگاهي در بيايند.

 

دوره بعد از جنگ جهاني دوم، جامعه‌شناسي امريكايي بيش از گذشته خاصيت نهادي پيدا مي‌كند. عمده تحولات اين دوره متاثر از نظام آموزشي مبتني بر سرمايه‌داري در امريكا است. هيات‌هاي علمي دانشگاه‌هاي امريكايي، نيم قرن از ظهور رشته جامعه‌شناسي، كم‌كم جاي خود را به افراد تازه‌كار و جديد مي‌دهند كه به نهادهاي اقتصادي و ميليونرهاي نيويوركي وابسته‌اند.

 

هر چند اين تغييرات باعث منحرف شدن مسير آكادميك جامعه‌شناسي به ابزار مداخله‌جويانه نهادهاي اقتصادي شد، اما در نهايت با تزريق كمك‌هاي مالي به دانشگاه‌ها، نسل تازه‌اي از دانشجويان و پژوهشگران را پديد آورد كه با آزادي عمل بيشتري به نظريه‌پردازي پرداختند. ظهور اساتيد تازه همچون پارسونز در اين دوره، پايه‌گذار دوره بعدي شد كه از نظر نويسندگان كتاب دوره طلايي جامعه‌شناسي در امريكا خوانده مي‌شود.

 

رشد تعداد دانشجويان علوم انساني در امريكا همزمان با جنگ سرد، در دهه‌هاي ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ دوره طلايي را به وجود مي‌آورد كه طي آن گرايش‌هاي فكري جامعه‌شناسي در امريكا چند پاره مي‌شود و نظريه‌ها و عملكردهاي مختلف در سراسر امريكا رشد مي‌كنند.

 

داستان كتاب علم ناممكن، به طريقي مرثيه‌اي براي «علم جامعه‌شناسي» در امريكا است. نويسندگان در پايان كتاب از نااميدي خود براي عملي شدن آرزوي بنيان‌گذاران جامعه‌شناسي در امريكا براي تبديل آن به يك علم جامع و كامل و راه‌حلي براي مشكلات اجتماعي سخن مي‌گويند. كتاب با اين انگيزه نگاشته‌ نشده ‌است كه از ديدگاه شناخت‌شناسي يا فلسفه علم، امكان‌پذيري علم جامعه‌شناسي را توصيف كند؛

 

در عوض روندي تاريخي را بيان مي‌كند كه در نهايت باعث شد جامعه‌شناسي در امريكا به يك علم بدل نشود. تلاش ترنرها در اين كتاب براي نشان دادن روند تاريخي جامعه‌شناسي امريكايي از سوي بسياري از پژوهش‌گران مطالعات اجتماعي در امريكا تحسين شده است. هر چند اين تلاش آكادميك نزديك به سه دهه پيش (۱۹۹۰) در امريكا منتشر شده، اما ترجمه و انتشار آن در ايران براي دريافت تصويري كامل از روند تبديل رشته‌هاي علوم انساني به نهادهاي اجتماعي در امريكا و ريشه‌هاي تاريخي نظريات علوم اجتماعي امريكايي كمك زيادي مي‌كند.

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش