چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۶ - ۲۸ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۷۴۶۸
کتاب، شعر و ادب

تاثیر وضعیت نامساعد اقتصاد بر کاهش عناوین کتاب ناشران

کتاب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
مدیر انتشارات رود معتقد است که وضعیت نامساعد اقتصادی آثار تالیفی نویسندگان ایرانی را قربانی می‌کند.

 در چند ماه اخیر هیچ بازار و حوزه‌ای نیست که وضعیت نامساعد اقتصادی به نوعی از خجالتش درنیامده  باشد و تاثیر منفی روی آن نگذاشته باشد، از بازار مسکن، خودرو و کالاهای ضروری گرفته تا لوازم خانگی و...

 

بازار کتاب نیز از این قاعده مستثنی نیست و این روزها وضعیت مناسبی ندارد، البته این بازار سال‌هاست که با مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند و برای سر پا ماندن تمام توان خود را به کار گرفته است.

 

در چنین شرایط نه چندان رو به بهبودی ناشران برای سرپا ماندن و پیشگیری از تعطیلی کسب و کارشان، ناچار به کاهش هزینه‌های خود هستند. با این حال در چنین شرایطی گویا این اقدامات نیز چندان موثر نیست.

 

در ماه‌های اخیر به نظر می‌رسد که ناشران بسیاری برای آنکه دخل و خرجشان باهم جور در بیاید دست به گزینش عناوین کتاب‌های‌شان زده‌اند و از خیر برخی از کتاب‌هایی که سال‌هاست مشغول چاپ‌شان هستند گذشته‌اند.

 

برای آنکه از صحت این اتفاق نه چندان خوشایند و علل وقوع آن مطلع شویم با محمد زارع مدیر انتشارات رود گفتگویی کرده ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

کتاب همواره نخستین اولویت برای حذف شدنش است

محمد زارع درباره تاثیر وضعیت نامساعد اقتصادی بر کاهش تعداد عناوین کتاب‌های ناشران در ماه‌های اخیر گفت: «طبیعی است که در این شرایط تعداد عناوینی که ناشران به چاپ می‌رسانند کاهش داشته است، کتاب و کتابخوانی در بین مردم جایگاه بالایی ندارد و در سبد هر خانوار اولین چیزی که اولویت دارد خوراک و بهداشت و ... است و کتاب در آخرین جایگاه قرار دارد، به همین دلیل اگر قرار بر حذف باشد این کتاب است که کنار گذاشته می‌شود.»

 

کتاب,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

او ادامه داد: «هرچقدر وضعیت اقتصادی نامساعدتر شود، بر کاهش تعداد کتاب‌های چاپی تاثیرگذار خواهد بود، اگر یک جامعه‌ای در زمینه آگاهی بخشی عمل کند می‌تواند در کارش موفق‌تر باشد و در اثر آن در فرهنگ نیز به موفقیت دست می‌یابد. برای فعالیت‌های فرهنگی نیاز به حمایت وجود دارد، اگر این حمایت نباشد به سختی فعالان این حوزه می‌تواند روی پای خودشان بایستند، این شعار نیست و می‌بینیم که بنگاه‌های فرهنگی این روزها به همین دلایل تعطیل می‌شوند.»

 

تیراژ امروز کتاب یک هشدار است

این ناشر درباره اینکه وضعیت تیراژ آثار نیز با کاهش بسیاری همراه بوده است، بیان کرد: «وقتی با تعداد عناوین چاپ شده کتاب‌ها را در دهه ۴۰ می‌بینید چقدر با الان متفاوت است؟ تیراژ کتاب های ناشران برجسته و مطرح ما امروز ۱۵۰ جلد است و این یک هشدار و نشانگر آسیبی است که جامعه از این طریق درچار می‌شود، خیلی باید نگران بود، زیرا که این اتفاق تبعات خیلی سنگینی برای جامعه دارد و باید برنامه‌ریزی شود و به دنبال راهکار مناسب بود.»

 

زارع ضمن مقایسه وضعیت واحدهای مستقل فرهنگی در خارج از ایران، توضیح داد: «الان در غرب و کشورهای اروپایی خیلی بیشتر به این حوزه اهمیت می‌دهند و واحدهای مستقل فرهنگی مورد حمایت قرار می‌گیرند، در ایران نیز باید این اتفاق رخ بدهد. یک ناشر وقتی چرخه اقتصادی‌اش دچار مشکل است به ناچار مجبور به کاهش تعدادی از عناوین کتاب‌های چاپی‌اش است.»

 

انتخاب عناوین تخصصی و ریسک بزرگ

او در پاسخ به اینکه یک ناشر برای کاهش تعداد عناوین کتاب‌هایش به چه معیارهایی توجه می‌کند، گفت: «ناشران بسیاری این روزها فعال هستند و هر کدام در حوزه‌ای تخصص بیشتری دارند، طییعی است که وقتی ناچار به گزینش و انتخاب شوند، روی حوزه تخصصی خود متمرکز شوند که ریسک بزرگی نیز هست.»

 

زارع اعتمادسازی برای خوانندگان کتاب را عاملی برای بهبود وضعیت آثار ادبی در بازار کتاب دانست و بیان کرد: «واقعیت این است که باید برای خواننده عمومی کتاب اعتمادسازی انجام شود، یکی از چیزهایی که به بازار لطمه زده سانسور است که باید کنترل شود، واقعیت این است که در یک جامعه باید تقابل آرا وجود داشته و فضای گفتگو ایجاد شود. این مسئله نیاز به آزادی در چاپ کتاب دارد تا اعتمادسازی برای مردم ایجاد شود تا بیشتر به سراغ کتاب بیایند. ما کتاب‌هایی داریم که سانسور ندارد اما به مشتری نمی‌توان ثابت کرد که سانسور ندارد.»

 

آثار تالیفی قربانی وضعیت نامساعد اقتصادی

او در پاسخ به اینکه وضعیت آثار ترجمه در چنین شرایطی چگونه است و ناشران در این زمینه چگونه دست به گزینش می زنند، گفت: «کتاب‌های ترجمه کمتر قربانی می‌شوند زیرا که بازار خود را همیشه دارند، ولی این کتاب‌های تالیفی هستند که دچار مشکل می‌شوند و ناشر به ناچار کتاب‌های تالیفی که مخاطب کمتری دارند را برای حذف در نظر می‌گیرد.»

 

این ناشر درباره معیارهای مورد توجه برای پذیرش آثار نویسندگان برای چاپ کتاب نیز توضیح داد: «ناشران در زمینه قبول آثار تازه برای چاپ نیز در حوزه تخصصی عمل می‌کنند که اقدام درستی نیست زیرا که ممکن است باعث حذف یک استعداد یا یک اثر فاخر شود که می‌توانست در این حوزه موفق باشد.»

 

مهدی درستی

 

khabaronline.ir
  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش