جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۸:۳۶ - ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۴۱۳۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

زخم کهنه بر پیکر کبود

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,موزه مراغه

چندروزی است که باز هم زخم کهنه‌ای بر پیکر کبود مراغه زبان باز کرده و موضوع داغ گفتمان عمومی در فضای مجازی منطقه و به‌تدریج ملی شده است. گودبرداری بی‌ملاحظه، غیرکارشناسی و شبانه شرکت عمران و بهسازی در حریم گنبد کبود و برج مدور، دو اثر شاخص عصر سلجوقی کشورمان که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و به علت قرارگرفتن در نخستین گروه آثار ثبتی ایران قابلیت بین‌المللی یافته است، موجب اعتراض جدی افکار عمومی در فضای مجازی شده و کارشناسان، محققان و مدیریت شهری را به توضیح و یاری فراخوانده‌اند.

 

خطاب بخشی از این گفتمان متوجه کارشناسان و متخصصان عرصه میراث فرهنگی به‌عنوان جزئی مؤثر از مدیریت شهری است. بر این اساس، نگارنده بنابر تخصص و موقعیت شغلی خود و در جهت تنویر افکار عمومی نکاتی را به استحضار مردم فهیم و فرهنگی مراغه و علاقه‌مندان حوزه میراث فرهنگی می‌رسانم. 

 

١- با تعمق در موضوع تجاری‌سازی انبوه پیرامون گنبد کبود و برج مدور مراغه مشخص می‌شود که در یک طرف موضوع مردم، حقوق مکتسبه عمومی (ثروت اهل شهر) و منافع ملی مطرح است که هرازگاهی همراه با توسعه تخلفات سرمایه‌گذار در حریم آثار با اعتراضاتی همراه شده و پس از مدتی فروکش کرده است ولی این بار با توسعه شبکه‌های اجتماعی و شکل‌گیری سازمان‌های مردم‌نهاد قدری متفاوت و در وسعت بیشتر در فضای مجازی به‌عنوان افکار عمومی انعکاس یافته است. 

 

٢- در طرف دیگر این موضوع شرکت عمران و بهسازی با هیئت‌مدیره و اعضای ذی‌نفع با حقوق مکتسبه ‌خصوصی (ثروت ذی‌نفع) است که اگرچه در ظاهر با تعامل و در نشست‌های مکرر و با توافق با مدیریت شهری و مدیران میراث فرهنگی کار خود را پیش می‌برد؛ بخشی از تخلفات و روند اجرائی مخدوش که بدون توقف مؤثر و کنترل شایسته ادامه دارد، به این شرح بوده است: 

 

الف) آغاز طرح ساماندهی پیرامون برج‌های کبود و مدور با فرض فهم و اهداف مشترک ساماندهی محوطه و تخصیص و بهبود فضاهای فرهنگی و عمومی ضمن ملاحظه توجیه اقتصادی طرح مابین اعضای محترم کمیسیون و شرکت سرمایه‌گذار شکل گرفته و طرح پیشنهادی در کمیسیون با تخصیص فضا به میزان ٥٠ درصد به‌عنوان باغ تخت ایرانی، ١٧,٦ درصد به‌عنوان اقامتی و گردشگری، شش درصد به‌عنوان موزه و نمایشگاه و تنها ٢٦.٤ درصد به‌عنوان مختلط تجاری، اداری و پارکینگ بررسی شده است ولی متعاقب آن همواره با پیشروی شرکت، مدیریت شهری و استانی عقب نشسته‌اند. 

 

ب) در مرحله بعدی حرمت حریم آثار حفظ نشده و محدوده آن به هر دلیل از ٧٥ متر به ٢٥ متر محدود و نقشه‌ها تهیه شد و در مرحله آغاز اجرا این هم رعایت نشد. با پیداشدن پی‌و‌پایه برج سوم و چهارم در مراحل مختلف مطالعه، کافی بود که طرح کلی مورد بازبینی و بررسی مجدد قرار گرفته و راهکار مقتضی اتخاذ شود که متأسفانه بدون توجه به این امر مراحل دیگر طرح، انگار که شالوده هیچ عنصر معماری‌ای وجود نداشته، ادامه داشته است. 

 

ج) سه سال برای آزادسازی و اجرای تمام طرح پیش‌بینی شده بود که این کار انجام نشده و طرح فقط در بخش تجاری و پارکینگ حدود ٣٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بخش‌های فرهنگی و عمومی به هیچ‌وجه و با هیچ درصدی پیشرفتی نداشته است. 

 

د) روش اجرای طرح و عدم اجرای تعهدات استحکام‌بخشی و تقویت فنی آثار تاریخی قبل از گودبرداری از دیگر روندهاي مخدوش است. خاک‌برداری و کار ماشین‌آلات سنگین و استفاده از دژبرهای سنگین و تردد آنها از روی پی و پایه برج پنهان‌شده سوم و نزدیک‌ترین نقطه به برج‌ها موجب ایجاد مشکلات فنی و ریزترک‌ها در تزیینات تخمیری معرق و معقلی شده که پس از مدتی کنده و از بدنه جدا خواهند شد و لزوم استحکام‌بخشی فوری پس از این آسیب‌ها را دارد. 

 

نتیجه آنکه: 

١- نقش پایش و نظارت افکار عمومی مبارک است و بر اندیشمندان و فرهیختگان فرض است که از این به بعد به‌موقع موضع بگیرند چون وقتی کار از کار گذشت، دیگر فایده‌ای نخواهد داشت و در این مورد خاص با تصحیح و تلطیف نگاه خود به روند اجرای طرح، به جای توقف کامل پروژه، اولویت‌های شرکت و بخش خصوصی را تغییر داده و نمود اجرائی طرح را از صرفا تجاری خصوصی به فرهنگی عمومی که بخش مغفول و تعهدات معطل شرکت است، خواستاریم و پس از حصول نتیجه و پیشرفت درخورملاحظه در این حوزه بهره‌برداری تجاری ادامه داشته باشد. 

 

٢- بر دادستان محترم (به‌عنوان عنصر اصلی) فرض است که به دنبال صدور دستور توقف عملیات، به‌عنوان مدعی‌العموم و با ضمانت حقوق مکتسبه عمومی راهکار مقتضی را اتخاذ کنند. بدیهی است هم روند مخدوش اجرائی گذشته و هم تدابیر مقتضی فعلی و آینده بنا بر ذات وجودی و فلسفه پیوست اقدامات در حافظه فرهنگی آثار ملی که قابلیت جهانی دارند، ثبت می‌شود و مورد قضاوت نسل‌های آینده قرار خواهد گرفت.  

 

 

sharghdaily.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش