شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۴۳ - ۰۱ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۰۰۴۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

به مناسبت نخستین روز تابستان؛

برای کدام یک جشن بر پا کنیم؟ طولانی‌ترین روز سال در تابستان یا طولانی‌ترین شب در زمستان؟

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,طولانی ترین روز سال
روشنایی طولانی‌ترین زمان خود را دارد و نور پادشاهی می‌کند. گیاهان بارور و زمین ها آماده‌ی به ثمر نشستن هستند اما در طولانی‌ترین شب زمستانیِ سال نیروهای نیک پروردگار دربرابر تاریکی گسترده جلوه ای کمتر دارند و با همراهی نیروهای نیک انسان های یکتاپرست و برقراری مراسمی نمادین از شکوه زندگی و بیداری، عرصه را بر تاریکیِ طولانی تنگ خواهند کرد

به گزارش تابناک با تو،پایان بهار در سرآغاز تابستان، طولانی‌ترین روز سال را برای هستی به ارمغان می‌آورد.

قطعا این مناسبت با ارزش، که روشنایی بیشترین زمان ممکن را در یک روز در کل سال به خود اختصاص می‌دهد در تفکر اساطیری و کهن ایرانیان ارزشمند است اما آنچه واضح است، اهمیت شب یلدا و طولانی‌ترین شب سال در آغاز زمستان و مراسم و جشن جمعی یک ‌ملت برای آن، به مراتب مهم‌تر و مشهورتر است... پاسخ این تفاوت تاریخی در کجاست؟

 

 

با نگاهی صرفا منطق‌محور و بدونِ رجوع به بنیان های تفکر باستانی ایران، جشن گرفتن طولانی‌ترین روز سال منطقی تر از جشن گرفتن تاریک ترین شب سال به ‌نظر می‌رسد!

 

 

پاسخ این پرسش نیاز به فرضیه‌پردازی هایی دارد. اکنون به یکی از آن‌ها می‌پردازم که عجالتا خوشایند و برآمده از  ذهن کنجکاو بنده و البته منطبق با تفکر اساطیری ایران است.

 

 

هر چند که قطعا در این باب فرضیه های بسیار دیگری وجود دارند که من نمی‌دانم و از سوی دیگر قطعا تراوشات ذهنیِ بنده هم خالی از اشکال نخواهد بود.

 

 

مطابق تمامی متون کهن و باستانی ایرانی، در اساطیر ایران باستان جنگ دائمی میان خیر و شر برپاست و اصولا این‌ نزاع اصلی بنیادین است. اهورامزدا از ابتدای آفرینش در مقام سرور دانا سردار خوبی هاست و اهریمن نماد بدی و دروغ. در تفکر کهن اساطیری ایرانی در این میدانِ حق علیه باطل، روشنایی علیه تاریکی، دانایی علیه نادانی، راستی علیه دروغ، ''انسان'' حقِ انتخاب دارد. یا در سپاه راستی قدم می‌گذارد و یاور خردورزی و اهورامزدا می‌شود یا پیرو دروغ و نادانی و سربازی از سربازان اهریمن.

 

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,طولانی ترین روز سال

 

واضح است که معنی اختیار حداقل در دوره‌هایی از تفکر باستانی ایرانی و نگاه آیینی زردشتی‌گری اهمیت بسیار والایی داشته است. در این نگاه اساطیری، انسان یاری‌رسان اهورامزداست در به ثمر نشستن فرجامین راستی و اگر در جبهه ی دروغ وارد شود در حقیقت با تبعیت از اهریمن در برابر پیروزی نهایی حق بر باطل قد علم کرده است.  

 

 

این نگاه هر چند که از جوانبی قابل بحث است و جای نظریه‌پردازی پژوهشگران و اساتید است، بیانگر اهمیت جایگاه انسان و ''انتخاب'' او در نظام فکری اساطیری ایران است.

 

 

حال با این پیش فرض به جشن شب یلدا نگاهی می‌اندازیم. وظیفه انسانِ یاریگر اهورامزدا و سرباز جبهه‌ی حق آن است که در طولانی ترین تاریکی سال به شکلی نمادین بیدار بماند و برای پیروزی نور بر تاریکی دعا کند. در مراسم شب یلدا دانه‌های خشکبار، میوه هایی  پُردانه و سرخ رنگ همچون انار و هندوانه که نماد باروری( زندگی) هستند را بر سر سفره می‌آورد و حضور خود را در عرصه ی دفاع از روشنایی و راستی با نمادهای باروری، هوشیاری و ذکر کلام پروردگار و بندگان مقرب او و البته به اختیار خود به رخِ اهریمن می‌کشد تا این شب طولانی و سرد با جمع کثیری از همراهان حق و راستی و دوستدار روشنایی به سرآید.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,طولانی ترین روز سال

 

 

 

درست است که امروزه مراسمی چون شب یلدا بیشتر جنبه‌ای نمادین دارند اما از خاطر نبریم که در هزاره‌های دور و در سختیِ سرمای کشنده و درکِ اهمیت روشنایی و گرما برای کشاورزی و دامپروری،  این آیین‌ها نقش بنیادین و انگیزشی بسیار میان نیاکان ما داشته‌اند. این آداب و رسوم زنده نگاه‌دارنده‌ی امید به زیستن بوده‌اند و یادگارهایی ماندگار از تلاش خردورزانه، عاشقانه و همه‌جانبه ی نیاکان‌ ما در زیست بوم ایران زمین هستند. کوششی ستودنی برای بقا، ساختن، تولید و پیشرفت و مهم تر از همه پیروی از راستی و در مسیر نور حرکت کردن.

 

اسطوره اگر چه امروزه در‌ظاهر صرفا نمادپردازی و مراسمی آیینی به نظر می‌رسد اما درباطن خود گواه عمیقی از شعور علمی و تجربی مشترکِ ملتی کهنسال به قدمت هزاره‌ها دارد.

 

با این زاویه ی دید، تفاوت اهمیت بین طولانی‌ترین روز سال و طولانی‌ترین شب سال می‌تواند به نوعی آشکار شود. در انتهای بهار و آغاز تابستان، اهورامزدا و نیروهای نیک در اوج قدرت هستند.

 

روشنایی طولانی‌ترین زمان خود را دارد و نور پادشاهی می‌کند. گیاهان بارور و زمین ها آماده‌ی به ثمر نشستن هستند اما در طولانی‌ترین شب زمستانیِ سال نیروهای نیک پروردگار دربرابر تاریکی گسترده جلوه ای کمتر دارند و با همراهی نیروهای نیک انسان های یکتاپرست و برقراری مراسمی نمادین از شکوه زندگی و بیداری، عرصه را بر تاریکیِ طولانی تنگ خواهند کرد و نتیجه‌ی آن که پیروزی و نجات دادن زمین از سرما و تاریکی و حفظ باروری آن است، هر ساله شایسته ی جشنی بزرگ همانند جشن یلداست.

 

 

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش