جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۸:۴۸ - ۱۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۳۴۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

ساسانی‌ها ساختند، ساسانی‌ها متروک کردند

قلعه
«قلعه ایرج یک پادگان نظامی مربوط به دوره ساسانی است که در زمان پادشاهی شاپور دوم ساخته و در اواخر دوره ساسانی متروک شده است.»

به گزارش ایسنا، می‌گویند «قلعه ایرج» در پیشوی ورامین را ساسانیان بیش از ۱۵۰۰ سال پیش ساخته و از آن به عنوان "شهر-دژ" استفاده می‌کردند، ‌حتی به باور برخی، این قلعه همان "دژ وارنا" است که در وندیداد - یکی از بخش‌های اوستا، از کهن‌ترین کتاب‌های زرتشتیان- به آن اشاره شده است، اما امروز از قلعه ایرج در شهر ری با آن همه جبروت به جز دیوارهای خشتی چیزی نمانده، یعنی تنها نشانی که می‌توان حتی از ورودی روستای عسگرآباد در ضلع شمالی بزرگراه شهدای پرواز در شهرستان پیشوا آن را دید، فقط دیوار است؛ دیوارهای بلند حدود ۱۲ متری.

 

براساس نتایج اولیه‌ی کاوش‌های انجام شده در این قلعه‌ی ساسانی، مردم آن دوره قبل از ترک این قلعه همه اتاق‌ها را پُر کرده بودند و ورودیِ راهروها را کور، تا فقط خودشان بدانند وقتی به «قلعه ایرج» بازگشتند، زندگی دوباره را از کجا باید سر بگیرند. اما هیچ‌گاه موفق به بازگشت نشدند و در نهایت امروز تناه چیزی که در فضای باز این قلعه به چشم می‌آید، حضور کشاورزان با سند منگوله‌دار زمین‌ها و صیفی‌جاتی است که در این محوطه کاشته شده‌اند. از سوی دیگر، در زمان کارِ تیم باستان‌شناس، کشاورزان و شاید اهالی منطقه برای جلوگیری از کار ان‌ها که بیشتر مرمت و بررسی منطقه بود، با حفرچاه‌های عمیق سعی در راندن این گروه علمی از منطقه دارند.

 

محمدرضا نعمتی، سرپرست هیات پژوهش‌های باستان شناسی قلعه "ایرج" پیشوا در ورامین، این قلعه را یکی از وسیع‌ترین و بزرگ‌ترین استقرارگاه‌های تاریخی در دشت تهران با وسعتی نزدیک به ۲۰۰ هکتار می‌داند که همه‌ی مصالح به‌کار رفته در آن از چینه و خشت خام است.

 

او با اشاره به آغاز چهارمین فصل کاوش‌ها و پنجمین فصل پژوهش‌های باستان‌شناسی محوطه در جنوب قلعه ایرج و در داخل حصار می‌گوید: هدف این فصل از کاوش در محوطه، آگاهی از ساختار معماری حصار و کیفیت ارتباط فضاهای معماری حصار با یکدیگر در این بخش از قلعه بود. با کاوش در بدنه داخلی حصار بقایای ۱۰ اتاق سراسری در ارتفاع ششمتری از کف قلعه  مشخص شد.

 

وی با اشاره به شناساییِ بقایای دو ورودی که کیفیت ارتباط اتاق‌ها با راهروی سراسری را نشان می‌دهد، اظهار می‌کند: برای فهم دقیق‌ترِ نحوه‌ی ارتباط ورودی با راهرو سراسری، یکی از ورودی‌ها مورد کاوش باستان‌شناسی قرار گرفت.

 

وجود چهار فاز معماری در محوطه قلعه ایرج

 او با بیان این نکته که با کاوش در این بخش از حصار محوطه،‌ اطلاعات تازه‌ای از نحوه ارتباط اتاق‌ها و راهروی سراسری به دست آمد، می‌گوید: بر این اساس، مشخص شد ساختار معماری حصار در قلعه ایرج به تدریج تغییر کرده و دست‌کم چهار فاز معماری در حصار محوطه می‌توان مشخص کرد.

 

قلعه

نعمتی تغییر در عرض راهروی سراسری از شش متر به چهار متر و نهایتاً مسدود شدن راهرو سراسری را وجه بارز این تفاوت در فازها می‌داند و در توضیحِ دیگر دستاوردهای کاوش در این فصل اظهار می‌کند:  آگاهی از نحوه ارتباط راهرو سراسری در گوشه‌های حصار را می‌توان یکی از مهمترین نتایج دانست. بر این اساس، به نظر می‌رسد معماران قلعه ایرج، اتاق‌های گوشه حصار را به عنوان فضای ارتباطی بین راهروها درنظر گرفته‌اند.

 

او این مطلب را بر اساس کشف یک ورودی پرشده در ضلع جنوبی اتاق گوشه جنوبی حصار بیان می‌کند و می‌افزاید: ‌ نمونه این ورودی، در گذشته در ضلع غربی این اتاق نیز به دست آمده و کاوش شده بود.

 

وی از دیگر دستاوردهای کاوش در این فصل را  تقویت فرضیه ادامه حیات محوطه بعد از پرشدگی‌های فضاهای معماری حصار می‌داند و می‌افزاید: این مدعا بر اساسِ دست‌کم سه لایه اندود در ورودی پرشده‌ی ضلع جنوبی اتاق مطرح شد. این مورد تلویحا نشان می‌دهد بین ترک محوطه و پرشدگی‌های حصار فاصله زمانی چندساله‌ای وجود داشته است.

 

نعمتی همچنین از شناسایی حداقل ۹ کف استقراری با کاوش‌های باستان‌شناسیِ درونِ اتاقِ کاوش‌شده خبر می‌دهد و می‌گوید: ضخامتِ کف‌ها، از اولین کف‌سازی اتاق (کف خشت فرش) تا آخرین کف‌سازی (خاک کوبیده) ۱۲۳ سانتیمتر است.

 

او ادامه می‌دهد: بخش قابل توجهی از این ضخامت، ناشی از زیرسازی کف‌های اتاق است که به خوبی در حدفاصل بین کف‌ها قابل مشاهده است.

 

تخریب و تسطیح بخشی از محوطه

 این باستان‌شناس معتقد است: متاسفانه تخریب و تسطیح این بخش از محوطه توسط لودر، بخش قابل توجهی از اطلاعات مربوط به ساختار معماری حصار در بیرون از محوطه را مخدوش کرده و از بین برده است، بنابراین از نحوه ارتباط ساختار معماری حصار با خاک بکر محوطه در این بخش به‌صراحت نمی‌توان اظهار نظر کرد. 

 

قلعه

او در ادامه می‌گوید: با کاوش‌های انجام شده، هنوز به طور قطع نمی‌توان کاربری دقیقی برای آن در نظر گرفت ولی با توجه به وجود نداشتن آثار معماری در بخش داخلی و نظم آثار معماری داخل حصار، به نظر می‌رسد قلعه ایرج یک پادگان نظامی مربوط به دوره ساسانی باشد.

 

نعمتی با استناد بنتایج اولیه‌ی کاوه آزمایشات انجام شده، اعلام می‌کند: این قلعه در زمان پادشاهی شاپور دوم (۳۰۹-۳۷۹ میلادی)ساخته شده و در اواخر دوره ساسانی متروک شده است.

 

به گفته‌ی او قلعه ایرج یازدهم شهریور ۱۳۸۲ با شماره ۹۸۳۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

 

 

 

 

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش