جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۳۰ - ۲۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۶۰۱
میراث فرهنگی و صنایع دستی

تنگه کافری، مهمترین زیستگاه استقراری دوران نوسنگی

تنگه کافری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
«ساختارهای معماری به هم پیوسته و دیگر آثار فاخر در "سیمره" در سه فصل کاوش نجات‌بخشی نشان داد که می‌توان "تنگه کافری" در این منطقه تاریخی را "یکی از مهمترین زیستگاه‌های استقراری از دوران نوسنگی تاکنون دانست."»

به گزارش ایسنا، بهمن ماه چهار سال قبل بود که خبر رسید قرار است ۱۲۰ محوطه و بنای تاریخیِ سد سیمره در مسیر رودخانه‌ی سیمره در شهرستان «بدره» بین استان ایلام و لرستان، با آبگیری سد سیمره به زیر آب بروند، محوطه‌ای که به واسطه‌ دوره‌های تاریخی شناخته شده در آن مانند دوره‌های نوسنگی،‌ عصر مفرغ، عصر آهن و دوره‌های تاریخی تا اسلامی، برخی کارشناسان آن‌ها را مشابه «تیسفون» توصیف می‌کنند. در دره‌ای با ۴۲ کیلومترمربع مساحت، هشت روستا و تعدادی زمینِ کشاورزی مردم منطقه.

 

هر چند با پیگیری‌های انجام شده در آن زمان، برای مدتی آبگیری سد به تاخیر افتاد تا در بخش‌های تاریخی مهم قرار گرفته در این محوطه کاوش‌های نجات‌بخشی انجام شود، با این وجود و در مواقعی که آب سد در این محوطه پایین می‌آید باستان‌شناسان، کاوش‌های نجات‌بخشی را ادامه می‌دهند و هر بار نیز سازه، اثر یا بخشی از این شهر تاریخی نمایان می‌شود.

 

در آخرین بررسی‌های انجام شده در این محوطه‌ی تاریخی در سد سیمره نیز، گروه کاوشِ "تنگه کافری" به این نتیجه رسیده‌اند که "تنگه کافری" در این منطقه تاریخی "یکی از مهمترین زیستگاه‌های استقراری از دوران نوسنگی تاکنون است.

 

لیلی نیاکان با اعلام خبر آغاز سومین فصل کاوش‌های نجات‌بخشی تنگه کافری گفت: سومین فصل کاوش‌های باستان شناسی در "تنگه کافری" بخشی از حوضه آبگیر سد سیمره در محوطه‌های گورستان و استقرار "چم‌پاپی"  و "کوشک رویه" در استان ایلام است، این حوزه فرهنگی را تا کنون می‌توان یکی از مهمترین محوطه‌ها از هزاره چهارم پیش از میلاد تا دوره ساسانی در این محدوده جغرافیایی  به حساب آورد .

 

این باستان شناس با اشاره به این نکته که کاوش‌های انجام شده در این حوزه فرهنگی به صورت پروژه نجات‌بخشی و با همکاری  شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران انجام می‌شود، بیان کرد: انجام این طرح باعث شناخت بیشتر ویژگی‌های استقراری از هزاره چهارم پیش از میلاد تا دوره ساسانی در این محدوده جغرافیایی شده است.

 

به گفته نیاکان، بر اساس نتایج بررسی‌های اولیه که روی این محوطه با توجه به پایین ‌آمدن تراز آب در سال ۱۳۹۴ انجام شد، تنگه کافری را می‌توان یکی از مهمترین زیستگاه‌های استقراری از دوران نوسنگی تاکنون دانست و گفت: در این فصل تمرکز کاوش‌های نجات بخشی روی گودال‌های سودجویان فرهنگی و آبکندهایی است که بر اثر پایین آمدن تراز آب دریاچه بقایایی از معماری آثار آشکار شده بود، متمرکز است.

 

به گفته‌ی نیاکان، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ به دلیل گسترش ساختارهای معماری فاخر و آثار سفالی و ادوات سنگی و دیگر آثار ارزشمند به دست آمده، وسعت یافته‌اند.

 

مدیر طرح کاوش‌های نجات‌بخشی سد سیمره افزود: در ادامه بررسی و کاوش به دلیل غنای آثار  و مهم بودن فازهای فرهنگی ساختارهای استقراری هزاره چهارم تا هزاره سوم نیز در  این دوره سه کارگاه ایجاد شد، که ساختارهای معماری این دوره از قطعات سنگ‌های رودخانه‌ای به صورت خشکه‌چین با ملات گِل با چیدمانی منظم به شکل اتاق‌های با ابعاد کوچک و متوسط با ورودی و کف‌های با اندود گل و کف‌های سنگ چین همراه با سفال‌هایی مربوط  از هزاره چهارم پیش از میلاد روی سطح شیب‌دار بستر صخره‌ای شکل گرفته بود.

 

دوره های ۶هزار ساله

این باستان‌شناس گفت: با توجه به آثار شاخصی مانند سفال‌های لبه واریخته و دیگر آثار مرتبط با این دوره فرهنگی می‌توان تاریخ‌گذاری این دوره را تا کنون به هزاره چهارم پیش از میلاد در این حوزه فرهنگی نسبت داد، هر چند هنوز کاوش در این محوطه ادامه دارد .

 

تنگه کافری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

او از دیگر اهداف اصلی این فصل کاوش را ادامه شناسایی بقایای ساختارهای فاخر معماری از دوره‌ی ساسانی اعلام کرد که پس از پایین آمدن تراز آب درفصل گذشته مجددا بخشی از این سازه معماری آشکار و پس از کاوش بقایای ساختاری یک بنای حکومتی با پلانی مشخص از این دوره مشخص شد.

 

نیاکان بیان کرد: این روند، پس از نقشه‌برداری، مستندنگاری و مطالعات تاریخی و باستان شناسی و عملیات سامان‌دهی و حفاظت این بنای فاخر با هم‌اندیشی با پژوهشکده ابنیه و بافت‌های فرهنگی تاریخی و پژوهشکده حفاظت  و مرمت آثار فرهنگی –تاریخی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای جلوگیری از تخریب بیشتر که بخشی از تاریخ معماری این حوزه فرهنگی را در دوره ساسانی رقم می‌زد، حفاظت و پوشانده شد.

 

این باستان‌شناس با تاکید بر این‌که مطالعاتِ باستان‌شناسی و دیگر آثار به دست آمده در این فصل، نشان داد که این فرآیند می‌تواند باعث پی‌بردن به دیگر فازهای مختلف تاریخی این دوره و وسعت گسترش این ساختار معماری به صورت استقراری منسجم در این محدوده جغرافیایی باشد، گفت: در این فصل کاوش هدف برای ادامه شناخت این مجموعه استقراری همزمان با شناخت فضاهای جدیدی بودکه مرتبط با فضاهای پیشین می‌توانست وجود مجموعه دیگری از بناهای وابسته به این مراکز حکومتی را با اجرای همان پلان معماری که در فصل گذشته به دست آمده بود، آشکار کند .

 

شناسایی بنای ستون دار

نیاکان آثار معماری به دست آمده در این فصل را تاکنون شامل بنای ستون‌دار با ایوان و رواق‌هایی همراه با تاق‌های قوسی شکل، طاقچه‌ها، پایه ستون‌های به جای مانده و بقایایی از کف‌های گچی و گچبری‌هایی نفیس و اشیای فلزی و سفالینه‌های شاخص  این دوره اعلام کرد .

 

تنگه کافری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

به گفته این باستان‌شناس، کشف این ساختارهای معماری به هم پیوسته و دیگر آثار فاخر در "تنگه کافری" بیانگر برخورداری این محدوده جغرافیایی در زمان خود است که از یک ساختار نظامند اقتصادی در این حوزه فرهنگی بوده است.

 

او تاکید کرد: ادامه پژوهش‌ها در این حوزه فرهنگی می‌تواند روند تغیرات فرهنگی و جمعیتی را در دوره‌های زمانی بیان شده، روشن کند.

 

 

 

  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش