پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۶۰۹۰۰۰۱۰

دارالفنون آغازگر تحولات اجتماعی

dar-ul-funun960905

روز ۲۳ آبان پژوهشکده تاریخ اسلام با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشستی را در رابطه با بررسی تاریخ آموزش نوین در جهان اسلام برگزار کرد. دکتر علیرضا ملایی توانی به‌عنوان یکی از سخنرانان این نشست کوشید با بازخوانی عملکرد و تاثیرات دارالفنون، به بررسی کژکارکردهای این نهاد و دلایل این امر، خدمات آن به فرآیند آموزش در ایران و نقش دانش‌آموختگان این مدرسه در تحولات اجتماعی بپردازد. وی عمدتا این ضعف‌ها را محصول بی‌ارتباطی این نهاد با بستر تاریخی که بر آن سوار شده بود، می‌دانست. آنچه در ادامه می‌آید دیدگاه‌های این استاد تاریخ در رابطه با خدماتی است که دارالفنون در بستر تاریخ ایران انجام داده است.

 

«اگرچه دارالفنون در مواردی نتوانست کارویژه‌ها و اهدافی که از آن انتظار می‌رفت را انجام دهد، اما این امر اصلا به این معنا نیست که دارالفنون یک نهاد بی‌خاصیت بوده است. تنها به لحاظ علمی به دلیل شرایط خاصی که جامعه ما داشت و شرایطی که آموزش‌های مدرن داشتند و نسبتی که نمی‌توانست با اقتضائات جامعه ایران برقرار کند، نمی‌توانست در راه تولید علم و انتقال دانش به ایران به‌صورت موثر عمل کند اما در عرصه اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران آثار بسیاری برجای گذاشت که قابل انکار نیست. نخستین اثر این امر که آدمیت نیز به آن اشاره دارد، این بود که موجب تحول عقلانی در جامعه ایران شد، همچنین شاخه‌ها و دانش‌های جدید را در ایران گسترش داد. دانش آموختگان این نهاد به دفاع از اصلاحات در شرایط و تنگناهای سیاسی و اجتماعیبرخاستند.

 

آنها موجبات ترجمه بسیاری از دانش‌های جدید، آثار و متون علمی نوین را به ایران فراهم کردند و ما از این جهت توانستیم، بخشی از دانش‌های جدید را با فاصله در ایران داشته باشیم. البته این امر پیامدهای زیادی در واژه‌سازی و مفهوم‌سازی در ایران داشت. سوم آنکه به تربیت یک نسلی از روشنفکران تاثیرگذار در جامعه ایران انجامید. اگر ما حساب کنیم در دوره ۵۶ ساله از تاسیس دارالفنون (۱۲۶۸) تا ۱۳۲۴ه.ق که انقلاب مشروطه رخ داد، به‌طور متوسط سالانه ۱۰۰ نفر در این مدرسه تحصیل کرده باشند، حدود ۵ هزار نفر از آنجا فارغ‌التحصیل شده‌اند.

 

در آثار دوره مشروطه می‌خوانیم که در ایران یک جمع فرهیخته در حدود ۳۰۰۰ نفر وجود داشت و همین جمعیت بودند که مفاهیم جدید را درک می‌کردند و انتقال می‌دادند. در تحصن باغ سفارت انگلیس نیز شاهد هستیم که گفته می‌شود شاگردان مدرسه به متحصنین آموزش می‌دادند و اینها همان شاگردان مدرسه علوم سیاسی و مدرسهدارالفنون بودند. نکته بعد آن است که زمینه برای اصلاحات آموزشی گسترده‌تر و حرکت به سمت مدرسه‌سازی جدید، انجمن معارف و توسعه مدارس نوین در سطوح پایین‌تر به همت همین دانش‌آموزان ایجاد شد.

 

کار بعدی گسترش روزنامه‌ها، ترجمه‌ها، نگارش مطالب انتقادی و...هم از آثاری بود که از همین گروه ساطع شد و بعد بسیاری از مجریان برنامه‌های نوسازی ایران کسانی بودند که از درون همین دارالفنون تربیت شدند، برآمدند و به ایفای نقش‌های تاریخی پرداختند و با تحجر و استبداد و موهومات مقابله کردند و بستر نظری و عملی را برای پیشبرد اصلاحات در ایران فراهم کردند. آنچنان که در صحنه سیاسی ایران هم شکاف‌های بزرگی ایجاد کردند که زمینه برای ظهور نخبگان اصلاح‌طلب در درون سیستم و بیرون از آن فراهم شد. نکته دیگر آنکه دارالفنون یک نظام اجتماعی را در ایران شکل داد یعنی وضعیتی که ما طی آن شاهد نهادی به نام دارالفنون، شامل محصلان، معلمان، فارغ‌التحصیلان، مترجمان، محققان، نظام اداری و... بودیم و به این ترتیب یک نظام اجتماعی شکل گرفت که توانست در تحولات دوران مشروطه و پس از آن موثر باشد.»

 

 

 

do​nya-e-eqtesad.‎​com
  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش