پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۴۳ - ۰۶ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۱۴۹۹
فرهنگ و رسانه

وظیفه رسانه‌ها در دوران تحریم چیست؟ بیان حقیقت یا حفظ منافع ملی؟

رسانه های داخلی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

«تحریم» کلمه ناآشنایی برای ایرانیان نیست. شاید نزدیک ۴ دهه است که مردم کشور با فشارهای خارجی دست و پنجه نرم می‌کنند اما در دهه اخیر فشار تحریم‌های بسیار شدیدتر از قبل شده است. گرچه با امضای برجام برای زمانی حدود ۲ سال و نیم کمی از شدت آن‌ها کاسته شد اما با خروج ایالت متحده آمریکا از برجام و وضع تحریم‌‌های بی‌سابقه از سوی این کشور زندگی مردم با مشکلات بسیاری رو‌به‌رو شد. نرخ ارز در کمتر از چند ماه سه برابر شد و تورم به صورت افسارگریخته هر روز بالا و بالاتر می‌رود. از ۱۳ آبان هم دور دوم تحریم‌ها آغاز می‌شود.

 

در چنین شرایطی شاید سردرگمی مردم از وضعیت موجود باعث پیچیده‌تر شدن اوضاع شود. در چنین شرایطی رسانه چه وظایفی دارد؟ آیا باید با آگاهی‌بخشی و واقع‌نمایی جامعه را آگاه کند یا با پنهان کردن واقعیات، سعی در امید دادن به مردم داشته باشد؟

 

چند روز پیش حسن نمک‌دوست، استاد ارتباطات در اکانت توییتر خود سوال مهمی پرسید. او نوشت:‌«از تحریم‌های آمریکا بیشتر از همه مردم آسیب می‌بینند. راه‌حل‌های روزنامه‌نگارانه چیست؟ این روزها بسیار به این موضوع فکر می‌کنم. دوستان می‌شود راهنمایی بفرمایید. نکند خیلی کارها از حرفه‌مان بربیاید و از آن‌ها غافل بمانیم».

 

رسانه‌ها فراجناحی عمل کنند

شرایط تحریم، شرایط ویژه‌ای است، نه مانند روزهای عادی است و نه شباهتی به شرایط بحران دارد. حالا در این روزهای طولانی رسانه چه وظیفه‌ای دارد؟ آیا باید واقعیات را منتشر کند یا سکوت کند؟ شفاف‌سازی را انتخاب کند یا با نگفتن تمام واقعیت جامعه را امیدوار نگه دارد؟ اکبر نصراللهی کارشناس رسانه و مدرس روزنامه‌نگاری در پاسخ به این سوالات به «ابتکار» می‌گوید: رسانه‌های بین‌المللی که در منطقه بی‌طرف هستند باید آنچه که وجود دارد را واقع‌نمایی کنند و بازتاب دهند و به عنوان وظیفه حرفه‌ای عملکرد نادرست و مغایر با قوانین بین‌المللی آمریکایی‌ها را افشا کنند.

 

اما رسانه‌های داخلی در چنین شرایطی باید علاوه بر وظیفه اطلاع‌رسانی و واقع‌نمایی باید همواره به منافع ملی و تحرکات، اهداف و عملکرد دشمن توجه ویژه داشته باشند. در چنین شرایطی رسانه‌های داخلی رسانه‌های بی‌طرف نخواهند بود و نمی‌توانند تنها روایت‌کننده گفته‌ها باشند. باید بپذیریم که رسانه‌های داخلی طرفدار منافع ملی هستند بنابراین رسانه‌ها باید بیش از تولید صرف اخبار وارد میدان شوند.

 

نصراللهی وظیفه روزنامه‌نگاران ایرانی را در چند گام برمی‌شمرد و می‌گوید: رسانه‌های داخلی فراتر از وظایف حرفه‌ای، مسئولیت‌ها و وظایف ملی دارند. رسانه‌ها باید بیش از پیش اطلاع‌رسانی مستمر و فرآیندی داشته باشند.

 

اولین گام این است که این شرایط را فراتر از موضوع حرفه‌ای و به صورت یک اتفاق ملی و کلان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ببینند. مرحله دوم این است که رسانه‌ها از نوع تحریم‌ها و چگونگی آن‌ها و تفاوت‌هایش با تحریم‌های پیشین آگاهی داشته باشند، باید بدانند اثرات و پیامدهای منفی آن‌ها در سطحی ملی در شاخه‌های مختلف چگونه است و از سوی دیگر تحریم‌ها چه فرصتی‌هایی را برای کشور می‌آفرینند؟ اما متاسفانه به نظر می‌رسد روزنامه‌نگاران به این موضوع نه‌تنها نگاه حرفه‌ای ندارند، بلکه به آن از دریچه یک اتفاق ملی هم نمی‌نگرند.

 

همچنین روزنامه‌نگاران ما قدم دوم را هم به درستی نپیموده‌اند یعنی آنچنان که باید، در مورد کم و کیف تحریم‌ها آگاهی مورد نیاز را کسب نکرده‌اند و اطلاعات‌شان سطحی و ناکافی است، چه در مورد خود تحریم‌ها و چه در مورد اثرات و پیامدهای آن‌ها.

 

این استاد ارتباطات گام سوم را این‌گونه توصیف می‌کند: در مرحله سوم پس از آگاه شدن، رسانه‌ها باید بدون جانبداری سیاسی و مواضع جناحی مردم و مسئولان را آگاه کنند. اما متاسفانه شاهد هستیم که بعضی از رسانه‌ها برخی موارد را در خصوص تحریم‌ها بیان می‌کنند که نشان‌دهنده غلبه نگاه سیاسی و جناحی آنان بر اصل موضوع است. اگر قرار باشد رسانه‌ها در این موضوع ملی پس از آگاهی‌بخشی نقش مطالبه‌گری و نظارتی داشته باشند، باید حتما بدون جانب‌داری و مواضع سیاسی به ماجرا بپردازند و منافع و امنیت ملی را بر هر امر دیگری ارجح بدانند. درخواست من این است که رسانه‌ها در این موضوع نگاه سیاسی را کنار بگذارند.

 

محرمانه‌های غیرمحرمانه!

برای مقابله با تحریم‌ها راه‌های مختلفی وجود دارد که در بسیاری موارد جزو مسائل محرمانه تلقی می‌شوند. اما شاید افکار عمومی با دانستن آن‌ها کمی آرامش پیدا کنند و از دولت ناامید نباشند و تصور نکنند دولتمردان هیچ اقدامی برای مقابله با آن‌ها نمی‌کنند. اما گاهی رسانه‌ای کردن این راه‌ها هم شاید در عملکرد دولت ایجاد اختلال کند. در چنین شرایطی رسانه باید چگونه عمل کند؟ نصراللهی می‌گوید: من اعتقادی ندارم در عصر تعدد و کثرت رسانه‌ها که همه در اتاق شیشه‌ای زندگی‌ می‌کنند در چنین شرایطی چندان مباحث محرمانه وجود داشته باشد.

 

البته این ماجرا بیشتر درباره اصل چیستی تحریم‌ها صادق است. اما ما در درجه اول گاهی به مردم نمی‌گوییم دقیقا چه اتفاقی رخ می‌دهد. در کشور ما هر اتفاق ساده‌ای محرمانه تلقی می‌شود و برای آنها توجیهاتی هم مطرح می‌شود اما این دلایل واهی تنها برای توجیه کردن است. نباید رسانه‌ها را محدود کنیم. در بسیاری از موارد آنچه که هست را می‌توان مطرح کرد. حق مردم آگاهی است، باید برای فعالیت‌های خود نسبت به شرایط آگاه باشند. از سوی دیگر رسانه‌ها و مسئولان نیاز به مشارکت مردم برای مقابله با این تحریم‌های ظالمانه و کاهش اثرات آن دارند.بدون یاری مردم نمی‌توان به موفقیت رسید بنابراین باید صادقانه با مردم رفتار کرد.

 

او ادامه می‌دهد: اما مواردی هم هستند که واقعا محرمانه هستند. ممکن است در مواردی بتوانیم از طریق واسطه‌هایی موارد مورد تحریم را تامین کنیم تا مشکلات‌ مردم رفع شود. در این موارد محدود نباید رسانه‌ها اطلاعات دقیقی درباره راه‌های برطرف کردن نیاز جامعه منتشر کنند چون باعث سوءاستفاده دشمن خواهد شد و ممکن است منجر به بسته‌ شدن آن راه‌ها شود. بنابراین هرجا که مطرح کردن اطلاعاتی باعث به خطر افتادن منافع مردم و امنیت ملی شود، باید از این اقدام خودداری کرد. مردم هم اگر دلایل را بدانند، این عدم اطلاع‌رسانی را می‌پذیرند. امنیت ملی بر اصول حرفه‌ای مقدم است و حتی جزئی از اصول حرفه‌ای است اما مشکلی که در کشور ما وجود دارد سوءاستفاده از این اصل است چون دایره این موارد را بسیار گسترده می‌کنیم در صورتی که باید بسیار محدود باشد.

 

مردم هدف اصلی تحریم‌ها هستند

نصر‌اللهی معتقد است رسانه‌ها در شرایط تحریم وظایف سنگین‌تری دارند و باید اقدامات گوناگونی را انجام دهند. او می‌گوید: رسانه‌ها باید در شرایط تحریم بگویند که هدف تحریم‌های آمریکا تنها حکومت نیست و شاید مسئولان آخرین نفراتی باشند که متضرر می‌شوند. بیشتر این مردم هستند که در این شرایط آسیب می‌بینند. بنابراین تغییر رفتار حکومت هدف تحریم‌ها نیست بلکه فشار بر مردم هدف اصلی است. از سوی دیگر باید انتظارات مردم در حد ظرفیت‌های کشور تعدیل شود.

 

بنابراین روزنامه‌نگاران نباید انتظارات مردم را بالا ببرند چون اگر مسئولان توانایی پاسخ دادن به انتظارات مردم را نداشته باشند، بحران تشدید خواهد شد. همچنین رسانه‌ها باید در کنار مطرح کردن مشکلات، راهکار ارائه بدهند. تنها بیان مشکلات بدون بیان راه‌حل‌ها باعث ایجاد ناامیدی در مردم خواهد شد. مردم دچار تنش روحی می‌شوند و امنیت روحی آن‌ها در معرض آسیب قرار می‌گیرند.

 

او ادامه می‌دهد: باید سهم تحریم در مشکلات جاری و سهم بی‌تدبیری‌ها و سوءاستفاده برخی افراد مشخص شود.رسانه‌ها باید مواظبت کنند تا این موارد با هم مخلوط نشوند. برخی مشکلات در کشور ناشی از اختلاس‌ها است یا از بی‌برنامگی‌ها نشات می‌گیرند و یا ناشی از غفلت ما از چشم‌انداز‌ها، برنامه‌ها و راهبردهای اساسی است. این موارد باید مشخص شوند و رسانه‌ها انتظارات را برای کاهش این موارد بالا ببرند و از مسئولان برای برخورد با این سوداگران مطالبه کنند. چه این سوداگران مسئول باشند چه نباشند.همچنین باید از ظرفیت رسانه‌های بین‌المللی استفاده شود. ما تنها نباید مخاطبان داخلی را مورد توجه قرار دهیم.

 

روزنامه‌نگاران ما باید با زبان‌ بین‌المللی از طریق شبکه‌های اجتماعی یا رسانه‌های بین‌المللی جهانیان را از اثرات تحریم که نقض حقوق بشر و حقوق بین‌الملل است و همچنین نقض قوانین بین‌المللی توسط آمریکا آگاه کنند. از همه این موارد مهم‌تر در شرایط تحریم رسانه‌ها باید واقع‌نمایی کنند اما اگر قرار است موضوعی را برجسته کنند، آن موارد نباید اتفاقات منفی باشد و باید اقدامات مثبت را به صورت پررنگ‌تر منتشر کنند تا امید مردم بیشتر شود.

 

گذر کردن از این روزها برای همه مردم در هر شغل و موقعیتی سخت خواهد بود، اما شاید با همدلی و راستگویی راه آن را کمی هموارتر کرد، بنابراین وظیفه رسانه‌ها در چنین شرایطی بیش از پیش سنگین خواهد بود.

 

فاطمه امین‌الرعایا

 

ebtekarnews.com
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش