چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۲۰۰۱۸۶

ثریا در اغما؛ از پاریس تا نمایشگاه کتاب

نمایشنامه مرگ یزدگرد,بهرام بیضایی,رمان ثریا در اغما

بهرام بیضایی در نمایشنامه «مرگ یزدگرد»اش که آن را در سال ۵۸ نوشت و در سال شصت بر اساس آن فیلمی با همین نام ساخت، جمله‌‌ معروفی دارد که در باب تاریخ است و حتما مضمونش را بارها شنیده‌ایم: «تاریخ را پیروزشدگان می‌نویسند.» اما مطمئن نیستم شنیده باشید که در داستان و رمان هم اوضاع به همین منوال است و در بر همین پاشنه می‌چرخد. درواقع، داستان هم یک شخصیت اصلی دارد که همه کاراکترهای دیگر با محوریت او گرد هم می‌آیند و همه‌جوره به ساز نویسنده می‌رقصند تا او در مسیر شایسته‌اش به حرکت درآید و به آنجا برسد که باید باشد. شاید خرده بگیرید که این تعریف کلاسیکی از شخصیت اصلی در داستان است و بیراه هم نگفته‌اید، اما من خودم هم به یک داستان کلاسیک تعلق دارم و حالا پس از سال‌هایی که به فراموشی سپرده شده بودم سر از این روایت درآوردم.

 

راستش را بخواهید نویسنده‌ام از اول مرا در تنهایی و غربت آفریده بود. حالا او خود در این دنیا نیست ولی من همچنان در روزهای ابری پاریسی که من را در آن ساکن کرده بود، مانده‌ام. نه پیر می‌شوم و نه نقل‌مکان می‌کنم. قریحه‌ام هنوز خشکیده باقی مانده و هنوز داروهای ضدافسرگی مصرف می‌کنم. تا پیش از این، بی‌آنکه نویسنده‌ام بداند یا خوانندگان داستان خبردار شوند برای تسلی، رمانی می‌خواندم به نام «همه می‌میرند» از سیمون دوبوار؛ نویسنده‌ای که در شهر او زندگی می‌کنم.حتما دارید دنبال نامم می‌گردید. فکر می‌کنید که از کدام داستان یا رمان بیرون آمده‌ام؛ از خودتان می‌پرسید که کجا مرا دیده‌اید یا دقیق‌تر بگویم، خوانده‌اید. طنز ماجرا ولی می‌دانید کجاست؟ آنجا که تا نام شخصیت اصلی داستانم را نگویم مرا نخواهید شناخت.

 

ماجرا از آنجا شروع شد که در سال ۱۳۴۹ که برای من بی‌معناست و برای شما یعنی سال‌ها پیش، به‌دنبال ساخت یکی از فیلمنامه‌هایی که نوشته بودم و صحنه‌هایی از آن در اطراف مسجدسلیمان می‌گذشت، با جلال آریان آشنا شدم و سر از داستان او درآوردم که کارمند شرکت نفت بود و ساکن خوزستان. پرده دوم دیدار ما خارج از ایران بود، زمانی که او برای پی‌گیری احوال و درمان خواهرزاده جوانش که ثریا نام داشت و در حین دوچرخه‌سواری دچار سانحه شده بود، به فرانسه آمد. ثریا و خلاقیت من هر دو به کما رفته بودند. احتمالا حالا دیگر می‌دانید که لیلا آزاده هستم از رمان «ثریا در اغما». جلال در پایان داستانش فرانسه را درحالی ترک کرد که ثریا هنوز در اغما بود و من همچنان «لیلا آزاده زیبا و نابغه». واقعیت ولی این است که من شخصیت اصلی نبوده و نیستم، گواهش زحمتی که برای بهخاطرآوردن من به خودتان دادید.

 

این روایت اما تلاشی با صبغه‌های پست‌مدرنیستی است از سوی من که شخصیت اصلی داستانم را کنار زدم و صدایم را این‌بار از جایگاه راوی می‌شنوید.داستان منِ راوی از آنجا آغاز می‌شود که داستان جلال آریان به پایان رسیده و این را اولین‌بار از گفت‌وگوی دو دختر در محلی که مخصوص نمایش و فروش کتابمان بود، فهمیدم. این روزها دیگر داستان جلال کمتر ورق می‌خورد، ولی آن دو دختر، کتاب را باز کردند و به‌دنبال رئالیسم درخشان اثر که انگار دوره‌اش سرآمده از من گفتند که اگر واقعی بودم حالا کجا بودم و چه می‌کردم. اولی که شال سبز به سر داشت از جذابیت کاراکتر من گفت و دوستش با لباس گل‌دار چشم‌نوازی که به تن داشت، جواب داد: «ولی منفعله». اولی خندید: «آره باید آپدیت بشه. یه نسخه لازمه مجهز به فاعلیت زنانه». بعد دست‌هایش را به سمت چشم‌هایش برد و با به‌هم‌رساندن انگشت اشاره و انگشت شست، برای چشم‌هایش یک عینک آفتابی گربه‌ای درست کرد و ادامه داد: «ولی خوبه‌ها! پرطرفدار می‌شه به‌نظرم. خصوصا با این فمنیست‌بازیا که مد شده.» دوستش کتاب را بست، سر جایش گذاشت و گفت: «می‌دونستی یه مضمون پست‌مدرنیستیه؟» جواب شنید: «چی؟» گفت: «اینکه کاراکترهای آثار ادبی کلاسیک رو با ویژگی‌هایی که دارن به دنیای معاصر میارن و داستان اونا رو توی شرایط امروزی می‌نویسن.» درحالی که دور می‌شدند اولی گفت: «خب بنویس دیگه!»

 

مونا رستا

 

armandaily​.‎​ir
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش