جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۳۷ - ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۴۸۰۹
اپلیکیشن ها و شبکه های اجتماعی

روزنامه جوان: رفع فیلتر سایت «یوتیوب» در ایران مفید است یا زیان‌بار؟

یوتیوب,اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن ها

روز گذشته «تابناک» با انتشار گزارشی مدعی شد سایت «یوتیوب» برای حضور در ایران درخواست داده است. در گزارش این سایت، ادعا‌های جالبی درباره مذاکرات این شرکت امریکایی با مسئولان ایرانی منتشر شده است، از جمله اینکه «یوتیوب پذیرفته استاندارد‌های قانونی و همچنین استاندارد‌های فرهنگی و اخلاقی ایران را رعایت کند و با تعیین قلمرو جغرافیایی، ویدئو‌هایی که به تشخیص مرجع ایرانی پخش‌شان برخلاف قوانین ایران است، در ایران پخش (PLAY) نشود.»

 

درخواست یوتیوب برای بازگشت به ایران در حالی رقم می‌خورد که این سایت به تازگی برنامه‌های دو شبکه خارجی زبان ایرانی را حذف کرده است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد یوتیوب درباره تاثیرگذاری اجتماعی در ایران نیز بی‌طمع نباشد. 

 

انتقال سرور‌های یوتیوب به ایران موضوعی است که سایت «تابناک» در باره آن اینگونه توضیح می‌دهد: «یوتیوب که متاثر از تماس طرف ایرانی بوده و با توجه به آنکه برخلاف پیام‌رسان‌ها به اطلاعات محرمانه‌ای دسترسی ندارد و محتوای آن برای عموم قابل مشاهده است، مهم‌ترین ایراد باقی مانده توسط برخی مسئولان مرتبط، خروج ارز در قالب پهنای باند خارجی بوده است. یوتیوب در قبال این مسئله پذیرفته که سرور‌هایی در این غول اینترنتی قرار دهد و یک شرکت اینترنتی داخلی میزبان سرور‌های این شرکت شود، اما با رفع این بهانه نیز برخی مسئولان حتی در پی پیگیری رفع این موضوع برنیامده‌اند.»

 

در روز‌های گذشته چندین بار بحث رفع فیلتر برخی از برند‌های امریکایی در ایران به میان آمده است و حتی مسئولان دولتی پیشگام شده و پیشنهاد‌های رفع فیلتر را مطرح و به شدت از آن حمایت کرده‌اند، برای مثال محمد آذری جهرمی وزیر ارتباطات یکی از موافقان سرسخت رفع فیلتر توئیتر است. برخی البته این مواضع او را به برنامه‌های سیاسی برای انتخابات‌های آینده مربوط می‌دانند و اینکه آقای وزیر نگاه ابزاری پررنگی به فضای مجازی دارد. او از هر فرصتی برای تبلیغ استفاده از توئیتر بهره می‌برد و در جدید‌ترین اظهاراتش پیرامون «توئیتر» می‌گوید: «من به تمام مسئولان و رسانه‌ها توصیه می‌کنم که در توئیتر فعال باشند، حتی اخیراً به آقای قمی رئیس جدید سازمان تبلیغات اسلامی نیز توصیه کردم در توئیتر فعال باشد و به این شبکه اجتماعی بپیوندد.»، اما داستان یوتیوب تا حد زیادی با توئیتر متفاوت است. 

 

یوتیوب و سیاست‌های ضدایرانی

یوتیوب بزرگ‌ترین سایت اشتراک ویدئو در جهان است. جامعیت این سایت باعث شده تا بعد از گوگل، دومین سایت پربازدید در فضای اینترنت باشد. این سایت تلاش کرده است تا وجهه‌ای اجتماعی داشته باشد و ویدئو‌های دارای خشونت را حذف و ویدئو‌های غیراخلاقی را از دسترسی کودکان خارج کند، اما در کنار این سیاست ها، یوتیوب، سیاست‌های ضد اسلامی و ضد ایرانی نیز داشته است. زمانی که فیلم موهن «بی‌گناهی مسلمانان» در یوتیوب منتشر شد، از سراسر جهان اسلام برای حذف این ویدئوی موهن درخواست‌های زیادی مطرح شد، اما یوتیوب با حذف این فیلم کوتاه مخالفت و آن را مغایر با «آزادی بیان» عنوان کرد. در مقابل یوتیوب بار‌ها اقدام به حذف ویدئو‌هایی با محتوای ضد اسرائیلی کرده است، حتی این وب‌سایت، ویدئو‌های متعلق به گروه‌های مقاومت فلسطین را که در آن تشییع شهدای مقاومت نمایش داده شده به خاطر شعار‌های ضد اسرائیلی از خروجی سایت حذف کرده است. یوتیوب در کنار سیاست‌های ضد اسلامی، سابقه پررنگی در رفتار‌های ضدایرانی دارد. یوتیوب در سال ۸۸ به خاطر حمایت از اغتشاشات فیلتر شد. از آن زمان تا هفته گذشته که یوتیوب چند اکانت ایرانی را بست، رفتار‌های ضدایرانی خود را ادامه داده است. یوتیوب اقدام به بستن اکانت رسمی شبکه‌های «هیسپان تی وی» و «العالم» از جمله دو اکانت پر بازدید صداوسیما کرده است. شبکه العالم در اطلاعیه‌ای که به مناسبت این اقدام یوتیوب منتشر کرد، از سابقه دار بودن رفتار‌های اینچنینی سایت یوتیوب خبر داده است. 

 

اگر یوتیوب بازگردد!

قطعاً یوتیوب برای حضور مجدد در ایران برای خود منافعی را در نظر گرفته است که می‌تواند شامل منافع اقتصادی و سیاسی باشد. این وب سایت می‌تواند از علاقه وافر ایرانی‌ها به حضور در فضای مجازی برای بالابردن بازدید‌ها استفاده کند و در شرایط کنونی ایران نقش‌آفرینی رسانه‌ای داشته باشد. سایت «تابناک» در گزارش خود پیرامون شبکه یوتیوب از بازگشت این سایت به ایران و رفع فیلتر آن حمایت ضمنی کرده است. با فرض اینکه این مسئله از سوی مسئولان ایرانی نیز با استقبال روبه‌رو شود، باید دید تکلیف سایت‌های «وی‌اودی» ایرانی بعد از بازگشت این غول امریکایی چگونه خواهد بود. وی‌اودی‌های ایرانی که هر روز هم بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود، از نظر اقتصادی وضعیت مبهمی دارند. چندی پیش بود که محمد صراف رئیس انجمن صنفی وی‌اودی و‌ای پی‌تی، در مصاحبه‌ای اعلام کرد که وی‌اودی‌های ایرانی فقط ضرر می‌دهند! این مصاحبه در زمانی انجام شده است که هنوز خبری از امکان بازگشت یوتیوب هم به میان نیامده بود. حالا اگر فرض کنیم که یوتیوب با آن همه امکانات و دامنه بزرگ ویدئو‌هایی که در این سایت بارگذاری شده به ایران بازگردد، چه اتفاقی می‌افتد!

 

احتمال اول، مشابه اتفاقی است که برای پیام‌رسان‌های داخلی رخ داد. این پیام‌رسان‌ها نتوانستند از فرصت فیلترینگ تلگرام استفاده کنند و اکنون با مشکل بزرگی به نام عدم بازدهی روبه‌رو هستند. بازگشت یوتیوب می‌تواند به معنای شکست کامل وی‌اودی‌های ایرانی باشد. احتمال دوم، این است که بازگشت یوتیوب، مقاومتی را در داخل به همراه داشته باشد و بار دیگر بحث فیلترینگ این وب سایت مطرح شود. 

 

اما گزینه سوم یا احتمال سوم، این است که وی‌اودی‌های ایرانی به جای دانلود ویدئو‌های جذاب از یوتیوب و بازنشر آن در سایت، به سمت تولید محتوای اختصاصی پیش بروند و در این رقابت تولیدات داخلی بالاتر رود؛ کاری که می‌تواند باعث حفظ مخاطب و افزایش میزان بازدید از وی‌اودی‌ها شود. حضور یوتیوب در ایران همان قدر می‌تواند بعید و دوردست باشد که رفع فیلتر توئیتر اکنون مطرح است. رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های اشتراک ویدئو، مسئله ساده‌ای نیست که بتواند صرفاً با رایزنی یک به سرانجام برسد، ضمن اینکه شرکت‌های تازه کاری که اخیراً وارد عرصه وی‌اودی شده‌اند تلاش می‌کنند از فیلترینگ یوتیوب نهایت استفاده را ببرند و به سود منافع ملی و راهبرد‌های فرهنگی کشور عرضه محتوا داشته باشند. همه این‌ها سبب می‌شود که یوتیوب دندان طمع بازگشت به ایران را بکند؛ طمعی که تاثیرگذاری بر فضای اجتماعی و فرهنگی ایران را دنبال می‌کند.

 

 

javanonline.ir
  • 23
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش