جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۱۱ - ۰۱ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۰۰۳۲
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

آغازصادرات گندم پس از ۱۰ سال

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت,گندم

 روزنامه ایران نوشت: سرانجام پس از یک دهه، یک بار دیگر ایرا ن در تولید محصول استراتژیک گندم به خودکفایی رسید و برای باردیگر جشن شکرگزاری آن در ۲۲ آذر ماه برگزارشد.

 

 این جشن و خودکفایی نقطه آغازی برای پیوستن ایران به جمع کشورهای صادرکننده گندم بود.برهمین اساس در جلسه ستاد تنظیم بازار که روز دوشنبه هفته جاری به ریاست معاون اجرایی رئیس جمهوری برگزار شد، مقرر شد در هفته آینده در چارچوب مصوبات تنظیم بازار صادرات گندم از طریق سیکل صادراتی بورس کالای کشور آغاز شود.

 

بدین ترتیب پس از آنکه برای آخرین بار در دهه ۸۰ مقداری گندم صادر شد، کاهش تولید و برهم خوردن تراز آن در کشور باعث شد تا واردات جای صادرات را بگیرد.درحالی که در سال‌های پایانی دولت هشتم، ایران در تولید گندم به خودکفایی رسید و جشن خودکفایی را برگزار کرد، اما در دولت‌های نهم و دهم هر سال یک میلیون تن از تولید این محصول استراتژیک کاسته و به واردات آن اضافه ‌شد، به گونه‌ای که در سال ۱۳۹۲ میزان واردات گندم به حدود هفت میلیون تن رسید.اما از سال ۱۳۹۳ با برنامه‌ریزی وزارت جهاد کشاورزی سالانه به تولید و خرید تضمینی گندم اضافه و واردات آن محدودتر می‌شد به گونه‌ای که به ترتیب طی سال‌های ۱۳۹۳ تا امسال ۷/۶ میلیون تن، ۲/۸ میلیون تن و حدود ۵/۱۱ میلیون تن گندم تولید شده مازاد کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شد و امسال دومین سالی بود که کشور به خودکفایی گندم ‌رسید.

 

 صادرات ۳ میلیون تن گندم

دراین باره معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره آغاز صادرات گندم گفت: سرانجام پس از گذشت حدود ۱۰ سال، روز دوشنبه هفته جاری مجوز صادرات گندم مازاد تولیدی کشور از سوی ستاد تنظیم بازار صادرشد. علی قنبری افزود: براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته تا پایان سال‌جاری ۳ میلیون تن گندم و آرد به خارج از کشور صادرمی شود.

 

به گفته وی این حجم از صادرات به ترتیب اولویت از طریق بورس کالای ایران، مزایده بین‌المللی یا تهاتر انجام خواهد شد. وی توضیح داد: درصورتی که صادرات این حجم گندم از بورس کالا امکانپذیر نباشد، از روش مزایده بین‌المللی اقدام خواهد شد و آخرین روش تهاتر است که در برابر سایر کالاها صورت خواهد گرفت.

 

معاون وزیرجهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اواسط دهه ۸۰ حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن گندم صادر شده بود، اظهارکرد: اما از این تاریخ به بعد هیچ صادراتی انجام نشده بود و هفته آینده این هدف محقق خواهد شد. گفتنی استکشورهای اروپایی نظیر ایتالیا، ترکیه و حوزه خلیج فارس متقاضی خرید گندم ایران هستند.

 

به گفته مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، تولید گندم در سال‌جاری حدود ۱۴ میلیون تن است که از این رقم بیش از ۵/۱۱ میلیون تن در قالب خرید تضمینی از کشاورزان خریداری شد که این عدد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۳درصد افزایش دارد.

 

 این بار خودکفایی پایدار می‌ماند

برخلاف دوره قبل که به دلیل تغییر برنامه‌ریزی دولت های نهم و دهم، خودکفایی گندم پایدار نماند و رفته‌رفته ایران بخش عمده‌ای از نیاز خود را از طریق واردات این محصول تأمین کرد، کارشناسان اعتقاد دارند که خودکفایی سال ۱۳۹۵ پایدار خواهد ماند. به گفته صاحبنظران از آنجا که برنامه‌های دولت مرتبط با بخش کشاورزی به طور کامل متحول شده است و از سوی دیگر با اجرای طرح‌های ویژه مصرف نان و گندم در کشور نیز منطقی شده است، انتظار می‌رود تا خودکفایی گندم در سال‌های آینده نیز باقی بماند. مقایسه تولید گندم در دولت‌های پنجم تا دهم نشان می‌دهد که دولت‌های پنجم و ششم با ۹/۷۰درصد رتبه اول و دولت‌های هفتم و هشتم با ۴/۴۲ درصد رتبه دوم و دولت‌های نهم و دهم با کاهش ۷/۵ درصدی از تولید گندم در رتبه سوم قرار دارند.

 

  در دوران دولت‌های نهم و دهم تا سال ۹۰ تولید گندم از ۱۴۳۰۹ به ۱۳۵۰۰ هزارتن کاهش یافت. کاهش کل منفی ۷/۵ درصد بوده است. یعنی سالی ۱۶۲ هزارتن از تولیدات گندم کشور کاسته شد. متقابلاً در این دوران واردات گندم ۱۱۰۶ درصد رشد داشت یعنی از ۱۱۶ هزارتن به ۱۴۰۶ هزارتن افزایش یافت. همچنین رشد متوسط سالانه واردات گندم ۲۱۱ درصد یعنی سالانه ۲۵۸ هزارتن به واردات گندم کشور اضافه شد؛ به‌طوری که طبق گزارش روزنامه فایننشال تایمز ایران در سال ۲۰۰۹ به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده گندم در جهان مطرح شد تا جایی که ایران از مصر که زمانی بزرگ‌ترین واردکننده گندم بود، پیشی گرفت.

 

ایران که روزگاری بزرگ‌ترین واردکننده سنتی گندم بود، در سال ۱۳۸۳ با دستیابی به خودکفایی در تولید گندم، جشن خودکفایی را برپا کرد و روز ۲۶ آبان را به‌عنوان روز خودکفایی گندم در تقویم ثبت کرد وایرانیان پس از ۴۰ سال توانستند گندم خود را خودشان تولید کنند. حال پس از یک وقفه ۱۰ ساله این بار خودکفایی پایدار محقق شد.

 

 

 

  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش