پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۴۶ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۱۷۳۱
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

سود چند برابری دلالان از فروش خرما / دست نخل‌داران کوتاه است

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت,خرما
در حالی که کشاورزان یک سال برای تولید خرما تلاش می‌کنند و هزینه‌های زیادی را متحمل می‌شوند، کمترین سود را از فروش این محصول می‌برند و دلالان و واسطه‌ها سود چند برابری را می‌برند.

به گزارش مهر، این روزها در حالی قیمت فروش خرما در شهرهای بزرگ کشور به ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان رسیده است که این قیمت‌ها هیچ تغییری در درآمد کشاورزانی که این محصول را تولید کرده‌اند ندارد.

 

کشاورزان حدود یک سال برای تولید محصول خرما زحمت می‌کشند و بارها و بارها از نخل‌های بلند قامت بالا و پایین می‌شوند ولی کمترین سود از فروش محصول نصیب همین کشاورزان می‌شود.

 

در این بین افرادی که توانایی مالی لازم برای خرید محصول خرمای کشاورزان را دارند و می‌توانند محصول خرما را نگهداری کنند، و همچنین دلالان و واسطه‌ها که این محصول را به بازارهای کشور می‌برند، بیشترین سود را می برند.

 

این روزها خرما در برخی از بازارهای کشور با قیمت حدود ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسد ولی نخلداران خرمای خود را با قیمت کمتر از دو هزار تومان فروخته‌اند و البته نیمی از این قیمت نیز هزینه‌های یک سال نخل‌داری بوده است یعنی کشاورزان حدود پنج درصد از قیمت خرمای ۲۰ هزار تومانی نصیبشان شده است.

 

وضع نخل‌داران خوب نیست

یکی از نخلداران استان بوشهر گفت: نسل در نسل ما از طریق نخل و خرما امرار و معاش می‌کرده است و ما نیز امروز اینچنین هستیم ولی روز به روز وضعیت دخل و خرج ما از طریق نخل و خرما بدتر می‌شود.

 

مهدی حیدری اضافه کرد: یک سال برای تولید خرما زحمت می‌کشیم؛ آبیاری می‌کنیم، کود می‌دهیم، شخم می‌زنیم، بارور می‌کنیم، هرس می‌کنیم، برداشت می‌کنیم و . . . ولی سودی که شایسته این تلاش‌ها باشد را نمی‌بریم.

 

وی تاکید کرد: انتظار داریم که درآمد حاصل از فروش خرما هزینه‌های یک سال زندگی ما را تامین کند ولی اینگونه نیست و ناچاریم به دیگر کارها روی بیاوریم تا هزینه‌هایمان تامین شود.

 

خرما را مفت از ما می‌خرند

یکی دیگر از کشاورزان دشتستانی گفت: در حالی که سالانه هزینه‌های بسیار زیادی را برای تولید هر کیلوگرم خرما متحمل می‌شویم، ولی متاسفانه کمترین سود نصیب ما می‌شود و خرما را مفت از چنگ ما در می‌آورند.

 

حبیب بنافی اضافه کرد: در سال‌های اخیر با مشکلاتی همچون کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنیم و این موضوع به سختی‌های تولید خرما افزوده و هزینه‌های بیشتری روی دوش ما گذاشته است ولی باز هم تاثیری در افزایش درآمد کشاورزان نداشته است.

 

وی ادامه داد: خرما را با قیمت زیر دو هزار تومان از کشاورزان می‌خرند و پس از مدتی با سود حداقل دو برابری به بازارهای دیگر می‌فروشند و باز هم واسطه‌ای دیگر و باز هم افزایش قیمت خرما که این افزایش قیمت‌های تاثیری در درآمد کشاورزان ندارد.

 

چرا دلالان سود می‌کنند؟

در حالی که سه تا چهار ماه دیگر تا زمان برداشت محصول خرما باقی مانده است، جیب بسیاری از کشاورزان که فقط از طریق فروش محصول خرما درآمد کسب می‌کنند خالی شده است و از همین الان برخی از این کشاورزان محصول خود را پیش‌فروش می‌کنند و از دلالان و بازرگانان خرما پول طلب کرده و یا قرض می‌گیرند.

 

واسطه‌ها هم از این فرصت بی‌پولی کشاورزان استفاده کرده و بخش بسیار کمی از هزینه‌های خرید خرما را هم‌اکنون پرداخت می‌کنند و در زمان برداشت محصول با نازل‌ترین قیمت، خرما را از کشاورزان می‌خرند.

 

حجم بالای خرما در زمان برداشت باعث می‌شود تا کشاورزان توان بازاریابی فروش محصول خود را نداشته باشند و چند ماه قبل از برداشت، محصول خود را با قیمت پائینی بفروشندالبته کشاورزانی هم هستند که دستشان خالی نیست ولی در زمان برداشت محصول خرما، به علت حجم بالای خرمای موجود در بازار توان بازاریابی و فروش محصول خود را ندارند و مجبورند محصول خود را به واسطه‌ها بدهند.

 

همین موضوع باعث شده است تا بخش عمده و بهتر بگوییم همه خرمای کشاورزان، پیش از برداشت به فروش برود و کشاورزان بخشی از پول خود را دریافت کنند.

 

در استان بوشهر خرمای نخیلات به صورت تخمینی و در حالی که هنوز روی نخل‌ها است، با قیمت مورد توافق به فروش می‌رود و کم و زیاد وزن خرما و تغییر در قیمت خرما، تاثیری در درآمد کشاورزان نخواهد داشت.

 

کشاورزان فضای مناسب و امکانات لازم برای ذخیره خرمای خود را ندارند و برای اینکه خرما روی دستشان نماند، خرمای خود را به واسطه‌ها و دلالان می‌دهند و اینگونه است که مجبورند به سود کم هم راضی باشند.

 

سردخانه‌ها گسترش یابد/ لزوم توسعه صنایع تبدیلی

در حالی که توسعه صنایع تبدیلی به عنوان یکی از مهمترین شعارهای تبلیغاتی چه برای کاندیداهای ریاست‌جمهوری و چه نامزدهای مجلس و یا شورای شهر و روستا مطرح می‌شود ولی هنوز تا عمل فاصله زیادی دارد.

 

سالانه حدود ۱۶۵ هزار تن خرما در استان بوشهر تولید می‌شود ولی صنایعی که این خرما را به دیگر محصولات تبدیل کند، در دسترس نیست و بخش ناچیزی از خرما تبدیل می‌شود.

 

علاوه بر صنایع تبدیلی، باید شرایط نگهداری مناسب برای خرمای تولیدی ایجاد شود تا نخل‌داران مجبور نباشند خرمای خود را پیش از برداشت به فروش برسانند.

 

ایجاد صنایع تبدیلی، توسعه سردخانه‌های صنعتی، تشکیل تعاونی‌های ویژه نخل و خرما و حمایت مناسب مسئولان از کشاورزان می‌تواند باعث شود تا کشاورزان سود بیشتری از محصول خرمای خود داشته باشند.

 

حمایت از توسعه صنایع تبدیلی

استاندار بوشهر اظهار داشت: استان بوشهر یکی از قطب‌های تولید خرمای کشور است و تلاش داشته‌ایم که حمایت مناسبی را از فعالان عرصه خرما در استان داشته باشیم.

 

مصطفی سالاری با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای اجرای طرح‌های نوین آبیاری نخیلات در استان بوشهر، اضافه کرد: طرح جایگزینی واریته‌های اقتصادی‌تر خرما در استان دنبال می‌شود.

 

وی از توسعه سردخانه‌ها و صنایع تبدیلی و فرآوری خرما در استان خبر داد و افزود: از بخش خصوصی برای راه‌اندازی صنایع مرتبط با خرما با جدیت حمایت می‌کنیم.

 

کشاورزان اولین حلقه در بین حلقه‌های تولید تا فروش نهایی خرما هستند و کمترین سود عاید این بخش می‌شود؛ علاوه بر اقداماتی که مسئولان باید انجام دهند، کشاورزان نیز باید با تشکیل تعاونی‌هایی، برای بهبود شرایط فروش محصولات خود راهکارهای مناسب اتخاذ کرده و صنایع مورد نیاز برای افزایش سود خود را راه‌اندازی کنند.

 

 

 

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش