پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۰۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۳۵۳
بانک و بیمه

٧٠ درصد منابع صندوق‌های درآمد ثابت سپرده بانكی است

سپرده بانكی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

بررسي وضعيت ١٩ صندوق سرمايه‌گذاري بزرگ با درآمد ثابت كه ٢/٩٤ درصد از حجم كل دارايي ٦٤ صندوق با درآمد ثابت بورسي را در اختيار دارند، نشان مي‌دهد ٢/٧٠ درصد منابع اين بانك‌ها سپرده بانكي است و سود حاصله از سيستم بانكي به دست مي‌آيد. 

 

 به گزارش فارس، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در بازار سرمايه در سه قالب مختلط، با درآمد ثابت و در سهام راه‌اندازي شده‌اند اما با توجه به جذابيت و نرخ بالاي سود صندوق‌هاي با درآمد ثابت، تعداد و حجم دارايي اين صندوق‌ها روزبه‌روز بيشتر شده است تا جايي كه هم‌اكنون ٦٤ صندوق با درآمد ثابت در بازار سرمايه فعال هستند.

 

هدف اصلي از راه‌اندازي اين صندوق‌ها، سرمايه‌گذاري در بخش خريد انواع اوراق از جمله اوراق بدهي و مشاركت و شكل‌گيري يك بازار مناسب براي خريد و فروش اوراق بود اما شرايط به گونه‌اي پيش رفته است كه منابع صندوق‌ها مجددا سر از بازار پول درآورد.

 

نرخ بالاي سود بانكي، بازدهي كمتر سهام شركت‌ها و محدوديت خريد اوراق مشاركت و بدهي موجب شده صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري براي كسب سودي بيش از سود بانك‌ها و بازار سرمايه، به بازار پول و شبكه بانكي روي بياورند. 

 

حجم كل دارايي خالص ٦٤ صندوق‌ با درآمد ثابت هم‌اكنون ١٣٣ هزار و ٩٤٦ ميليارد تومان است. بررسي تركيب دارايي ١٩ صندوق بزرگ با درآمد ثابت نشان مي‌دهد از مجموع ١٢٦ هزار و ١٨٤ ميليارد تومان دارايي اين صندوق‌ها، ٢/٧٠ درصد آن در بخش بانكي و تنها ٨/٢٩ درصد در بخش خريد اوراق و سهام و ديگر دارايي‌ها، سرمايه‌گذاري شده است.

 

خالص دارايي اين ١٩ صندوق، ٢/٩٤ درصد از كل دارايي ٦٤ صندوق‌ با درآمد ثابت است. در عين حال چنان‌كه همين نسبت ٢/٧٠ درصدي سپرده‌گذاري در بانك‌ها را براي كل منابع ٦٤ صندوق با درآمد ثابت در نظر بگيريم، اين صندوق‌ها از مجموع ١٣٤ هزار ميليارد تومان خالص دارايي، حدود ٩٥ هزار ميليارد تومان را در بانك‌ها سپرده‌گذاري كرده‌اند. 

سير حركتي صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري نشان مي‌دهد اين صندوق‌ها به طور كامل از اهداف اوليه شكل‌گيري دور شده‌اند و به جاي تمركز در بازار سرمايه، واسطه‌گر وجوه در بازار پول شده‌اند.

 

تا پيش از بخشنامه بانك مركزي، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با درآمد ثابت با اختصاص بخش عمده منابع خود در بانك‌ها، نرخ‌هاي ٢٠ تا ٢٣ درصد را از بانك اخذ كرده و به مشتريان خود پرداخت مي‌كردند. با وجود كاهش نرخ سود سپرده به ١٥ درصد و الزام بانك‌ها به پرداخت اين رقم سود به صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري، اما پيش‌بيني سود اغلب اين صندوق‌ها بيش از ١٨درصد است.

 

در حالي كه تركيب دارايي‌ آنها نشان مي‌دهد بخش عمده منابع اين صندوق‌ها سپرده بانكي است. حال چگونه ممكن است كه هم سهم عمده دارايي صندوق‌هاي با درآمد ثابت سپرده بانكي باشد و هم سود پيش‌بيني شده آنها بيش از ١٨ درصد و حتي ٢٠ درصد باشد؟

 

 اگر دقيق‌تر به موضوع نگاه كنيم آثار و پيامدهاي اين حضور صندوق‌ها بيشتر نمايان مي‌شود. يكي از پيامدهاي منفي سپرده‌گذاري صندوق‌ها در شبكه بانكي، شكل‌گيري فضاي دلالي بين مشتريان و بانك‌ها است. صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با توجه به حجم دارايي بالا قطعا با مشتريان خرد كه بخش عمده مشتريان نظام بانكي را تشكيل مي‌دهند، تفاوت دارد.

 

صندوق بزرگ براي حفظ منابع خود، در فضاي رقابتي، با بازارگرداني در پي كسب سود بيشتر مي‌روند. در واقع به جاي اينكه سپرده‌گذاران خرد، نرخ سود بيشتر را از بانك‌ها مطالبه كنند، صندوق‌هاي چندصدميلياردي و چند هزار ميلياردي به ميدان چانه‌زني با بانك‌ها مي‌روند. 

 

بنابراين، با شكل‌گيري قدرت‌هاي غيرهم‌وزن در بين مشتريان بانكي، بانك از هدف حفظ سپرده‌هاي كلان و راضي نگهداشتن مشتري بزرگ، سود متفاوتي را به اين مشتريان بزرگ اختصاص مي‌دهند و در چنين وضعيتي عملا سياست كاهش نرخ سود از دست خواهد رفت.

 

اساسا وجود صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در يك بازار براي تجميع منابع و حداكثر كردن است و وقتي صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري وارد بازار پول شوند، قطعا راهي جز، حداكثر كردن سود را طي نخواهند كرد كه اين كاملا مغاير با هدف سياستگذار پولي است.

 

 بنابراين، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با دور شدن از هدف اوليه راه‌اندازي، خود به مانعي براي سياست‌گذار پول تبديل شده و در صورت ادامه اين روند، حجم دارايي اين صندوق‌ها از برخي بانك‌ها هم فراتر خواهد رفت چرا كه حجم دارايي يكي از صندوق‌هاي بزرگ در مدت يك سال بيش از ٢ برابر افزايش يافت.

 

 آنچه سياستگذاران بازار پول و بازار سرمايه بايد براي آن تصميم‌گيري كنند، حضور يا عدم حضور صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با درآمد ثابت در شبكه بانكي است. در صورتي مي‌توان به اين صندوق‌ها، صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري گفت كه منشا جريان درآمدي آنها از بازار پول و شبكه بانكي نباشد، در غير اين صورت نقش اين صندوق‌ها چيزي بيش از دلالي منابع بانكي براي حداكثر كردن سود مشتريان نيست زيرا ٧٠ درصد منابع صندوق‌ها در جايي سرمايه‌گذاري نشده و مجددا به بانك بازگشته است. 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش