جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۳:۰۱ - ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۷۵۱۱
تجارت و بازرگانی

عراق، مقصد کالاهای کمیاب ایران

قاچاق کالاها از مرزمریوان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

به گزارش آرمان،«روزانه ۱۱۰۰ عراقی برای خرید از مرز باشماق وارد مریوان می‌شوند که حجم زیادی از کالاهای اساسی زندگی خود را در این شهر فراهم می‌کنند.» این خبری بود که هفته پیش فرماندار مریوان در جلسه کارگروه توسعه صادرات و شورای ساماندهی مبادلات مرزی کردستان به آن اشاره کرد و طی چند روز اخیر با واکنش‌های مختلفی مواجه شده است. به‌ویژه آنکه طی چند وقت اخیر کمبود برخی کالاها نظیر پوشک و لوازم بهداشتی، حساسیت شهروندان نسبت به هر خبری مبنی بر خروج یا احتکار کالاهای مخلتف را بیشتر کرده است.

 

اما پرسشی که در این زمینه ایجاد می‌شود این است که آیا فروش این کالاها به عراقی‌ها برای کشور ارزآوری و توجیه اقتصادی دارد یا درنهایت به زیان کشور تمام می‌شود؟

استفاده از بازارچه‌های مرزی موضوعی است که بیشتر کشورهای هم‌مرز برای بهره‌مندی از آن به توافق رسیده‌اند. در ایران نیز بازارچه‌های مرزی مختلفی تحت نظر گمرک فعالیت دارند. اما اکنون اتفاقی که فرماندار مریوان از آن خبر داده است، بر حجم نگرانی‌ها افزوده است، زیرا در شرایطی که کشور با کمبود برخی کالاها و گرانی آنها مواجه است، حتی در ازای ارزآوری صادرات این محصولات توجیه اقتصادی ندارد. به‌ویژه آنکه با کاهش ارزش پول ملی ایران طی یک سال اخیر از نرخ برابری ریال در مقابل ارزهایی نظیر دینار و افغانی کاسته شده است و کشورهای همسایه ایران سعی می‌کنند با سوءاستفاده از این موضوع سود خود را فراهم کنند. حتی بسیاری از خریداران این کالاها با استفاده از ریال کالاها را خریداری می‌کنند و آن را در کشور خود با واحد پول عراق می‌فروشند که این فعالیت، سود چندبرابری را برای آنها به‌همراه می‌آورد.

 

در توسعه مناطق مرزی همواره استفاده از بازارچه‌های ارزی مطلوب‌نظر دولت‌ها بوده است. از همین رو دولت‌های ایران نیز همواره برای تامین ارز کشور و برطرف‌کردن نیازهای معیشتی مرزنشینان بهره‌مندی از این بازارچه‌ها را مدنظر داشته‌اند. اما به‌دلیل اوضاع نه‌چندان مطلوب همسایگان ایران، کشور ما همواره به‌عنوان تامین‌کننده کالا شناخته می‌شود، تا اینکه بخواهد از طریق کشورهای هم‌مرز کالا وارد کند. با این حال ورود و خروج کالاها، به‌ویژه کالاهای اساسی با مقررات و ضوابطی همراه است و گمرک کشور اجازه خروج برخی کالاها را نمی‌دهد. با این حال هفته گذشته صحبت‌های فرماندار مریوان نشان از بروز سهل‌انگاری‌هایی در این آمدوشدها داشت.

 

محمد شفیعی در کارگروه توسعه صادرات و شورای ساماندهی مبادلات ارزی به ورود تعداد زیادی مسافر عراقی از مرز باشماق به مریوان اشاره کرد و گفت: «در چند هفته گذشته روزانه ۲۳۰۰نفر از کشور عراق وارد مریوان شده‌اند. با خریدهای زیاد روزانه این مسافران و بازگشت دوباره به عراق، کالاهای اساسی زندگی در مریوان نایاب شده و بحران جدی در حال شکل‌گیری است.» همین صحبت‌ها کافی بود تا نسبت به این اقدام فضاسازی صورت بگیرد. با این حال برخی معتقدند که فروش کالا به عراقی‌ها می‌تواند برای کشور سود و ارزآوری داشته باشد. این اتفاق را در شرایطی می‌توان به فال نیک گرفت که مازاد کالا در کشور وجود داشته باشد و شهروندان ایرانی از خرید یک محصول بی‌نیاز باشند. اما گزارش‌ها حاکی است که هجوم عراقی‌ها به بازارهای مریوان باعث کمیاب و نایاب‌شدن برخی کالاها شده است. این امر علاوه بر اینکه درنهایت موجب گران‌شدن کالاهای خارج‌شده از کشور می‌شود، فرصت سوء‌استفاده به برخی سودجویان را در داخل می‌دهد. بدین معنا که ممکن است برخی اقدام به احتکار کالا کنند و آن را گردن عراقی‌ها بیندازند.

 

همچنین تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی به کالاهای اساسی طمع عراقی‌ها را برای خرید این کالاها نیز بیشتر می‌کند، آنها ممکن است با خرید همین کالاها با ریال ایران، بار دیگر آن را به دلار بفروشند و به ایران صادر کنند. در نتیجه انتظار این است که با اعمال مقررات سختگیرانه گمرکی از خروج اینچنینی کالاها جلوگیری شود. همچنین تمام قصور را در این زمینه نمی‌توان متوجه دولت دانست. برخی فروشندگان نیز در توزیع کالاهای خود باید دقت داشته باشند تا باعث سوء‌استفاده نشود. همچنین در خوشبینانه‌ترین حالت عراقی‌ها این کالاها را برای مصرف روزانه خود استفاده می‌کنند. اما در این حالت هم این یارانه‌ای است که از جیب مردم ایران به آنها پرداخت می‌شود.

 

در واقع شهروندان ایرانی مالیات پرداخت می‌کنند تا این کالاها با یارانه به دست آنها برسد، اما گاهی این کالاهای یارانه‌ای و ارزان‌سازی‌شده به دست عراقی‌ها، افغانستانی‌ها و پاکستانی‌ها و... می‌رسد و در نهایت به ضرر منافع و منابع ملی تمام می‌شود و ممکن است آثار سوء اقتصادی و اجتماعی فراوانی را بر جای گذارد. البته مردم این کشور هم از هم‌کیشان ما هستند و شیعیان زیادی در این کشور زندگی می‌کنند و جزو وظایف دینی ماست که در شرایط سخت از آنها حمایت کنیم، اما زمانی که اقتصاد ایران خود با بحران معیشتی مواجه است، به‌نظر می‌رسد تامین نیازهای اولیه شهروندان ایرانی باید در اولویت قرار بگیرد.

 

افزایش قاچاق کالاهای یارانه‌ای

رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی تهران درباره هجوم عراقی‌ها به بازار مریوان به «آرمان» می‌گوید: علت این موضوع بسیار روشن است. کاهش ارزش پول ملی ایران و افزایش نرخ برابری دلار در ازای ریال و حفظ ارزش پول ملی عراق، باعث شده است که بین ارزش دینار عراق و ریال ایران اختلاف به وجود بیاید و شرایط به ‌نفع عراقی‌ها تغییر کند. محسن بهرامی‌ارض‌اقدس ادامه داد: اکنون شرایط به‌گونه‌ای است که هم افغانی افغانستان (واحد پول این کشور) و هم دینار عراق قدرت خرید بیشتری را در برابر ریال پیدا کرده‌اند و بعضا تا بیش از دوبرابر رشد داشته‌اند. از سوی دیگر، تلاش دولت برای پایین نگه‌داشتن نرخ اقلام معیشتی و دارو و تزریق دلار ارزان برای تامین این کالاها و همچنین تثبیت قیمت سوخت، در عمل قاچاق اینگونه کالاها را تشدید کرده و طبیعتا افرادی که موفق شوند با استفاده از مقررات مرزنشینی به بازارچه‌های مشترک هجوم آورند و یا در شهرهای مرزی شرق و غرب کشور وارد ایران شوند و با ریال خرید کنند، از قبل تبدیل افغانی و دینار به ریال کالاها به قیمت‌های داخلی کشورشان هزینه نهایی محصولات بسیار مقرون‌به‌صرفه و ارزان‌تر می‌شود.

 

او می‌افزاید: بنابراین عراقی‌ها تا جایی که بتوانند سعی می‌کنند این کالاها را از بازارچه‌های مرزی به کشور خود منتقل ‌کنند تا از این طریق سود خود را به دست آورند. همچنین این امر باعث تشدید قاچاق کالا، به‌ویژه در حوزه کالاهای معیشتی یارانه‌ای، دارو و تجهیزات پزشکی می‌شود. البته بر اساس بخشنامه و دستورالعمل وزیر کشور به استانداران، فرمانداران و نیروهای انتظامی نواحی مرزی، قرار است با تشدید نظارت، کنترل‌های لازم برای جلوگیری از خروج بی‌رویه اقلام و کالاهای داخلی به کشورهای عراق و افغانستان جلوگیری شود، ولی به هر حال این روند همچنان ادامه دارد.

 

ارض‌اقدس که خود سابقه حضور در ستاد تنظیم بازار را دارد توضیح می‌دهد: طبق روال معمول کالاهای معیشتی و اقلام اساسی که به آنها یارانه تعلق می‌گیرد، بر اساس ضوابط خاصی که در گذشته وجود داشت، طبق پراکندگی جمعیت، الگوی مصرف و... بین شهرهای مختلف توزیع می‌شود. اکنون درعمل نیاز به این کالاها به‌نوعی بیشتر شده است و به‌نظر می‌رسد مسئولان حاضر نیستند تا حدودی از میزان صادرات برخی کالاها بکاهند. درست نیست که منابعی که حق ملت ایران است در شهرهای مرزی به دست مردم سرزمین‌های دیگر برسد و به‌راحتی از کشور خارج شود. حتما مسئولان تنظیم بازار و به‌ویژه معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت همزمان با تشدید نظارت و کنترل برای جلوگیری از خروج این اقلام از کشور، سعی می‌کنند که کمبودها را جبران کنند.

 

امیر داداشی

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
ارزهایی نظیر دینار و افغانی کاسته شده است-یکی از هزاران دست آوردها
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش