جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۲۴ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۰۹۱
اقتصاد کلان

وضعیت درآمد دستفروشان و هزینه‌های آنان

دستفروشی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

دستفروشان در بسیاری از بازارهای سطح شهر، رکن همیشگی هستند که البته تعداد آنها دراواخر اسفند، به هنگام خرید شب عید مردم، رو به فزونی می رود. موضوعی که در پدیده دستفروشی از لحاظ علمی اقتصاد مورد توجه است، این است که عمده کالاهایی که توسط دستفروشان فروخته می‌شود، کالاهای وارداتی از مبادی قاچاق است که می‌تواند با قیمتی کمتر از کالای وارداتی تعرفه پرداخته، وارد بازار شود.

 

این بازار که در تهران و بسیاری از شهرستان‌های کشور در یک یا چند نقطه وجود دارد، چرخش پول بالایی دارد که به دلیل ثبت نشده بودن دستفروشان در یک سامانه واحد مانند سامانه اصناف و اتحادیه‌ها، چرخه مالی آن‌ها مشخص نیست.

 

«ابتکار» طی یک گزارش میدانی به بررسی کار و درآمد این افراد پرداخت. موضوع مهمی که د ر این گزارش عیان می شود، این است که در چرخه این بازار، عده ای از «ماموران شهرداری» وجود دارند که با اخذ «پول» از این افراد، اجازه حضور آن‌ها در سطح خیابان‌ها را می‌دهند .

 

حوالی خیابان خیام و دور و بر بازار، چهار راه گلوبندک و میدان توپخانه، یکی از شلوغ‌ترین مبادی دستفروشان است که البته امسال، شلوغی سال‌های گذشته را نداشت.

 

در گوشه‌ای از چهارراه گلوبندک، زن مسنی بساط فروش شلوار جین و چند نوع شلوار دیگر برپا کرده بود. او می‌گفت که شلوار‌ها را به صورت عمده‌ای از بازار بزرگ می‌خرد، در خانه انبار می‌کند و به محض این که جنسش کسری پیدا می‌کند، از پسرهایش می‌خواهد که با موتور برایش بیاورند. به گفته این دستفروش، هر کسی که در آن منطقه بساط می‌کند، روزانه ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان به ماموران شهرداری پول پرداخت می‌کند که کاری به بساطش نداشته‌باشند. اما به قدری فروش دارد که این هزینه را پوشش می‌دهد و به دلیل این که اجاره مغازه و هزینه‌های جانبی دیگری همچون عوارض و مالیات نمی‌پردازد، برای او به صرفه است.

 

چند متر بالاتر از چهارراه گلوبندک، دو پسر نوجوان دوقلو بساط فروش کفش‌های اورجینال راه انداخته بودند. صحبت با این برادران که به نظر می‌رسید به سن قانونی کار نرسیده‌اند، کمی زمان بر بود، چون خیلی سرشان شلوغ بود. وقتی سرشان خلوت شد، از هزینه برپایی بساط پرسیدیم، گفتند که هفته‌ای یک میلیون تومان برای برپایی این بساط به ماموران شهرداری می‌پردازند. اما هر شب بیش از ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان سود کسب می‌کنند، زیرا اجناس ارجینال را از طریق مبادی قاچاق آبادان و بندرعباس وارد کرده‌اند و هزینه زیادی برایشان نداشته، به همین دلیل با قیمت مناسب به مشتریان می‌دهند که همین موضوع باعث می شود مشتریان زیاد و وفاداری داشته باشند.

 

در گوشه‌ای از میدان توپخانه، مرد جوانی بر پای بساط ساعت دیواری نشسته است. این مرد می‌گفت که برای برپایی بساط به کسی پول نمی دهد، کسی هم با او کاری ندارد. ساعت‌ها را در کارگاه خودش تولید می‌کند، اما شب عید به دلیل این که مردم نمی‌توانند از سد دستفروشان رد شوند و با حوصله مغازه ها را نگاه کنند، خودش هم به جرگه دستفروشان پیوسته است. این ساعت ساز می‌گفت که حتی مشتریان شهرستانی نیز از طریق همین بساط سفارش‌های عمده خود را انتخاب می کنند و برای آن‌ها می فرستیم.

 

درد و دل مغازه داران

هر واحد فروشگاهی که بخواهد کرکره مغازه اش را بالا بدهد، فارغ از کوچک و بزرگ بودن فروشگاه و نوع کالایی که می‌فروشد، باید اجاره مغازه بپردازد و یا اگر مالک مغازه باشد، از هزینه فرصت کسب اجاره چشم پوشی می‌کند. در هر فاکتور فروشی که این مغازه داران بفروشند، مالیاتی به درآمد و ارزش افزوده آن ها تعلق می گیرد. همچنین فارغ از آن که فروش داشته باشند یا نه، باید عوارض سالانه شهرداری را بپردازند.

 

فارغ از این هزینه‌ها، آب و برق و گاز تجاری مصرف می‌کنند که هزینه‌ای فراتر از حامل‌های انرژی خانگی دارد. از سوی دیگر باید بر اساس قوانین کارفرمایی هزینه بیمه و حقوق کارکنان را نیز بپردازند. با این اوصاف وقتی که دستفروشان بدون پرداخت این هزینه‌ها، تنها سود از فروش کالاهای خود به دست می‌آورند، فضای تبعیض آمیزی ایجاد می‌شود که به گفته مغازه‌داران، مخل کسب و کار آنهاست.

 

صاحب یکی از فروشگاه‌های بازار رضا در نزدیکی چهارراه گلوبندک که کالای شلوار جین و امثالهم عرضه می‌کرد، می‌گفت: من از عمده فروشی‌های بازار بزرگ، کالای خود را تامین می‌کنم و برای کسب سود حداقل ۱۰ درصدی به عنوان سود خالص باید هزینه‌های مغازه را نیز در قیمت سرشکن کنم. به همین دلیل مجبور به ارائه کالا با قیمت بالاتری نسبت به دستفروشان هستم.

 

اما مردم به این نکته توجه نمی کنند که من در حال فعالیت در فضای کاملا قانونی هستم و مالیاتی که من و امثال من می‌پردازیم، به نفع فضای عمومی جامعه خواهد بود. آن ها ترجیج می‌دهند که جنس ارزان بخرند و بخش چشمگیری از کسب و کار ما تحت شعاع دستفروشان قرار می گیرد.

 

از باج دادن تا کتک خوردن

حوالی میدان ولیعصر، از ابتدای بلوار کشاورز تا نزدیکی خیابان زرتشت نیز یکی از شلوغ ترین پایگاه‏های حضور دستفروشان است. در بخشی از مسیر، مغازه داران روبروی مغازه ها را با کشیدن سیم و طناب مسدود کرده اند و با زدن اعلان‌های کاغذی از ممنوع بودن بساط کردن در آن چند متر خیابان خبر می‌دهند.

 

حال این موضوع مطرح می‌شود که اصولا دستفروشی ممنوع است یا مجاز که اکنون عده‌ای از مغازه داران برای فضای روبروی مغازه‌های خود هم تصمیم گیری می‌کنند. این افراد، دلیل این عمل خود را شلوغ شدن بیش از حد و عدم تمرکز مشتریان بر ویترین مغازه‌های خود بیان می‌کنند.

 

دستفروشان ولیعصر که جزیره وار از حوالی میدان ولیعصر تا ۳ راه امیر اکرم حضور دارند، می گویند که ماموران شهرداری با توجه به نوع کالایی که عرضه می کنیم، از ما پول می گیرند. این پول از شبی ۱۰ هزار تومان شروع می شود و برای خوراکی فروشان اعم از آب معدنی، آب میوه، سیب زمینی سرخ کرده و .. تا شبی ۱۰۰ هزار تومان هم می‌رسد. برخی از این دستفروشان می‌گویند: هنگامی که رئیس ماموران شهرداری می‌آید، مجبوریم که یا پول بیشتری بدهیم و یا بساطمان را می‌برند. بارها هم دعواهای فیزیکی شده و ما را زده‏اند

 

 

سمیرا ابراهیمی

 

 

 

 

ebtekarnews.com
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش