جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۰۹ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۲۱۹۵
اقتصاد کلان

یک کارشناس اقتصادی؛

بانک‌ها روزانه هزار میلیارد تومان نقدینگی تزریق می‌کنند

زهرا کریمی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران اظهار کرد: این بیماری بانکی که در حال مزمن‌تر شدن است را نمی‌توان در شرایط تحریم‌های امریکا علیه ایران حل کرد زیرا در شرایط بحران، اولویت دولت‌ها مدیریت بحران است نه اصلاح ساختارها.

زهرا کریمی در گفت‌وگو با ایلنا، در مورد افزایش نرخ تورم در ماه‌های اخیر و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور گفت: تورمی که با آن مواجه هستیم به قول معروف همانند بیرون آمدن غول از چراغ است که بازگرداندن آن به چراغ کار دشواری است. اغلب کارشناسان اقتصادی باور دارند که تورم پدیده پولی است و افزایش حجم پول به رشد تقاضا و افزایش قیمت‌ها منجر می‌شود.

 

وی ادامه داد: رشد نقدینگی در ایران در شرایطی تداوم می‌یابد که عرضه کالاها و خدمات کشور نه تنها ثابت نیست بلکه شروع به کاهش کرده است و دلیل آن کاهش درآمدهای ارزی و مشکلات جدی در مبادلات بانکی بین‌المللی است. بنابراین آنچه در جامعه ما بروز کرده و احتمالا در ماه‌های آینده نیز ادامه خواهد یافت رشد نقدینگی و کاهش عرضه است.

 

روزانه هزار میلیارد تومان نقدینگی از سوی بانک‌ها به اقتصاد کشور تزریق می‌شود

وی تصریح کرد: براساس برآوردهای آقای خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران، روزانه نزدیک به هزار میلیارد تومان نقدینگی از سوی بانک‌ها به اقتصاد کشور تزریق می‌شود؛ که بخش بزرگ آن  پولی است که بانک‌ها بابت سود سپرده‌ها پرداخت می‌کنند. به علاوه وام‌هایی که بانک‌ها از بانک مرکزی اخذ می‌کنند هم پایه پولی را افزایش می‌دهد که اصطلاحا پول پرقدرت است که بانک مرکزی به اقتصاد تزریق می‌کند و هم پولی است که خود بانک‌ها پیوسته ایجاد می‌کنند و موجب تزریق سالانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان به اقتصادی می‌شود که تولید و عرضه آن در حال کاهش است.

 

کریمی تصریح کرد: پس دلیل اصلی افزایش تورم رشد نقدینگی است که براساس برآوردها سالانه بیش از ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند؛ در حالی که رشد اقتصادی ایران براساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس در سال ۱۳۹۷ منفی خواهد بود که نتیجه آن کاهش تولید و تورم فزاینده خواهد بود.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در شرایط کنونی احتمالا دولت نمی‌تواند برای اصلاح ساختاری بانک‌ها اقدام کند، گفت:  از سویی ما شاهد نوسانات بازار ارز هستیم که یکی از راهکارهای مقابله با آن افزایش نرخ بهره بانکی است که در این صورت یکی از موارد اصلاح نظام بانکی که کاهش نرخ بهره است عملا متوقف می‌شود. همانطور که شاهد هستیم بسیاری از بانک‌ها به شیوه های مختلف به پرداخت سود بالای ۲۰ درصد به سپرده های روز شمار اقدام می‌کنند.

 

بیماری بانکی در حال مزمن‌تر شدن است

وی اضافه کرد: بنابراین یکی از چالش‌های اساسی اقتصاد ایران عملکرد نامناسب سیستم بانکی است. به طور مثال بانک‌ها دارای معوقاتی هستند که دارایی آنها را به طور غیرواقعی بزرگ نشان می دهد. در حالی که بخش قابل توجهی از معوقات بانکی برگشتی نخواهند داشت اما با نرخ سود و جریمه در تراز نامه بانک‌ها در قسمت دارایی‌های بانکی قرار می‌گیرند بنابراین دارایی‌های موهوم بانکی هستند؛ ولی از سوی دیگر تعهدات بانک‌ها برای پرداخت سود سنگین سپرده‌ها واقعی است.

 

این کارشناس اقتصادی افزود: به نظر من این بیماری بانکی که در حال مزمن‌تر شدن است را نمی‌توان در شرایط تحریم‌های آمریکا علیه ایران حل کرد. زیرا در شرایط بحران اولویت دولت‌ها مدیریت بحران است نه اصلاح ساختارها.

 

هفت دهک اول در  موقعیت آسیب‌ هستند

استاد اقتصاد دانشگاه مازندارن با اشاره به تاثیر تورم بالا بر زندگی اقشار مختلف جامعه گفت: در این شرایط تقریبا  ۷۰ درصد جامعه ( هفت دهک اول) در  موقعیت آسیب‌پذیر قرار می‌گیرند. تاثیر آن بر طبقه فقیر شدیدتر و برای طبقه متوسط که نمی‌تواند به راحتی هزینه‌های خود را کاهش دهد نیز شدید خواهد بود. البته دولت طرحی را در دست اجرا دارد که براساس آن بسته‌های حمایتی به اقشار آسیب پذیر داده شود اما این بسته‌های حمایتی در شرایط تورمی مصداق شعر حافظ است که می‌فرماید « کجا کفاف دهد این باده‌ها به مستی ما»

 

از زد و خوردهای جناحی پرهیز شود

وی ادامه داد: دوره بسیار سختی پیش رو داریم؛ برای مقابله با مشکلات اقتصادی در چنین شرایطی باید در کشور آرامش ایجاد شود و از زد و خوردهای جناحی پرهیز شود و در عرصه‌ بین‌المللی نیز در جهت کاهش تنش و تعمیق روابط دوستانه با کشورهای مختلف جهان تلاش کرد. به طور مثال اتحادیه اروپا که برای ماندن ایران در برجام تلاش می­‌کند، سال‌ها است که خواستار تاسیس دفتری در تهران است؛ ولی جناح های مختلف سیاسی  در مورد گشایش چنین دفتری هنوز به توافق نرسیده‌اند.

 

کریمی خاطرنشان کرد: آخرین مورد این تشتت آراء را در موضوع FATF شاهد هستیم. تداوم چنین وضعیتی هزینه‌های سنگین اقتصادی در پی دارد و با افزایش نااطمینانی در فضای کسب و کار انگیزه‌ سرمایه گذاری و تولید را به شدت تضعیف می‌کند. بنابراین باید اراده‌ای سیاسی شکل بگیرد که برای ایجاد ثبات و امنیت اقتصادی به عنوان اولویت اصلی کشور میان جناح‌های مختلف تفاهم ایجاد کند. در غیر این صورت شرایط رکود تورمی در ماه‌های آینده بدتر از سال‌های ۹۱ و ۹۲ خواهد شد.

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش