شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۹ - ۲۴ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۶۳۶۷
اقتصاد کلان

ترکان: روحانی قصد تغییر ساختار بودجه را ندارد

اکبر ترکان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
اکبر ترکان، مشاور عالی پیشین رئیس‌جمهور می گوید: راه حل مشکل بودجه برگشت به همان جایی است که از آنجا راه را کج رفتیم. آن نقطه هم نامش تفکیک بودجه جاری از بوجه های سرمایه ای و توسعه ای است. ما باید بودجه جاری را به وزارت دارایی ببریم و بودجه عمرانی را هم به سازمان برنامه و بودجه بیاوریم و به جای یک ساله آن را ۵ ساله کنیم.

ترکان در گفت و گو با انتخاب گفت: تاریخچه بودجه در ایران به این صورت بود که تا قبل از اینکه در سال ۱۳۲۷ برنامه های توسعه ما شکل بگیرد، بودجه در وزارت دارایی بود و برای اداره امور جاری کشور تنظیم می شد. هم درآمدهای آن و هم مصارفش هر دو در وزارت دارایی بود.

 

او ادامه داد:منابع دارایی گمرکات و مالیات بود و مصارف آن نیز بودجه جاری کشور که البته آن موقع همان بودجه می گفتند نه مثل امروز بودجه جاری. یعنی همه آن در قسمت مالیه عمومی انجام می شد یعنی بودجه های دولتی.

 

بر اساس طرح مارشال، پول صرف برنامه می شد نه صرف حکومت.

ترکان گفت: برنامه توسعه اول از سال ۲۷ تا ۳۴ با محوریت توسعه کشاورزی بود. برنامه دوم از ۳۴ تا ۴۱ بود و برنامه سوم از ۴۱ تا ۴۶ با محوریت صنعت، برنامه چهارم از ۴۶ تا ۵۱ آن هم با محوریت صنعت و برنامه پنجم هم از ۵۱ تا ۵۶بود. این برنامه های توسعه توسط سازمان برنامه هدایت می شد به طوری که بر اساس طرح مارشال، ایده آمریکایی ها برای توسعه کشورهای تحت پوشش آنها این گونه بود که پول را دست حکومت ها نمی دادند تا مصرف کنند. بلکه ترجیح می دادند که پول صرف برنامه شود نه صرف حکومت.

 

او افزود: لذا برنامه ها تبدیل به برنامه های عمرانی و بودجه ها به بودجه های عمرانی تبدیل شدند. مثلا در برنامه های قبل از انقلاب، برای ساخت سد امیرکبیر، بودجه آن را مستقیما سازمان برنامه می داد و خود سازمان برنامه نیز مدیر برای اجرای پروژه می گذاشت. امور اداره معمولی کشور هم در وزارت دارایی بود. وزارت دارایی هم نمی توانست خاصه خرجی های بزرگ کند چون پولش را نداشت. وزارت دارایی فقط به اندازه ای پول داشت که درآمد مالیاتی داشته و پول گمرکات را می گرفت. بنابراین ناچار بود هزینه های کشور را هم در همان سقف ببندد.

 

«اصل تمرکز بودجه» نقطه انحراف در بودجه ریزی بود

مشاور پیشین رئیس جمهور گفت: در دهه ۴۰ تا ۵۰ در مجلس وقت، قانونی به نام «اصل تمرکز بودجه» تصویب می شود. نقطه انحراف اینجاست. در این اصل گفتند همه درآمدها را در یک ظرف می ریزیم و هر کس هرچه مصرف داشت، از همین ظرف به او می دهیم. یک طرف آن درآمدهای نفتی در سازمان برنامه و بودجه بود برای توسعه و طرف دیگر مالیات و گمرکات برای امور جاری بود. وقتی این دو در هم آمیخت دستشان باز می شود تا هرچه خواستند صرف امور جاری کنند.

 

بودجه عمرانی کشور تقریبا صفر است

او گفت: این موضوع این قدر جلو می رود تا بالاخره به این نقطه می رسیم که بودجه سال های اخیر از نظر بودجه عمرانی تقریبا صفر است. زیرا همه آن را به جاری می دهیم و به بودجه عمرانی، صرفا یک سری اوراق قرضه یا اوراق مشارکت بانکی یا اسناد خزانه می دهیم. اینها مگر پول است؟ اینها چک وعده ای است. بنابراین نقطه انحراف آنجا بود که اسمش را اصل تمرکز بودجه گذاشتند و همه درآمدها را در یک کاسه و همه مصارف را هم در یک کاسه گذاشتند.

 

انفجار جمعیت پرسنل اداری از زمانی آغاز شد که شلنگ نفت را به بودجه جاری وصل کردند

ترکان اظهار داشت: اگر به تاریخ تحولات اداری ایران نگاه کنید، انفجار جمعیت پرسنل اداری از همان نقطه آغاز شده. تا آن زمان نمی شد پرسنل اداری را چند میلیون نفر بکنیم. چون وزارت دارایی باید پولش را می داد و نداشت. پس نمی توانست چند میلیون نفر کارمند درست کند ولی وقتی شلنگ نفت را به آن وصل کردند، حالا می شود. بنابراین رفتند و به تعداد نامتناهی کارمند استخدام کردند. به طوری که ما زمانی ۱۸ میلیون نفر دانش آموز داشتیم و پرسنل آموزش و پرورش ۹۰۰ هزار نفر بود اما الان ۱۱ میلیون دانش آموز داریم و پرسنل آموزش و پرورش یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر است. حتی اگر بخواهند آن ار تبدیل به یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بکنند، مثل برق این کار را می کنند.زیرا اصلا به محل درآمدش فکر نمی کنند و می گویند محل درآمدش کل درآمدهای کشور است.

 

راه حل، تفکیک بودجه جاری از عمرانی است

او گفت: راه حلش برگشت به همان جایی است که از آنجا راه را کج رفتیم. آن نقطه هم نامش تفکیک بودجه جاری از بوجه های سرمایه ای و توسعه ای است. بنابراین ما باید بودجه جاری را به وزارت دارایی ببریم و بگوییم هرچه مالیات می گیری و هرچه درآمد گمرکی داری، سقف تو برای هزینه کردن است.

 

بودجه عمرانی باید ۵ ساله باشد

ترکان ادامه داد: بوجه عمرانی را هم به سازمان برنامه و بودجه بیاوریم و به جای یک ساله آن را ۵ ساله کنیم. زیرا برنامه های توسعه ما ۵ ساله است. ضرر یک ساله بودن این است که دولت پول پروژه ای را از اول سال نداده و موقع زمستان ناگهان پو ل زیادی بابت آن پروژه می دهد. چون دستگاه ها هم می دانند که پول را نمی توان تا آخر سال خرج کرد و پول خرج نشده هم برگشت می شود، شروع می کنند و بر سر خرج کردن این پول مسابقه می گذارند که طبیعتا اهداف پروژه محقق نمی شود. یعنی پول تلف می شود و کار هم انجام نمی شود.

 

بودجه عمرانی باید همزمان با بررسی برنامه های ۵ ساله تصویب شود

او تصریح کرد: در این صورت مجلس هم می تواند هر سال بودجه های سالانه را تصویب کند اما بودجه های توسعه ای را همان زمان که برنامه های ۵ ساله را بررسی می کند، تصویب کند.

 

ترکان ادامه داد: الان بودجه های عمرانی کشور این گونه است؛ پولی داریم برای یک جاده ۱۵۰ کیلومتری اما در سال ۱۵ پروژه به سرفصل آن پروژه اضافه می کنند. دنتیجه آن است که سقف پول محدود است و آن پروژه اصلی هم ساخته نمی شود. یعنی پول را بین صدها و هزاران پروژه تقسیم کرده ایم که هیچ کدام هم انجام نمی شود.

 

روحانی قصد تغییر ساختار بودجه را ندارد

ترکان همچنین اظهار داشت: آقای روحانی قصد تغییر ساختار بودجه را ندارد. البته من ارزیابی خودم را می گویم. اما در این دوره ای که سازمان برنامه و بودجه چنین عملکردی داشته، در سیمای آنها جسارت ورود به چنین مقوله ای را ندیده ام.

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش