سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۲۱ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۹۵۲
مسکن، راه، عمران

بيت‌ا... ستاريان:

ساختمان‌های بی دوام ايران؛۶۵ در صد

بيت‌ا... ستاريان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

 در حوادث طبیعی اخیر در کشورمان بیشترین تلفات انسانی در مكان‌هایی بوده كه تجمع زیادی در آن وجود داشته است. در سایر كشورها، تجربه‌های زیادی در این زمینه كسب و قوانین محكمی برای آن تدوین شده است، به‌گونه‌ای که اشخاص فعال در زمینه ساخت‌و‌ساز الزاما باید قوانین و استانداردهای لازم را در این زمینه رعایت کنند. متاسفانه ایران در عرصه ساختمان‌سازی و نیز نظارت بر آن مشكلات زیادی دارد.

 

نظارت نادرست بر ساختمان‌ها به‌ویژه در زمینه انبوه‌سازی‌ و همچنین امضافروشی‌های رایج و نظارت‌های سرسر‌كی، تخریب‌های ساختمانی زیادی را در حوادثی چون زلزله‌ ایجاد كرده است. بیت‌ا... ستاریان، كارشناس مسكن، در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: «ساختمان‌ها در استانداردهای مختلف دنیا به سه دسته تقسیم می‌شوند. این ساختمان‌ها شامل بادوام، كم‌دوام و بی‌‌‌دوام هستند. ساختمان‌هایی وجود دارند كه برای زلزله‌هایی با شدت بالا طراحی شده و همچنین ساختمان‌هایی نیز هستند كه با سیستم سنتی و تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله طراحی شده‌اند. این ساختمان‌ها در برابر زلزله با ریشتر بالا نیز مقاوم هستند، اما برای زلزله دوم و سوم معلوم نیست مقاومت لازم را داشته باشد.»

 

نظر شما در زمینه استانداردسازی ساختمان‌ها در ایران چیست؟ آیا در ایران ساختمان‌های مقاومی در برابر خطرات احتمالی ساخته می‌شود؟

ساختمان‌ها در استانداردهای مختلف دنیا به سه دسته تقسیم می‌شوند. این ساختمان‌ها شامل بادوام، كم‌دوام و بی‌‌‌دوام هستند. ساختمان‌هایی وجود دارند كه برای زلزله‌هایی با شدت بالا طراحی شده و همچنین ساختمان‌هایی نیز هستند كه با سیستم سنتی و تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله طراحی شده‌اند. این ساختمان‌ها در برابر زلزله با ریشتر بالا نیز مقاوم هستند، اما برای زلزله دوم و سوم معلوم نیست مقاومت لازم را داشته باشد. دسته‌ای دیگر از ساختمان‌های بادوام نیز وجود دارد كه بسیار سبك هستند و طوری طراحی شده‌اند كه برای زلزله‌های متعدد مقاومت بالاتری دارند. ۶۵درصد ساختمان‌ها در ایران از نوع كم‌دوام و بی‌‌‌دوام است.

 

عمدتا ساختمان‌هایی كم‌دوام هستند كه برای آنها سازه و اسكلت مهندسی‌ساز به كار رفته است. ساختمان‌های بی‌‌‌دوام نیز ساختمان‌هایی هستند كه سازه ندارند و با آجر و گل و خشت ساخته شده‌اند. این ساختمان‌ها بیشتر شامل خانه‌های روستایی می‌شوند و ساختمان‌های ایران از نوع با دوام‌های سنتی‌ساز هستند. ساختمان بادوام سنتی‌ساز با روش‌های مهندسی و با مصالح سنتی ساخته شده‌اند و از نوع ساختمان‌های فوق‌سبك نیستند.

 

ساختمان‌های بادوام به دو دسته تقسیم می‌شوند. ساختمان‌هایی كه با مصالح سنتی و سنگین ساخته ‌شده‌اند و ساختمان‌هایی كه با مصالح پیشرفته و مهندسی‌ساز و فوق‌سبك هستند. لازم به ذكر است، ساختمان‌های بادوام در ایران، تنها برای مقاومت در برابر یك زلزله ساخته شده است. ۳۵‌درصد ساختمان‌هایی كه به‌نظر بادوام هستند، در مناطق شهری قرار دارند، ولی سهم عمده ساختمان‌های ایران از نوع بی‌‌‌دوام است. از نظر زلزله، ساختمان‌های بی‌دوام در ایران حتی مهلت لازم را به ساكنان خود نمی‌دهند كه از ساختمان خارج شوند و بلافاصله تخریب می‌شوند و از بین می‌روند.

 

نظارت‌های نادرست و نیز معضل امضافروشی چقدر می‌تواند در ساخت ساختمان‌های بی‌كیفیت سهیم باشد؟

ساختمان‌هایی هستند كه به‌ظاهر با دوام و مهندسی‌سازند، اما احتمالا در آن نظارت كافی صورت نگرفته و حتی قابلیت لازم را در برابر زلزله محاسبه‌شده ندارند. سیستم امضافروشی یكی از عوامل اصلی ساخت این نوع ساختمان‌هاست. در ایران برای سازنده اهمیت ندارد چه نوع ساختمانی با چه میزان مقاومت می‌سازد، چرا كه هرچه بسازد می‌تواند در بازار به فروش برساند. نبود نظارت دقیق و امضافروشی باعث شده برخی انبوه‌سازان تنها به فكر سود خود باشند و مطابق با استانداردها عمل نكنند.

 

در ایران نظارت تشویقی وجود ندارد و نظارت پلیسی است. در این شیوه مهندس بر سر ساختمان قیمت امضای خود را بالا می‌برد و سازنده نیز رغبتی برای نظارت اصولی ندارد، لذا با پرداخت قیمت مدنظر بحث نظارت را منتفی می‌كند. نظام تشویقی برای ساخت ساختمان مرغوب در ایران وجود ندارد و در تمام دنیا كنترل و نظارت پلیسی قابل خریدن است و در آن فساد ایجاد می‌شود. در سایر نقاط دنیا تشویق‌هایی كه درزمینه رعایت استانداردسازی در ساخت‌و‌ساز ایجاد می‌شود، سازنده را راغب می‌كند تا طبق اصول استاندارد دست به ساخت‌و‌ساز بزند.

 

ایران در مقایسه با سایر نقاط دنیا در زمینه استانداردسازی ساختمان‌ها چقدر فاصله دارد؟

در زمینه مهندسی، ایران عقب‌تر از سایر علوم ساخت‌وساز در دنیا نیست و از نظر نیروی انسانی نیز كمبودی ندارد. مشكل در این است كه سازنده‌ای كه در حال ساخت‌و‌ساز است بی‌اعتناست به اینكه مرغوب بسازد یا نامرغوب؛ چون تفاوتی ندارد ساختمان به چه شیوه‌ای ساخته شود و مشتری لازم در بازار عرضه وجود دارد. ناآگاهی مردم در زمینه ساختمان‌های استاندارد باعث می‌شود كه مردم هرگونه ساختمانی را بخرند.

 

در سایر نقاط دنیا خود سازنده حاضر نیست ساختمانی بی‌كیفیت بسازد، چون با ساخت ساختمان نامرغوب از بسیاری از مزایا محروم می‌شود و اگر ساختمان با كیفیت خوب ساخته شود، از تشویق‌های زیادی بهره‌مند می‌شود. اگر ساختمان در سایر نقاط دنیا بد ساخته شود، مردم با آگاهی بالا آن را نمی‌خرند و فروشنده نمی‌تواند در بازار آن را ارائه كند. برای نمونه هیچ‌بانكی حاضر نیست به سازنده ساختمان بی‌كیفیت تسهیلات دهد و هیچ‌بیمه‌ای حاضر نیست ساختمان را بیمه كند. انسجام در تمام نهادهای سایر نقاط دنیا برای ساخت ساختمان‌های مرغوب به چشم می‌خورد.

 

 

 

armandaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش