جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۶ - ۱۰ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۲۵۰۴
مسکن، راه، عمران

ارز و سکه، تب و تاب در بازار مسکن را کاهش داد

ارز و مسکن,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

به گزارش اعتماد، تازه‌ترين گزارش بانك مركزي خبر از در خردادماه مي‌دهد. معتبرتركاهش ميزان تقاضاي مسكن ين نهاد پولي كشور ميزان معاملات مسكن تهران در خردادماه را ١٤,٩هزار واحد مسكوني اعلام كرده است كه نسبت به ماه گذشته ٢٢.١ درصد و نسبت به خردادماه سال گذشته ٣.١ درصد كاهش را نشان مي‌دهد. در بحبوحه مسائل پيرامون بازار مسكن كه حول افزايش ميانگين قيمت واحدهاي مسكوني مي‌گذشت، بحث كاهش در حجم عرضه بيش از هر عاملي به چشم مي‌خورد. عاملي كه تقاضاكنندگان را به افزايش عرضه و متعاقب آن كاهش ميانگين قيمت اميدوار مي‌كرد. در اين ميان انتشار آمار مربوط به كاهش سطح معاملات مسكن در خردادماه مي‌تواند سيگنال‌هاي ارسالي به بخش عرضه را سردرگم كند.

 

تاكنون سنگر فعالان بازار مسكن در مواجهه با افزايش قيمت‌ها، مشكلات مربوط به كمبود سطح عرضه و مسائل مربوط به وقفه‌اي بودن عرضه است. مازاد تقاضايي كه در بازار مسكن ايجادشده بود در كنار كاهش عرضه‌اي كه پديد آمده بود افزايش قيمتي را رقم زده بود كه تبعات آن در بازارها تاحدودي قابل پيش بيني بود. در كنار تقاضاكنندگان واقعي، اهداي تسهيلات بانكي براي افزايش تقاضا موجبات مازاد تقاضا در بازار را فراهم كرده بود و ركودي كه بر بازار مسكن وارد شده بود بخش عرضه را تا حدودي مختل كرده بود.

 

با وجود اين، كاهش سطح معاملات مسكن در خردادماه سيگنال ديگري براي فعالان بخش عرضه ارسال خواهد كرد. با وجود خروج بازار مسكن از ركودي چندساله به نظر مي‌سد، آمار بانك مركزي اين‌بار خبر از شروع حركتي مي‌دهد كه در صورت ادامه مي‌تواند ركودي ديگر در اين بازار را در پي داشته باشد. اگر افزايش قيمت در اين بازارها را به عنوان عاملي براي كاهش در سطح معاملات بپذيريم در اين صورت به نظر مي‌رسد كه افزايش قيمت‌ها در اين بازار، كشش قيمتي تقاضا را به سمتي برده است كه تقاضاكنندگان اين بازار وارد ناحيه پركشش تقاضاي خود شوند، به گونه‌اي كه اين‌بار به جاي افزايش تقاضا سعي در كنترل و تعديل تقاضاي خود داشته باشند.

 

براساس گزارش بانك مركزي، متوسط قيمت خريد و فروش يك مترمربع زيربناي واحد مسكوني معامله شده از طريق بنگاه‌هاي معاملات ملكي شهر تهران براي خردادماه ٦ ميليون و ٥١٠ هزار تومان بوده است. اين در حالي است كه آمار اعلامي از سوي همين نهاد پولي براي مسكن در ارديبهشت ماه، براي تعداد معاملات آپارتمان‌هاي مسكوني تهران، ١٦,٧ درصد رشد ماهانه را نشان مي‌دهد. طبق اين گزارش تعداد معاملات نسبت به ماه گذشته رشدي سه رقمي يعني ٢٧٨.٧ درصدي را تجربه كرده بود كه دليل آن را نيز مي‌توان انباشته شدن تقاضاي فروردين ماه بر ميزان تقاضاي ارديبهشت معرفي كرد.

 

با توجه به افزايش قيمت‌هاي مشاهده شده در بازار مسكن، كاهش معاملات در ماه‌هاي آينده دور از انتظار نبود ولي به نظر مي‌رسد كه انباشته شدن تقاضاهاي فروردين ماه بر تقاضاي ارديبهشت‌ماه اين عكس‌العمل تقاضاكنندگان را كمرنگ كرده بود. در طول دو دهه اخير بخش مسكن يكي از پرنوسان‌ترين بخش‌ها در اقتصاد ايران بوده است. اين در حالي است كه با توجه به ارتباط گسترده بخش مسكن با ساير بخش‌هاي اقتصادي اين نوسانات با تاثيرگذاري بر رفتار مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان باعث انحراف در تخصيص بهينه منابع اقتصادي مي‌شوند و با تشديد نقل و انتقال سرمايه در بازار دارايي‌ها، موجب تغيير در الگوي درآمدي مي‌شوند.

 

واكنش تقاضاكنندگان مسكن در اين شرايط را مي‌توان از چند زاويه بررسي كرد. از يك سو كاهش ارزش پول داخلي در برابر دلار شرايطي را ايجاد كرده است كه قدرت خريد مردم كاهش يابد، به گونه‌اي كه اصطلاح «درآمدمان به ريال است و هزينه‌هاي‌مان به دلار» را اين روزها زياد مي‌شنويم. جدا از مسايل پيرامون سياست ارزي دولت كه مرحله به مرحله در حال اصلاح و پيشرفت است همين، عاملي شده تا افراد در تقاضاي خود ريسك كمتري را بپذيرند و حاشيه امنيت دارايي‌هاي خود را افزايش دهند.

 

افزايش بازدهي سرمايه‌گذاري در بازارهاي موازي نيز گزينه ديگري براي خروج سرمايه‌ها از بازار مسكن است. التهاب‌هاي موجود در بازار‌هاي ارز، سكه و خودرو شرايطي را ايجاد كرده است تا برخي افراد كه اتفاقا با خريد و فروش مسكن‌هاي با تيراژ بالا از افزايش تقاضا و افزايش قيمت‌هاي متعاقب آن بهره مي‌بردند به سمت بازارهاي موازي روانه شوند و همين عاملي ديگر براي كاهش معاملات خردادماه مي‌تواند باشد.

 

در حالي كه بازار مسكن قدم‌هاي ابتدايي انتفاع خود از افزايش تقاضا را برمي‌دارد كاهش حجم معاملات درخردادماه مي‌تواند ورود به مراحل رشد را بيش از پيش به تعويق بيندازد. مكانيسم قيمت‌ها كه به عنوان يك سيگنال افزايش عرضه در بازار مسكن سرمايه‌ها را به اين بازار هدايت مي‌كرد با توجه به كاهش در حجم معاملات مي‌تواند سرنوشت متفاوتي داشته باشد. در حالي كه بخشي از حجم عرضه مربوط به تامين تقاضاي ادوار گذشته همچنان وارد گود نشده است، به كاهش حجم معاملات مي‌تواند منجر شود كه از يكسو سرمايه‌هاي موجود در اين بازار‌ها را با ريسك بيشتري مواجه و از ديگر سو احتمال كاهش بيش از پيش آنها را تقويت مي‌كند.

 

سياستگذاري اين بخش كليدي اقتصاد زماني نتايج مطلوب خواهد داشت كه بتوان منشا و عوامل موثر بر اين نوسانات را شناسايي كرد. همچنين به نظر مي‌رسد كه نهاد سياستگذار بهتر است مجموعه سياست‌هاي پولي و مالي را پي بگيرد كه هدف آن توازن‌بخشي بين بخش‌هاي مختلف اقتصاد و به‌طور خاص در بخش مسكن، تامين تقاضاي واقعي اقتصاد براي مسكن باشد.

 

در سطح كلان آنچه حائز اهميت است، مديريت پايدار درآمدهاي نفتي است تا با افزايش و كاهش آن شاهد انتقال بي‌ثباتي به اقتصاد به ويژه بخش مسكن نباشيم. همچنين ثبات سطح قيمت‌ها و كنترل تورم نيز از سياست‌هاي كليدي است كه بايد از سوي نهاد سياستگذار پيگيري شود چرا كه افزايش قيمت‌ها باعث انتقال سرمايه از بخش مولد اقتصاد به بخش‌هاي نامولد مي‌شود. توسعه بازار سرمايه نيز از ديگر سياست‌ها است كه بهتر است صورت گيرد. اصلاح سياست‌هاي اعتباري و افزايش هدفمندي توزيع تسهيلات بين بخش‌هاي مختلف اقتصاد اصلي‌ترين راهكار است.

 

مريم نبي‌پور

 

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش