شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۹ - ۳۰ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۷۹۷۱
مسکن، راه، عمران

تمام دردسرهای مسکن مهر

رقمی در حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت خانه‌های مهر هزینه شد

پروژه مسکن مهر,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

 به گزارش همدلی، حواشی نمایش اجرای عدالت دولت‌های نهم و دهم همچنان ادامه دارد. در هر گوشه از اقتصاد، زخم‌های کهنه‌‍ای از دولت‌های محمود احمدی‌نژاد بر جای مانده که هر بار به بهانه‌ای سر باز می‌کند. طنز تلخ آنجاست که اهداف سیاسی، یا به قول آگاهان اقتصادی، پوپولیستی، در این سال‌ها به گونه ‌ای بوده است که با گذشت سال‌ها چاله‌های عمیق‌تری را در زندگی اقشار آسیب‌پذیر جامعه ایجاد کرده است. برای مصداقی‌تر شدن موضوع، می‌توان به ساخت خانه‌هایی اشاره کرد که بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از بودجه را بلعیده، اما همچنان به غم بزرگی برای متقاضیان مسکن تبدیل شده است. طی سال‌های گذشته تاکنون کارشناسان بارها در خصوص عواقب ساخت خانه‌های مهر هشدار دادند. از همان سال ۸۵ که دولت نهم تصمیم گرفت، برای آنکه اصل سی و یکم قانون اساسی روی زمین نماند، طرحی را اجرا کرد که به ضد خود تبدیل شد.

 

شاید روشن‌ترین تعبیر از این طرح از سوی عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی مطرح شد :« در بیابان نمی‌توان برای مردم خانه ساخت.» اما در حالی عباس آخوندی به ساخت مسکن‌هایی به نام مهر، اعتراض کرد که حالا او استعفا داده، اما خانه‌های مهر همچنان در جای خود استوار و بخشی از بودجه کشور را می‌بلعند. حالا بعد از ۱۱ سال یا برخی را با سینه‌ای پرگلایه خانه‎‌دار کرده‌اند، یا هنوز مهر پایان را بر پیشانی خود ندیده و به متقاضیان تحویل داده نشده‌اند. تا جایی که وقتی خبر استعفای آخوندی رسانه‎‌ای شد، بسیاری از منتقدان گفتند که وزیر راه و شهرسازی باید مسکن مهر را تمام می‌کرد و بعد می‌رفت. آن‌هم در شرایطی که بر اساس گزارش‌ها، از مجموع ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی مهر، حدود یک میلیون واحد باقی ماند که بر اساس تخمین‌ها حدود دو سالی زمان نیاز دارد تا جمع و جور شود. اما با این همه وزیر ترجیح داد تا کار را حتی ۱۱ سال بعد از کلنگ زنی این پروژه‌ها روی زمین بگذارد. آخوندی در حالی کرسی وزارت راه و شهرسازی را ترک کرد که بر اساس گزارش‌ها او هیچ طرحی را برای جایگزینی مسکن مهر ارایه و پیشنهاد نداده بود. هر چه که هست، بحران خرید مسکن در ایران سال‌هاست که وجود دارد و در این زمینه مسکن مهر یکی از مهمترین گلایه‌ها را متوجه خود کرده است. 

 

به باور بسیاری از کارشناسان، یکی از دلایل اصلی دامن‌زدن به بحران مسکن ایران، توجه کمتر مسئولان اقتصادی در جلوگیری از شکل‌گیری نگاه سرمایه‌ای به مسکن در ایران است. نگاه سرمایه‌ای به بخش مسکن در خوشبینانه‌ترین حالت باعث هجوم ‌سرمایه‌گذاران شده و با سود سرسام‌آوری که در سال‌های گذشته نصیب افراد ثروتمند کرده، نقش پررنگی در  افزایش تورم شدید مسکن در ایران داشته است و نتیجه سیاست‌های نادرست در بخش سرمایه‌گذاری و تامین مسکن در ایران باعث بروز پدیده ناهنجار رشد غیرقابل کنترل حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ شده است. 

 

با چنین رویکردی می‌توان گفت که سال‌هاست که آزمون و خطای دولت‌ها در زمینه تامین مسکن به جایی نرسیده است تا اصل ۳۱ قانون اساسی به درستی اجرا نشود. بر اساس این اصل، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است و دولت باید با رعایت اولویت برای آن‌ها که نیازمندتر هستند، زمینه اجرای این اصل را فراهم کند. 

 

شاید محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت‌های نهم و دهم، نیز با نگاهی به همین اصل در قانون اساسی، طرح مسکن مهر را کلید زد؛ طرحی که در ابتدا قرار بود طی دو سال، دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را با بودجه ۴۵ هزار میلیارد تومانی، راهی بازار مسکن کند تا سرپناهی برای قشر ضعیف جامعه ایجاد کرده باشد، اما حالا نزدیک به یازده سالی می‌شود که روی دست دولت مانده و اتفاقا هزار و یک گرفتاری غیر قابل تصور را در بازار مسکن ایجاد کرده است. 

 

به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی، گرفتاری‌های این پروژه‌ سدی در راه اجرای پروژه‌های بعدی از قبیل ساخت مسکن اجتماعی برای اقشار آسیب‌پذیر جامعه ایجاد کرده است. مشکلاتی که با پروژه مسکن مهر، در اقتصاد ایران کلید خورد، یکی دو تا نیست تا به صورت جامع در این گزارش به آن‌ها پرداخته شود. از هزینه‌های نجومی این طرح بر دوش دولت گرفته تا انتقادهایی که در زمینه بی‌کیفیتی سازه‌‎های مهر یا در حاشیه ساخته شدن آن‌ها وجود دارد، که هر یک از آن‌ها فصل مفصلی از گرفتاری‌های مسکن را با اجرای این پروژه‌ها به تصویر می‌کشند.

 

عباس آخوندی که حالا چند روزی از استعفایش می‌گذرد، یکی از منتقدان اصلی این طرح بود. وزیر اسبق راه و شهرسازی، در اواخر زمستان سال گذشته بود گفته بود: «تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان خرج پروژه مسکن مهر شده و این طرح به ۱۰ هزار میلیارد تومان دیگر نیاز دارد.» پروژه‌های مهر حالا در حالی به ۱۰ هزار میلیارد دیگر نیاز دارند که به باور بسیاری از کارشناسان، حتی با صرف این ارقام نیز نمی‌توان در مناطقی که این پروژه‌ها ساخته شده‌اند، زندگی بی‌دغدغه افراد را شاهد بود. این را گزارش‌های میدانی نیز تایید می‌کنند.

 

بر اساس دیده‌ها و شنیده‌ها یکی از مشکلات اصلی افراد ساکن در مسکن مهر، نبود محوطه‌سازی و دور بودن این خانه‌ها از امکانات شهری است که زندگی را برای بسیاری از ساکنین آن با مشکلات بسیاری همراه کرده است. سال ۹۲ بود که صدای خریداران این پروژه‌ه بلندتر از همیشه به گوش می‌رسید و بسیاری از ساکنان این خانه‌ها به دلیل نبود امکاناتی از قبیل آب و برق حاضر به فروش واحدهای خود بودند. اما به قول برخی از مردم، چه کسی حاضر است پول خود را صرف خرید این خانه‌های بی‌کیفیت کند. 

 

هر چه که هست، سال ۸۵ وقتی کلنگ پروژه‌های مهر به زمین می‌خورد، بسیاری تصور می‌کردند که گره کور خرید مسکن با اجرای این طرح بالاخره باز شده و بسیاری از افرادی که در دهک‌های ضعیف جامعه هستند، خانه‌دار خواهند شد. این نمایشی بود که در دولت‌های نهم و دهم، روی پرده اقتصاد ایران رفت. نمایشی که به نام مردم، اما به کام پوپولیسم، بود. هنوز مهر دستور دولت برای ساخت این خانه‌‎ها خشک نشده بود که گرفتاری‌ها یکی پس از دیگری از راه رسیدند و حتی بازار مسکن را نیز به نوعی متوجه این مشکلات کرد که یکی از مهمترین آن‌ها بر هم خوردن عرضه و تقاضا و سایه رکود تورمی بر بازار بود.

 

این در حالی است که به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی، ایجاد تعادل و توازن میان عرضه و تقاضا تنها راهکار اساسی برای کنترل اجاره‌بهای مسکن است و اگر این تعادل ایجاد نشود، به طور قطع قیمت اجاره‌بها افزایش می‌یابد. اتفاقی که در روزهای اخیر در جامعه مشاهده می‌کنیم و هر روز و هر هفته شاهد کوچ اجباری مستاجران از مناطق شمالی و مرکزی پایتخت به نقاط حاشیه هستیم.

 

 

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش