سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۰۰ - ۰۳ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۷۰۱۰۱۵
نفت و انرژی

آمارهای هشداردهندۀ قاچاق بنزین بعد از تک‌نرخی شدن/ مصرف در جنوب شرق کشور ۵ درصد افزایش یافت

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,بنزین
افزایش قابل توجه تقاضای مصرف بنزین در برخی از مناطق مرزی از جمله زاهدان و کردستان در نیمه نخست امسال، نشان‌دهنده گسترش قاچاق این فرآورده نفتی از این مناطق همزمان با حذف تدریجی کارت سوخت توسط وزارت نفت است.

به گزارش فارس، یکی از موضوعات کلیدی برای تصمیم‌گیری درباره سرنوشت کارت سوخت در یک سال و نیم اخیر، وضعیت قاچاق بنزین در صورت حذف این کارت‌ها است. نهادهای مسئول مانند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مراکز پژوهشی معتبر مانند مرکز پژوهش‌های مجلس و بسیاری از کارشناسان پیش از این بارها هشدار داده بودند که حذف کارت سوخت، رونق مجدد قاچاق بنزین را به همراه خواهد داشت،اما مدیران ارشد وزارت نفت هرگز این هشدارها را جدی نگرفتند. آنها با استناد به رشد کم مصرف بنزین، و به‌ویژه کمتر بودن رشد تقاضا یا مصرف این فرآورده نفتی در مناطق مرزی نسبت به رشد مصرف متوسط کل کشور در سال ۹۴، موضوع قاچاق بنزین را منتفی قلمداد کردند و نگرانی خاصی در این زمینه نداشتند.

 

این در حالی است که مدیران منطقه‌ای شرکت ملی پخش فراورده‌ای نفتی اخیراً آمارهای تکان‌دهنده‌ای ارائه داده‌اند که نشان از رشد چشمگیر قاچاق بنزین در مناطق مرزی در نیمه اول امسال دارد و به معنای آشکار شدن اولین علائم تحقق پیش بینی افزایش قاچاق بنزین با حذف کارت سوخت است.

 

* افزایش قاچاق بنزین از استان های مرزی کشور در ماه های اخیر

براساس آمارهای رسمی اعلام شده توسط مدیران محلی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، تقاضای بنزین در استان‌های مرزی کشور در نیمه اول امسال بار دیگر روندی صعودی گرفت و حتی در برخی از استان‌ها مانند سیستان و بلوچستان رشد مصرف بنزین در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، به رقمی بالاتر از متوسط رشد مصرف بنزین در کشور در این دوره زمانی رسید. ۱۰ مهرماه امسال، دادخدا اعتصامی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زاهدان با اشاره به توزیع ۲۹۷ میلیون و ۵۰۰ هزارلیتر بنزین در شش ماهه اول امسال در این منطقه، از افزایش ۵ درصدی مصرف این فراورده نسبت به مشابه سال قبل خبر داده است.

 

این در حالی است که مطابق با آمارهای رسمی وزارت نفت، میانگین رشد مصرف بنزین کل کشور در ۶ ماهۀ اول امسال، ۳.۸ درصد بوده است، بنابراین رشد ۵ درصدی مصرف بنزین در زاهدان قطعاً در افزایش تقاضای کاذب و قاچاق ریشه دارد.

 

از سوی دیگر، ۲۴ مهرماه امسال، فریدون یاسمی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به مصرف ۲۱۵ میلیون لیتر بنزین در شش ماهه اول امسال در این استان، از افزایش ۱ درصدی مصرف این فراورده نسبت به مشابه سال قبل خبر داد.

 

رشد ۱ درصدی در حالی رخ داده است که براساس آمارهای اعلام شده توسط سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رشد مصرف بنزین در این استان‌ها در سال ۹۴ نسبت به سال قبل آن، منفی بوده است. به عنوان مثال، در سیستان و بلوچستان رشد مصرف بنزین منفی ۱.۶ درصد و در کردستان منفی ۱.۳ درصد بوده است. این در حالی بود که در کل کشور مصرف بنزین در سال گذشته ۲ درصد نسبت به سال ۹۳ رشد داشته است

 

مثبت شدن رشد تقاضای بنزین در استان‌های مذکور نشان‌دهندۀ رشد تقاضای کاذب در مناطق مرزی است؛ به‌ویژه در منطقۀ توزیع سوخت زاهدان که رشد تقاضا بالاتر از میانگین رشد مصرف بنزین در کل کشور در نیمه اول امسال است.

 

با توجه به اینکه رشد قاچاق بنزین از مناطق مرزی در نیمه نخست امسال در حالی رخ داده است که هنوز کارت سوخت شخصی در این استان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و تنها تفاوت ایجاد شده، افزایش سهمیۀ ماهانه از ۳۰۰ لیتر به ۵۰۰ لیتر بعد از تک‌نرخی شدن بنزین بوده است، پیش‌بینی می‌شود اگر کارت سوخت به طور کامل حذف و در نتیجه، سهمیۀ ۵۰۰ لیتری نیز برداشته شود، قاچاق بنزین در مناطق مرزی کشور به صورت لجام‌گسیخته‌ای افزایش یابد.

 

حال باید دید مدیران وزارت نفت چه برنامه‌ای برای جلوگیری از گسترش قاچاق بنزین در شرایطی که مهم ترین و موثرترین ابزار جلوگیری از قاچاق این فرآورده نفتی یعنی کارت سوخت با تلاش‌ها و سیاست‌های اشتباه و سوال برانگیز آنها در آستانه حذف کامل قرار گرفته است، در نظر گرفته‌اند؟ به نظر می‌رسد که وزارت نفت همچنان می‌تواند منافع ملی را در نظر بگیرد و سراغ اجرای راحت‌ترین و موفق‌ترین راه حل موجود در این زمینه یعنی تداوم استفاده از کارت سوخت برود. کارت‌هایی که سد محکمی برابر فعالیت‌های قاچاقچیان بنزین از سال ۸۶ ایجاد کرده بود.

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش