جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۳۲ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۲۳۱۶
نفت و انرژی

برگزاری جشن خودکفایی واردات گاز

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,خودکفایی واردات گاز

«وقتی با من صحبت می‌کنید، حرف از رانت نزنید و هرچه صحبت می‌کنید بدون رانت باشد.» دقیقا چهار سال از این اظهارنظر کلیدی بیژن زنگنه برای کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر پیشنهادی نفت دولت یازدهم در اتاق بازرگانی تهران می‌گذرد.

 

زنگنه ۲۱ مردادماه ۱۳۹۲ در جمع فعالان اتاق بازرگانی یک وعده داد و آن هم از بین رفتن فضای رانت و امتیازی در وزارت نفت بود و حالا در روزهای پایانی دولت یازدهم وعده مهم و بزرگ چهار سال قبل شیخ‌الوزرای کابینه دولت محقق شده است.

 

با بازگشت زنگنه به وزارت نفت بهشت رانت‌خواران نفتی هم تمام شد و پس از واگذاری تمام فعالیت‌های مرتبط با بازاریابی، بازرگانی و فروش نفت به مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران و جمع کردن صف دبه‌به‌دستان برای دریافت و فروش نفت‌خام ایران و حذف بابک زنجانی‌ها در عرصه تجارت طلای سیاه کشور، سپس نوبت به دلالان و کاسبان تحریم رسید تا با ورود به دوره پسابرجام عملا دست‌شان هم از حضور در بازار پرسود فروش تجهیزات بعضا دست دوم و غیراستاندارد به طرح‌ها و پروژه‌های صنعت نفت کوتاه شود. 

 

هند بزرگ‌ترین قربانی پایان دوره رانت‌فروشی در ایران

 

زنگنه برای اثبات ادعای خود مبنی بر مقابله با رانت‌خواری فقط گریبان دلالان و واسطه‌های داخلی را نگرفت بلکه وی در طول چهار سال فعالیت خود در وزارت نفت از رانت‌خواری هندی‌ها، پاکستانی‌ها و حتی برخی از کشورهای عضو اوپک که بازارهای نفت ایران را با استفاده از فرصت تحریم تصاحب کرده بودند، جلوگیری کرد.

 

شاید در تشریح سیاست‌های رانت‌خواری، هندی‌ها بیش از هر کشور بیگانه‌ای از حضور زنگنه زیان دیدند و وزیر نفت دولت یازدهم پس از موافقت با فروش گاز دو سنتی به سرمایه‌گذاران و پتروشیمی‌سازان هندی در چابهار، قراردادهای فروش نفت به پالایشگران هندی از «CIF» را به «FOB» تغییر داد تا هزینه حمل نفت برای برخی از پالایشگاه‌ها همچون «ریلانس، اسار، مانگلور و هند پترولیوم» برعهده خریداران بیفتد و عملا دوره انتقال رایگان نفت برای پالایشگران هندی تمام شد.

 

البته این پایان ماجرا نبود و زنگنه در ادامه مقابله با رانت‌خواری شرکت‌های هندی ابتدا امضای قرارداد مشارکت در تولید شرکت ONGC هند را منتفی کرد و سپس با حذف روپیه از معاملات نفتی ایران- هند، یورو را جایگزین آن کرد.

 

در کنار هند، کشور دوست و همسایه پاکستان هم از اجرای سیاست‌های مبارزه با رانت و امتیاز در صنعت نفت ایران بی‌نصیب نماند و پاکستانی‌ها که در دوران فعالیت دولت محمود احمدی‌نژاد موفق به امضای خرید گاز بدون ضمانتنامه‌های بین‌المللی شده و حتی برای اینکه گاز ایران را بخرند از دولت ایران وام ۵۰۰ میلیون یورویی دریافت کرده بودند، با بازگشت زنگنه نه‌تنها گاز مفت ایران را از دست دادند بلکه فرآیند پرداخت وام بلاعوض هم به این کشور متوقف شد.

 

بدعهدی ترکمن‌ها 

 

یک دهه از بدعهدی بزرگ ترکمن‌ها نسبت به تعهدات قراردادی خود با ایران می‌گذرد در روزهای تاریخ‌ساز زمستان ۱۳۸۶ که مردم کشور یکی از سردترین زمستان‌های زندگی خود را تجربه می‌کردند، به یکباره ترکمنستان شیرهای گاز را به روی ایران به بهانه یک اختلاف حساب با شرکت ملی گاز بست.

 

آن زمستان گذشت و در طول یک دهه گذشته بارها و بارها ترکمنستان از فرصت سرمای شدید هوا، تحریم‌ها و پایین ماندن ظرفیت تولید گاز ایران به ویژه در حوزه پارس‌جنوبی سوءاستفاده کرد و با بارش اولین برف زمستانی شیرهای گازی خود را به روی ایران به بهانه بالاکشیدن قیمت‌ها یا تسویه صورتحساب‌ها می‌بست.

 

در طول این مدت هر چند ایران با بهره‌برداری از خط لوله شمال و شمال‌شرقی و سپس تاسیسات ذخیره‌سازی گاز شوریجه تا حدودی وابستگی خود به واردات گاز از ترکمنستان را کاهش داد اما هیچ‌گاه رنگ خودکفایی را در صنعت گاز به خود ندید.

 

در نهایت اواسط بهار امسال با بهره‌برداری از پنج فاز جدید پارس‌جنوبی و افزایش ظرفیت تولید گاز ایران از میدان مشترک با قطر به حدود ۵۷۰ میلیون مترمکعب تا حدودی از واردات گاز ترکمنستان بی‌نیاز شد اما مشکل اینجا بود که هنوز شبکه گاز در شمال‌شرقی ایران و به ویژه سه استان حاشیه جنوبی دریای خزر هنوز در شرایط پایدار انتقال قرار نداشت و در نهایت امروز و درست در روزهای پایانی فعالیت دولت یازدهم با بهره‌برداری از یک خط لوله استراتژیک گازی در شمال کشور، صنعت گاز ایران برای همیشه از واردات گاز ترکمنستان خودکفا شد.

 

با افتتاح خط لوله دامغان- کیاسر- ساری‌، وزیر نفت بار دیگر ثابت کرد که برای مقابله با رانت و امتیازخواهی با هیچ کشوری، شرکتی و مقامی تعارف ندارد تا امروز با بهره‌برداری از خط لوله گاز دامغان- کیاسر- ساری پرونده گروکشی‌های گازی ترکمنستان برای همیشه در صنعت نفت و گاز ایران بسته شود.

 

مهم‌ترین ویژگی خط لوله جدید گاز ایران

 

بر همین اساس حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تشریح ویژگی‌های خط لوله دامغان به ساری با بیان اینکه خط لوله انتقال گاز دامغان- کیاسر- ساری که زیرساختی مهم در تحقق مدیریت واردات گاز از ترکمنستان و نیز به منظور تقویت، پایدارسازی و انعطاف‌پذیری سیستم انتقال گاز شمال کشور است امروز به طور کامل به بهره‌برداری می‌رسد، گفت: این خط انتقال گاز به طول ۱۷۰ کیلومتر با قطر ۴۲ اینچ و با ظرفیت انتقال گاز ۴۰ میلیون مترمکعب در روز، منشعب از خط انتقال گاز ۴۸ اینچ دوم شمال- شمال‌شرقی کشور به منظور تقویت، پایدارسازی و انعطاف‌پذیری سیستم انتقال گاز شمال کشور و با هدف مدیریت واردات گاز از ترکمنستان به عنوان یکی از اهداف راهبردی دولت از مدت‌ها پیش در برنامه اجرایی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران قرار گرفته و از سال ۹۴ با اهتمام ویژه دولت و وزارت نفت و شخص وزیر، شتاب بیشتری به خود گرفت. 

 

این مقام مسوول با تاکید بر این نکته که تقویت گازرسانی به نیروگاه نکا از دیگر اهداف این پروژه ملی است، تصریح کرد: مسیر این خط انتقال گاز از حوالی قوشه دامغان به صورت انشعاب از کیلومتر ۲۵۰ خط انتقال گاز ۴۸ اینچ دوم شمال- شمال‌شرقی آغاز و پس از عبور از شهرهای کیاسر، ساری و نکا، ضمن تقویت سیستم انتقال گاز از جنوب به شمال کشور، موجب پایدارسازی شبکه گازرسانی و کاهش مخاطرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی ناشی از کمبود گاز در استان‌های شمالی کشور خواهد شد.

 

به گفته این مقام مسوول خط انتقال گاز دامغان- کیاسر- ساری دارای ۱۲ ایستگاه شیر بین‌راهی، هشت ایستگاه انشعاب، سه ایستگاه حفاظت کاتدیک، یک ایستگاه ارسال توپک، یک ایستگاه دریافت توپک و یک ایستگاه CGC است و در احداث این خط انتقال گاز، حدود ۱۴۵۰۰ شاخه لوله ۴۲ اینچ به وزن ۸۴ هزار تن و بالغ بر ۲۰۰ تن الکترود برای جوشکاری مورد نیاز بوده که به طورکلی از کارخانه‌های داخلی تامین و به همراه سایر اقلام مورد نیاز با پنج هزار تریلر به محل کارگاه‌های پروژه حمل شده است.

 

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به اینکه به دلیل حساسیت موضوع و استراتژیک بودن این خط انتقال گاز، تصمیم بر آن شد تا از منابع داخلی شرکت ملی گاز برای تامین مالی پروژه استفاده شود، خاطرنشان کرد: از سال ۹۲ این تصمیم وارد مرحله عملیاتی شد و از سال ۹۴ پروژه شتاب بیشتری به خود گرفت و در کل به ارزش ۲۰۰/۸ میلیارد ریال، به طور کلی به همت پیمانکاران و مشاوران داخلی به انجام رسید.

 

 

 

jahanesanat.ir
  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش