پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۰۶ - ۱۱ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۲۹۱۹
نفت و انرژی

چرا پتروشیمی یکی از مستعدترین صنایع کشور برای شکل‌گیری رانت است؟

پتروشیمی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

صنعت پتروشیمی یکی از مستعدترین صنایع کشور برای شکل‌گیری رانت است. هر بار با تغییر در سیاست‌های ارزی و تجاری نوعی از فساد اقتصادی در این صنعت و بخش‌های وابسته به آن نمایان می‌شود. اخیراً هم سیاست‌های ارزی، تجاری و قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی موج جدیدی از رانت را در این صنعت ایجاد کرده که کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی درباره آن هشدار می‌دهند. در روزهای گذشته رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

 

با ارسال نامه‌ای به معاون اول رئیس جمهوری، با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای صنایع کوچک و متوسط و مصرف‌کننده نهایی زنجیره صنعت پتروشیمی خواستار تغییر این سیاست‌ها شد و در این رابطه راهکارهایی پیشنهاد کرد. این صنعت که یکی از ارزآورترین صنایع کشور به شمار می‌رود در دولت نهم خصوصی‌سازی شد اما خوراک واحدهای تولیدی آن را دولت تأمین می‌کند.

 

نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی، نرخ محاسبه فروش مواد پتروشیمی در بازار سرمایه، معافیت مالیاتی صادرات مواد اولیه پتروشیمی و استرداد مالیات ارزش افزوده صادرات مواد اولیه پتروشیمی از جمله بزرگ‌ترین رانت‌های فعلی این صنعت به شمار می‌رود. در این باره محمود خاقانی، کارشناس انرژی به «ایران» گفت: «صنعت پتروشیمی ایران از زمانی که وارد مبحث خصوصی‌سازی شد با رانت همراه بود. حتی خصوصی‌سازی این صنعت هم مشکلاتی داشت. واحدهای پتروشیمی که با پول بیت المال ساخته شده بود با پایین‌ترین قیمت به بخش‌های خصولتی داده شد و از همان زمان بحران‌های این صنعت شروع شد. صنعتی که در زمان یکپارچگی خود اعتبار ویژه‌ای برای ایران به همراه داشت.»

 

دردسرهای خوراک ۳۸۰۰ تومانی پتروشیمی‌ها

با اوج‌گیری بحران‌های ارزی و تشدید نوسان نرخ ارز، هیأت وزیران با هدف ترغیب پتروشیمی‌ها برای عرضه ارز صادراتی در بازار تصمیم گرفت که نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی برای سال ۹۷ بر مبنای دلار ۳۸۰۰ تومانی تعیین شود. البته به شرط اینکه پتروشیمی‌ها ارز صادراتی را به نرخ رسمی ۴۲۰۰ تومان در سامانه نیما عرضه کنند، اما با در نظر گرفتن بسته جدید ارزی و راه افتادن بازار ثانویه شرایط تغییر کرد. در بسته جدید ارزی، پتروشیمی‌ها مجاز هستند که ارز صادراتی را با قیمت رقابتی در بازار ثانویه به فروش برسانند. با وجود این، هنوز دولت تصمیم جدیدی در مورد نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی نگرفته است البته اعلام کرده که بزودی این نرخ تغییر خواهد کرد اما با وجود گذشت نزدیک به یک ماه از اجرای بسته جدید ارزی هنوز تصمیم جدیدی در مورد نرخ خوراک اعلام نشده است.

 

این درحالی است که میزان تولید محصولات پتروشیمی در سال گذشته ۵۴ میلیون تن و صادرات این صنعت بیش از ۲۲ میلیون و ۴۱۰ هزار تن به ارزش ۱۲ میلیارد دلار بوده است و امسال نیز با رشد همراه خواهد بود. برخی از کارشناسان می‌گویند، پتروشیمی‌ها در حال سوء‌استفاده از شرایط و برخورداری از رانتی عظیم هستند.

 

خاقانی با انتقاد از شرایط فعلی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: «نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی از معادل دلار ۳ هزار و ۸۰۰ تومان باید به نرخ بازار ثانویه تغییر کند، چرا در شرایطی که کشور مشکلات ارزی بی‌شماری دارد، دولت به عده‌ای مهلت استفاده از رانت‌های ارزی را می‌دهد؟ آن هم در وضعیتی که غالب صادرات مجتمع‌های پتروشیمی مواد اولیه است و زنجیره ایجاد ارزش افزوده را طی نکرده است.»

 

او ادامه داد: «معافیت مالیاتی صادرات و استرداد مالیات ارزش افزوده صادرات مواد اولیه این صنعت مشکل بزرگی است که باید دولت در مورد آن تجدیدنظر کند. تا زمانی که دولت این امتیازات عجیب را به فعالان صنعت پتروشیمی می‌دهد مشکلات و رانت‌های آن حل شدنی نیست.»

 

مصرف‌کننده نهایی زنجیره صنعت پتروشیمی کیست؟

نرخ‌گذاری محصولات پتروشیمی در بورس کالا بر مبنای نرخ معادل هر دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومان رانت دیگری در توزیع و فروش محصولات این صنعت ایجاد کرده که به هیچ وجه با اهداف دولت سازگار نیست. دولت به‌دنبال تقویت تولید داخل از این روش و کمک به صنایع پایین دستی پتروشیمی است اما عده‌ای سودجو و تولیدکننده نما از این قیمت سوء استفاده می‌کنند و با در دست داشتن پروانه‌های بهره‌برداری واحدهای غیرفعال و به شیوه‌های غیرشفاف، این محصولات را در بورس خریداری کرده و با قریب به صددرصد سود در بازار آزاد به فروش می‌رسانند. در حالی که خریدار این کالا در بازار آزاد، تولیدکننده‌های واقعی هستند.

 

حمید میرمعینی تحلیلگر بازار سرمایه در این باره به «ایران» گفت: «قیمت‌گذاری دستوری در بازار سرمایه یکی از عوامل اصلی این مشکل است و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در این باره بازنگری کند.» او ادامه داد: «البته سیگنال‌هایی از سوی وزیر صنعت دریافت شده که موجی از خوشبینی نسبت به تغییر در قیمت گذاری‌های دستوری ایجاد کرده است.»

 

میرمعینی تغییر نرخ محاسبه فروش مواد پتروشیمی در بازار سرمایه از معادل دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به نرخ بازار ثانویه، غربالگری پروانه‌های بهره‌برداری صنایع پایین دستی و واگذاری تعیین قیمت‌ها به بازار سرمایه و بر اساس شاخص‌های عرضه و تقاضا را راهکار مبارزه با این رانت دانست.

 

این کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد: «نه تنها در خصوص محصولات پتروشیمی بلکه در مورد تمام محصولات، باید قیمت‌گذاری در بازار سرمایه را بر اساس شاخص‌های رقابتی انجام داد نه تکلیفی و دستوری.»

 

عطیه لباف

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش