پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۳۲ - ۲۴ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۶۲۴۴
بورس و سهام

ظرفیت‌های مغفول در بورس کالای ایران

صنعت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

تا پایان ۱۹ آبان سال جاری حجم معاملات در بورس کالا به نسبت مدت مشابه سال قبل از آن ۹/ ۱۵ درصد کاهش یافته است. هرچند ارزش معاملات ۱۸ درصد رشد را نشان می‌دهد اما رشد ۳۰ درصدی ارزش بازار آتی در رشد ارزش معاملات طی این مدت دخیل بوده است.

 

این در حالی است که در سال جاری شاهد کاهش ۱۵ درصدی حجم معاملات در رینگ صنعتی و معدنی بورس کالا هستیم که می‌تواند نگرانی از عدم رشد ممتد حجم معاملات در بورس کالا را برجسته سازد. به عقیده کارشناسان این حوزه پس از انتظار ورود گندم و پسته در بورس کالا به‌صورت گسترده برای سال آینده؛ استفاده حداکثری از پتانسیل‌های موجود موجب شده تا نگرانی‌هایی از روند توسعه بورس کالا ایجاد شود.

 

در این بین به نظر می‌رسد آنچه در حال رخ دادن است عدم استفاده کافی از ظرفیت‌های مغفول در حوزه بورس کالا است. نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی حکایت از آن دارد که هنوز بسیاری از ظرفیت‌ها در بازار کالایی ایران متبلور نشده که در این گزارش به مواردی اشاره می‌کنیم.

 

 بازارهای صادراتی

قطعا بازارهای صادراتی را می‌توان مهم‌ترین‌ ابزار بورس کالا برای رونق معاملات به شمار آورد. نگاهی به واقعیت‌های صنعتی و همچنین ظرفیت‌های خالی در بسیاری از واحدهای صنعتی در کشور در کنار ضعف تقاضای واقعی نشان می‌دهد که حضور در بازار سایر کشورها و همچنین عرصه بین‌المللی محصولات گسترده می‌تواند توانمندی تولیدی واحدهای صنعتی در ایران را تقویت کند.

 

این در حالی است که وجود ظرفیت تولید خالی در صنایع فولاد، سیمان، فرآوری و خالص‌سازی فلزاتی همچون سرب و روی و البته افزایش استحصال گاز طبیعی و رشد تزریق گاز به واحدهای پتروشیمی و وجود مازاد عرضه بر تقاضای داخلی در این گروه کالایی و البته ظرفیت‌های گسترده تولید در مواد معدنی همچون سنگ‌آهن خود مزیت‌های مهمی به شمار می‌رود که جز در مواردی مغفول مانده است. در گزارش‌هایی پیش از این نیز به بررسی دلایل عدم حضور شرکت‌ها و صنایع ایرانی در بورس کالا اشاره کرده ایم.

 

با این حال هرچند صنایع فولاد، سیمان، پلیمر و برخی معادن فلزی پیشقراول توسعه به شمار می‌رود اما هم اکنون ظرفیت صادراتی بیش از ۲۰ میلیون تن سیمان (و حتی بیشتر) و همچنین نزدیک به ۱۰ میلیون تن مصنوعات فولادی (شمش، تختال و محصولات ساختمانی، پروفیل، لوله و ورق) در کشور وجود دارد ولی این ارقام تاکنون اجرایی نشده است. آخرین آمارها نشان می‌دهد در ۷ ماه نخست امسال ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تن سیمان به ۳۴ کشور جهان صادر شده است ولی ظرفیت‌های صادراتی کشورمان رقم بزرگ‌تری به شمار می‌آید. درخصوص فولاد نیز هدف‌گذاری و پیش‌بینی‌ها برای سال جاری رقمی نزدیک به ۸ میلیون تن است که یک رکورد تاریخی به شمار خواهد رفت.

 

 

با توجه به تمامی این موارد هنوز توانمندی‌های واقعی صنایع داخلی در کشورمان به منظور صادرات فرصت بروز و ظهور پیدا نکرده است. به‌عنوان مثال در ماه‌های اخیر اغلب صادرات محصولات فولادی را کالاهای نیمه نهایی مخصوصا بیلت و اسلب (شمش و تختال) تشکیل داده‌اند که البته در بازارهای جهانی محصولات فولادی به‌عنوان یکی از ارزان‌ترین کالاها مورد توجه قرار می‌گیرد. این در حالی است که در بازاری همچون عراق می‌توان به عرضه گسترده مصنوعات ساختمانی فولادی همچون تیرآهن، میلگرد و پروفیل خوش‌بین بود.

 

آن هم در شرایطی که قیمت تمام شده فولاد در ایران از کشورهایی همچون چین و ترکیه پایین‌تر است و البته قرابت‌های جغرافیایی نیز به کاهش قیمت تمام شده محصولات ایرانی کمک می‌کند. البته در این بین اما و اگرهای مالیاتی و بازگشت مالیات بر ارزش افزوده را باید جدی گرفت که می‌تواند مزیت بزرگی برای صادرات از بستر بورس کالا به شمار رود.

 

درخصوص فتح بازارهای صادراتی باید از اما و اگرهای داخلی عبور کرد، زیرا کیفیت بسیاری از کالاها همچون فولاد و سیمان ایران حتی از کشورهای منطقه بالاتر است و همین نکته در کنار خوشنامی محصولات و شرکت‌های ایران می‌تواند مزیت بزرگی به شمار بیاید اما پس از کیفیت باید به قیمت تمام شده نیز توجه داشت. کاهش هزینه حمل‌و‌نقل، انتخاب دقیق نقطه تحویل، فرآیندهای گمرکی و مخصوصا ویژگی‌های مالیاتی و بازگشت مالیات بر ارزش افزوده موارد مهمی است که در قیمت تمام شده لحاظ شده و می‌توان به ابزار مخفی بورس کالا برای حضور در بازارهای جهانی بدل شود.

 

در هر حال اگر نتوانیم بر مشکلات داخلی غلبه کنیم و در حد سایر کشورها در بازارهای صادراتی به رقابت نپردازیم نمی‌توانیم جایگاه مهمی را در بازارهای جهانی کسب کنیم؛ گویی فتح بازارهای صادراتی از تسطیح مشکلات داخلی عبور می‌کند. در صورتی که این ساز و کار ایجاد شده و مسیر صادرات از بورس کالا هموار می‌شد قطعا صادرکنندگان داخلی برای صادرات از بستر بورس کالا پیشقدم خواهند شد.

 

به موازات این فاز باید به جذب حداکثری عرضه، جمع‌آوری اطلاعات از بازارهای هدف،‌ بازاریابی و حتی حضور در بازارهای منطقه‌ای همت گماشت. به نظر می‌رسد باید تمامی مزیت‌های صادراتی بورس کالا مجددا مورد بازبینی و ارزیابی قرار گرفته و هیچ مزیتی نباید از قلم بیفتد زیرا ممکن است برخی ابزارها به جهش محسوس حجم معاملات و توسعه صادرات منجر شود.

 

  بازارهای کشاورزی

یکی دیگر از بسترهای مهم بورس کالا برای توسعه حجم معاملات توجه بیشتر به بازارهای محصولات کشاورزی است. هنوز هم حجم بزرگی از کالاها در بازار محصولات کشاورزی در بورس کالا حضور ندارند و البته هنوز هم بازارهای مهمی در این حوزه مملو از واسطه‌گری است. این در حالی است که بخش کشاورزی در اغلب بورس‌های کالایی در جهان وضعیت برجسته‌تری دارد و حجم معاملات مهمی را تجربه می‌کند. از این مزیت نمی‌توان غافل شد و بهتر است نگاهی دقیق و فنی به واقعیت‌های این بازار داشته باشیم یا شاید طرح توسعه جدیدی برای توسعه بازار محصولات کشاورزی نیاز باشد.

 

  بازار فرعی

پتانسیل ورود حداکثری کالاها، خودنمایی گسترده خریداران و حتی ورود به بازارهای محلی را می‌توان از ویژگی‌های مهم بازارهای فرعی در بورس‌های کالایی جهان به شمار آورد؛ آن هم در شرایطی که سختگیری‌های کلی در بازار اصلی در مورد کیفیت و استانداردهای فنی در این بازار کمرنگ‌تر بوده و می‌تواند گروه بزرگی از کالاها را در خود جای دهد. ورود به بازارهای تخصصی و کوچک، عدم نیاز به برگزاری مناقصه و مزایده در معاملات دولتی و همچنین ورود حداکثری به این بازار هم می‌تواند بخش قابل توجهی از ویژگی‌های این بخش را به خود اختصاص می‌دهد.

 

 

 

  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش