جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۴۴ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۶۰۴۲
آموزش و پرورش

تغيير مداوم برنامه های آموزشی چه آسيبی برای دانش آموزان دارد

جای خالی «کليله و دمنه» در کيف های سبک

دانش آموز,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

«با اتمام بازه پنج‌ساله اجراي آزمايشي، کتب درسی را مورد بازنگري قرار مي‌دهيم. اکنون در حال بازنگري پايه‌هاي اول، دوم و سوم ابتدايي با رويکرد تلفيقي هستيم.» اين خبري بود که چند روز پيش محي‌الدين بهرام محمديان، رئيس سازمان پژوهش و برنامه‌ريزي آموزشي عنوان کرد و در توضيحش ادامه داد: «رويکرد جديدي مدنظر داريم.

 

پس از استقرار پايه دوازدهم در سال آينده، مدت‌زمان پنج‌ساله اجراي آزمايشي کتب ابتدايي هم به اتمام مي‌رسد. در سنت ايراني، متعلمان روزانه يک يا دو درس مي‌خواندند، نه ۱۰ عنوان اما همان درس را با روش مباحثه و پرسش و پاسخ مي‌آموختند. اکنون روال اين است که در هر زنگ يک درس مطرح مي‌شود و با تنوع عناوين درسي مواجهيم. همچنين در سنت قديمي، دانش‌آموزان ابتدا درس مقدماتي را ياد مي‌گرفتند و بعد به مباحث علمي تخصصي‌تر مي‌پرداختند.

 

به‌عنوان مثال ادبيات را مي‌آموختند و بر‌اساس آن مباني علمي ديگر را فرامي‌گرفتند. اکنون کار مطالعاتي را شروع کرديم و اميدواريم در سال‌هاي آينده با فرصت وسيع‌تر و همکاري صاحب‌نظران، تأليف تلفيقي را اجرا کنيم.» تغيير دوباره سيستم آموزشي اين‌بار حاوي پيامي بود که خبر از برگشت به عقب مي‌داد.

 

هرچند به اعتقاد محمديان، برگشت به عقب و خويشتن بد نيست؛ سنت فرهنگي ما امر معقولي بوده و حالا دست‌اندرکاران آموزشي قصد دارند دوباره به آن روزها برگردند اما سؤالي که مطرح مي‌شود، اين است که آیا تغييرات مداوم سيستم آموزشي به دانش‌آموزان آسيب نمي‌زند؟ جايي که در تمام دنيا روال بر اين قرار است که از يک ساختار مشخص آموزشي استفاده شود، آيا اين تغييرات باعث سردرگمي دانش‌آموزان و همچنين معلمان نمي‌شود؟

 

آن‌طور که گاردين مي‌نويسد، والدين، خواهر و برادرهاي بزرگ‌تري که در هر خانواده‌اي زندگي مي‌کنند، حکم معلمان خانگي را براي دانش‌آموزان کوچک‌تر دارند. آنها با توجه به تجربياتي که در دوران تحصيل خود به‌دست آورده‌اند، مي‌توانند راهنمايان خوبي براي دانش‌آموزان کوچک‌تر باشند و در مسير يادگيري علم و دانش ابتدايي به آنها کمک کنند.

 

اين در حالي است که تغيير مداوم سيستم آموزشي مي‌تواند کمک‌هاي بچه‌هاي بزرگ‌تر را بي‌فايده کند و درعين‌حال والدين را هر سال با چالش دوباره‌اي مواجه کند که خودشان را با سيستم جديد وفق دهند تا بتوانند بار تحصيلي فرزندان خود را به دوش بکشند و در انجام تکاليف، آنها را راهنمايي کنند؛ اين دقيقا همان گله‌اي است که حالا چندسالي مي‌شود والدين ايراني از آن شکايت دارند و به بهانه‌هاي مختلف مطرحش مي‌کنند.

 

نمونه‌شان بسيار زياد است؛ خانواده‌هايي که با هرکدام از فرزندانشان يک شيوه جديد آموزشي را از سر گذراندند و الفباي ساده خواندن و نوشتن را با هرکدام از آنها به يک روش تازه ياد گرفتند.

 

لوئيس دورمين، يکي از مسئولان آموزشي بريتانيا مي‌گويد: «از روزي که تکنولوژي‌ها به دنياي آموزشي آمدند، ما يک نگراني بزرگ داشتيم؛ اينکه مبادا معلمان و دانش‌آموزان نتوانند خودشان را با اين سيستم جديد تطبيق دهند و بازدهي علمي و آموزشي آنها کم شود.

 

هرچند، تکنولوژي‌ها دخالتي در اصول آموزشي نداشتند و فقط اهرم کمک‌کننده‌اي به همان روش‌هاي سنتي قبلي بودند اما اين نگراني وجود داشت که مبادا تغييرات تازه، انگيزه دانش‌آموزان را کاهش دهد و از طرفي معلم‌ها و والدين نتوانند خودشان را با سيستم جديد هماهنگ کنند و دردسرهايي ايجاد شود.

 

به‌همين‌دليل ما بدون دستکاري شيوه قبلي سعي کرديم مدت‌زمان زيادي با برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي مختلف اطلاعات لازم درباره تکنولوژي‌هاي آموزشي را به دانش‌آموزان، معلمان و والدين بدهيم تا آنها وحشت‌زده نشوند و در کمال آرامش بتوانند با تازه‌هاي دنياي علم و تکنولوژي آشنا شوند.

 

اين در حالي است که نتيجه آمارها نشان مي‌دهد تغييرات مداوم و شتابزده در سيستم‌هاي آموزشي مي‌تواند يکي از مهم‌ترين عوامل بازدارنده دانش‌آموزان براي ادامه تحصيل باشد و همچنين معلمان نتوانند آن‌طور که بايد و شايد داده‌هاي علمي لازم را به دانش‌آموزان خود آموزش دهند.»

 

در مقاله‌اي که سال گذشته با عنوان «خلاقيت‌هاي آموزشي» در نيويورک‌تایمز چاپ شد، مسئولان آموزشي کشور سوئد از معلمان خود خواسته بودند در مسير آموزش به دانش‌آموزان خلاقيت به خرج دهند و همچنين از روش‌هاي جذابي که معلم‌هاي باتجربه‌تر استفاده مي‌کنند، بهره بگيرند.

 

سؤالي که مطرح مي‌شود، اين است: درشرايطي‌که هر روز و هر سال تصميمات مسئولان آموزشي ايران براي تغيير در سيستم آموزشي، محتواي کتب درسي، حذف يا تلفيق آنها با يکديگر تغيير پيدا مي‌کند، کجا مي‌توان نشانه‌اي از خلاقيت معلمان يا استفاده از تجربه ديگران پيدا کرد؟

 

رئيس سازمان پژوهش و برنامه‌ريزي آموزشي ايران اما به اين تغييرات خوشبين است و سبک‌شدن کيف دانش‌آموزان را ازجمله فوايد تأليف تلفيقي کتب درسي مي‌داند. به اعتقاد او حالا ديگر نمي‌شود دروس نوستالژيکي مانند «کليله و دمنه» و «حسنک کجايي» را دوباره وارد برنامه‌هاي درسي کرد زيرا کودکي که تام و جري ببيند، ديگر «کليله و دمنه» برايش جذاب نيست. منتقدان اما مي‌گويند، از دل همان «کليله و دمنه»‌ها بود که مي‌توانستيم به کودکان دانش‌آموز خود بگوييم: درخت تو گر بار دانش بگيرد، به زير آوري چرخ نيلوفري را!

 

صدف فاطمي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش