پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۷ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۷۱۳۷
آموزش و پرورش

فرار مغزها از نخبگان به دانش آموزان رسید

فرار مغزها,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

مهاجرت نخبگان ایرانی نه تنها معکوس نشده، بلکه ابعاد تازه تری پیدا کرده و آن هم سرایت این پدیده به مقطع دانش آموزی است که باعث گسترده شدن دایره خروج استعداد های برتر ایرانی به خارج از کشور شده است.

 

   چنانچه  این روند ادامه پیدا کند ،علاوه بر  هدر رفتن هزینه هایی  که طی سال های تحصیل برای  آموزش و تربیت  این افراد صرف شده است، در عین حال  می تواند ظرف  چند سال آینده کشور  را با بحران  کمبود نیروی انسانی متخصص وماهر که  یکی از اساسی ترین شاخص های توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود ،مواجه کند .

 

هرچند متاسفانه  چند سالی است  که آمار دقیق وشفافی از میزان خروج نخبگان به خارج از کشور  ارائه نمی شود، اما آمارهای سال های گذشته  نشان می‌دهدکه  ۶۲‌ درصد از دانش‌آموزان مدال‌آور المپیادهای علمی ایران به خارج از کشور و عمدتا به کشور‌های توسعه‌یافته دنیا ؛ چون آمریکا و کانادا مهاجرت  می کنند و این یک تهدید جدی برای کشور محسوب می شود، تهدیدی که به جای کتمان شدن از سوی مسئولان بایدمبنای برنامه ریزی هاو تصمیم گیری های جدید در این حوزه قرار گیرد .

 

رضوان حکیم زاده  معاون آموزش ابتدایی معاون وزیر آموزش وپرورش با اشاره به سرایت پدیده مهاجرت نخبگان از دانشجویی به دانش آموزی می گوید : یکی از مسائل نگران کننده  ای که هم اکنون در کشور با آن مواجهیم ،مهاجرت استعداد های برتر دانش آموزی به خارج از کشور است به طوری که در گذشته  مهاجرت دانشجویان ما عمدتا در دوره های تحصیلات تکمیلی  اتفاق می افتاد،  اما با توجه به شواهدی که در دست داریم و گزارش هایی که از برخی مدارسی که دانش آموزان  نخبه  در آن تحصیل می کنند، به دستمان رسیده ؛ متاسفانه  تمایل  مهاجرت  به خارج از کشور  به رده های پایین تر رسیده است و امروز بسیاری از دانش آموزان ما ترجیح می دهند  بعد از اتمام دوره متوسطه   تحصیلات خود را در خارج از کشور  ادامه دهند که این بسیار جای نگرانی دارد.

 

آینده مبهم شغلی عاملی مهم در مهاجرت استعدادهای برتر دانش آموزی 

 به عقیده اغلب صاحب نظران ؛ وجود جمعیت کثیر دانش آموختگان بیکار در کشور با وجودهمه پیامد ها وتبعاتی که در پی دارد؛ این پیام را به جوانان در حال تحصیل در مقاطع پیش از دانشگاه  منتقل می کند که  آینده شغلی  مبهمی در انتظار آنان است و این  آینده مبهم شغلی، می تواند عاملی مهم در مهاجرت استعدادهای برتر دانش آموزی تلقی شود . حکیم زاده می گوید : متاسفانه  آموزش  هایی که در مدارس به دانش آموزان ما ارائه می شود ،چندان  مهارت محور نیست و این موضوع باعث می شود که دانش آموزان ما چندان با مباحث کاربردی آشنایی نداشته و با مهارت های مختلف بیگانه باشند که این موضوع نگران کننده ای است.

 

از سوی دیگر کثرت  دانش آموختگان دانشگاهی  که متاسفانه  با بازار کار چندان مناسبی مواجه نیستند و گسترش دامنه بیکاری این افراد در کشور برای  دانش آموز ما ،  تداعی کننده این مسئله است که  ممکن است در آینده، اونیز  نتواند نیاز شغلی خود را برطرف کند و این مسئله نیز به عنوان یکی از موضوعات مهم به مهاجرت دانش آموزان دامن می زند .وی تصریح می کند:بررسی ها از افزایش  روندمهاجرت دانش آموزان از کشور حاکی است، مهاجرت استعداد های برتر ونخبه واقعیت انکار ناپذیری است  که باید برای آن چاره اندیشی کردو یکی از راهکار ها می تواند این موضوع باشد که  آموزش های قبل از دانشگاه  باید درهویت بخشی واحساس تعلق  دانش آموزان به جامعه موثرعمل کند، در حالی که اکنون این طور نیست .

 

 

khorasannews.com
  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
آقا مگر فقط نخبگان هستند که فرار مغز میکنند. با توجه به نبودن چشم اندازی مناسب ازآینده کشور بخصوص وضعیت اقتصادی و سیاسی آن هر کس که امکان خروج از کشور را بیابد مطمئنا خارج خواهد شد.
ای کاش برای جذب و استخدام نخبگان دانش آموخته دکتری در دستگاههای اجرایی کشور تدبیری صحیح و راهکاری منطقی سنجیده شود. مگر چند درصد کل جامعه بعنوان نخبگان شناسایی شده اند که دولت از استخدام آنها عاجز و ناتوان است یا تعمدا اجتناب میکند؟ آیا واقعا با آزمونی به نام استخدام دستگاههای اجرایی و ارائه سوالات ریاضی و زبان و ... در استاندارد دوره کارشناسی می توان یک نخبه دانش آموخته دکتری را سنجش نمود؟ کجای دنیا برای جذب نخبگان خود در تخصص های خاص آزمون ورودی اینچنینی به صورت بی هدف و در سطحی غیر منطقی برگزار می کنند؟ آیا نخبه دانش آموخته دکتری در رشته ای تخصصی اگر چند سوال ریاضی و ... را پاسخ ندهد ناتوان است؟ مقایسه یک نخبه متخصص در مقطع دکتری با یک فرد لیسانس که بتازگی دروس عمومی را گذرانده را در کدام ترازوی عدل و کدام ظرف عقل میتوان گنجاند!؟ واقعا این روند جذب نخبگان در واقع نابود کردن و بیرون کردن نخبگان واقعی از سیستم اجرایی کشور است. که اگر از روی جهل است و نه از روی عمد و خیانت از متولیان امر خواهشمندیم نخبگان را بر اساس تخصص خود و توانایی لازم در هر رشته بررسی و جذب نمایید. تصدیق نخبگان برای جذب در دستگاههای اجرایی به جای اینکه معیاری باشد فقط بر روی کاغذ سبب بازی با نخبگان شده است. ادامه این روند که نشانه نانخبگی متولیان امور نخبگان است نشان دهنده بی توجهی و بی هدفی در جذب نخبگان دانش آموخته دکتری و بلاتکلیفی بنیاد نخبگان و عدم هیچگونه ظرفیت برای جذب نخبگان در سالهای آینده سبب نابودی نخبگان و اجبار آنها به ترک کشور می شود که اکنون نیز در جریان است و همه خود را به رغم توصیه های رهبر انقلاب به خواب زده اند. به امید روزی که دیگر نخبگان داخل کشور را که بخش مهمی از بیت المال این کشورند براحتی و به عمد از کشور نرانیم و بجای انها با پول بیت المال به دنبال برگشت کسانی باشیم که با فکر غرب زده و بیگانه رشد کرده اند و قطعا آینده انقلاب را به جایی می برند که دیگر هیچ انقلابی نباشد که بخواهد صادر شود... انشالله تفکر و عمل
درد جامعه ما این است که نخبگان از دست می روند و بنیاد نخبگان با ارائه تسهیلات روی کاغذ جهت جذب همه را ناامید و مجبور به ترک کشور می کند. نخبگان به شدت از کوتاهی بنیاد نخبگان ناراضی هستند و هیچ مسئولی رسیدگی نمی کند. ارائه تسهیلات صرفا بر روی کاغذ و برگزاری همایش های صوری و ظاهرسازی دوای درد هجرت نخبگان نیست. مدیریت بنیاد ملی نخبگان را متحول کنید و جلوی نابودی بهترین جوانان کشور و سرمایه های معنوی کشور را بگیرید.
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش