پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۱۳ - ۰۱ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۰۳۵
دانشگاه

ضرورت گفتمان انتقادی در دانشگاه

محمدرضا عارف,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

فرارسیدن پايیز طبیعت، نوید آغاز بهار نشاط‌آفرین دانش‌اندوزی و فصل پرشور و دوباره حضور نسل جوان و آینده‌ساز کشور در دانشگاه است. آغاز سال تحصیلی جدید نه‌تنها جانی مجدد به پیکره دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور می‌بخشد، بلکه کلیت جامعه را با حرکتی شتابنده به سوی کار و امید به فردای بهتر رهنمون می‌شود.

 

امروز و در دنیای معاصر «دانشگاه» با مفاهیمی جدید و در مواردی حتی متفاوت با تعاریف سنتی آن، روبه‌روست. اگر در گذشته نه چندان دور مراد از دانشگاه تنها مرکزی برای علم‌اندوزی بود، اینک، دانشگاه نهادی است که در کنار نقش‌آفرینی در توسعه علمی هر کشور، جایگاهی رفیع و بی‌بدیل را در توسعه اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی، از آن خود کرده است.

 

مروری کوتاه بر تاریخ آموزش عالی کشور، نشانگر رشد چشمگیر و قابل‌تحسین این حوزه نسبت به سایر بخش‌هاست. هرچند، اینک و پس از گذشت حدود چهار دهه از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، باید دغدغه کیفیت دانشگاه‌ها را جایگزین دلمشغولی کمی آنها کرد. بازنگری در امور کیفی آموزش و پژوهش در مراکز و مؤسسات آموزش عالی موجود و تدوین استانداردهای لازم برای تأسیس مراکز جدید از این دست، می‌تواند تضمین‌کننده رشد کیفی دانشگاه‌های ما در دهه‌های آینده باشد که به طور طبیعی ارتقای جایگاه بین‌المللی ما را در این حوزه به دنبال خواهد داشت.

 

روی دیگر توجه به وضعیت دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در کشور، به‌رسمیت‌شناختن نقش دانشگاه و دانشگاهیان در فرایند توسعه اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه است. دانشگاهی که رابطه خود را با جامعه و نیازهای آن قطع یا کم‌رنگ کند، قطعا در رسیدن به اهدافش، محکوم به شکست خواهد بود. از دیرباز دانشگاه برای جامعه ایرانی نشانی از مدنیت و حضور مؤثر در فرازونشیب‌های اجتماعی و سیاسی بوده است.

 

باید به دانشگاه و خصوصا به دانشجویان این فرصت را داد تا آزادانه مسائل مختلف جامعه و مردم خود را ببینند و در مورد آنها با رویکردی منتقدانه سخن بگویند. محروم‌کردن دانشگاه از گفتمان انتقادی، در حقیقت محروم‌ساختن کشور از تفکر زلال و خیراندیشانه فرهیخته‌ترین و پرتوان‌ترین قشر اجتماعی کشور است. از وجود گفتمان‌های انتقادی در دانشگاه نباید ترسید؛ هراس باید از آنجا ناشی شود که از رسیدن صدا و پیام مصلحانه دانشگاهیان به هر بهانه و دلیل جلوگیری شود و خواسته و ناخواسته فضای رسمی گفتمان انتقادی به فضای امنیتی و محیط‌های پنهان و غیررسمی سوق داده شود.

 

همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب نیز بارها تأکید فرموده‌اند، باید در برابر کنش‌های دانشجویی صبر و تحمل داشت، چراکه دوران دانشجویی دوران آزمون و خطاست؛ دورانی که باید دانشجو بیاموزد و این آموزه‌ها را در آینده کشور به کار گیرد. ورود دیگر نهادها به موضوعات دانشگاه- به هر بهانه و توجیه- چشم‌انداز روشنی را از رشد سرزندگی، طراوت و مسئولیت‌پذیری اجتماعی در محیط‌های دانشگاهی به نمایش نخواهد گذاشت. باید به دانشگاه و دانشجویان اعتماد و اطمینان کرد و بستر رشد سیاسی و فرهنگی آنان را مهیا نمود.

 

نقش مؤثر و روشنگرانه دانشگاهیان در رخدادهای مهم اخیر، مانند انتخابات مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و ریاست‌جمهوری، نشان داد که مردم ما همچنان به دانشگاه اعتماد دارند. اینک نوبت مسئولین است که با اعتماد بیشتر و اطمینان کافی‌تر به دانشگاه، زمینه مشارکت این نهاد مقدس را در دیگر رخدادهای اجتماعی فراهم کنند. خصوصا انتظار می‌رفت (و هنوز هم می‌رود) رئیس‌جمهور محترم، با توجه به همراهی ممتاز و قابل‌تأملی که دانشگاهیان در انتخابات اخیر از خود نشان دادند، معرفی وزیری عالم، کاردان، مدبر، آشنا به فضای دانشگاه و دارای مقبولیت در بین جامعه دانشگاهی را در اولویت تعیین ترکیب کابینه جدید قرار می‌داد،

 

تا آموزش عالی ما سال جدید تحصیلی را با آرامش و انگیزه بیشتری شروع نماید. روا نیست دانشگاه‌های ما که تربیت‌کننده‌ بخش اعظمی از وزیران و مدیران ارشد سابق و حال بوده‌اند، سال تحصیلی جدید خود را با دغدغه نابسامانی در وضعیت مدیریت این وزارتخانه آغاز کنند. امیدوارم با انتخاب فردی شایسته- بر مبنای توانایی، تجارب و خصلت‌های برجسته اخلاقی؛ و نه بر اساس تبلیغات و رایزنی‌های متأسفانه معمول- برای تصدی این وزارتخانه، پاسخی درخور به مشارکت متعهدانه دانشگاهیان در انتخابات اخیر و تلاش مستمر و طولانی آنها برای استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران و دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی، داده شود.

 

در خاتمه سخن مایلم آغاز فرخنده و مجدد سال تحصیلی جدید را به تمامی دانشگاهیان محترم، خصوصا دانشجویان گرامی که همواره برای کشور موجب غرور و افتخار بوده‌اند، تبریک بگویم و از خداوند متعال سربلندی و موفقیت دانشگاه‌ها و دانشگاهیان ایران اسلامی را مسئلت کنم؛ که سربلندی آنها سربلندی مردم شریف و کشور بزرگ ایران است.

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش