سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۱۴ - ۰۹ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۲۲۸۴
نوستالژی

کری خوانی در دربی از کی شروع شد؟

بازی استقلال و پرسپولیس,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,نوستالژی
«امروز دامنه کری‌ها به وسعت ۵۰ سال است، هنوز شش‌تایی‌ها مهم است که در ۱۰ سال اول ثبتش به اندازه امروز مهم نبود و هنوز دو طرف در حال یافتن نمادین اعدادی هستند که آن را متعلق به خود بدانند. مثل استقلالی‌ها که با وجود دو باخت با چهار گل، عدد چهار را برای تضعیف رقیب نشان می‌دهند و رقیب هم در مسیر تاریخ‌سازی و تاریخ‌بافی خود را مالک همه اعداد داربی می‌داند؛ در حالی‌ که هنوز تعداد بردهای استقلالی‌ها در داربی از آنها بالاتر است. هر چند نمادهای کری‌خوانی آنها بیشتر است و تعدادشان هم از رقیب بالاتر!»

به گزارش فرهنگستان فوتبال، «داربی توفان و دارایی در سال ۱۳۲۵ که منجر به برد و آخرین قهرمانی توفان در فوتبال ایران شد، برای اولین‌ بار به طور جدی ۲ گروه از تماشاگران را رو در روی هم قرار داد و تماشاگرانی با دو شکل هواداری از دو تیم مختلف، اولین رودررویی بین دو مجموعه را تجربه کردند.

 

دارایی یک نام مشخص در فوتبال پایتخت بود و هوادارانش هم اولین گروه علاقمندان به فوتبال در ایران بودند. چه بسیاری از ستارگان مطرح فوتبال در این دو تیم بازی می‌کردند، دارایی‌چی‌ها از نفوذی قابل توجه در سیستم حکومت برخوردار بودند؛ چنان‌چه از سال ۱۳۳۶ تا سال ۱۳۴۶ مدیرانی چون حسین سرودی و حسین مبشر که هر کدام دو بار رئیس فدراسیون فوتبال شدند و ذبیح‌الله خبیری همگی دست‌پرورده همین باشگاه بودند و حکومت دارایی در فوتبال هم دست‌مایه بسیاری از اعتراضات ورزشی در دوران اوج‌گیری فوتبال ملی در دهه ۴۰ شد.

 

علت محبوبیت استقلال و پرسپولیس در آیینه تاریخ

تیم‌های تاج و شاهین در دهه ۲۰ بر اساس و محتوای منحصر به فرد و تعریف‌شده‌ای شکل گرفتند. شاهین، مدیری متشخص و اصولگرا داشت که تیمش را از بین شاگردان مرغوب دبیرستان‌های البرز و فیروز بهرام برگزید و دست‌پرورده‌های نسل اولش شاگردهای اول دانشگاه‌ها بودند. اعتبار اخلاقی بازیکنانی که عناوین تحصیلی بالا مثل دانشجوی دکترا و مهندس و… داشتند، در جامعه دهه ۲۰ که کشور ۱۳درصد باسواد داشت تبدیل به الگوهای تاریخی برای جوانان شد و شعور تشکیل این تیم خانواده‌های بسیاری را به آنها نزدیک کرد.

 

مادامی که شعور و شعار آنها به‌ هم نزدیک بود خانواده‌های در حال رشد فرهنگی به محدوده نفوذ اجتماعی آنها نزدیک شدند اما تاجی‌ها هم خصلتی ویژه در جذب تماشاگر داشتند. آنها بعد از ادغام دوچرخه‌سواران خسروانی با سربازان خاتمی تیمی یافتند که پروانه و اسناد قدرتش به دربار هبه شد و تماشاگر این مجموعه هم ابزار جذابیت دوقطبی بودن فوتبال شدند. درجه‌داران معتبر و با اعتباری که با شورت ورزشی فوتبال  می‌کردند و بازیکنان معتبری که در کنار این نظامیان توپ می‌زدند، در کنار احترام ژنتیکی که توده‌های مردم برای قدرت حاکمیتشان متصور بودند، طرفداران تاج را ساختند.

 

با این تفاوت که شاهینی‌ها بعدها در تصور جامعه و در دوران اوج‌گیری مبارزه با انقلاب سفید شاه وحکومت وقت «آزاده‌مردانی روشنفکر و ضد حکومت» معرفی شده و طرفدار بیشتری یافتند و تاجی‌ها به علت انتساب به جکومت در اقلیت قرار گرفتند اما در ادوار بعد شاید سهم کسانی که به علت بازیکنان تحصیل‌کرده و مبارزات مردمی شاهین و انتساب تاج به دربار طرفدار این دو تیم شدند به یک درصد جمعیت هوادار دو تیم نرسید.

 

داربی از تیم ملی کم اهمیت‌تر بود

سطح بازی‌های تاج و شاهین از حیث حساسیت چنان بود که برای داربی‌های تاج و شاهین در دهه ۴۰ تماشاگرانی با اعداد ۱۲ و۱۸ و۱۴ و۹ و۱۱ هزار نفر به ورزشگاه می‌آمدند؛ در حالی‌ که در همین دوران برای تیم ملی فوتبال در مسابقه‌هایش بالاتر از ۲۵ هزار نفر تماشاگر در امجدیه وجود داشت.

 

تماشاگر موروثی

انحلال شاهین این مجموعه را در سکوی معصومیت و مظلومیت خودساخته قرار داد؛ چرا که نقش خود شاهینی‌ها در انحلال شاهین بیشتر از نقش حکومت وقت و ساواک بود.

 

از دهه ۵۰ به بعد تنها مدیریت‌ها، مربیان، بازیکنان، نحوه عملکرد آنها و علاقه به رنگ‌ها در فرهنگ هواداری نقش پیدا کرد و بر اساس یک تحقیق جامعه‌شناسی دقیق که در اواخر دهه ۷۰ انجام شد ۹۵ درصد هواداران در فرآیند موروثی طرفدار یکی از دو تیم شدند.

 

تاج و پرسپولیس در چنین فضایی روبه‌روی هم قرار گرفتند، تساوی در هر سه بازی برگزار شده در سال۴۷ باعث شد هواداران دو تیم منتظر اولین برنده باشند و یکی از دلایل مهم حساس شدن این بازی در واقع همین بود؛ انتظار برای رونمایی از تیم برنده!

 

آغاز تاریخی کری‌خوانی‌ها

تاج اولین داربی را برد و پرسپولیس را برای ۱۰بازی در انتظار پیروزی قرار داد. هواداران تاج تیم خود را به علت بی‌شکستی تقدیس و حریف را تحقیر می‌کردند و پرسپولیسی‌ها که بردشان در دوران حضور مقطعی در پیکان برابر تاج به حسابشان نرفته بود، انتظار برد می‌کشیدند. برد ۴ بر یک پرسپولیس برابر تاج نقش تاریخی مهمی در محبوبیت سرخ‌ها و کری‌های رایج بازی کرد و یکی از بهانه‌های پرسپولیس برای دیر بردن در داربی این بود که باختشان در دو بازی را به حساب حمایت دستگاه از تاج گذاشتند که البته درصدی از این ادعا صحت داشت.

 

برد ۴ بر یک دامنه کری‌ها را بالا برد، در ابتدا تعصب رنگی چندان اهمیتی نداشت و در داربی اول حتی هر دو تیم دوست داشتند سفید بپوشند اما علاقه آلن راجرز مربی پیکان و سپس پرسپولیس باعث شد پرسپولیس به رنگ قرمز تمایل پیدا کند و راجرز هم در شروط قراردادش قرمزپوش بودن پرسپولیس را قید کرد.

 

دلائل اهمیت داربی شش‌تایی‌ها

داربی ۱۶ شهریور سال ۵۲ هر چند آینه واقعی از قدرت دو تیم نبود اما در بالا رفتن دامنه کری‌ها نقشی بسیار بالاتر از برد ۴-۱ در بهمن سال ۵۰ داشت. تاجی‌ها برای پوشاندن ضعف روانی خود در این دوران از بردهای بیشتر در مسابقات و قهرمان‌ های بیشتر احتجاج می‌آوردند اما در ماجرای هواداری و تعصبات رنگی از حریف خود کم آوردند تا این‌ که در سال ۵۶ تاج افت کرده از حیث غنای بازیکن برابر شهباز پر مهره ۴ بر ۲ و پرسپولیس قدرتمندتر از سال قبل ۳ بر صفر برنده شد و رفته‌رفته دامنه کری‌خوانی‌ها و صحت دعوی کری‌خوان‌ها را به تعادل رساند و حالا تاجی‌ها کری‌های بیشتری را برای به ضعف کشاندن رقبا داشتند.

 

نقش داربی عجیب ۶۲

بعد از انقلاب، تعداد بازی‌های برگزار شده فوتبال باعث تشنگی تماشاگران شد. پرسپولیس و استقلال طی چهار سال اول انقلاب تنها سه بازی کردند که یک بازی هم به پایان نرسید. پرسپولیس که در چهار سال اول ظهوری قدرتمندتر داشت، در سال ۶۲ قهرمانی را به استقلال باخت و آبی‌پوش‌ها در یک رویایی تاریخی، حساس‌ترین و مهم‌ترین داربی تاریخ را از نگاه تماشاگران بردند. باخت در روزی که ورزشگاه بالاترین تماشاگر تاریخ خود را به چشم می‌دید در افزایش مصادیق رویارویی لفظی و کری‌خوانی در جامعه نقشی تمام داشت. حالا استقلالی‌ها این برد را به چشم پرسپولیس می‌آوردند و پرسپولیسی‌ها از یک تا شش می‌خواندند و کمتر کسی‌ است که امروز بداند بعد از ۴۴سال از داربی شش‌تایی، مردم بیشتر از آن حرف زده و نمایه‌های شعارهای هواداری‌شان را ساخته است؛ در حالی که در ۱۰سال اول وقوع این نتیجه کمتر از آن صحبت می‌شد.

 

به همین علت بود که نمادهای مربوط به این بازی تاریخی رفته‌رفته در دل فوتبالی‌های آن زمان فراموش شد و داربی‌های اولیه چنان نسبت به امروز کم‌ارزش بود که برگزاری داربی دوم در ۲۷ مرداد ۴۷ را همه به کل از یاد برده بودند که  نگارنده آن را یافت و در برنامه ۹۰ توسط مجری برنامه به عدد داربی افزوده شد و البته همه از یاد بردند که بازی‌های اولیه چنان از امروز حساسیت کمتر داشت که در دیداری دوستانه بازیکنی دو بار داخل میدان شد و دو بار تعویض شد اما سطح محلی بازی باعث شد کسی به آن حساسیت نشان ندهد.

 

امروز دامنه کری‌ها به وسعت ۵۰ سال است، هنوز شش‌تایی‌ها مهم است که در ۱۰ سال اول ثبتش به اندازه امروز مهم نبود و هنوز دو طرف در حال یافتن نمادین اعدادی هستند که آن را متعلق به خود بدانند. مثل استقلالی‌ها که با وجود دو باخت با چهار گل، عدد چهار را برای تضعیف رقیب نشان می‌دهند و رقیب هم در مسیر تاریخ‌سازی و تاریخ‌بافی خود را مالک همه اعداد داربی می‌داند؛ در حالی‌ که هنوز تعداد بردهای استقلالی‌ها در داربی از آنها بالاتر است. هر چند نمادهای کری‌خوانی آنها بیشتر است و تعدادشان هم از رقیب بالاتر!»

 

مهدی حدادپور

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • دوشنبه ۳ اردیبهشت
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ژاپن - تاجیکستان
    ۱۴:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    کره جنوبی - قرقیزستان
    ۱۴:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    امید ژاپن - امید کره جنوبی
    ۱۶:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    امید امارات - امید چین
    ۱۶:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    بحرین - افغانستان
    ۱۷:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ایران - کویت
    ۱۷:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    امید عربستان - امید عراق
    ۱۹:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    آاس رم - بولونیا
    ۲۰:۰۰
  • سوپرلیگ ترکیه
    سیواس اسپور - فنرباغچه
    ۲۰:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    آث میلان - اینتر
    ۲۲:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    سویا - مایورکا
    ۲۲:۳۰
  • چمپیونشیپ انگلیس
    میدلزبورو - لیدز
    ۲۲:۳۰
  • لیگ برتر پرتغال
    فارنسی - بنفیکا
    ۲۲:۴۵
  • سه شنبه ۴ اردیبهشت
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    کلیولند کاوالیرز - اورلاندو مجیک
    ۰۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    نیویورک نیکس - فیلادلفیا سیکسرز
    ۰۳:۰۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    دنور ناگتس - لس آنجلس لیکرز
    ۰۵:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    امید ازبکستان - امید ویتنام
    ۱۹:۰۰
  • لیگ قهرمانان آسیا
    الهلال - العین امارات
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    آرسنال - چلسی
    ۲۲:۳۰
  • جام حذفی ایتالیا
    لاتزیو - یوونتوس
    ۲۲:۳۰
  • چمپیونشیپ انگلیس
    لسترسیتی - ساوتهمپتون
    ۲۲:۳۰
  • چهارشنبه ۵ اردیبهشت
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    مینه سوتا تیمبرولوز - فینیکس سانز
    ۰۳:۰۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    میلواکی باکس - ایندیانا پیسرز
    ۰۴:۰۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    لس آنجلس کلیپرز - دالاس ماوریکس
    ۰۵:۳۰
  • لیگ قهرمانان آسیا
    یوکوهاما مارینوس - اولسان اچ دی
    ۱۳:۳۰
  • لیگ برتر روسیه
    اورنبورگ - دینامو مسکو
    ۱۶:۳۰
  • لیگ یک فرانسه
    لوریان - پاری سن ژرمن
    ۲۰:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ولورهمپتون - بورنموث
    ۲۲:۱۵
  • لیگ یک فرانسه
    موناکو - لیل
    ۲۲:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    کریستال پالاس - نیوکسل
    ۲۲:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    اورتون - لیورپول
    ۲۲:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچستریونایتد - شفیلد یونایتد
    ۲۲:۳۰
  • جام حذفی ایتالیا
    آتالانتا - فیورنتینا
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش