شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۵۲ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۱۶۳۵
حوزه بهداشت و رفاه

رئیس سازمان پزشکی قانونی: رشته زنان وزایمان بالاترین میزان قصور پزشکی را دارد

احمدشجاعی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت: رشته زنان، زایمان و نازایی بالاترین میزان قصور پزشکی را به خود اختصاص داده‌ است و دندانپزشکی، جراحی عمومی، جراحی ارتوپدی و پزشکی عمومی در رتبه های بعدی قرار دارند.

یکی از موارد مهم در حوزه سلامت مقوله حقوق، تخلف ها و جرایم احتمالی کارکنان این بخش است که گاه به دلایل مختلف از جمله جان انسان و تاثیر بر افکار عمومی مورد توجه ویژه قرار می گیرد.

 

گاهی پیش می آید پزشک آن گونه که باید در انجام وظایف خود عمل نمی کند و به صورت اتفاقی و غیرعادی نتیجه ای متفاوت از نتیجه معمول حاصل می شود در این موارد مساله خطا، تخلف، قصور یا تقصیر پزشک مطرح می شود که پیامد حقوقی آن برای پزشک و بیمار متفاوت است.

 

انتظار بیمار از پزشک داشتن دقت و مهارت است که متاسفانه گاهی نبود این دو عامل سبب بروز حوادث و تشدید بیماری افراد و حتی گاهی به فوت بیمار منجر می شود، از چنین اتفاقاتی معمولا به عنوان قصور پزشکی یاد می شود زیرا معمولا ماهیتی عمدی ندارند.

 

بر اساس قانون مجازات اسلامی، قصور پزشکی عبارت است از کوتاهی در اجرای استاندارد مراقبت های پزشکی که باید به عمل آید و در حقیقت قصور به معنای ترک فعل لازم و یا انجام فعل ممنوعه است و در صورتی که به نقص عضو بیمار منجر شود، پزشک ملزم به پرداخت دیه و در صورت قتل غیرعمد بر اساس ماده ۶۱۶ قانون به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.

 

در این زمینه با احمد شجاعی، رئیس سازمان پزشکی قانونی گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن را با هم می خوانیم:

 

 

*دلیل افزایش شکایت های پزشکی چیست؟

شجاعی: حرفه پزشکی حرفه ای پر تنش و همراه با استرس است بنا براین همراه با درصدی از قصور و کوتاهی پزشکی است و به دلایل مختلفی میزان شکایت در این حرفه رو به افزایش است.

 

آمار خدمات پزشکی و همچنین اعمال جراحی بالا رفته و موضوع آگاهی بیماران برای گرفتن حق و حقوق خود و همچنین تحریکاتی که از سوی دیگران انجام می شود از دیگر عواملی است که به شکایت هایی بیشتر منجر می شود. قصور پزشکی شامل دو بخش است، یکی اینکه پزشک کوتاهی کرده و دیگری اینکه در روند درمان قصور پیش آمده باشد.

 

 

*بیشترین قصور پزشکی در چه رشته هایی است؟

شجاعی: رشته زنان، زایمان و نازایی بالاترین میزان قصور پزشکی را به خود اختصاص داده‌ است که بیشتر این قصورها نیز در زایمان های اورژانسی است که در جریان زایمان گاهی کوتاهی‌هایی صورت می گیرد و عموما منجر به این شده است که نوزاد فوت کند یا اینکه برای مادر اتفاقی بیفتد.

 

سال گذشته، جراحی زنان و زایمان و نازایی با ۸۳۳پرونده شکایت ارجاعی به پزشکی قانونی رتبه اول بالاترین شکایات قصور پزشکی را به خود اختصاص داد. از این تعداد پرونده ارجاعی به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور ۲۴۲ پرونده مقصر شناخته شدند و ۵۹۱ پرونده نیز تبرئه شدند. تقریبا در اکثر زایمان هایی که با یک حادثه مواجه است به دنبال آن شکایتی نیز به وقوع می پیوندد.

 

 

*در رشته زنان و زایمان در چه مناطقی بیشتر قصور پزشکی اتفاق می افتد؟

شجاعی: این قصور در همه جا و در همه شهر ها دیده می شود، اما در شهرهایی که از امکانات کمتری برخوردار هستند، بیشتر به چشم می‌خورد.

 

 

*چرا قصور اتقاق می افتد؟

شجاعی: در پرونده هایی از این دست گاهی مشاهده می شود که پزشک صلاحیت لازم را ندارد و در عمل، صلاحیت او نیز زیر سوال است.البته جامعه پزشکی ایران فهیم، دانشمند و خدمتگزار است و برخی هم قصد دارند که آبروی جامعه پزشکی را ببرند، اما پزشکان باید دقت و انصاف داشته باشند در برخی از اعمال جراحی که از صلاحیت‌های و تخصصی لازم برخوردار نیستند، ورود نکنند.

 

در بحث قصور پزشکی مشکلات اخلاقی و برخی از تجاوزها نیز مطرح شده است، در این مورد به خصوص در بحث تجاوز تاکنون هیچ گونه پرونده ارجاعی نداشته ایم، ولی در مورد اینکه پزشکی خارج از صلاحیت و تخصص خود کار کرده باشد و مرتکب قصور شده باشد پرونده هایی قابل مشاهده است. باید جامعه پزشکی از تعداد اندکی از این افراد که کاسب مابانه با این موضوع برخورد می کنند، پاک شود، تا آبروی جامعه پزشکی حفظ شود.

 

 

*رتبه های بعدی در قصور پزشکی کدام رشته ها هستند؟ 

شجاعی: دندانپزشکی، جراحی عمومی، جراحی ارتوپدی و پزشکی عمومی به ترتیب در رتبه های بعدی قصور پزشکی قرار دارند. دندانپزشکی با ۶۵۶ پرونده ارجاعی به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور دارای رتبه دوم قصور پزشکی در سال ۹۶ است که از این تعداد پرونده ارجاعی در سال گذشته، ۴۰۲ پرونده مقصر شناخته شدند و ۲۴۵ پرونده هم تبرئه شدند. در رشته جراحی عمومی هم ۶۱۰پرونده شکایتی به پزشکی قانونی در سال گذشته ارجاع شد که در مجموع ۲۹۲پرونده مقصر تشخیص داده شدند و ۳۱۸ پرونده نیز تبرئه شدند. در رشته جراحی ارتوپدی نیز ۴۷۹ پرونده ارجاعی داشتیم که ۱۳۸پرونده مقصر بودند و ۳۵۹ پرونده هم تبرئه شدند. 

 

همچنین در رشته ارتوپدی به دلیل اینکه در کشور با حوادث متعددی مواجه هستیم و در جریان درمان، انواع ترمیم ها، شکستگی ها و جراحی ها در نزاع ها وجود دارد، شاهد درصدبالایی از شکایت هستیم. پزشکی عمومی نیز با ۳۶۹پرونده ارجاعی دارای رتبه بعدی در قصور پزشکی در سال گذشته است که ۲۳۵پرونده مقصر شناخته شدند و ۱۳۴ پرونده هم تبرئه شدند. 

 

 

* وضعیت قصور پزشکی در اعمال زیبایی چگونه است؟

شجاعی: با توجه به اینکه در حال حاضر در جامعه شاهد افزایش اعمال زیبایی هستیم و قصور و شکایت در خصوص اعمال زیبایی نیز زیاد است و با توجه به اینکه جراحی پلاستیک درآمد و حق العمل بالایی دارد و میان رشته محسوب می‌شود و کسانی این نوع جراحی هایی را می کنند انتظار و نتیجه زیبایی و ترمیم بهتر را دارند و چنانچه به این نتیجه نرسند، ممکن است که از پزشک خود شکایت کنند.

 

پزشکانی که در این خصوص کار می کنند باید توجه داشته باشند که در این رشته اگر توانایی و تخصص کافی را ندارند هرگز برای انجام عمل جراحی زیبایی اقدام نکنند. گاهی بیمار راضی نمی شود و ممکن است چندین عمل حتی پنج تا شش عمل دیگر انجام شود که تازه بیمار به حالت اولیه خود برگردد و در این حالت فرد دچار انزوا می شود.

 

 

*چه افرادی در پزشکی قانونی در زمینه قصور پزشکی جراحی های زیبایی اعلام نظر می کنند؟

شجاعی: پزشکان و کارشناسانی که در رشته های زیبایی و جراحی پلاستیک تبحر دارند و در عین حال از انصاف نیز برخوردار هستند اعلام نظرمی کنند. در ۵۰ درصد از پرونده های اعلام شکایت، جراحی پلاستیک، قصور آنها ثابت می شود و این در صورتی است که در برخی از رشته‌ها، مانند چشم پزشکی در یک‌سوم از پرونده‌های شکایت قصور به اثبات می رسد.

 

 

* نظر پزشکی قانونی در مورد تزریق خون نامتجانس که یک مورد آن را چندی پیش شاهد بودیم، چیست؟

شجاعی: پزشکی قانونی این امر را به شدت محکوم و به صراحت اعلام نظر کرد و پزشک مخاطی نیز محکوم شد. البته پرونده هایی از این دست خیلی کم است، اما به هر حال برای این نوع موارد پرونده قصور پزشکی تشکیل می دهند و بعد از تشکیل پرونده فرد خاطی را به دادگاه معرفی می‌کنند و در صورت خاطی بودن پزشک، جریمه‌ و حتی زندان هم می‌توان برای او در نظر گرفت.

 

 

* چرا حکم حبس برای پزشک خاطی اجرا نمی شود؟

شجاعی: برای رعایت حرمت جامعه پزشکی حکم زندان انجام نمی‌شود، به این دلیل که این امر دارای تبعات منفی است و شاید منجر به این شود که پزشکان به بیماران با ریسک بالا دست نزنند و همچنین به خصوص در مورد درمان بیماران مسن نیز از خود رغبتی نشان ندهند.

 

از سوی سازمان پزشکی قانونی و همچنین نظام پزشکی درخواست شده است که حکم زندان این‌گونه پزشکان که مرتکب قصور شده اند اجرا نشود و دیه و محکومیت هایی غیر از زندان برای آنها درنظر گرفته شود.

 

 

* آیا برای جرائم قصور پزشکی برای پزشکان خاطی می‌توان جرائم جایگزین نیز تعیین کرد؟

شجاعی: دست قاضی در این خصوص باز است و می‌تواند این کار را انجام دهد و در این مقوله نیز پرونده هایی داشتیم.

 

ناهید حاجی خانی

 

irna.ir
  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش