چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۵۹ - ۰۹ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۲۳۰۶
حوزه بهداشت و رفاه

اما و اگرهای خروج داروهای پرمصرف از لیست بیمه

وارفارین,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

بعد از انتشار لیست داروهای OTC و امکان تهیه بدون نسخه این داروها و خروج‌شان از پوشش بیمه، توجهات بار دیگر به بازار دارویی کشور به‌صورت جدی معطوف شده است. اتفاقی که با زمزمه تحریم و افزایش نرخ ارز و موارد دیگر به سرعت بین افکار عمومی شنیده می‌شود و جامعه قابل‌توجهی را به خود معطوف کرده است. سری به داروخانه‌ها زدم. بعد از گذر از افرادی که جلوی در داروخانه‌ها ایستاده بودند و از شیرخشک و پوشک برای بچه‌های داشته یا نداشته‌شان تا فلان قرص و آمپول را طلب می‌کردند به مسئول داروخانه رسیدم و از وضعیت فروش دارویی خاص و موجود بودن یا  نبودن آن سوال کردم.

 

وارفارین، دارویی خاص  بوده که مورد احتیاج بیماران قلبی است‌. این دارو برای جلوگیری از لخته و رقیق شدن  خون مورد استفاده قرار می‌گیرد. نسخه‌پیچ و تحویل‌دهنده دارو و حتی صندوق‌دار (که فاصله بین‌شان زیاد هم نبود) کاملا هماهنگ گفتند که نداریم، من هم چون اولین داروخانه‌ای بود که به آن رجوع کرده بودم سراغ بعدی و بعدی رفتم؛ با فاصله، آنقدر با فاصله که بعد از چند ساعت از شرقی‌ترین نقطه تهران، حالا به خیابان آیت‌ا... کاشانی‌، یعنی غرب تهران، رسیده بودم. وارد هر داروخانه‌ای می‌شدم غالبا همان پروسه حضور افرادی که جلوی در داروخانه چیزی را طلب می‌کردند تکرار می‌شد.

 

جز سه، چهار داروخانه که این صحنه را در آنجا ندیدم و کسی شیر‌خشک و پوشک و آمپول و قرص طلب نمی‌کرد. در ارتباط با همین قضیه هم سوای وجود یا عدم وجود وارفارین سوال کردم که  کارکنان داروخانه می‌گفتند خیلی از اینهایی که قرص و آمپول و شیرخشک و پوشک و ... طلب می‌کنند به آنها نیاز دارند اما هستند کسانی که وقتی شما این کمک را به آنها بکنید و این وسایل را برای‌شان بخرید به داخل داروخانه می‌آیند و آن را می‌فروشند و پولش را از ما می‌گیرند.

 

خلاصه این را گذاشتم برای سوژه دیگری جهت تهیه گزارش و سراغ همان وارفارین را گرفتم. بعد از OTC‌ها و داروهایی نظیر دیفن هیدرامین و شربت آلومینیوم و... که فروش آزاد داشتند حساسیت‌ها بالا بود و باید التهابات بازار دارو را می‌سنجیدم. خلاصه از این چند ده داروخانه‌ای که طلب وارفارین کردم به راحتی متوجه عدم وجود این دارو در بسیاری از داروخانه‌ها شدم. مشخص شد همان‌طور که خبرش رسیده‌، این دارو کمیاب شده است. حدود پنج داروخانه آن را داشتند و بقیه هم می‌گفتند نداریم.

 

هرکدام هم علتی را می‌گفتند؛ یکی که با تجربه‌تر بود و قدیمی‌تر می‌گفت موضوع خاصی نیست و به هرحال کمی گران‌تر همین روزها به بازار وارد می‌شود. یکی هم که جوان‌تر بود شبهه تحریم را مطرح می‌کرد و می‌گفت شاید دیگر به ما این دارو را ندهند. یکی اما نرخ ارز را مطرح کرد و گفت بی‌ثباتی در قیمت ارز باعث ایجاد تاخیر در واردات می‌شود، برای همین این دارو که از خارج وارد کشور می‌شود با مشکل مواجه ‌شده است. البته این موضوع دور از ذهنی نیست. باید منتظر باشیم و ببینیم وزارت بهداشت چه می‌کند.

 

 فروش کمتر از حد نیاز

داروخانه‌هایی هم که این دارو را داشتند با قید و شرط‌های متعدد حاضر به فروشش بودند. اول اینکه بدون نسخه هرگز، دوم اینکه حد بسیار کمتری از آن چیزی که در نسخه درج شده بود به متقاضی داده می‌شود و سوم اینکه نمونه یک میلی‌لیتری‌اش را می‌فروختند تا زود دچار قحطی وارفارین نشویم.

 

با علم اندک پزشکی خود وقتی از پزشک داروخانه سوال کردم خیلی کوتاه و مستقیم در پاسخ به این سوال که وارفارین چه جایگاه دارویی دارد و تامین آن چه لزومی دارد گفت این دارو مستقیما با جان بیماران قلبی در ارتباط است و باید هرچه سریع‌تر در دسترس قرار گیرد.

 

تجمیع این آورده‌های میدانی و پرسش و پاسخ‌ها باعث شد با سخنگوی سازمان غذا و دارو در ارتباط با مشکل موجود در چرخه تامین وارفارین به گفت‌و‌گو بپردازم و علت این موضوع را جویا شوم.

 

 کمبود وارفارین را تایید می‌کنم

کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفت‌و‌گو با «فرهیختگان» در ارتباط با کاهش و کمبود داروی وارفارین در داروخانه‌ها گفت: «تامین این دارو در کشور تماما از راه واردات صورت می‌گیرد. کشورهای فنلاند و کانادا مرکز اصلی واردات این دارو به کشور هستند. متاسفانه اخیرا به دلایل مختلف از جمله بی‌ثباتی نرخ ارز با کمبود مقطعی این دارو در داروخانه‌ها مواجه بوده‌ایم. لذا به منظور پوشش این کمبود، داروخانه‌ها مقدار کمتری از آنچه در نسخه درج شده است، به بیماران می‌فروشند، ضمن اینکه نمونه یک میلی‌لیتری آن نیز موجود است و در اختیار بیماران قرار داده می‌شود. به‌صورت کلی کمبود این دارو در کشور را به دلایلی که اعلام شد تایید می‌کنم ولی به زودی این کمبود رفع خواهد شد. وارفارین در صدر داروهای تامین سریع وزارت بهداشت قرار دارد.»

 

نظام بهداشتی و درمانی و چرخه دارویی کشور به صورت مستقیم با زندگی روزمره بسیاری از خانواده‌های ایرانی ارتباط دارد و کوچک‌ترین برهم خوردگی و بی‌نظمی در تهیه و توزیع و همچنین نرخ دارو‌ها می‌تواند روی سلامت افراد بسیاری از مردم جامعه تاثیر بگذارد، لذا در شرایط سخت اقتصادی و معیشتی و وجود انواع و اقسام ناراحتی‌های جسمی و روانی انتظار از جامعه درمانی کشور ایجاد ثبات در چرخه درمان و دارو و عدم تزریق شوک در این حوزه است.

 

ابوالقاسم رحمانی

 

newspaper.fdn.ir
  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش