جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۳:۵۶ - ۳۰ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۸۰۶۶
حوزه بهداشت و رفاه

نارضایتی مردم از گرانی خدمات پرستاری

محمد شریفی مقدم,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
چندین دهه است که پرستاری از بیماران در منزل به یکی از مهم‌ترین ارکان نظام سلامت در دنیا تبدیل شده به‌گونه‌ای که بسیاری از دولتمردان آن را راهکار کاهش هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی تحمیل شده بر جامعه و البته بیمار عنوان می‌کنند. این درحالی است که در کشور ما پرستاری از بیمار آن هم در منزل همچنان به‌عنوان حلقه مفقود شده نظام سلامت باقی مانده است.

به گزارش ایران، بی شک در شرایطی که جامعه به سوی سالمندی گام برمی دارد بهره‌گیری از خدمات پرستاری آن هم به‌صورت شبانه روزی و در منزل نه تنها مشکل محدودیت مراجعه بیماران به مراکز درمانی را رفع می‌کند بلکه گامی بزرگ در کاهش هزینه‌های بیمارستانی محسوب می‌شود.

 

با این حال این طرح در کشور ما چندان مورد استقبال قرار نگرفت انگار این طرح نه تنها هزینه‌ها را کاهش نداده بلکه هزینه‌ای بیشتر به بیماران و خانواده‌های آنها تحمیل می‌کند. از سوی دیگر اما پرستاران هم رغبت چندانی به آن نشان نداده‌اند گویی این طرح برای آنها نیز مقرون به صرفه نیست.

 

«پدرم چند ماه پیش سکته مغزی داشت. سکته چنان او را ناتوان کرد که حتی برای ساده‌ترین امور هم نیازمند کمک است» این را مهدی امیدی می‌گوید، مرد جوانی که پدرش را به کول گرفته و از پله‌های درمانگاه بالا آمده است تا سوند پدرش را تعویض کند. وی ادامه می‌دهد: «بسختی در ترافیک شهر او راجابه‌جا می‌کنیم خودش هم خسته می‌شود اما هزینه خدمات پرستاران در منزل آنقدر زیاد است که ترجیح می‌دهیم خودمان کارهایش را انجام دهیم.»

 

مریم رضایی هم که مادری بیمار دارد از نیاز به استفاده از برخی خدمات مانند تعویض سوند و تزریق دارو در روزهای تعطیل و برخی ساعات شب می‌گوید، مشکلی که با حضور یک پرستار در منزل دیگر مشکل محسوب نخواهد شد اما او هم بالا بودن هزینه‌ها را عنوان می‌کند و می‌گوید: «ترجیح می‌دهم مادرم در بیمارستان بستری باشد تا درخانه چراکه من و برادرم مهارت کافی برای مراقبت از مادر را نداریم و گاهی حتی مشکلاتش را بیشتر می‌کنیم از سوی دیگر وضعیت اقتصادی ما هم به گونه‌ای نیست که بتوانیم هزینه خدمات پرستاری در منزل را تأمین کنیم. حقوق مستمری پدرم هم آنقدر نیست که بتواند این هزینه را تأمین کند.»

 

درحالیکه اقشار مختلف جامعه از بالا بودن نرخ هزینه‌های پرستاری در منزل گلایه دارند محمد شریفی مقدم از غیر واقعی بودن و کم بودن نرخ تعرفه‌هایی می‌گوید که برای این دسته از خدمات درنظر گرفته شده است. وی در توضیح این موضوع به «ایران» می‌گوید: خدمات پرستاری در منزل به چند دسته تقسیم می‌شود برخی از این خدمات موردی است مانند تزریقات یا استفاده از سوند و... این دسته از خدمات اگر در بیمارستان یا مراکز درمانی انجام شود پرستار نه تنها از کمک یک بهیار بهره می‌گیرد بلکه برای رفت و آمد بر بالین بیمار نیز هزینه و زمان صرف نمی‌کند.

 

اما برای ارائه همین خدمت در منزل بسته به مسافت، هزینه و زمان بیشتری صرف می‌شود. در چنین مواردی گاهی لازم است پرستار در کنار بیمار بماند تا تأثیر دارو را نیز بررسی کند و از عدم ایجاد عوارض جانبی مطمئن شود. این خدمت در منزل تنها چند درصد از تعرفه‌ای که برای همان خدمت در بیمارستان در نظر گرفته شده بیشتر است. همین امر باعث شده پرستاران رغبتی به انجام خدمات این چنینی نشان ندهند.

 

شریفی مقدم در ادامه با اشاره به برخی خدمات طولانی مدت پرستاری می‌افزاید: برخی بیماران خاص مانند افرادی که سکته مغزی کرده‌اند یا بر اثر تصادف دچار آسیب دیدگی شدید شده‌اند، نیازمند نگه‌داری و خدمات ویژه مطابق خدمات‌ آی سی یو هستند. مسئولیت مستقیم چنین بیمارانی در خانه بر عهده پرستار است در حالی که در بیمارستان این گونه نیست و افراد بیشتری در نگهداری بیمار مسئولیت دارند. از این‌رو رقم درنظر گرفته شده برای پرستاری که نه بیمه می‌شود و نه آینده شغلی دارد اصلاً مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل هرچند پرستاری در منزل در شهرستان‌ها مورد استقبال کمی قرار گرفت اما این موضوع در تهران طرفداری نداشت.

 

دبیرکل خانه پرستار با تأکید بر اینکه حدود ۶۰ سال است که در دنیا موضوع پرستاری در منزل وارد حوزه سلامت شده تصریح می‌کند: دنیا به سمت بیمارستان زدایی پیش می‌رود چراکه اگر بیمار در خانه نگهداری شود هم از حضور خانواده‌اش بهره‌مند است و هم کمتر در معرض عفونت‌های بیماری قرار خواهد گرفت. صرفه‌جویی در هزینه‌ها هم سومین نتیجه این طرح است. چرا که یک تخت و خدمات بیمارستانی مربوط به آن چندین میلیارد هزینه برای دولت دارد که حذف آن و استفاده از خدمات در خانه بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

 

وی تأکید می‌کند: رقم تمام شده یک ساعت کار پرستار با در نظر گرفتن بیمه و مرخصی و سایر موارد برای دولت حدود ۵۰ هزار تومان خواهد بود.

 

از سوی دیگر هزینه یک تخت در‌آی سی یو حدود چند میلیون تومان در ماه است یک حساب سر انگشتی نشان می‌دهد حمایت از خدمات پرستاری در منزل نه تنها مشکلات و محدودیت‌های بیماران در مراجعه به مراکز درمانی را حل می‌کند بلکه از تحمیل هزینه‌های بیمارستانی به دولت می‌کاهد.

 

وی در پاسخ به این سؤال که بیمه‌ها در این زمینه چقدر راهگشا خواهند بود می‌گوید: در چنین شرایطی نقش بیمه‌ها در حل دوجانبه مشکل هزینه بسیار پررنگ می‌شود. در واقع اگر بیمه‌ها وارد میدان شوند و بخشی از هزینه‌های بیمار را برعهده بگیرند، قطعاً تمایل بیمار به استفاده از خدمات پرستاران در منزل افزایش خواهد یافت و این موضوع هم به نفع بیمار است و بسیاری از مشکلات او را کاهش می‌دهد و هم به نفع پرستاران خواهد بود و هم به صرفه‌جویی هزینه‌های دولت منجر می‌شود.

 

در ادامه اما معاون پرستاری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از انجام اقداماتی برای پوشش بیمه خدمات پرستاری در منزل خبر می‌دهد.

 

مریم حضرتی در این باره به «ایران» می‌گوید: تعرفه مراقبت و مشاوره از بیمار در منزل که توسط پرستاران انجام می‌گیرد دو سال پیش پیشنهاد شد. این تعرفه‌ها در سال‌جاری همانند تعرفه‌‌های پزشکی ۵ درصد افزایش داشت اما از آنجایی که میزان این تعرفه‌ها از همان زمان تصویب یعنی سال ۹۵، بسیار ناچیزی بود تقاضا کرده‌ایم در شورای عالی بیمه این تعرفه‌ها افزایش یابد.

 

وی ادامه می‌دهد: پس از تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در منزل، با تصویب اجرای آزمایشی پوشش بیمه این خدمات در شورای عالی بیمه، کارگروه‌های اصلی و تخصصی خدمات مراقبت در منزل برای پنج دسته بیماری در وزارت بهداشت تشکیل شد. این کارگروه‌ها متشکل از نمایندگان پزشکان متخصص، پرستاران، پرستاران مراقبت در منزل و سازمان‌های بیمه‌گر هستند. اجرای آزمایشی این طرح بزودی در چند شهر مانند تهران، مشهد و کرمان و برخی شهرهای دیگر برای بیماری‌هایی نظیر نارسایی قلبی پیشرفته، سکته‌های مغزی، زردی نوزادان و همچنین برای بیماران نیازمند به مراقبت‌های ویژه آغاز می‌شود.

 

معاون پرستاری وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه مدت این طرح حداقل ۶ ماه است که حدود ۲ ماه آن گذشته، تصریح می‌کند: اگر این طرح تحت پوشش بیمه قرار بگیرد دستاورد مهمی برای مردم خواهد بود.حضرتی در خصوص نحوه نظارت بر عملکرد مراکز پرستاری در منزل خاطرنشان می‌کند: نظارت بر عملکرد مراکز پرستاری در منزل بر عهده شورای هماهنگی پرستاری در استان‌ها است. از این‌رو درصورت مشاهده هرگونه تخلف در این مراکز می‌توانید موضوع را به این شورا اعلام کنید تا پیگیری شود.وی در پایان تأکید می‌کند: اگر پرستاران به طور مستقیم با بیمار در ارتباط باشند، با پیشگیری از بسیاری از اشتباهات، در تسریع روند بهبود بیمار نقشی مؤثر خواهند داشت.

 

 

 

  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش