چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۷:۴۳ - ۲۷ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۶۲۶۷
امنیتی و دفاعی

وارونگی استراتژیک ناتو و منافع ملی ایران

ناتو,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دفاع و امنیت

دفاع جمعی یک پیمان نظامی برای دفاع از منافع ملی کشور‌های عضو است؛ اما پیمان‌های جمعی از یک قاموس پیروی می‌کنند و همواره کشور‌های قدرتمند پیمان در شکل‌گیری و تدوین این قاموس و شیوه عمل آن نقش پررنگ و اساسی دارند. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو در چنین حال‌‌وهوایی ایجاد شد و بلوک‌بندی‌های نظامی در ‌سال‌های آغازین جنگ سرد شکل گرفت.

 

پيمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو و سپس پیمان ورشو از خاکستر جنگ دوم جهانی سر برآوردند. دیپلماسی رایج در دوران جنگ سرد بر محور و در راستای مدل‌های استراتژیک این دو پیمان در غرب سرمایه‌داری و شرق سوسیالیستی جریان داشت؛ درواقع کنش‌های دیپلماتیک بین شرق و غرب متأثر از هدف‌ها و برنامه‌های این دو پیمان بود اما با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در اوایل دهه ٩٠میلادی قرن بیستم پیمان ورشو به یک‌باره فرو ریخت و هیچگاه خلأ این پیمان به قدرتمند‌تر‌شدن حوزه نفوذ پیمان ناتو نینجامید.

 

استراتژی ناتو تا پیش از تحولات آخرین دهه قرن بیستم به مثابه استراتژی مسلط و غالب بر دیپلماسی غرب بود؛ اما در شرایط کنونی ناتو دنباله‌رو و متأثر از کنش‌های دیپلماتیک موضعی و مقطعی سیاستمداران است. در این وارونگی استراتژیک دیگر ناتو تعیین‌کننده کنش‌های سیاسی نیست؛ بلکه سیاست‌های مقطعی و ناگزیر بر این سازمان نظامی سایه افکنده است. در دوران جنگ سرد سیاست‌های دولت‌های غربی با توسل به شیوه پیمان جمعی ریشه‌گرفته از پیمان ناتو در تکاپوی منافع حیاتی ملی و فراملی خود بود.

 

بلوک‌بندی نظامی ناتو و ورشو دیوار‌های بلندی بود که مجال سیاست‌های زودگذر مقطعی را به سیاستمداران نمی‌داد؛ اما اکنون در نبود پیمان ورشو کشور‌های عضو پیمان ناتو در گرداب سیاست‌های زود‌گذر و بی‌بنیان گرفتارند. ناتو یک پیمان نظامی برای دفاع جمعی و یاری‌رسانی به کشور‌های عضو در برابر هر‌گونه تهدید نظامی خارجی است؛ اما در دوران جنگ سرد و به‌ویژه پس از تشکیل پیمان ورشو، ناتو گذرگاه و شکل‌دهنده سیاست‌های جهان غرب شد.

 

در واقع هر گونه کنش دیپلماتیک می‌بایست با قاموس ناتو سازگاری داشته باشد و در این میان ایالات‌متحده آمریکا بیشترین نقش و قدرت را در ناتو داشت. بنابراین سازوکار‌ها و گرایشات سیاسی در جهان غرب به‌ویژه در اروپای غربی در چارچوب ناتو و در راستای تمایلات سیاسی ایالات‌متحده آمریکا بود؛ اما اکنون این فرآیند سیاسی نظامی به نفع کشور‌های غیرمتعهد از جمله ایران برهم خورده است.

 

نخست این که فروپاشی اتحاد شوروی و پیمان ورشو و پایان جنگ سرد به مثابه پایان بلوک‌بندی مرسوم در جنگ سرد است و از همه مهمتر با شکل‌گیری تمایلات قاره‌ای در اروپا و شکل‌گیری اتحادیه اروپا از قدرت و نفوذ ناتو برای ارایه الگو‌های رفتار سیاسی کاسته شد. اکنون راهبرد‌های کلان و فراگیر ناتو به سیاست‌هایی مقطعی بدل شده است.

 

کشور‌های عضو ناتو ناگزیرند در مناطقی که به صورت سنتی در حوزه منافع روسیه قراردارد، همکاری نظامی داشته باشند یا به ‌طور مثال بر اساس اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مسأله قره‌باغ، ناتو اقدام به آموزش نظامیان جمهوری آذربایجان می‌کند؛ مناقشه‌ای که حل‌شدن آن در آینده دور از انتظار نیست.

 

درواقع راهبرد‌های کلان و بین قاره‌ای و جهانی ناتو به هدف‌های کوچک و زودگذر بدل شده است. این به مفهوم ضعف و کمرنگ‌شدن نقش ناتو در سیاست های جهانی است. آشکار‌ترین دلیل ناتوانی ناتو را باید در عدم‌سازگاری سیاست‌های اروپا با آمریکا در مورد موضوع هسته‌ای ایران دانست.

 

در دوران جنگ سرد آمریکا از طریق بزرگترین اهرم نظامی جهان غرب یعنی ناتو در نقش الگوساز و دیکته‌کننده سیاست‌های کلی و فراگیر بود اما گویا دیگر نقش برتر آمریکا در شکل‌دادن به سیاست‌های جهانی با تکیه بر ناتو به پایان رسیده است. در کاهش نفوذ و قدرت ناتو کشور‌های غیرمتعهد از جمله ایران منافع بیشتری خواهند داشت.

 

اکنون بهترین فرصت برای ایران برای تأمین منافع ملی خود از طریق پیش‌گرفتن سیاست‌های متوازن و کنش سیاسی منطقی برای برقراری ارتباط متقابل سودمند و سازنده با اروپا به‌عنوان جغرافیای سیاسی رهاشده از نفوذ ناتو است.

 

محمود اشرفی

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش