پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۰۳ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۰۴۵
سیاست داخلی

کناره‌گیری دبیر شورای نگهبان پس از ۲۵ سال از امامت در نماز جمعه تهران؛

جمعه‌ها بدون جنتی

کناره‌گیری احمد جنتی از امامت نماز جمعه تهران,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

سال ۹۰ بود که اولین بار خبر درخواست احمد جنتی برای بازنشستگی از امامت جمعه موقت تهران اعلام شد. اما این درخواست به دلایل مختلف به تعویق افتاد و سال ۹۳ نیز دوباره در نامه‌ای دیگر از جانب او به رهبر انقلاب این در خواست تکرار شد. اما گویا اجابت نشد.

احمد جنتی از ۱۹ شهریور ۱۳۹۵ دیگر در نماز جمعه حاضر نشد و نزدیکانش علت را کسالت‌های جسمی عنوان کردند. همه این رخدادها در کنار هم احتمال پایان امامت جمعه آیت‌الله جنتی را افزایش داد تا آنکه رهبر انقلاب دیروز ۲۰ اسفند ماه ۹۶ با این درخواست موافق کردند.

جنتی در نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به ۲۵ سال توفیق خدمت در سنگر امامت جمعه تهران و با تشکر از اعتماد و عنایات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در طول این مدت، درخواست کناره‌گیری از امامت جمعه تهران را مطرح کرده بود که مقام معظم رهبری با این درخواست موافقت و جنتی را از این وظیفه خطیر معاف کردند.

احمد جنتی فرزند ملاهاشم در سال ۱۳۰۵ در اصفهان به دنیا آمد. او پس از تحصیلات مقدماتی وارد حوزه علمیه قم و از شاگردان امام خمینی و آیت‌الله‌العظمی بروجردی شد. جنتی از مبارزین با رژیم شاه بود. او با عضویت‌ در جامعه مدرسین‌ حوزه‌ علمیه‌ قم، به‌ برنامه‌ریزی هماهنگ‌ برای برپایی راهپیمایی‌ها، نوشتن‌ اعلامیه‌ها و ارتباط‌ با دیگر مراکز مرتبط‌ با نهضت‌ امام‌ خمینی(ره) می‌پرداخت. جنتی همواره‌ ارتباط‌ خود را با امام‌ (ره) حفظ‌ ‌کرد تا با الهام‌گیری از ایشان، از آخرین‌ فعالیت‌های مبارزاتی در قم، نجف‌ و دیگر شهرها اطلاع‌ پیدا کند.

او بارها در قم، رفسنجان‌ و جزیره خارک‌ مورد تهدید و تعقیب‌ رژیم‌ شاه‌ قرار گرفت‌ و چند بار در قم‌ بازداشت‌ شد. جنتی سه‌ نوبت‌ به‌ زندان‌ رفت‌ و مجموعاً سه‌ ماه‌ زندانی شد و یک‌ بار هم‌ دستگیر و به‌ مدت‌ سه‌ سال‌ به‌ اسدآباد همدان‌ تبعید شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی جنتی مناصب مختلفی را تجربه کرد اما حضور در شورای نگهبان و دبیری این شورا منصبی است که از ابتدای انقلاب با نام او گره خورده است. او باسابقه‌ترین عضو فقهای شورای نگهبان است و پس از منصوب شدن از سوی امام خمینی (ره) در اسفند ۱۳۵۸ در تمام ادوار شورای نگهبان حضور داشته است. او در پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری به عنوان نفر شانزدهم (آخر) تهران به این مجلس راه یافت و از قضا به ریاست خبرگان پنجم هم رسید.

عضویت در مجلس خبرگان رهبری و ریاست دوره پنجم (فعلی) این مجلس، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، ریاست ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، ریاست سازمان تبلیغات اسلامی، ریاست شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، عضویت در شورای عالی تبلیغات خارج از کشور، عضویت و ریاست شورای مرکزی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، نمایندگی مقام معظم رهبری در امور بالکان، نمایندگی مقام معظم رهبری در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان، امامت جمعه موقت تهران، قم، اهواز و کرمانشاه، عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ، قاضی دادگاه‌های انقلاب اسلامی اهواز از سمت‌هایی است که جنتی در این دوران تجربه کرده و هنوز به برخی از آن‌ها اشتغال دارد.

پس از رحلت امام (ره)، علاوه بر برخی خطبای پیشین، آیت‌الله احمد جنتی اولین امام جمعه‌ای بود که از رهبر انقلاب حکم گرفت. او پیش از تهران خطیب جمعه قم، اهواز و کرمانشاه هم بود. جنتی در این سال‌ها در نماز جمعه مواضع صریحی داشته و از اینکه به یک جریان سیاسی خاص منتسب شود ابایی نداشته است.

جنتی پس از حوادث انتخابات ۸۸ در خطبه‌ای با اشاره به عاشورای ۸۸ و اینکه اگر لطف خدا و درایت مقام معظم رهبری نبود این فتنه نظام را از پای درمی‌آورد، گفت: اکنون این روسیاهان در خانه خود محبوس شده‌اند و منتهی امکانات و وسایل زندگی، تلویزیون و رفاهیات را در خانه در اختیار دارند. اگر رافت اسلامی نبود باید اعدام می‌شدند.

وی با بیان اینکه در فقه اسلامی حکم کسی که افساد فی‌الارض کند اعدام است، اظهار کرد: این‌هایی که هشت ماه مملکت را ناامن کرده و بسیاری از جوانان اصیل بسیجی را کشتند و تخریب‌های بسیاری داشتند، آیا این فساد فی‌الارض نیست؟

جنتی در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد هم خطیب جمعه تهران بود و معمولا در خطبه‌هایش به حمایت از دولت‌های نهم و دهم می‌پرداخت.

به طور مثال زمانی که طرح سوال از احمدی‌نژاد به یکی از بحث‌های سیاسی و رسانه‌ای تبدیل شده بود، جنتی از اقدام نمایندگان مجلس مبنی بر طرح سوال، گلایه و آن را دشمن‌شادکن دانست، تاکید کرد: ای کاش این موضوع در زمان دیگری یا در نشست خاصی بین نمایندگان و رییس دولت مطرح می‌شد.

یا در جایی دیگر جنتی در خطبه‌ای با اشاره به نامه احمدی‌نژاد به جورج بوش عنوان کرد که از این نامه بوی عزت، حکمت و اقتدار به مشام می‌رسد و پیشنهاد کرد که متن این نامه در کتاب‌های درسی گنجانده شود!

البته جنتی پس از صحبت‌های احمدی‌نژاد درباره رجعت هوگو چاوز در خطبه‌های نماز جمعه از این اظهارات انتقاد کرد و گفت:

ای کاش برخی‌ها که می‌خواستند برخی مسائل را مطرح کنند چهار تا کتاب می‌خواندند و چهار روز به حوزه علمیه می‌رفتند و بین مسائل نقلی و عقلی تفاوت قائل می‌شدند. رجعت از مسائل نقلی است و با دلیل نقلی ثابت می‌شود و نیاز به حدیث و استناد به قرآن دارد. این درجه دولتی نیست که به سینه هر کس که بخواهد بچسباند. بعد هم علما، مراجع و مسلمین را ناراحت کند، به چه مبنایی این حرف را می‌زند؟ چه دلیلی دارد که آدم هرچه به دهانش می‌آید بگوید؟

جنتی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم برخلاف دولت‌های نهم و دهم در خطبه‌های نماز جمعه تهران بیشتر رویه انتقادی خود را دنبال کرده و برخی مواقع با اظهارات جنجالی خود واکنش‌هایی را برانگیخته است.

او یک بار در اظهاراتی جنجالی در نماز جمعه تصریح کرد: برادران بسیجی باید به فکر باشند و هرجا انحرافی دیدند اظهار نظر کنند، همان طور که برادران شما در سازمان بسیج اساتید نامه‌ای در خصوص انتصاب‌هایی که در بعضی از وزارتخانه‌ها صورت گرفته امضا کردند و گویا فعلاً قصد دارند با داس بچه‌های انقلابی را درو کنند. این را همه می‌دانند و من از آقای رییس‌جمهور سوال دارم آیا این مسایل را می‌دانی یا نمی‌دانی؟ اگر می‌دانی وا اسفا و چرا اقدامی نمی‌کنی و اگر نمی‌دانی واحسرتا و مطالبی را که در رسانه‌ها در این باره منتشر می‌شود مطالعه کنید و اگر درست است اقدام کنید.

اظهاراتی که با واکنش‌هایی از سوی اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور و برخی حامیان دولت مواجه شد. البته گفته می‌شود که جنتی در مقام خطیب جمعه به دنبال انتقاد از رویه‌های اشتباه بوده است.

سرانجام آیت‌الله احمد جنتی روز گذشته پس از ۲۵ سال خطبه‌خوانی در نماز جمعه تهران با موافقت رهبر انقلاب از این سمت کنار رفت. به نظر می‌رسد جنتی با بالا رفتن سن و مسئولیت سنگین به عنوان دبیری شورای نگهبان که هم با قوانین مجلس سر و کار دارد و هم بر انتخابات نظارت می‌کند با معاف شدن از خطبه خواندن در مقام امام جمعه موقت تهران تلاش می‌کند تمرکز بیشتری را روی مسئولیت‌های فعلی خود داشته باشد.

نگاهی به برخی خطبه‌های جنجالی آیت‌الله جنتی

آیت‌الله جنتی در این ۲۵ سال از تریبون نماز جمعه اظهارنظرها و مطالب زیادی را بیان کرد که برخی از آن ها بسیار مورد توجه رسانه ها و آحاد مردم قرار گرفت:

آبان ۱۳۸۴؛ در خصوص پیروان سایر ادیان

بشر غیر از اسلام همان حیواناتی هستند که روی زمین می‌چرخند و فساد می‌کنند. این صحبت آیت الله جنتی با واکنش گسترده روحانیون نواندیش و نمایندگان سایر ادیان روبه رو شد.

تیر ۱۳۸۵؛ حمایت از نامه محمود احمدی‌نژاد در خصوص ارسال نامه به جرج بوش

او در خطبه دوم نماز جمعه تهران تصریح کرد: این نامه فوق العاده است و عقیده من این است که از الهامات خدا بود. خدا به این مردم و این مملکت عنایت دارد و ما هم باید قدر این عنایت الهی را بدانیم. توصیه می کنم این نامه را بچه ها همه بخوانند و در مدارس و دانشگاهها خوانده شود و صدا و سیما نیز مکرر آن را بخواند.

تیر ۱۳۸۶؛ ماجرای خواب در خصوص رای به محمود احمدی نژاد

آیت الله جنتی در خطبه نماز جمعه عنوان کرد: چند روز پیش یکی از دوستان می‌گفت در زمان انتخابات در تاکسی از راننده پرسیدم به چه کسی رای می‌دهی؟ او گفت: نمی‌دانم اما مادرم که چند سال پیش فوت کرده دیشب به خوابم آمده و گفت به احمدی‌نژاد رای بده، که از این نمونه‌ها بسیار است.

شهریور ۱۳۹۲؛ در خصوص حجاب دانشجویان دختر

اجرای قانون حجاب در کوچه و بازار و سواحل دریا مشکل است. دولت باید اجرای این قانون را ابتدا از «جیره خوارها» و حقوق بگیران خود آغاز کند. دولت باید از آنهایی که انتهای ماه از او حقوق می‌گیرند این قانون را آغاز کند و این افراد را ملزم به رعایت حجاب اسلامی کند.

دانشجویان در دانشگاه نمره می‌خواهند و برای کسب این نمره هر صحبتی را گوش می‌دهند، لذا می‌توان به آن‌ها این تذکر را داد که چنانچه حجابشان را رعایت کردند، این اجرای قانون در نمره و انضباط آن‌ها تاثیرگذار است.

بهمن ۱۳۹۳؛ مذاکره با آمریکا و خوردن یک وعده غذا در روز

من نمی‌دانم اینها چه قوم و خویشاوندی با آمریکا دارند که تصور می‌کنند آمریکا باید آب و نان‌شان را تامین کند.

ممکن است در ظاهر برخی حرف‌ها را مطرح کنند اما در باطن عقیده‌شان این است که تنها راه‌حل مشکل و شکستن تحریم‌ها کنارآمدن با آمریکاست.

ممکن است زمانی فرا برسد که ما روزی دو وعده غذا بخوریم؛ چه اشکالی دارد حتی اگر شرایط بدتر شود ما روزی یک وعده غذا بخوریم همان‌طور که الان نیز برخی روزی یک وعده غذا می‌خورند؛ مردم ما تاب و تحمل را دارند چرا که گرسنگی کشیدن بدتر از داغ از دست دادن عزیزان و جوانان نیست.

hamdelidaily.ir
  • 9
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش