شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۱۸ - ۲۶ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۶۵۵۱
سیاست داخلی

یوسف مولایی، استاد روابط بین‌الملل؛

هر صدایی اول باید در درون شنیده شود

یوسف مولایی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

«دیپلماسی عمومی» اگر نگوییم مؤثرترین، قطعاً یکی از تأثیر‌گذار‌ترین کانال‌هایی است که می‌تواند صدای مردم و حکومت‌ها را به جهان مخابره کند؛ و وقتی پای موضوعی مانند تحریم‌های ظالمانه در میان باشد که اکثریت یک جامعه را درگیر و مبتلای خود می‌کند، این صدا حقانیت آن که از تمام کریدورها عبور کند را دارد. با یوسف مولایی استاد روابط بین‌الملل درباره این موضوع گفت‌و‌گو کردیم که در شرایط فعلی چطور می‌توان به مدد دیپلماسی عمومی مظلومیت مردم ایران بر اثر تحریم‌هایی که محمد جواد ظریف آن را همانند جنگ یمن، جنایت علیه بشریت می‌داند، را به گوش مردم جهان رساند...

 

تعریف شما از دیپلماسی عمومی چیست؟

دیپلماسی عمومی بخشی از سیاست خارجی است که از سوی مردم اعمال می‌شود یا مخاطب آن مردم سایر کشورها هستند، یعنی یک طرف دولت و نهادهای دولتی است، اما طرف دیگر مردم هستند. از این جهت دیپلماسی عمومی در مقابل دیپلماسی متداول کشورها و دیپلمات‌ها با هم قرار می‌گیرد که تنها نهادهای دولتی و حاکمیتی با هم ارتباط برقرار می‌کنند. بنابراین، دیپلماسی عمومی به عنوان حوزه‌ای که مخاطب آن مردم هستند یا مردم در آن فعال هستند، از ورزش گرفته تا هنر و کار را را در برمی‌گیرد.

 

در ایران چقدر دیپلماسی عمومی جدی گرفته می‌شود؟

در یک نگاه داخلی، انتظار می‌رود دیپلماسی عمومی بخشی از سیاست داخلی حاکمیت باید باشد، به این معنی که در نحوه تعامل و ارتباط با مردم و نهادهای مدنی و اجتماعی بروز یابد؛ اما متأسفانه دیپلماسی عمومی در ایران خیلی فعال نیست. زیرا مؤثربودن این نوع دیپلماسی نیازمند زیرساخت و بستر خاص خود است و این بستر همان چهارچوب نگاه حاکمیت به حوزه مشارکت عمومی و مردم است. به این معنی که اگر این مسأله به لحاظ فرهنگی و سیاسی پرورده نشده و بسترش فراهم نشود، دیپلماسی عمومی شکل نمی‌گیرد.

 

به عبارت دیگر، شما پیش‌زمینه دیپلماسی عمومی را شکل‌گیری و تقویت نهادهای مدنی می‌دانید؟

ارتباط با مردم نباید عمودی و از بالا باشد. در کشور ما، اغلب این ساخت سیاسی است که مردم را در مسیر خواسته‌ها و مطالبات خود فعال می‌کند و عکس این موضوع چندان صادق نیست. درحالی که انتظار می‌رود مردم، دولت و حاکمیت را در مسیر مطالبات خود بسیج و با آن تعامل و ارتباط برقرار کرده و دولت را به سمت و سوی خاص هدایت کنند. انتظار دیگر در زمینه حکمرانی مطلوب متبلور است؛ به این معنی که دولت باید شفاف عمل و به درستی اطلاع‌رسانی کند و در تعامل و ارتباط مستمر و منظم با تشکل‌های مردم نهاد باشد. اگر این شرایط محقق شود، آنوقت دیپلماسی عمومی ما فعال‌تر و مؤثرتر خواهد بود.

 

اکنون امریکا در جنگ تحریمی خود علیه ایران از شبکه‌های اجتماعی به وفور استفاده می‌کند. از این سو جمعی از هنرمندان و سرآمدان حوزه‌های مختلف هم فعال شده‌اند، فکر می‌کنید این تلاش‌ها تا چه حد مؤثر خواهد بود؟

قطعاً این فعالیت‌ها مؤثر هستند و کسی نمی‌تواند منکر تأثیر آنها شود، اما بحث من این است که چطور باید این فعالیت‌ها را ثمربخش‌تر کرد. برای این منظور، حاکمیت باید زمینه گفت‌و‌گوی ملی فراگیر را فراهم کند.

 

خود شما چطور، به عنوان یک حقوقدان بین‌الملل، چگونه می‌توانید مؤثر باشید؟

من خودم در فضای مجازی یا حوزه‌های دیگری می‌توانم فعال باشم، اما چشم‌انداز خود من این است که نه فقط به صورت مجازی، بلکه به صورت عینی و در حوزه‌های مختلف فعال باشم. لازمه این امر برای من نوعی هم این است که حاکمیت از سختگیری و حساسیت نسبت به نخبگان و صاحب‌نظران بکاهد، آستانه تحمل خود را بالا ببرد و بپذیرد که انتقادهای دلسوزانه هم مطرح شود تا به این ترتیب همه سرمایه‌های اجتماعی کشور در یک مسیر همسو شوند.

 

در این صورت است که در یک شرایط بحرانی سرمایه‌های اجتماعی به میدان خواهند آمد، به بهبود شرایط کمک خواهند و حتی، میان مردم و حاکمیت یک پل قوی خواهند ساخت. اما همه این‌ها، منوط به این است که زمینه‌های این امر از سوی حاکمیت فراهم شود.

 

تلاش‌هایی که اخیراً صورت گرفته است، به باور شما تا چه میزان در خارج از مرزهای کشور بسامد خواهد داشت؟

به‌طور کلی، هرچقدر در فضای عمومی داخلی، صدای واقعی مردم شنیده شود و نه صرفاً صدای حاکمیت، به همان اندازه هم صدای مردم و نهادهای مدنی در خارج بازتاب خواهد داشت. بیانیه‌ای که اخیراً تنظیم شده است هم قطعاً صدا و بازتاب خودش را خواهد داشت، اما این صدا می‌تواند چندین برابر شود، البته به شرطی که زمینه‌هایی که گفتم فراهم شود.

 

اکنون این امکان هم وجود دارد که برخی به این بیانیه‌ها توجهی نکنند، زیرا ممکن است گفته شود در کشور مشکلات دیگری هم وجود دارد، چرا مثلاً درباره حقوق زندانیان امضا جمع نمی‌شود؟ بنابراین، برای اثرگذاری بیشتر این تلاش‌ها، باید زمینه‌هایی را فراهم کرد که نهادهای مدنی، شخصیت‌ها و سرمایه‌های اجتماعی بتوانند اثرگذار باشند. در این صورت است که با هزینه و آسیب کمتری خواهیم توانست از تحریم‌ها عبور کنیم و خواهیم توانست افکارعمومی دنیا و وجدان‌های بیدار را پشت این صدای داخلی بسیج کنیم تا بتوان امریکا و دولت‌های همسو با آن را تحت فشار قرار داد. همه این‌ها منوط به این است که در داخل به این صداها اعتبار داده شود، هر میزان که این اعتبار بیشتر باشد، اثربخشی و جایگاه جهانی آن هم بیشتر خواهد بود.

 

یعنی شما نیروی اجتماعی را برای مقابله با تحریم‌ها مؤثر می‌دانید؟

برای این‌که دولت یا دستگاه سیاسی و اداری آقای ترامپ را تحت فشار قرار دهیم، به نیروی اجتماعی احتیاج داریم، اما کافی نیست که این نیروی اجتماعی تنها در ایران تولید شود، بلکه باید بتواند در بیرون هم بازتابی داشته باشد و حرکت عمومی ایجاد کند. در دنیا کم نیستند افرادی که طالب صلح و حقوق بشر هستند و از جنگ و درگیری بیزارند. اما برای این که آنان با ما همراه شوند، ابتدا ما باید در داخل برای این صدا و حرکت اعتبار لازم را قائل شویم.

 

حال در این وضعیت و شرایط سیاسی و اجتماعی چه می‌توان کرد؟

من نوعی، به صورت پراکنده نظر خود را می‌نویسم یا تبلیغ می‌کنم که نباید تحت هیچ شرایطی، ناامیدی را به بدنه اجتماعی تزریق کرد، اما صدای من بازتاب محدودی دارد. درصورتی که اگر صدا و سیما اجازه بدهد این صدا انعکاس داشته باشد یا برنامه‌ای برای همین موضوع اختصاص دهد و بگوید کسانی که در جامعه اعتبار دارند، ولو سلیقه سیاسی و فکری دیگری دارند، چنین حرف‌هایی می‌زنند، در این صورت می‌توان به انعکاس بیشتر آن امیدوار بود. در چنین برنامه‌ای تنها خط قرمز باید منافع ملی باشد، نه این‌که افراد را خودی و غیرخودی کنیم و هرکس که مانند ما حرف زد را مطرح کنیم.

 

باوجود همه این شرایط، فکر می‌کنید صداهای امروز ایران، در جهان شنیده می‌شود؟

هر صدایی در ایران اگر درست بلند شود و تأثیرگذار باشد، در خارج هم خود به خود شنیده می‌شود. البته برای تکمیل این مسأله، باید در جوامع مدنی و سمینارهای جهانی شرکت کرد و مسائل ایران را بهتر توضیح داد. ضمن این‌که می‌توان در شبکه‌های اجتماعی هم با مردم دنیا ارتباط برقرار کنیم تا این صداها شنیده شود. اما در پایان، باز هم تأکید کنم که همه چیز از داخل شروع می‌شود و به داخل هم ختم می‌شود. وقتی پایه‌های این مسأله در داخل قوی نباشد، در ارتباط با بیرون و خارج از کشور هم نمی‌تواند مؤثر باشد. اگر در داخل به این حرکت مدنی اعتبار بدهیم، می‌تواند در حد جهانی هم اعتبار پیدا کند.

 

مرتضی گل پور

 

iran-newspaper.com
  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش