پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۱۸ - ۰۶ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۲۲۳
بین الملل

چرا مسکو، دوحه را به ریاض ترجیح می‌دهد؟

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل,پوتین قطر
در بحران خلیج فارس در شرایطی که آمریکا آشکارا از عربستان حمایت می‌کند، روسیه دست کمک به طرف قطر دراز کرده تا نقش خود را به واشنگتن نشان دهد، ضمن اینکه ایران و ترکیه، دو حامی مهم دوحه نیز از متحدین مسکو هستند.

به گزارش تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی می نویسد: بحران بوجود آمده در منطقه خلیج فارس که روابط دیپلماتیک برخی کشورهای عرب منطقه با قطر را متوقف نموده، این بحران یکی از پربحث ترین رویدادها نه تنها در جهان عرب، بلکه در جهان بود که روسیه نیز از این امر مستثنی نیست.

 

قطر همدردی مقامات روسی را برانگیخته است

مسکو برغم مواضع متناقض در برخی مسائل مربوط به خاورمیانه، علاقه مند است تا روابط خود را با هر دو طرف این مناقشه حفظ کند. با وجودیکه روسیه از همان روزهای نخست آغاز بجران در خلیج فارس تلاش کرد تا مواضع بی طرفانه ای اتخاذ کند، ولی همدردی بیشتری به سمت قطر و برخلاف مواضع عربستان سعودی و متحدینش، در اظهارات مقامات روسی دیده می شود.

 

این مسئله با توجه به تاریخ روابط دوجانبه روسیه و قطر، تا حدودی جای تعجب دارد. طی سالهای اخیر دوحه، در مقایسه با ریاض، برای مسکو دردسرسازتر بود. از جمله این موارد باید به این مسئله اشاره کرد که شبکه تلویزیونی «الجزیره» قطر، ولادیمیر پوتین را «دیکتاتور قرن ۲۱» و «روسیه را دشمن شماره یک جهان اسلام» نامیده است. علاوه بر این قبل از سفر ماه ژوئن وزیر امور خارجه قطر به مسکو، این شاهزاده "محمد بن سلمان" ولیعهد کنونی و "خالد الفلاح" وزیر نفت عربستان بودند که در پایتخت روسیه مذاکرات موفقی با مقامات روس داشتند.

 

با این وجود مسکو و دوحه از همان روزهای نخست آغاز بحران خلیج فارس از گفتگوهای نزدیک در تمامی سطوح برای حل و فصل مشکلات بوجود آمده صحبت به میان آوردند. مسئله این است که اولا، قطر در بحران کنونی عملا توانست همدردی سیاستمداران و جامعه کارشناسان روسیه را به سمت خویش جلب کند. این مسئله می تواند به مواضع فعال مقامات دوحه در مورد حمایت از گفتگوهای فعال با مسکو مربوط باشد.

 

مواضع قطر در مورد ایران به دیدگاه روسیه نزدیک است

دومین نکته اینکه، کرملین سعی دارد تا دوحه را وارد راهکار خود در زمینه لزوم برقراری توازن کلی بین نقش آفرینان اصلی در منطقه خاورمیانه نماید که اساس آن مبتنی بر لزوم گفتگوهای سازنده و فعال بین قدرتهای منطقه ای است. در واقع در این جهت گیری برای رهبران روسیه قطر شریک مناسب تری در مقایسه با عربستان سعودی است. مواضع منطقی قطر در رابطه با لزوم برقراری روابط دوستانه با جمهوری اسلامی ایران، به مواضع مسکو بسیار نزدیکتر است تا سیاست بچه گانه عربستان که دائما به دنبال بهانه برای رویارویی با تهران است. در واقع قطر نیر مانند روسیه خواستار اصل سودمندگرای در عرصه سیاست خارجی است و تلاش می کند تا جای ممکن منافع ملی خود را از اختلافات ایدئولوژیکی جدا سازد.

 

برخلاف عربستان، قطر شریک اقتصادی قابل اطمینانی برای روسیه است

سومین نکته آن است که بعد از به قدرت رسیدن "تمیم بن حمد الثانی" در سال ۲۰۱۳  در قطر، توان بالقوه مثبتی برای همکاریها بین مسکو و دوحه بوجود آمد. روسیه و قطر که در زمانهایی رقبای سیاسی یکدیگر بودند، همواره خواستار نزدیکی روابط اقتصادی نبودند. قطر اکنون یکی از بزرگترین سرمایه گذاران در طرحهای روسیه و بزرگترین سرمایه گذار در میان کشورهای خلیج فارس است. این در حالی است که عربستان فعلا فقط وعده سرمایه گذاری چندین میلیاردی در اقتصاد روسیه را داده و این وعده طی ۱۰ سال گذشته همچنان به روی کاغذ باقی مانده است. در شش ماه نخست سال ۲۰۱۷ حجم سرمایه گذاری عربستان در اقتصاد روسیه تنها ۰،۶ میلیارد دلار بوده، در حالیکه سهم قطر در این زمینه ۲.۵ میلیارد دلار است.   

 

بطور مرسوم روسیه برخلاف آمریکا موضع گیری می‌کند

و نکته آخر نیز اینکه در بحران کنونی در منطقه خلیج فارس، عامل رقابت ژئوپلیتیکی بین روسیه و ایالات متحده آمریکا نیز نقش دارد. در حالیکه واشنگتن آشکار مواضعی به طرفداری از عربستان سعودی اتخاذ کرده، مسکو از این مسئله برای نزدیکی به قطر بهره برده است. علاوه بر این، در بین کشورهایی که در این بحران از قطر حمایت می کنند، ایران و ترکیه در صدر آنها قرار دارند که هر دو کشور دارای روابط متحدانه با روسیه بوده و اخیرا سه کشور به همراه یکدیگر «ضامن صلح و آتش بس» در سوریه هستند.   

 

در شرایطی که آمریکا درصدد تشدید تحریمها علیه روسیه است، بسیار مهم است که به واشنگتن نشان داده شود که باید روی سیاست کرملین نیز حساب کند. بدین ترتیب روسیه نقش بیشتری از خود در حل و فصل مناقشات در منطقه خاورمیانه از خود نشان می دهد تا غرب تصور نکند به تنهایی می تواند نظر خود را در مسائل منطقه به کرسی بنشاند.

 

طرح‌های مسکو؛ علیه نقشه‌های واشنگتن در منطقه

ضمن اینکه برخی از مواقع مسکو با کمک خود برای حل و فصل مشکلات، گاهی هم نقشه های غرب در این زمینه ها را نقش بر آب می کند: بدین ترتیب در شرایطی که آمریکا آشکارا از عربستان سعودی حمایت می کند، روسیه دست کمک به سمت قطر دراز کرده تا به واشنگتن نشان دهد که بدون نقش آفرینی مسکو، مشکلات در منطقه خلیج فارس هم قابل حل نیستند.

 

البته حمایت مسکو از قطر تا حدود زیادی غیرمستقیم است و روسیه سعی می کند با مواضعی محتاطانه خود را زیاد در این بحران درگیر نکند، چرا که در روسیه به خوبی می دانند که بحران بین قطر و عربستان جنبه موقت داشته و مشکلات در روابط آنها بالاخره حل و فصل خواهند شد. در چنین شرایطی مسکو قصد ندارد با دخالت بیش از اندازه و حمایت از یک طرف این مناقشه، به روابط خود با طرفهای دیگر آن آسیب برساند، برای اینکه روسیه برای روابط خود با عربستان سعودی در آینده نقشه هایی داشته و قصد ندارد از منافع خود در این عرصه چشم پوشی کند.

 

 

 

 

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش