پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۰۰ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۰۰۵۸
بین الملل

کوبا در آستانه گذر از «کمونیسم» به «سوسیالیسم»

رائول کاسترو,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

کوبای فیدل کاسترو و ارنستو چه گوارا این روزها در آستانه تحولی بزرگ است؛ تحولی که اگرچه حدود ۵ ماه قبل با کناره‌گیری رائول کاسترو، برادر فیدل از قدرت و جایگزینی میگل دیاز کانل، به‌عنوان نخستین رئیس جمهوری غیرمرتبط با خانواده کاسترو کلید خورد اما شاید کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد سرعت تحولات به اندازه‌ای باشد که در پیش‌نویس قانون اساسی جدید کوبا واژه «کمونیسم» جای خود را به واژه «سوسیالیسم» بدهد.

حذف واژه کمونیسم از قانون اساسی کشوری که به مدت بیش از نیم قرن از سوی رهبران حزب کمونیست اداره شده این پیام مهم را به جهان می‌دهد که تغییرات اساسی در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... کوبا در راه است.

به گزارش ایران به نقل از رویترز، هومرو آکوستا، سخنگوی مجمع ملی (پارلمان) کوبا روز شنبه به وقت محلی پیش‌نویس قانون اساسی جدید این کشور را در اختیار نمایندگان قرار داد و دیروز یکشنبه نمایندگان مشغول بحث و تبادل نظر در مورد این پیش‌نویس برای جایگزین کردن با قانون اساسی سال ۱۹۷۶ (دوره شوروی سابق) بودند تا از این رهگذر بتوانند تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی لازم را در کشورشان ایجاد کنند.

به موجب این پیش‌نویس، واژه «کمونیسم» که به خاطر حاکمیت حزب کمونیست در کوبا از سال ۱۹۶۵ میلادی به این سو، وارد قانون اساسی این کشور شد، حذف می‌شود و به جای آن واژه «سوسیالیسم» قرار می‌گیرد. استبان لازو، رئیس مجمع ملی کوبا در دفاع از ایده حذف کمونیسم که در پیش‌نویس قانون اساسی جدید گنجانده شده، گفت: این بدین معنا نیست که ما باورهای خود را نادیده می‌گیریم بلکه به این معناست که پس از فروپاشی شوروی، کوبا وارد یک دوره متفاوت شد.

بنا بر گزارش رویترز، حذف واژه کمونیسم از قانون اساسی کوبا به معنای حذف حزب کمونیست از ساختار سیاسی این کشور نیست زیرا این حزب هنوز در داخل کوبا حامیان زیادی دارد و رائول کاسترو، رئیس جمهوری سابق کوبا و برادر فیدل، رهبر انقلابی فقید کوبا به رغم سپردن کرسی ریاست جمهوری به میگل دیاز کانل در ماه آوریل، تا سال ۲۰۲۱ همچنان رهبر حزب کمونیست است. رائول همچنین ریاست کمیسیون اصلاح قانون اساسی کوبا را برعهده دارد. البته بهتر است به جای عبارت اصلاح قانون اساسی کوبا از عبارت بازنویسی این قانون استفاده شود، زیرا در پیش‌نویس قانون اساسی جدید بجز حذف واژه کمونیسم، بندهای مهم دیگری هم وجود دارد که در صورت تصویب، کوبا برای اولین بار تجربه خواهد کرد.

مالکیت خصوصی دیگر نماد کاپیتالیسم نیست

از جمله این بندها به رسمیت شناخته شدن مالکیت خصوصی است در حالی که در ۵ دهه اخیر مالکیت خصوصی در کوبا معنایی نداشت و حزب کمونیست از آن به‌عنوان نماد کاپیتالیسم یاد می‌کرد. به‌رسمیت شناخته شدن مالکیت خصوصی به مشاغل خرد فرصت شکوفایی می‌دهد. در قانون اساسی فعلی کوبا تنها مالکیت‌های دولتی، مشارکتی و کشاورزی به رسمیت شناخته می‌شود. یکی دیگر از بندهای مهم در پیش‌نویس قانون اساسی جدید تغییر ساختار سیاسی اداره کشور از فردی به مشارکتی است.

در حدود ۶۰ سال گذشته کوبا توسط فیدل کاسترو و برادرش اداره می‌شد اما در قانون اساسی جدید برای رئیس جمهوری محدودیت سن و محدودیت دوره در نظر گرفته شده است. به این معنا که رئیس جمهوری در دور اول انتصاب نباید بیشتر از ۶۰سال سن داشته باشد و بیش از دو دوره۵ ساله نیز نمی‌تواند رئیس جمهوری باشد. علاوه بر این، در صورت تصویب قانون اساسی جدید، رئیس جمهوری قدرت مطلق نیست بلکه پست نخست‌وزیری برای نخستین بار در تاریخ کوبا ایجاد می‌شود و اختیارات کشور به رئیس جمهوری و اختیارات دولت به نخست‌وزیر اعطا می‌شود. به این ترتیب کشور به‌صورت مشارکتی اداره می‌شود.

مسیر نه چندان هموار تغییر قانون اساسی

البته مجموع این تحولات که حاکی از آغاز فصل تازه‌ای در حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کوبا است و شاید استفاده از عبارت «انقلاب جدید» برای آن گزافه نباشد، زمان بر است زیرا در مرحله اول نمایندگان پارلمان کوبا باید به پیش‌نویس قانون اساسی جدید رأی دهند و اگر این پیش‌نویس رأی آورد در مرحله دوم باید به همه‌پرسی عمومی گذاشته شود. اگر مردم کوبا هم به تغییرات قانون اساسی «آری» گفتند، وارد فاز اجرایی خواهد شد.

وزرای جدید معرفی شدند

پیش نویس قانون اساسی جدید کوبا در حالی در دو روز گذشته (شنبه و یکشنبه) به بحث داغ مردم و نمایندگان مجلس کوبا تبدیل شده است که میگل دیاز کانل، رئیس جمهوری این کشور نیز وزیران کابینه خود را در پارلمان معرفی کرد. در کوبا تشکیلاتی تحت عنوان شورای وزیران متشکل از ۳۴ عضو وجود دارد که در واقع معادل وزیران کابینه دولت در دیگر کشورهاست.

دیاز کانل در ماه آوریل پس از آنکه جانشین رائول کاسترو شد، اعلام کرد که به ترکیب شورای وزیران زیاد دست نخواهد زد. او روز شنبه به این وعده خود عمل کرد و وزیران کلیدی مانند وزیر خارجه، وزیر دفاع و وزیر کشور را در سمت‌های خود ابقا کرد و از مجموع ۳۴ عضو شورای وزیران تنها ۹ چهره جدید را معرفی کرد. در شورای وزیران پیشنهادی رئیس جمهوری کوبا ۸ عضو زن دیده می‌شود و میانگین سنی همه آنها نیز۶۰ سال است.

ندا آکیش

iran-newspaper.com
  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش