جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۱:۵۸ - ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۶۳۳۲
خاورمیانه

عوامیه تقریبا نابوده شده است:

جنگ عربستان با اقلیت شیعه

عوامیه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
این درگیری بخشی از برنامه‌های عربستان سعودی برای تخریب مناطقی از این شهر تاریخی به منظور ساخت مرکز خریدی جدید است. ساکنان شهر به شدت با این مساله مخالف بودند.

 نادیده گرفته شده توسط باقی جهان - شهر کوچک عوامیه در شرق عربستان برای سه ماه است که تبدیل به منطقه جنگی شده است. تصاویر ماهواره ای نشان می دهند که تمام بخش های این شهر ویران شده اند. تصاویر آتش سوزی ساختمان ها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. ایندیپندنت گزارش می دهد که به دلیل ممانعت دولت از فعالیت خبرنگاران خارجی، دسترسی به این منطقه ممکن نیست.

 

مرکز اصلی مبارزه منطقه المصوره، بخش قدیمی شهر است. شبه نظامیان شیعه با نیروهای امنیتی عربستان سعودی در کوچه پس کوچه های باریک پیکار می کنند. توپخانه سنگین در این مبارزه استفاده می شود و تا کنون حداقل ۱۵ غیرنظامی کشته شده اند. پس از اینکه تصاویر استفاده از خودورهای زرهی کانادایی علیه غیرنظامیان منتشر شد، اتاوا اعلام کرد که فروش اسلحه به عربستان سعودی را متوقف خواهد کرد.

 

جابجایی و تخریب اجباری

این درگیری بخشی از برنامه های عربستان سعودی برای تخریب مناطقی از این شهر تاریخی به منظور ساخت مرکز خریدی جدید است. ساکنان شهر به شدت با این مساله مخالف بودند. ماه آوریل، سازمان ملل از عربستان سعودی خواست که جابجایی و تخریب اجباری بخش قدیمی شهر را متوقف کند. گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق فرهنگی، کریما بنایون اعلام کرد که از این می ترسد که این تخریب برای نابودی میراث منحصر به فرد آن منطقه به گونه ای غیرقابل بازگشت، برنامه ریزی شده باشد.

 

سباستین سونز، کارشناس خاورمیانه در شورای روابط خارجی آلمان به دویچه وله گفت که او شک دارد که ریاض واقعا می خواهد اقداماتی برای بهبود زیرساخت ها در جهت پیشرفت زندگی شهروندان انجام دهد. او معتقد است: «این بیشتر شبیه پروژه انتقال به نظر می رسد. آنها سعی دارند که اقلیت شیعه را در این منطقه از بین ببرند و فرهنگ آنها را تخریب و نابود کنند. این منطقه به حضور شیعیان معروف است و عربستان سعودی سال هاست که به دنبال تغییر بافت این منطقه است و بخشی از تبلیغات رسمی خود را روی این کار متمرکز کرده است.»

 

شیعیان حاشیه نشین در ایالت وهابی

سرکوب و به حاشیه راندن شیعیان، نشان از ریشه های عمیق این درگیری دارد. حدود ۱۰درصد از ۳۰میلیون شهروند عربستان سعودی شیعه هستند. بیشتر آنها در شرق کشور زندگی می کنند که مناطقی حاصل خیز از نظر نفتی است. اما شیعیان عربستان از ثروت این کشور سود اندکی به دست می آورند و از داشتن زندگی سیاسی در کشور پادشاهی منع شده اند. با در نظر گرفتن این واقعیت که اکثریت را در سعودی طرفداران وهابیت تشکیل می دهند می توان حدس زد که شیعیان این کشور تا چه میزان تحت فشار هستند.

 

اقلیت شیعیان عربستان نارضایتی شدید خود را نسبت به اقدامات دولت در دوره ای در سال ۲۰۱۱ که به بهار عربی معروف شد، ابراز کردند. عوامیه مرکز تظاهرات بود. شیخ النمر جایگاهی ویژه در این اعتراضات علیه تبعیض شیعیان داشت، او راهی زندان شد و در اواخر سال ۲۰۱۶ با اتهام اقدامات تروریستی اعدام شد.

 

خشونت، خشونت می آفریند

به گفته علی عدوبیسی از سازمان حقوق بشری اروپایی ـ سعودی، رویکرد سخت ریاض منجر به تشدید درگیری ها خواهد شد. عدوبیسی اهل عوامیه است اگرچه این روزها در برلین زندگی می کند. او پس از بهار عربی بارها در عربستان به زندان افتاد. عدوبیسی به دویچه وله گفت: «کشتار، شکنجه و دادگاه های ناعادلانه که عربستان سعوی به اجرا درمی آورد کاملا شیعیان را متقاعد کرده است که باید برای دفاع از خود کاری کنند و به اسلحه متوسل شوند.»

 

عدوبیسی تخمین می زند که تقریبا ۹۰ درصد از ساکنین عوامیه با اجبار دولت به ناچار شهر را ترک کرده اند. فعالین حقوق بشر می گویند که سعودی ها برخلاف آنچه در تاریخ ۸۰ ساله کشور دیده می شود، جنگی را علیه مردم خود آغاز کرده اند. گروه حقوق بشر عفو بین الملل ادعا می کند که ۱۴ شیعه در صف مرگ در زندان های عربستان سعودی به سر می برند درحالی که جریان محاکمه آنها مشکوک بوده است. این افراد درحالی حکم اعدام دریافت کرده اند که تعداد کمی از شورشیان سلاح در اختیار دارند.

 

تظاهرات قدرت

اندرو هاموند، نویسنده کتاب «اتوپیای اسلامی: توهم اصلاحات در عربستان سعودی» معتقد است که زمان بندی فعالیت های دولت در عوامیه بسیار قابل توجه است. این تلاش برای قبضه قدرت مستقیما به تغییر و تحولات در خاندان سلطنتی مربوط می شود: «شاهزاده محمد بن نایف اخیرا از قدرت محروم شده است. شاخه مربوط به او در خانواده در بازی قدرت برای رسیدن به تخت سلطنت شکست خوردند.

 

حالا محمد بن سلمان شاهزاده جدید است.» هاموند که این روزها در دانشگاه آکسفورد مشغول تحقیق است، اضافه کرد: «محمد بن سلمان، خود را فردی قدرتمند معرفی می کند. کسی که در برابر شیعه ها در خانه و در خارج از مرزها یعنی در برابر ایران ایستاده است.» موافقان محمد بن سلمان از حضور اکثریت اهل سنت در حکومت عربستان سعودی حمایت کرده و اقلیت شیعه را مشکل ساز قلمداد می کنند. آنها در بدترین حالت این اقلیت را تروریست هایی می دانند که مورد حمایت ایران هستند. هاموند می گوید: «این اعتقاد نتیجه مستقیم تبلیغات عربستان سعودی در نفرت پراکنی درباره شیعیان است که با حمایت وهابیت انجام می شود.»

 

دولت سعودی ممکن است حتی در کوتاه مدت با پیروزی های حاصله از این استراتژی، لذت ببرد. از نظر هاموند این استراتژی برای شکستن خواست و اراده مردم محلی طراحی شده است. او می گوید: «آنها دست های قدرتمندی در ساختار قدرت کشور دارند و حتی این احتمال وجود دارد که کل این جامعه را از بین ببرند.»

 

 

 

irdiplomacy.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش