سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۳ - ۰۱ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۰۴۷
خاورمیانه

ترس اسرائیل از سایه حزب الله بر مرزهای شمالی

حزب الله لبنان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

خبرها حاکی از آن است که روز گذشته جنگنده های اسرائیلی اهدافی را در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی دمشق بمباران کردند. هرچند هنوز از جزئیات این حمله اطلاع دقیقی در دست نیست؛ اما گفته می‌شود هدف از این حمله، احتمالا انبار اسلحه یا کاروان نظامی مرتبط با حزب‌الله بوده است.

 

به نظر، این حملات پنهانی بخشی از تلاش اسرائیل برای زمین‌گیرکردن نیروهای حزب الله در سوریه است که پیشروی‌های شایان‌ توجه آنها در جنگ با گروه‌های اسلام‌گرای افراطی ازجمله داعش، عملا توازن قوا در جنگ سوریه را به نفع بشار اسد، ایران و خود حزب‌الله سنگین کرده است.

 

طبق گزارش شبکه‌های اجتماعی وابسته به دولت سوریه، جنگنده‌های اسرائیلی حداقل دو موشک از خارج حریم هوایی سوریه شلیک کرده‌اند. شبکه تلویزیونی لبنانی المیادین نیز این حمله را تأیید کرده است. این سومین‌بار در ماه‌های اخیر است که اسرائیل به اهداف مرتبط با حزب‌الله در خاک سوریه حمله می‌کند.

 

پیش‌تر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هشدار داده بود افزایش حضور نظامی حزب‌الله را در مرزهای شمالی خود تحمل نخواهد کرد. نتانیاهو در سخنرانی روز چهارشنبه خود در مجمع عمومی سازمان ملل، با اعلام اینکه اجازه گشایش جبهه‌های تازه را به حزب‌الله و حامیان‌ آن نخواهد داد، بار دیگر بر این موضع تأکید کرد. هرچند هنوز اسرائیل به صورت رسمی مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است؛ اما حملات پیشین بر این مسئله گواهی می‌دهد.

 

چالش مرزهای شمالی

هرچند در گذشته حملات متعددی در خاک سوریه به اسرائیل نسبت داده شده است؛ اما این مسئله در ماه‌های اخیر و بعد از پیروزی‌ها و دستاوردهای نظامی بشار اسد در جنگ با داعش، اهمیت دوچندانی یافته است. حمله روز گذشته، چند روز بعد از آن صورت می‌گیرد که اسرائیل یک پهپاد حزب‌الله را در ارتفاعات جولان در مرز سوریه و اسرائیل، سرنگون کرد.

 

دو هفته قبل از آن نیز جنگنده‌های اسرائیلی یک پایگاه را در سوریه بمباران کردند که گفته می‌شد برای تولید سلاح‌های شیمیایی استفاده می‌شده است. با‌این‌حال، طبق اعلام دیده‌بان حقوق‌ بشر سوریه، آنچه اسرائیلی‌ها از آن به‌عنوان پایگاه ساخت سلاح‌های شیمیایی یاد می‌کنند، درواقع یکی از ساختمان‌های مرکز پژوهش و مطالعات علمی سوریه بوده است.

 

در واقع، حملات محدود اسرائیل بعد از آن شدت گرفت که آنها از سیاست‌های ترامپ در جنگ سوریه و تمرکز آمریکا بر داعش و توجه‌نداشتن به فعالیت‌های حزب‌الله ناامید شدند. در همان زمان، نتانیاهو علنا از آتش‌بس به ابتکار روسیه در جنوب سوریه انتقاد کرد؛ آتش‌بسی که از نظر اسرائیل، باعث گسترش دامنه عمل حزب‌الله و ایران می‌شد.

 

بعد از توافق میان ایالات متحده و روسیه برای تنش‌زدایی در سوریه در حاشیه نشست گروه ٢٠ در شهر هامبورگ آلمان، نتانیاهو شخصا برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به سوچی سفر کرد و هم‌زمان هیئتی عالی‌رتبه را نیز عازم واشنگتن کرد. بعد از آن بود که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، تضمین کرد منافع امنیتی اسرائیل در جنوب سوریه در نظر گرفته خواهند شد.

 

اولین حمله هوایی تأییدشده اسرائیل، به ماه مارس سال‌جاری برمی‌گردد که در آن هواپیماهای ارتش اسرائیل، منطقه‌ای را در نزدیکی پالمیر هدف قرار دادند. مقامات اسرائیلی هدف از این حملات را جلوگیری از انتقال سلاح‌های پیشرفته به حزب‌الله عنوان کردند. در ادامه نیز نتانیاهو در اجلاسی در بوداپست به صورت ناخواسته چند حمله علیه حزب‌الله را در خاک سوریه تأیید کرد.

 

حزب‌الله، کارآزموده‌تر از همیشه

البته این حملات محدود و بعضا پنهانی، نشان از آن دارد که اسرائیل به هیچ عنوان نمی‌خواهد بار دیگر وارد جنگ مستقیم با حزب‌الله شود؛ آن‌هم در شرایطی که موشک‌های حزب‌الله به‌راحتی می‌توانند دو شهر حیفا و تل‌آویو را هدف قرار دهند. در واقع اسرائیل بر طناب باریکی حرکت می‌کند که با یک اشتباه کوچک، می‌تواند پاره‌ شده و اسرائیل را به ته دره بکشاند.

 

پیش از این نیز اسرائیل به دلایلی مشابه از ورود به جنگ داخلی سوریه اجتناب می‌کرد؛ زیرا هرگونه مداخله اسرائیل علیه بشار اسد و حزب‌الله، عملا به قدرت‌گیری عناصر افراطی در منطقه منجر می‌شد که می‌توانست پیامدهای غیرمترقبه و ناگواری برای تل‌آویو در پی داشته باشد.

 

ناگفته نماند جنگ اسرائیل و حزب‌الله در سال ٢٠٠٦ میلادی، هزینه‌ها و تلفاتی سنگین روی دست اسرائیل گذاشت و اسرائیل تمایلی برای تکرار آن تجربه تلخ ندارد؛ آن‌هم در شرایطی که خود اسرائیلی‌ها شمار موشک‌های حزب‌الله را صد هزار عدد برآورد می‌کنند. از سوی دیگر، اسرائیلی‌ها به‌خوبی می‌دانند جنگ سوریه، تجارب زیادی به حزب‌الله آموخته و آنها از هر زمانی کارآزموده‌تر شده‌اند.

 

ترس از پایان جنگ سوریه

از دیگر سو، حزب‌الله نیز این اقدامات اسرائیل را بی‌جواب نگذاشته است. حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، در سخنرانی ماه گذشته‌ خود، نتانیاهو را به خاطر شکست داعش در سوریه و عراق به سخره گرفت. یکی از مقامات ارشد شاخه نظامی حزب‌الله نیز در این رابطه به «واشنگتن‌پست» این‌طور گفته است: «اگر اسرائیلی‌ها گمان می‌کنند که می‌توانند در لبنان بجنگند، سخت در اشتباه‌اند. ما در سوریه یاد گرفتیم كه باید حمله کنیم».

 

هرچند لحن دو طرف تندتر شده است؛ اما به نظر نمی‌رسد فعلا جنگی در کار باشد؛ زیرا اسرائیل نمی‌تواند چنین ریسک پرمخاطره‌ای را بار دیگر به جان بخرد. پایان جنگ در سوریه، یک ترس دیگر نیز برای اسرائیل به دنبال دارد؛ ترس از حملات احتمالی حزب‌الله به مرزهایش؛ ترسی که از ساخت‌وساز استحکامات دفاعی در مرزهای این رژيم، به‌خوبی پیداست.

 

وزیر دفاع اسرائیل نیز مدتی پیش تأیید کرد این رژيم اقدام به تقویت و تشدید استحکامات دفاعی خود در مرزهای شمالی‌اش کرده است که از آن جمله می‌توان به ساخت دیوار و استقرار موشک‌های ضدتانک اشاره کرد. بنابراین به نظر می‌رسد هدف اسرائیل از حملات گاه‌به‌گاه و مخفیانه در سوریه، به‌تعویق‌انداختن پایان جنگ در سوریه باشد تا حزب‌الله نتواند دست بالا را در مرزهای شمالی اسرائیل پیدا کند. در واقع، اسرائیل تلاش می‌کند با ضرباتی تاکتیکی، همچنان حزب‌الله را سرگرم جنگ داخلی سوریه نگه داشته و زمان بیشتری برای خود بخرد.

 

 

sharghdaily.ir
  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش