شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۱۷ - ۳۰ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۷۶۵۴
خاورمیانه

جنگی که ممکن است با اشتباه شکل بگیرد

ترکیب شوم برای آینده خاورمیانه

ترامپ و جارد کوشنر,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
اندکی قبل از زلزله در بغداد من در گفت‌وگو با دیپلماتی اروپایی به این نکته رسیدم. او معتقد بود که خطر واقعی برای صلح در منطقه در ترکیب این سه نفر خواهد آمد: شاهزاده محمدبن سلمان، جارد کوشنر داماد ترامپ و نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل.

در اتاقم در هتل بغداد در خیابان السعدون نشسته بودم و درباره شانس عراق برای رسیدن به ثبات می نوشتم که دیوارها شروع به لرزیدن کرد. همه چیز لرزید و اتاقم به مانند کابین یک کشتی در دریای طوفانی بود. ان قدر گیج بودم که در ابتدا فکر کردم بغداد بار دیگر هدف انفجاری بزرگ قرارگرفته است. اما بلافاصله فهمیدم که صدای انفجاری درکار نبود و توضیح بهتر زلزله است هرچند هیچ وقت نمی کردم بغداد مرکز یک زلزله باشد.

 

این لرزش عظیم من را در این فکر فرو برد که ممکن است این ساختمان فرو بریزد. به میزم نگاه کردم خیلی کوچک تر از آن بود که بخواهم آنجا بخزم. به چارچوب دیوارهای اطراف نگاه کردم تا جایی مناسب تر برای پناه گرفتن در زمان انفجار بمب یا زلزله ای مشابه پیدا کنم. دیگر همه چیز آرام شده بود و لوسترهای اتاق هم نمی لرزید و این نشانه خوبی بود. بلافاصله در گوگل زلزله بغداد را سرچ کردم و یک سری توییت های هشدار دهنده درباره اتفاقی که افتاده را خواندم.

 

زلزله ای به اندازه ۷,۳ در مقیاس ریشتر در مرز کردستان عراق و ایران و در ۱۵۰ مایلی شمال بغداد روی داده بود. ۹ نفر در عراق کشته شده بودند اما خسارت اصلی به ایران وارد شده بود و دست کم ۵۳۰ نفر در این زلزله جان خود را از دست دادند. در زمان های قدیم زلزله ای به این شکل را به عنوان نشانه ای بد و شوم در نظر می گرفتند. شکسپیر زلزله را نشانه ای هراسناک از شکست های پیش رو می داند. این می تواند تاسف بار باشد چرا که برای اولین بار و پس از سال ۱۹۸۰ و پایان دوران صدام حسین، مردم عراق به دنبال چشم اندازی مثبت هستند.

 

دولت مرکزی قوی تر از سابق است. داعش در جنگی ۹ ماهه شکست خورده و از موصل بیرون رانده شده است و کرکوک و سایر مناطق کردنشین از وجود تروریست ها خالی شده است. این موفقیت قابل توجهی است اما آنچه واقعا چشم انداز سیاسی عراق را تغییر داده است تغییر احزاب داخلی یا مبارزات جناحی است و برای نخستین بار عراق روابط خوبی با تمام همسایگان خود دارد. زلزله ممکن است کاری با خشونت موجود در عراق نداشته باشد اما یادآوری خوبی است که در میان سایر رخدادهای خاورمیانه همه چیز چقدر می تواند غیرمنتظره و غیرقابل پیش بینی باشد. البته که این را می توان درباره همه جا گفت اما هیچ منطقه ای در حال حاضر با چنین تعییرات عجیب و غریب در قدرت و تقابل قدرت های سنتی مواجه نبوده است. حتی عربستان سعودی و ایالات متحده که متعهد به حفظ وضعیت سیاسی خود بودند حالا با تغییراتی در رویکردهایشان مواجه هستند.

 

اندکی قبل از زلزله در بغداد من در گفت وگو با دیپلماتی اروپایی به این نکته رسیدم. او معتقد بود که خطر واقعی برای صلح در منطقه در ترکیب این سه نفر خواهد آمد: شاهزاده محمدبن سلمان، جارد کوشنر، داماد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل. اعتقادی که می تواند درست باشد. احتمالا اغراق سعودی ها و آمریکایی ها و خواسته های نتانیاهو می تواند جنگ ایجاد کند. نتانیاهو هممواره در لفاظی هایش تند بوده اما درباره درگیری های احتمالی محتاط عمل می کند اما این ترکیب می تواند چنین احتیاطی را از بین ببرد.

 

این درحالی است که درباره قدرت ارتش اسرائیل اغراق می شود و این ارتش نتوانسته از سال ۱۹۷۳ به بعد در جنگ به پیروزی برسد. آخرین درگیری آنها با حزب الله بسیار بد پیش رفت. ژنرال های اسرائیلی می دانند که تهدید عمل نظامی می تواند در به حداکثر رساندن نفوذ سیاسی اسرائیل موثر باشد اما وقتی که جنگ به واقعیت تبدیل شود به این معنی خواهد بود که ممکن است اسرائیل کنترل اوضاع را از دست بدهد. همانظور که هلموت ون مولتک از فرماندهان نظامی آلمان در قرن ۱۹ گفته بود: «هیچ طرحی در برخورد با دشمن سالم باقی نمی ماند.»

 

اما حتی اگر اسرائیل نخواهد به طور مستقیم با حزب الله یا ایران دربیفتد به این معنی نخواهد بود که آنها علاقه نداشته باشند که دیگران این کار را برای آنها انجام دهند. نخست وزیر عراق، حیدرالعبادی در مصاحبه ای به من گفته بود که بزرگ ترین ترس او این بود که عراق و ایران از خط مقدم جنگ در عراق خارج شوند. این کار می توانست مستقیما یا از سوی نیروهای نیابتی انجام شود اما در هر صورت صلح شکننده اخیر می تواند به پایان برسد. در نگاه خوشبینانه، سیاست ایالات متحده در عراق و سوریه به طور عمده توسط پنتاکون و نه کاخ سفید اداره خواهد شد و نسبت به روزهای پرزیدنت اوباما تغییر چندانی نخواهد کرد.

 

جنگ در عراق و سوریه درحال حاضر برنده ها و بازنده های خودش را دارد: رئیس جمهور بشار اسد در دمشق در قدرت باقی مانده و تا حد زیادی شیعیان در بغداد بر سر کار باقی مانده اند. نیروهای نیابتی شیعه تحت حمایت ایران در کشورهای عراق، سوریه و لبنان از مرزهای افغانستان تا مدیترانه مسلط هستند. این حاصل جنگی است که در سال ۲۰۱۱ و در سال ۲۰۰۳ با دخالت ایالات متحده در عراق رخ داد.

 

خطر بزرگ در خاورمیانه امروز این است که محمد بن سلمان و جارد کوشنر بخواهند به درک غیرواقعی خود از جهان اطراف رنگ واقعیت ببخشند. سربازرس کلوزو بیشتر از مایکاولی در اتخاذ سیاست های عربستان سعودی تاثیر دارد. آنها سعد حریری را مجبور به استعفا از مقام نخست وزیری لبنان کرده اند. این نوع رفتارها ایران و حزب الله را نخواهد ترساند. نشانه های واقعی حاکی از این است که ایران تصمیم گرفته تا در طولانی مدت از رویارویی با آمریکا جلوگیری کند. در عراق گزارش ها نشان می دهد که حیدر العبادی باردیگر به مقام نخست وزیری خواهد رسید و این چیزی است که آمریکا ترجیح می دهد. ایران می داند که در عراق و سوریه در طرف برنده قرار داد و به جولان دادن بیشتر نیاز ندارد. ممکن است محمد بن سلمان تنها بخواهد از شعارهای ملی و ضدایرانی استفاده کند تا ایمنی قدرت خود را در داخل حفظ کند و به دنبال چیزی بیشتر از این نیست.

 

هیچ کس از وقوع جنگی دیگر در خاورمیانه منتفع نخواهد شد. اما جنگ اغلب توسط کسانی به وقوع می پیوندد که در محاسبه منافع و قدرت خود دچار اشتباه شده باشند. هردو کشور ایالات متحده و عربستان سعودی در منطقه کارت های خشونت خود را رو کرده اند. نئوکان های دست راستی و اتاق های فکرشان بار دیگر بر سرکار آمده اند یعنی همان هایی که در سال ۲۰۰۳ از جنگ عراق پشتیبانی می کردند. حالا واشنگتن بیش از هر زمانی جنگ با ایران را پیش می کشد. جنگ در خاورمیانه ممکن است به پایان خود نزدیک شده باشد اما به فاز جدیدی از آن نزدیک می شویم. رهبران ایالات متحده و عربستان سعودی ممکن است به دنبال جنگی جدید نباشند اما ممکن است به اشتباه وارد یک جنگ شوند.

 

نویسنده: پاتریک کارکبورن

مترجم: روزبه آرش

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش