جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۴۷ - ۱۹ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۵۰۷۷
خاورمیانه

بهره برداری از هرج و مرج برای رسیدن به اهداف سیاسی

بنیامین نتانیاهو وترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
اسرائیلی ها گمان می کنند که الآن بهترین فرصت برای پیشبرد اهدافشان است. مذاکرات صلح برای فلسطین به محاق رفته، سوریه، مهمترین کشور عربی مدافع خط مقاومت دچار بحران شدید داخلی شده، اوضاع خاورمیانه به ناآرام ترین دوران خود رسیده، بهار عربی جهان عرب را به شدت تضعیف کرده و از همه مهمتر، عربستان سعودی، یکی از مهمترین کشورهای جهان عرب به خط اسرائیل وارد شده است.

تصمیم روز چهارشنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا مبنی بر انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس و به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل، ورود به بازی جدیدی است که ظاهرا تندروهای اسرائیلی و امریکایی، هر دو، پیگیر آن هستند. به نظر می رسد دولت های اسرائیل و امریکا که دست بر قضا هر دو در تندترین دوران تاریخشان هستند، به این نتیجه رسیده اند که الآن مناسب ترین زمان برای رسیدن به خواسته هایشان است.

 

بر کسی پوشیده نیست که اسرائیلی ها، به ویژه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به هیچ وجه به دنبال صلح با فلسطینی ها نیست. او نه تنها مرزهای ۱۹۶۷ را قبول ندارد بلکه اصولا تشکیل کشوری به اسم فلسطین را نیز نمی پذیرد، چنان چه اگر غیر از این بود، حداقل شهرک سازی ها در سرزمین های اشغالی ۱۹۶۸ را متوقف می کرد. او در بهترین حالت همان اعتقاد وزیر دفاع خود، آویگدور لیبرمن را دارد؛ یعنی یکی از کشورهای عربی، اردن یا بخشی از سوریه یا هر جای دیگری تبدیل به فلسطین شود و اسرائیل بخش عمده ای از فلسطین کنونی را هم اشغال کند. نتانیاهو حتی در دوران باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق با تمامی تلاش هایی که جورج میچل، فرستاده اوباما برای از سرگیری مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل صرف کرد، حاضر نشد حتی برای ظاهرسازی هم که شده پای میز مذاکره بنشیند و برای طرح امریکا، یعنی تشکیل کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل، مذاکره کند.

 

مقامات مختلف امریکایی و اروپایی بارها گفته اند که نتانیاهو به هیچ عنوان اعتقادی به طرح دو کشوری ندارد و اصولا تشکیل کشور مستقل فلسطینی را تحت هیچ شرایطی نمی پذیرد در حالی که انتظار دارد فلسطینی ها کشور مستقل اسرائیل را نه تنها بپذیرند بلکه یهودی بودن آن با وجود سکونت هزاران عرب مسلمان و مسیحی در سرزمین های اشغالی، به رسمیت بشناسند.

 

کاملا روشن است که تصمیمی که ترامپ روز چهارشنبه اتخاذ کرده، تصمیمی خطرناک با عواقبی سخت است. واکنش های جهانی به ویژه واکنش های کشورهای اسلامی و اروپایی موید این ادعاست. اروپایی ها که امنیت خاورمیانه را در ارتباط مستقیم با امنیت خود می دانند، به خوبی می توانند پیش بینی کنند که تصمیم ترامپ چه عواقب وخیم امنیتی در پی خواهد داشت. کشورهای اسلامی نیز خیلی خوب می دانند که تصمیم ترامپ هم ابعاد منطقه ای دارد و هم ابعاد جهانی که می تواند برای جامعه جهانی به طور کل گران تمام شود.

 

بعید است امریکایی ها و اسرائیلی ها از این مساله آگاه نباشند. در طول سه دهه گذشته شاید امریکایی ها در طول دوران انتخابات ریاست جمهوری خود وعده انتقال سفارت از تل آویو به بیت المقدس را می دادند اما همین که وارد کاخ سفید می شدند با این موضوع با احتیاط برخورد می کردند و پرونده آن را به بایگانی می فرستادند برای این که از عواقب سخت آن آگاه بودند. پس چه شده امریکایی ها چنین تصمیمی را در این برهه احساس گرفته اند؟ آیا افراد عاقلی در درون دولت پیدا نمی شدند که به رئیس جمهور گوشزد کنند که چنین تصمیمی عواقب سختی در پی خواهد داشت؟ نمی توان به راحتی پذیرفت که رئیس جمهور گوش شنوایی برای توصیه های عقلای پیرامون خود ندارد، چرا که چنین تصمیم هایی تصمیم های استراتژیک محسوب می شوند و این طور نیست که رئیس جمهور خودسرانه بتواند درباره آنها به تنهایی تصمیم بگیرد.  

 

به نظر می رسد امریکایی ها و اسرائیلی ها به یک باور خطرناک رسیده اند. اسرائیلی ها گمان می کنند که الآن بهترین فرصت برای پیشبرد اهدافشان است. مذاکرات صلح برای فلسطین به محاق رفته، سوریه، مهمترین کشور عربی مدافع خط مقاومت دچار بحران شدید داخلی شده، اوضاع خاورمیانه به ناآرام ترین دوران خود رسیده، بهار عربی جهان عرب را به شدت تضعیف کرده و از همه مهمتر، عربستان سعودی، یکی از مهمترین کشورهای جهان عرب به خط اسرائیل وارد شده است. در عین حال تعریف «دشمن نخست» جهان عرب از اسرائیل به ایران تغییر جهت داده و حتی عربستانی ها که می بایست در کنار آرمان فلسطین بایستند، در کنار اسرائیل علیه ایران ایستاده اند. به تمامی اینها حجم گسترده سلاح هایی که عرب ها و اسرائیلی ها ظرف سال های اخیر خریداری کرده اند را نیز باید افزود.

 

ظاهرا اسرائیلی ها و تندروهای امریکایی به این باور رسیده اند که در چنین وضعیتی به سیم آخر بزنند تا به اهداف خود برسند، چرا که معتقدند خاورمیانه و جهان عرب آن قدر ضعیف شده است که می توانند اهداف خود را محقق کنند. به اعتقاد آنها در این صورت دو سناریو پیش رو خواهد بود؛ یا واکنش ها آن قدر تند خواهد شد که به جنگ می کشد، که با وجود این همه سلاح و ضعف جهان عرب امکان جنگیدن وجود دارد و می توانند به اهدافشان برسند یا این که جهان عرب آن قدر ضعیف است و مشغول دل نگرانی های داخلی اش است که تاب مقابله جویی ندارد، بنابراین نهایتا اعتراض می کند، چه بسا این اعتراض با صدای بلند هم باشد، اما در نهایت اقدامی انجام نخواهد داد. این که دولت امریکا می گوید قبل از اعلام انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس با مقامات عربستانی و مصری هماهنگی های لازم انجام شده بود، نشان می دهد که آنها روی سناریوی دوم بسیار حساب کرده اند. مصر و عربستان مهمترین کشورهای جهان عرب به حساب می آیند که هر کدام خود را ستون جهان عرب می داند، اگر آنها سکوت کنند و در جهت ساکت کردن کشورهای عربی دیگر اقدام کنند، این دقیقا مطابق خواسته و سناریوی اسرائیل و امریکا خواهد بود. در عین حال احتمالا آنها سناریوی اول را برای کشورهایی نظیر ایران و سوریه و لبنان در نظر گرفته اند که همان گزینه نظامی است.

 

برخی نظریه پردازان سیاسی بر این اعتقادند که در هرج و مرج می توان به بسیاری اهداف سیاسی رسید، به نظر می رسد اکنون افرادی نظیر ترامپ و نتانیاهو زمان فعلی را بهترین زمان برای عمل به این نظریه می دانند.

 

على موسوى خلخالى 

 

 

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش