جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۲:۳۹ - ۰۲ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۰۴۷۸
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

آفت‌های ائتلاف اصلاح طلبان با ميانه‌روها

ائتلاف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

نگرانی از تغییر رویکرد مردم در انتخابات ۱۴۰۰ موضوعی نیست که بتوان به‌سادگی از کنار آن عبور کرد؛ اتفاقی که معنای آن رخ دادن بهترین اتفاق برای دلواپسان و مخالفان اعتدال خواهد بود. درک دلیل این نگرانی هم چندان مشکل نیست و با مرور تاریخ به‌خوبی می‌توان به‌دلیل احتمالی چنین تغییر رویکردی پی برد.

 

بزرگ‌ترین تغییر انتخاباتی جامعه ‌ایران در سال ۷۶ رقم خورد؛ سالی که جامعه احساس کرد باید مدتی با جریان راست سنتی خداحافظی کند. بنابراین به تفکری برای اصلاح رأی داد. دلیل این تغییر رویکرد را شاید بتوان عدم چرخش مدیریت در کشور و خواسته‌های جدیدی دانست که جامعه پس از دوران دفاع مقدس نیازمند آن بود. دولت آیت‌ا... هاشمی با شعار سازندگی روی کار آمد و توانست بسیاری از خرابی‌های پس از جنگ را بازسازی کند و پیشرفت قابل توجهی در وضعیت کشور به وجود آورد.

 

در سال ۷۶ این نیاز ایجاد شد که گام بعدی سازندگی باید برداشته شود. بنابراین به کاندیدای چپ آن دوره رأی دادند. دولت اصلاحات ۸سال بر سر کار بود و در سال ۸۴ بار دیگر چرخشی شکل گرفت که البته نارضایتی از عملکرد دولت اصلاحات در این تغییر آن‌چنان مشهود نبود، بلکه اشتباه استراتژیک اصلاحات سبب شد آرا میان کاندیداهای این جریان تقسیم و در نهایت کاندیدای جریان اصولگرا به‌عنوان پیروز معرفی شود.

 

در سال ۹۲ چرخش دیگری صورت گرفت و این بار جامعه به آرمان‌های سال ۷۶ بازگشت؛ یعنی اعتماد خود به جریان اصلاحات را بار دیگر نشان داد و به کاندیدایی به نام حسن روحانی رأی داد که مورد حمایت این جریان بود. طبیعی است که رأی به روحانی به معنای رأی به جریان اصلاحات بود. بنابراین اشتباهات این دولت بدون تردید به حساب جریان اصلاحات نوشته می‌شود.

 

البته از منظر جامعه چنین است که روحانی تنها مقصر عدم تحقق وعده‌‌های داده‌شده در هنگام انتخابات ۹۲ و ۹۶ نیست، بلکه اصلاح‌طلبان شناخته‌شده هم که جامعه را ترغیب به حضور در انتخابات و نوشتن نام روحانی در برگه رأی کردند، سهم زیادی در این موضوع دارند و همین مولفه خطری برای انتخابات ۱۴۰۰ است و در صورت عدم اقناع رأی‌دهندگان در سال ۱۴۰۰ باید منتظر چرخش چهارم بود.

 

محمدرضا جلایی‌پور چندی پیش به‌این موضوع اشاره کرد و در کانال تلگرامی‌اش نوشت: «در روزهای گذشته با تاخیر روحانی در معرفی وزیر علوم (در طراز شخصیتی همچون فرجی‌دانا) عده‌ای از کاربران نگران شدند که جامعه در انتخابات ۱۴۰۰ به سمت گزینه‌های اصولگرایان تندرو سوق داده می‌شود.»

 

ائتلاف بدون اقناع جامعه؟

این تحلیلگر سیاسی معتقد است: «روند پیروزی‌بخش در سه انتخابات گذشته نه وادادگی و نه میان‌مایگی اصلاح‌طلبان که شکل‌گیری ائتلاف نانوشته میانه‌روها (متشکل از اصلاح‌طلبان، اعتدالگرایان و اصولگرایان میانه‌رو) در سیاست رسمی ایران با ابتکار اصلاح‌طلبان بوده است، یا در گذشته ائتلاف نانوشته رئیس دولت اصلاحات، هاشمی، ناطق و الان ائتلاف رئیس دولت اصلاحات، روحانی، ناطق.»

 

او ائتلاف را دارای سهم بزرگی در ۳ پیروزی دانسته، اما اشاره‌ای نداشته که آیا اعضای اصلی این ائتلاف قدرت اقناع جامعه و کسب اعتماد آنان را برای انتخابات ۱۴۰۰ دارد یا خیر. از سویی سیاسیون باتجربه‌ای مانند جلایی‌پور به‌خوبی آگاه است که پیش از هر تحلیلی نیاز به جمع‌آوری داده‌هاست که مهم‌ترین آن به میزان رضایت جامعه از عملکرد دولت دوازدهم باز می‌گردد.

 

حرکت لاک‌‌پشتی

درباره خروج از ائتلاف که از سوی عارف و بخشی از جریان اصلاحات بر آن تاکید شد یا تداوم حضور در ائتلاف هم باید از هم‌اکنون وضعیت مشخص شود؛ یعنی اگر قرار بر حضور در ائتلاف است که باید مولفه‌ها و پیش‌شرط‌های این حضور به‌تدریج و از هم‌اکنون مشخص شود و اگر هم تصمیم جمعی بر خروج از ائتلاف است، باید در اندیشه تعیین گزینه رأی‌آور برای معرفی در انتخابات ۱۴۰۰ بود. جلایی‌پور معتقد است: «ائتلاف میانه‌روها نه تا سال ۱۴۰۰ بلکه تا زمان «رتق و فتق میانه‌روانه» موضوع شایسته است ادامه پیدا کند، زیرا تا آن زمان در ارزیابی توازن قوا در صحنه رسمی سیاسی، قدرت به نفع تندروها و دولت موازی است و واقع‌نگری ایجاب می‌کند که برآورد دقیق وضعیت توازن قوا را جدی بگیریم و سریع فیلمان یاد هندوستان نکند.»

 

باید این موضوع را در نظر داشت که عدم تعیین استراتژی حضور در انتخابات ۱۴۰۰ سبب دلسردی حامیان اصلاحات و اعتدال می‌شود و نتیجه آن پاره شدن زنجیر پیروزی‌هاست. حرکت لاک‌پشت‌وار در سیاست معنایی ندارد و منتج به شکست می‌شود.

 

چه باید کرد؟

جلایی‌پور درباره چه باید کردها به نکاتی اشاره کرده است، از جمله ‌اینکه نوشته است: «اصلاح‌طلبی مسئولانه» یعنی اینکه اصلاح‌طلبان بدانند تا رسیدن به نقطه لازم در عرصه سیاسی ایران «بار شیشه» دارند و ائتلاف بزرگ میانه‌روها از سه طرف آسیب‌پذیر است: اول، از سوی «تندروهای داخلی» که عاشق ظهور ناامنی و رادیکالیسم نیروهای داخلی هستند. دوم، ‌از سوی آنانی که عاشق جنگ‌طلبی تندروهای داخلی و عاشق حضور جنگ‌طلبانه راست افراطی آمریکا، اسرائیل، عربستان علیه‌ ایران هستند.

 

سوم، از سوی حرف‌های زیبای اصقلابیون در بی‌عرضه دانستن اصلاح‌طلبان و نئولیبرالیست و استثمارگر دانستن اعتدالگرایان (که معمولا این منتقدان از نقد دولت موازی هم جا خالی می‌دهند تا فضای گرم نقدشان ناامن نشود). تداوم این «اصلاح‌طلبی مسئولانه» و «تقویت ائتلاف میانه‌روها» کابوس تندروها در دولت موازی است و این نیرو آرزو داشت و دارد «اصلاح‌طلبی مسئولانه» نماینده بی‌تدبیری غیر از رئیس دولت اصلاحات می‌داشت. به همین دلیل با کمال شرمندگی مجبورند محدودیت‌هایی لحاظ کنند و تحلیل‌های تمسخرگرایانه اصقلابیون را در فضای مجازی علیه اصلاح‌طلبان بازنشر می‌کنند.»

 

 

armandaily.ir
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش