پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۱۵ - ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۵۳۴۱
اندیشه سیاسی

فيلترينگ، بيهوده و عامل شکاف فکری بین توده مردم است

فيلترينگ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,تحلیل سیاسی

آدمی در بستر آگاهی متولد می شود، در طلب آگاهی نفس می‌کشد و به زعم خود از فهم آگاهی، به جهت نیل به درون آگاهیِ مطلق، ناگزیر روزی جان می دهد‌. از دیرباز تاکنون؛ برخورد حکومت‌های بشری بسته به فلسفه شکل‌گیری و نحوه تعامل و ستیز با امورات جاری در سطح جامعه، از سه حالت کلیِ برخورد قهری، شناور و عدم برخورد خارج نبوده است که همین انتخابِ نوع برخورد، خود نشأت گرفته از نوعِ آگاهیِ حاکم به عنوان حاکم و هم به عنوان شخص(طرز زیست و بلوغ وی) است که در عمل، اساس و پی‌ریزیِ نوع نگاه حاکمیت به مقوله آگاهی در سطح کلان را شامل می شود.

 

بر اساس همین نوع برخورد؛ جوامع را می‌توان به سه دسته بسته، نیمه بسته و باز تقسیم بندی کرد. طبق این مفهوم، جوامع در حالت برخورد قهری به جامعه بسته، در حالت برخورد شناور به جامعه نیمه بسته و در حالت عدم برخورد به جامعه باز مانند می‌شوند. حال قبض و بسط آگاهی در هر کدام را با مداقه تمام؛ مورد تحلیل و واکاوی قرار می دهیم.

 

الف) جامعه بسته (closed society)

قالب_ستیز

عناصر تشکیل این طیف، یک حاکمیت در رأس، یک جامعه به معنای اخص(کلونی) و یک جامعه به معنای اعم(کلیت اجتماع: سرسپردگان و افراد خنثی) است. در این نوع جامعه، به دلیل عدم گردش آزاد اطلاعات از سوی طرفین، آگاهی از سوی حاکمیت و کلونی، شخصی سازی می‌شود و ورای کلیّتِ اجتماع جای می گیرد. به کلام سهل، جامعه را آن‌قدر جو اطلاعاتی_امنیتی فرا می‌گیرد که پروسه اطلاعات و آگاهی، مختل و قفل می‌شود.

 

به تعبیری دیگر، این جامعه یک جامعه در جنگ است آن هم از نوع جنگ سرد! که طرفین نسبت به هم در کمال بی اعتمادی و خصومت به‌سر می برند. در این جوامع به دلیل فقدان تضارب آرا، نه تنها امکان بسط آگاهی موجود نیست بلکه امکان رشد آگاهی نيز وجود ندارد. طرفین اطلاعات خود را حفظ و از نشت آن نیز جدا جلوگیری می کنند که این امر در عمل به رکود آگاهی منجر می شود. در این دسته، فاصله بین حاکمیت و کلونی آنقدر زیاد است که تبدیل به شکافی عمیق و غیرقابل گذر شده، به طوری که طیف کلونی؛ تمام آگاهی و اطلاعات خود را از طیف حاکمیتی می‌ربايد. نوع آگاهیِ این دسته، به دلیل قلّت در حجم و فهم؛ خطرناک ترین نوع آگاهی برای بشریت است و افراد سرشاخه در این طیف کلونی، نخبگان سیاست فکری قلمداد می شوند.

 

ب) جامعه نیمه بسته (semi_closed society)

قالب_دام/ نظریه_شبه_توطئه

عناصر تشکیل این طیف، یک حاکمیتِ در رأس، یک جامعه به معنای اخص(کلونی) و یک جامعه به معنای اعم(کلیتِ اجتماع/مخبران و افراد خنثی) است.‌

 

حجم اطلاعات از نظر کم و کیف؛ نه آنقدر فراگیر و گیراست که به فهمِ نتیجه در آید و رستگاریِ عقل در زندگی اجتماع پرور را موجب شود و نه آنقدر به‌قلت دچار شده که فرد، دو سه قدمِ پیش پایش را نبیند. حالتی است کژدارو مریز که به استقرای ناقص می‌ماند و مفید فایده هیچ دسته ای نیست. آگاهی در چنین جامعه ای، لنگ می زند! پس دلیل نشر این میزان آگاهیِ ابهام گونه در چیست؟

 

اين موضوع دو دلیل دارد؛ اول اینکه حکومت‌های بشریِ دسته اول، در طول تاریخ بر اساس همان آموزه‌های پیش‌گفته، هیچگاه پایدار نبوده و نخواهند بود که این خودش زنگ خطری است به جهت جلوگیری از فروپاشی که در نتیجه، هر قوه حاکمیتی را نیازمند اینچنین گشایش هایی می‌کند.

 

دلیل دوم؛ نرمش سیاست گونه و هوشمندانه، به قصد خروج افرادِ هدف از کلونی است که در راستای شناسايي نفرات سرشاخه، آشنايیِ بیشتر با طیف فکری در قالب تئوریک، شناسايی جریان‌های تندرو، عضو گیری مثبت(مخالف را منتقد و منتقد را همراه کردن) و منفی(مخبرپروری)، تعریف می‌شود.

 

مشکل در این جوامع به پايين بودن آگاهی برنمی گردد بلکه به نبود آگاهی به معنای حقیقی و تام کلمه و وجود مفاهیم و بسترهای آگاهی مآبانه جاری از سوی حاکمیت، به جهت نیل به اغراض گفته شده در فوق، مربوط می شود.

 

می‌بینید که در این جامعه هم آگاهی؛ قربانیِ سفره سیاست بازیِ جریان‌های مسموم مي‌شود.

 

ج) جامعه باز (open society)

قالب_همسازی

در این طیف؛ جریان اطلاعات آنقدر فراگیر و باز است که ناآگاهی به معنای نا آگاهی، بین حاکمیت و کلونی احساس نمی‌شود و گويی همه افراد از بالا تا پایین، دارای اطلاعات و آگاهیِ کم و بیش یکسانی هستند.

 

در این نوع جامعه، طرفین پس از فراز و نشیب‌های فراوان یاد گرفته‌اند که به يكديگر احترام گذاشته، حقوق و تکالیف هم را به رسمیت بشناسند هرچند که گاهي در عمل، تعرض هایی از طرفین به حدود معینه، قابل مشاهده باشد.

 

در ساختار شکلیِ این نوع حکومت؛ چندان فاصله‌ای بین قوای حاکمیتی و کلونی دیده نمی‌شود و جریان اطلاعات نيز در آن روان و جاری است. در این دسته، اطلاعات و آگاهی، یکسان و به نسبت طبقات فکری؛ به یک اندازه در حال تبادل و گردش است. بلی؛ هر حکومت، کشور و جامعه ای دارای یکسری مفاهیم ساختاریِ پنهان است، اما تا جايی که این مفاهیم پنهان، سبب تحدید حدودِ کلونی نشود، آنچنان محل اعتنا نخواهند بود.

 

نکته حائز اهمیت در این دسته، این است که دسترسیِ همگان به اطلاعات و آگاهی، آنقدر راحت است که دیگر کسی از آگاهی و اطلاعات سخنی به میان نمی‌آورد زیرا که هر لحظه در معرض آن هستند و در بستر آن زندگی و زیست می‌کنند.

 

به عبارت دیگر آنقدر آگاهی به میزان کفایت هست که دیگر ناآگاهی نیست! آنقدر اطلاعات هست که اطلاعات نیست!( یعنی به دلیل وفور روز افزون اطلاعات و آگاهی، اطلاعاتی تحت عنوان اطلاعات مخفی، جدید و غیره، وجود خارجی ندارد که دو طرف برای یافتنش، نیازمند انجام رفتارهایی از قبیل موارد ذكر شده در دو قسمت ابتدايی در فوق شوند و تحصیل این چنین اموراتی برای‌شان دغدغه باشد).

 

فيلترينگ بي فايده

در پايان بايد اشاره كرد كه گوهر آگاهی در هر دوره‌ای؛ همواره بر اسلوب‌های متقن خویش استوار است و فرا حاکمیتی، فرا دولتی و فرا مرزی‌است هرچند که آگاهی می‌تواند فرافکری باشد اما فراذهنی؛ هرگز! آگاهی، نه تنها لازمه تعالی بشری است که لازمه ضروری پیشرفت در کالبد هر حکومت نیز به‌شمار می رود. قبض و بسط ضرب الاجلی و تئوریک نسبت به جریان اطلاعات و گوهر تابناک آگاهی، نه تنها جوابگوی گذران زندگی حاکمیتی نخواهد بود که بیش از پیش سبب شکاف فکری در ساختار بطنی در بین توده مردم به‌ویژه کلونی های فکریِ خاص را نيز، نتیجه خواهد داد. بي‌شك فیلترینگ ارتباطات و شبکه های اجتماعی در هر قالب حاکمیتی؛ اشتباه است.

 

حسن سیدی

 

 

ghanoondaily.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش